Ανασκόπηση εβδομάδας #208

0
23111

Σήμερα είναι πρωτίστως ημέρα μνήμης: θυμόμαστε και τιμούμε το πλήρωμα του ΠΝ21, που έπεσε στο καθήκον αφού εκτέλεσε την αποστολή του, στην κορύφωση της κρίσης των Ιμίων, λίγο μετά τις 05.00 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου 1996.

Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης
Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος
Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός
ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου. Η τουρκική πλευρά επιδίωξε εξ αρχής να αναβαθμίσει συμβολικά και τυπικά τις συνομιλίες, μεταφέροντας τον τόπο διεξαγωγής τους από το ξενοδοχείο που είχε αρχικά οριστεί, στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ. Η κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν εκτενής, ενώ και διεθνώς η έναρξη των διερευνητικών επαφών τονίστηκε από παράγοντες που προσπαθούν να εξωραϊσουν την εικόνα της Τουρκίας, όπως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας που έσπευσε να δηλώσει ότι η επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία θα υπονόμευε τη διαδικασία. Από τουρκικής πλευράς είχε επίσης ενδιαφέρον η αιφνιδιαστική συμμετοχή του συμβούλου του Ρ.Τ. Ερντογάν Ι. Καλίν, που θεωρείται ως ένδειξη της πρόθεσης του Τούρκου προέδρου να ελέγξει, αλλά και να αναβαθμίσει, τη διαδικασία. Ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην Αθήνα, πιθανώς εντός του Φεβρουαρίου.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 28 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, μετέβη στην έδρα του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Α.Β.Ε.Ε. (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), στο Αίγιο, όπου ενημερώθηκε από τη Διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων για τις τρέχουσες ανάγκες και τις δυνατότητες του Εργοστασίου, ενώ αναφέρθηκε σε τρόπους αναβάθμισης και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και των υποδομών του. Στην ξενάγηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Ν. Κωστόπουλος και οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Ι. Φωτήλας και Ά. Τσιγκρής. Σε δηλώσεις του ο ΥΦΕΘΑ κατέστησε σαφές ότι προχωρεί το πρόγραμμα αντικατάστασης του G3 με το επόμενο όπλο, καθώς έχουν ήδη δοκιμαστεί τα υποψήφια τυφέκια, και απομένει η τελική επιλογή και η έναρξη παραγωγής του εθνικού τυφεκίου, ενδεχομένως στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης συμμετείχε σε θαλάσσιο άλμα στατικού ιμάντα από Ελικόπτερο Chinook CH – 47D και σε συντήρηση ικανότητας βατραχανθρώπου, μαζί με προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Νέα Περάμου Αττικής. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» έκοψε τη Βασιλόπιτα και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων του.

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) Υποστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», στη Νέα Πέραμο Αττικής. Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είχε ως σκοπό την επιθεώρηση των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο Στρατόπεδο, στο ευρύτερο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για την πρόοδο της κατασκευής καινούργιων κτιρίων, της κατασκευής υποστέγου για τα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων και της ριζικής αναδιαμόρφωσης του χώρου ελλιμενισμού σκαφών.

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 το North Atlantic Council (NAC) ενέκρινε τη διαπίστευση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο Κέντρο Αριστείας, την ενεργοποίησή του ως «NATO Military Body», καθώς και την απόδοση «International Status» σε αυτό. Στο Κέντρο συμμετέχουν η Ελλάδα ως επικεφαλής Έθνος, καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Τσεχία ως υποστηρίζοντα Έθνη. Το IAMD CoE αποτελεί σημαντική προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (Ναύσταθμος Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Πεδίο Βολής Κρήτης, ΚΕΝΑΠ, FLS, FORACS) και ενισχύει έτι περαιτέρω το ρόλο της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου 2021, Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού διεξήγαγαν επιχειρησιακή εκπαίδευση σε χιονοσκεπή εδάφη και υπό συνθήκες δριμέος ψύχους, εκμεταλλευόμενες τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Η επιχειρησιακή εκπαίδευση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τακτικές ασκήσεις επιπέδου Μηχανοκίνητης Διμοιρίας, Ουλαμού Μέσων Αρμάτων και Ουλαμού Πυροβολικού, καθώς και εκτέλεση πορειών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου “Νέα Κρήτη”, έχει τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για τη μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρων της ΑΣ σε αεροπορικές βάσεις της Κρήτης, ώστε να βρίσκονται εγγύς των μονάδων ταχείας αντίδρασης που εδρεύουν εκεί (1η ΜΑΛ, 547 ΤΠ). Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων με υποδομές συντήρησης, και τη μεταστάθμευση ελικοπτέρων (πιθανότατα CH-47) και πληρωμάτων της ΑΣ.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων Αεροπορίας Ναυτικού στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θ. Κλιάρης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης ΠΝ και συγγενείς των πεσόντων.

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 η φρεγάτα ΥΔΡΑ κατέπλευσε στον λιμένα Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 εκτέλεσε συνεκπαίδευση με την αιγυπτιακή φρεγάτα ENS TABA στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Αλεξάνδρειας. Η εν λόγω δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου στην Αίγυπτο, κατά την διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Η ανωτέρω συνεργασία προστίθεται στο πρόγραμμα κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των ΕΔ Ελλάδας και Αιγύπτου που υλοποιεί και σε στρατιωτικό επίπεδο την ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών, για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Από σημερινή ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου στο Twitter προκύπτει ότι προγραμματίζεται η ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα ονομαστεί “Γιαλοψός” προς τιμή του τρίτου μέλους του πληρώματος του ΠΝ21. Δεν είναι σαφές αν ο υπουργός αναφέρεται σε ναυπήγηση 8ης πυραυλακάτου τύπου Super Vita ή αν θα πρόκειται για νέα κλάση πολεμικών πλοίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, προχωρούν κανονικά οι δοκιμές εν πλω και πιστοποίησης εργασιών στα 4 σκάφη ανορθοδόξου πολέμου τύπου Mark V που παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό από το US Navy, με στόχο τη σύντομη ένταξή τους σε υπηρεσία.

Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η από 22 Ιανουαρίου απόφαση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Θ. Λάγιου, με την οποία ανακηρύχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος του πολύπαθου, επαναληπτικού διαγωνισμού 3/2017 «Γενική Επιθεώρηση –Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel ‘MTU 20V 956 TB82’ Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ».

Πολεμική Αεροπορία

Στις 25 Ιανουαρίου, παρουσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly που συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, υπεγράφησαν οι συμβάσεις της προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, της εν συνεχεία υποστήριξής τους και της προμήθειας/επαναπιστοποίησης όπλων για τα Rafale και τα υπάρχοντα Mirage 2000-5 Mk2 της ΠΑ. Η νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία είναι γεγονός, ήδη πριν την άφιξη των Rafale: όπως ορθά επισημαίνει ο ΥΕΘΑ σε σημερινή του συνέντευξη, η προοπτική της εισαγωγής των Rafale αλλά και η αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των Mirage 2000, έχει ανεβάσει κατακόρυφα το ηθικό, κι έτσι ενώ πέρυσι στην 114 ΠΜ υποβάλλονταν παραιτήσεις, σήμερα υπάρχει ανταγωνισμός για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Rafale.

Στις 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσουν στην Τανάγρα τα 4 μαχητικά Rafale της γαλλικής αποστολής “Skyros”, που έχει ήδη διεξαγάγει συνεκπαιδεύσεις στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τώρα βρίσκεται στην Αίγυπτο. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι η Γαλλική Αεροπορία θα συμμετάσχει στην Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2021 της ΠΑ που θα διεξαχθεί από 12 ως 24 Απριλίου 2021, με 8 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 4 Μ2000, μαζί με αεροσκάφη των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας.

Μειωμένη ήταν, ποσοτικά και ποιοτικά, η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη ή υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους. Σημειώθηκαν μόνο 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (είσοδοι στο FIR Αθηνών χωρίς κατάθεση σχεδίων πτήσης).

Κύπρος

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου εντός ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεκπαίδευση μεταξύ μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και μονάδων της Διοικήσεως Ναυτικού του ΓΕΕΦ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και άσκηση Έρευνας – Διάσωσης με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-02/21». Ειδικότερα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, τα Παράκτια Περιπολικά (ΠΠ) ΤΣΟΜΑΚΗΣ, ΠΠ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΠ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ένα Ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, καθώς και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου. Σκοπός της συνεκπαίδευσης και της άσκησης, τα οποία σχεδιάστηκαν και συντονίστηκαν από το ΓΕΕΦ, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR), η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας, καθώς και η προαγωγή και εμβάθυνση του επιπέδου συνεργασίας των συμμετεχόντων.

Συνεχίστηκε η συνεκπαίδευση προσωπικού της ΜΥΚ της Εθνικής Φρουράς με τη ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού και ομάδα SWCC του Αμερικανικού Ναυτικού στην Σούδα με την Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F464).

Στις 28 Ιανουαρίου κυρώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο κυρωτικός νόμος για τη Διακυβερνητική Συμφωνία για το Καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF), καθιστώντας την Κύπρο το 6ο κατά σειρά ιδρυτικό μέλος του EMGF που κυρώνει τη συμφωνία, μετά την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ελλάδα, που επίσης την κύρωσε με νόμο στις 26 Ιανουαρίου. Οι διαδικασίες κύρωσης στην  Ιταλία βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η Γαλλία έχει επίσης ζητήσει να αποκτήσει καθεστώς μέλους. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο φόρουμ ως παρατηρητές.

Ανατολικός Παρατηρητής

Χθες 30 Ιανουαρίου έγιναν τα εγκαίνια του κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου επίβλεψης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην περιοχή του Merzili, σε εφαρμογή των όρων της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε το Νοέμβριο.

Από τις 25 Ιανουαρίου ξεκίνησε η χορήγηση στολών ασκήσεων-εκστρατείας με το νέο σχέδιο παραλλαγής και αρβύλων για το σύνολο του Τουρκικού Στρατού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το προσωπικό της 3ης Μεραρχίας Πεζικού στην Yüksekova της ΝΑ Τουρκίας παρέλαβε πρώτο τα σχετικά είδη.

Στις 25 Ιανουαρίου η Rheinmetall Denel Munition (Pty) Ltd., θυγατρικής εταιρίας της Rheinmetall στη Ν. Αφρική, ανακοίνωσε σύμβαση για μεγάλη παρτίδα σύγχρονων πυρομαχικών 155mm αξίας €25 εκατ. σε “μη κατονομαζόμενο” κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2020, τουλάχιστον 5 τουρκικά μεταγωγικά Α400 είχαν εκτελέσει πτήσεις προς τη Ν. Αφρική, επιστρέφοντας στην Τουρκία με φορτίο πυρομαχικών της Rheinmetall Denel Munition, σύμφωνα με τότε δηλώσεις του πρέσβη της Τουρκίας. Ως πρόσχημα των πτήσεων είχε προβληθεί η δωρεά ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού από την Τουρκία στη Ν. Αφρική για την καταπολέμηση του Covid19, πλην όμως μόνο το πρώτο Α400 έφτασε στη Ν. Αφρική φορτωμένο…   

Ο επικεφαλής της SSB γνωστοποίησε την συνέχιση παραδόσεων του Κ/Β MAM-L στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με σχετικό βίντεο της Roketsan, η εμβέλεια του βλήματος καθοδήγησης laser έχει αυξηθεί στα 15 χιλιόμετρα.

Σε βίντεο της SSB για το πρόγραμμα αναβάθμισης των Α/Φ F-16 Block 30 εμφανίζονται τουλάχιστον 9 Α/Φ F-16 Block 30/40/50 στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ για εργοστασιακή επιθεώρηση, μεταξύ των οποίων τα A/Φ με s/n 90-0003, 90-0012, 90-0020, 93-067X, 93-0685, 94-0090 και 94-0095.

Από 17 έως 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση προσωπικού Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων Τουρκίας και Τυνησίας στην περιοχή της Άγκυρας. Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη δραστηριότητα των δύο πλευρών.

Στις 22 Ιανουαρίου εισήχθη προς συζήτηση στην Επιτροπή Άμυνας της τουρκικής Βουλής νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων προσωπικού, διοικητικής μέριμνας και οργάνωσης, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των ΕΠΟΠ στα 55 έτη και τη μεταβίβαση πληθώρας αρμοδιοτήτων από τον Τ/ΓΕΕΘΑ στον Τ/ΥΠΑΜ.