Ανασκόπηση εβδομάδας #178

0
25696

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 12 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Βάσεως των ΗΠΑ στη Σούδα της Κρήτης, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση που έλαβε από τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ. Ο υπουργός μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο ενημερώθηκαν από τον Διοικητή της «Ομάδας Σούδας» (U.S. Naval Support Activity Souda Bay) για την αποστολή της, επιθεώρησαν υποδομές διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων του Ναυστάθμου Κρήτης, ενώ επιβιβάστηκαν σε σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων (CCV) του Αμερικανικού Ναυτικού προκειμένου να διαπιστώσουν τις δυνατότητές τους. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) όπου ο Διοικητής προέβη σε συνολική παρουσίαση των αντικειμενικών σκοπών, της αποστολής και της λειτουργίας του.

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χ. Λαλούση, βράβευσε τον ΕΜΘ Αρχιλοχία (ΠΖ) Τ. Λοκαρίδη και τον ΕΜΘ Αρχιλοχία (ΤΘ) Χ. Πεχλιβανίδη της δυνάμεως της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» (XVI M/K MΠ), οι οποίοι ως επικεφαλής της Διμοιρίας Κατασκευών της XVI M/K MΠ, προέβησαν με το υπόλοιπο προσωπικό της στην κατασκευή και τοποθέτηση κωλυμάτων στην περιοχή του ΕΦ 1, καθώς και στην άμεση αποκατάσταση του συνόλου των φθορών που προκλήθηκαν κατά μήκος του αποτρεπτικού εμποδίου στο Προγεφύρωμα Κάραγατς του Νομού Έβρου, το χρονικό διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως 28 Μαρτίου 2020. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην απαγόρευση της μαζικής παράνομης εισόδου πλήθους ατόμων και στη διασφάλιση των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργαζόμενοι κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες υπό τη ρίψη δακρυγόνων, καπνογόνων και λίθων και με σημαντικό κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Στους βραβευθέντες Υπαξιωματικούς όπως και στο υπόλοιπο προσωπικό της Διμοιρίας Κατασκευών της XVI M/K MΠ έχει απονεμηθεί ηθική αμοιβή και από το ΓΕΣ για το έργο το οποίο προσέφεραν.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, διεξήχθη η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020», στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ», στην Αλεξανδρούπολη. Στην άσκηση, στην οποία εξετάστηκαν διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων από Συγκρότημα Ίλης αρμάτων, συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΠΙΝΔΟΣ»), καθώς και επιθετικά ελικόπτερα (ΕΕ/Π) τύπου Apache της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).

Aπό την Τρίτη 02 έως την Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, εκτελέσθηκαν Βολές Πυροβολικού Μάχης, στο Πεδίο Βολής Πετρωτών, με την συμμετοχή προσωπικού και οπλικών συστημάτων από Μονάδες της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη») και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ»).

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Τρίτη 09 έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Υποβρυχίων, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση της Φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» και του Υποβρυχίου «ΝΗΡΕΥΣ», με Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης κατόπιν έγκρισης του ΓΕΕΘΑ.

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του ΝΚ Πλοίαρχος Ι. Σαρρηγιάννης ΠΝ. Επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΝΚ, τα πλοία σε επισκευή, τις πλωτές δεξαμενές και τις υποδομές ενδιαίτησης του προσωπικού. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με το Διοικητή του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Διοικητή του Ναυτικού Σταθμού Κρήτης (ΝΑΣΚΡΗ) καθώς και με το Διευθυντή του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ), και ενημερώθηκε για θέματα αρμοδιότητάς τους.

Tην Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ), υπό τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΣ, παρουσία του Διοικητή Διοικήσεως Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναυάρχου (Μ) Γ. Ν. Μπαμπλένη ΠΝ και του Διοικητή του ΝΣ, Αρχιπλοιάρχου (Μ) Π. Δημητρόγλου ΠΝ.  Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ), την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (206 ΠΑΥ/ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι αρμοδίων υπηρεσιών. Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου doureios.com, ένα ακόμη πρόβλημα παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα αναβαθμίσεως των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων Ρ-3Β του Πολεμικού Ναυτικού στην ΕΑΒ: οι συλλογές πτερύγων που έχουν έλθει από τις ΗΠΑ και προορίζονται να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, αποδείχθηκε ότι είναι ασύμβατες με τα Ρ-3Β, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει σε συνεργασία με την ΕΑΒ να γίνουν εκτενείς δομικές παρεμβάσεις σε αυτές. Ανεξαρτήτως αν αυτές οι παρεμβάσεις είναι εφικτές και αν θα καθυστερήσουν (κι άλλο) το πρόγραμμα, μήπως είναι μια καλή αφορμή για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το σκανδαλώδες πρόγραμμα και να απαιτήσει την επιστροφή (έστω σε είδος) των χρημάτων που έλαβε η Lockheed Martin;

Πολεμική Αεροπορία

Αυξημένη ήταν η τουρκική αεροπορική παραβατικότητα στο Αιγαίο την τελευταία εβδομάδα, με 151 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 53 την προηγούμενη εβδομάδα), 7 εμπλοκές (έναντι 5) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα).

Αμυντική Βιομηχανία

To Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας ανέθεσε σύμβαση αξίας $49 εκατ. στην ελληνική εταιρεία SCYTALYS για την παροχή ολοκληρωμένου Συστήματος Διαλειτουργικότητας, Διοίκησης & Ελέγχου για τις ΕΔ. Εκτός από σημαντική εξαγωγική επιτυχία, το γεγονός επιβεβαιώνει τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ), για την οποία οι περισσότεροι θεωρούν ότι εξαντλείται στα ΕΑΣ, την ΕΑΒ και την υπό ιδιωτικοποίηση (επιτέλους) ΕΛΒΟ, αγνοώντας τις 160 περίπου εταιρίες του Ιδιωτικού Τομέα που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά, εν μέρει ή παράλληλα με το αντικείμενο. Η ανάπτυξη της ΕΑΒΙ περνά μέσα από την στήριξη των επιχειρήσεων με μείωση φορολογικών συντελεστών, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, σταθερό φορολογικό/θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τα αυτονόητα παγκοσμίως.

Κύπρος

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020» δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΓΕΕΦ (εδώ και εδώ) ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από την ανάπτυξη και λειτουργία όλων των κλιμακίων Διοικητικής Μέριμνας και τις επί μέρους δραστηριότητες τεχνικής, εφοδιαστικής και υγειονομικής υποστήριξης των Μονάδων. Αξίζει να θυμίσουμε το ρητό: “Οι ερασιτέχνες εξετάζουν τη στρατηγική, οι επαγγελματίες εξετάζουν τη διοικητική μέριμνα”.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου National Defense Authorization Act για το Οικονομικό Έτος 2021 που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, η αμερικανική αεροπορία εξουσιοδοτείται να χρησιμοποιεί, να τροποποιεί και να αξιοποιεί τα 6 αεροσκάφη F-35A που δεν παραδόθηκαν στην Τουρκική Αεροπορία λόγω της αναστολής της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου, όταν η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ (F453) του ΠΝ που επιχειρούσε υπό τις διαταγές Ιταλού διοικητή στο πλαίσιο της Επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ της ΕΕ για την επιβολή του εμπάργκο όπλων, επιχείρησε να ελέγξει το υπό σημαία Τανζανίας φορτηγό πλοίο “Cirkin” που έπλεε προς τη Λιβύη συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες. Το πλοίο είχε εντοπιστεί στις 5 Ιουνίου να φορτώνει τεθωρακισμένα οχήματα από την 7η προβλήτα του λιμένα Haydarpasa, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Στρατόπεδο Selimiye, έδρα της 1ης Στρατιάς του Τουρκικού Στρατού και στις 7 Ιουνίου απέπλευσε προς τη Λιβύη. Όταν, το πρωί της 10ης Ιουνίου, το οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας “Σπέτσαι” προσέγγισε το “Cirkin” για έλεγχο, έλαβε μέσω ασυρμάτου την προειδοποίηση ότι “το Cirkin βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας”. Ο Ιταλός διοικητής της επιχείρησης IRINI έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα να μην επιχειρήσει νηοψία και να περιοριστεί σε διακριτική παρακολούθηση. Κατά πληροφορίες στην πορεία του “Cirkin” προς τη Μισράτα βρέθηκε και ιταλικό αντιτορπιλικό, που επίσης περιορίστηκε σε διακριτική παρακολούθηση. Τελικά το “Cirkin” έφτασε στη Μισράτα το πρωί της 11ης Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα εκτελέστηκε διακλαδική άσκηση «υπεράκτιας εκπαίδευσης» συνολικής διάρκειας 8 ωρών μεταξύ των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται ανοιχτά της Λιβύης και 17 αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων 1 ΑΣΕΠΕ Ε-7Τ (s/n 13-001).

Στο “σκάκι” των θαλασσίων ζωνών που εξελίσσεται στη Μεσόγειο, η Ελλάδα έκανε στις 9 Ιουνίου μια σημαντική κίνηση, με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Στη συμφωνία, που βασίζεται στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977, αναγνωρίζονται οι κρίσιμες ελληνικές θέσεις (δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, οριοθέτηση βάσει μέσης γραμμής, δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.) ενώ γίνονται παραχωρήσεις ως προς τα δικαιώματα αλιείας Ιταλικών αλιευτικών σκαφών εντός ελληνικής ΑΟΖ. Συνολικά η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατοχύρωση της ελληνικής ΑΟΖ, το οποίο μάλιστα αναγνωρίστηκε και από την επιτροπή άμυνας του λιβυκού κοινοβουλίου. Το κρισιμότερο βήμα όμως είναι η επιδιωκόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όπου μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου κλιμάκιο του ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.