Ανασκόπηση εβδομάδας #177

0
24332

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής πραγματοποίησε επισκέψεις σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των Γ΄ και Δ΄ Σωμάτων Στρατού (ΣΣ), με σκοπό την παρακολούθηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.) και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των «διυπηρεσιακών επιχειρήσεων αποτροπής», επιθεώρησε τα μέσα και τις διαδικασίες επιτήρησης των συνόρων. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε την επίσκεψη του από τον Έβρο και τα Πεδία Βολής και Ασκήσεων «ΠΕΤΡΩΤΩΝ» και «ΑΕΤΟΣ», όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές βολές και Τακτική Άσκηση. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις έδρες των XXIII ΤΘΤ και 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και το Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων, τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) «126», «1», «2», καθώς και το Επιτηρητικό Παρατηρητήριο (ΕΠ) «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΡΤΑ», όπου επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής, επέκτασης και ενίσχυσης τεχνητών εμποδίων και αμυντικών έργων. Επίσης, συνάντησε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχουν σε κοινές δράσεις με τα στελέχη του Στρατού Ξηράς. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την έδρα του Δ΄ ΣΣ, τον 2ο Λόχο Βάσης Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων και το Τάγμα Εθνοφυλακής Εχίνου. Κατά την επιστροφή του πραγματοποίησε επίσκεψη στο μνημείο του Λοχία Δημητρίου Ίτσιου, στα Άνω Πορόια Σερρών. Τέλος, από συνέντευξη του υφυπουργού Α. Στεφανή στο τρέχον τεύχος του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα” προκύπτει ότι προωθείται η αναβάθμιση με ευρωπαϊκά κονδύλια όλων των ηλεκτροοπτικών συστημάτων στον Έβρο και τα νησιά, καθώς και τα προγράμματα του “Εθνικού Τυφεκίου” και του “Εθνικού Οχήματος”.

Την Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) Υποστράτηγο Γ. Τσιτσικώστα και τον Διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) Υποστράτηγο Ε. Παπαδόπουλο επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη», έδρα του ΚΕΕΔ και των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕ) του ΓΕΕΘΑ [Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ) και Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)], στη Νέα Πέραμο Αττικής. Κατά την επίσκεψη του ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων και έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό σχετικά με τη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Ακολούθως, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών κατασκευής στεγάστρου στο κολυμβητήριο μάχης του ΚΕΕΔ. Επίσης ο Αρχηγός παρέστη στην τελετή εγκαινίων του νέου Διοικητηρίου του ΕΤΑ, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το Μάιο 2020. Μεταξύ των νέων αποκτημάτων των Ειδικών Δυνάμεων για τα οποία ενημερώθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν και τα νέα ταχύπλοα σκάφη Oceanic Stealth 120AB, Munin S1200 Open και Rafnar 1100 Cabin που αποκτήθηκαν με κατεπείγουσες διαδικασίες (αναλυτικό ρεπορτάζ στο doureios.com). Τέλος συμμετέχοντας και ο ίδιος στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των ΜΕΕ και των τριών Κλάδων των ΕΔ ο Α/ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε άλματα στατικού ιμάντα στη θαλάσσια περιοχή Νέας Περάμου.

Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση, επισκέφθηκε την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της, Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας. Κατά την επίσκεψη του ενημερώθηκε για την αποστολή, τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΑΣΔΕΝ και συνεχάρη το προσωπικό της για την προσπάθεια που έχει καταβάλει έως τώρα και τα αξιοζήλευτα αποτελέσματα της, παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία. Ιδιαίτερα τόνισε την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων για την προστασία του προσωπικού από την πανδημία COVΙD ˗ 19. Τέλος, παρείχε κατευθύνσεις στο Επιτελείο για τη διατήρηση και την επαύξηση των επιχειρησιακών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της ΑΣΔΕΝ.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο 3 και 4 Iουνίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ/«ΑΧΙΛΛΕΑΣ», συνοδευόμενος από τον Διοικητή της, Αντιστράτηγο Β. Παπαδόπουλο. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός αρχικά επισκέφθηκε τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα και το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) στη Λάρισα, όπου παρακολούθησε επίδειξη εκθεμάτων κατασκευών και καινοτόμων εφαρμογών που εξελίσσει το εργοστάσιο. Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧIV ΤΘΤ – «1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΦΛΩΡΙΝΑ»), όπου παρακολούθησε την εκπαιδευτική ενεργοποίηση Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) της Ταξιαρχίας και μετέβη στο Πεδίο Ασκήσεων «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ» Λιτοχώρου, όπου παρακολούθησε τη θερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της ΣΜΥ. Κατόπιν μετέβη στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) καθώς και στο 307 και στο 304 ΠΕΒ όπου ενημερώθηκε για το επισκευαστικό έργο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσια ενώ περιηγήθηκε και στους χώρους των επισκευαστικών τμημάτων και των εγκαταστάσεων τους. Από το φωτογραφικό υλικό της επίσκεψης του Α/ΓΕΣ στην 1η ΤΑΞΑΣ προκύπτει ότι η ΑΣ έχει αποκτήσει ως οπλισμό των Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior το βελτιωμένο πολυβόλο Μ3Ρ διαμετρήματος 0.50″ που διακρίνεται από υψηλή ταχυβολία 1.100 βολών/ λεπτό και επιτυγχάνει διάτρηση ελαφρών τεθωρακισμένων στόχων σε βεληνεκές 1.500 μέτρων (αναλυτικό ρεπορτάζ στο doureios.com).Τέλος ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε την έδρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ – «ΜΟΡΑΒΑΣ») όπου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο προσωπικό.

Στις 27 Μαϊου 2020 υπεγράφη η Συμφωνία Πλαίσιο υπ’ αριθ. 001Α/20 που αφορά στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Προμήθεια Αλεξιπτώτων Ελεύθερης Πτώσης Διεισδύσεως Νέας Τεχνολογίας», μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας CIMSA INGENIERIA DE SISTEMAS S.A. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου 2019 είχε κατακυρωθεί από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ ο διαγωνισμός για το υποπρόγραμμα του ΓΕΣ «Προμήθεια Αλεξιπτώτων Διεισδύσεως Ελεύθερης Πτώσης» προϋπολογισμού 2.280.000,00 € για την επταετία 2019-2025 στην ισπανική εταιρεία CIMSA INGENIERIA DE SISTEMAS S.A.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 05 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Σ. Πετράκη ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης ΠΝ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΑΣ καθώς για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την κατάσταση των μονάδων του. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, το ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ και την κανονιοφόρο ΚΑΣΟΣ. Απευθυνόμενος στο προσωπικό του ΑΣ, αναγνώρισε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των μονάδων του Στόλου, παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία. Τόνισε την εξαιρετικά αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας COVID-19, η οποία δεν επηρέασε την επιχειρησιακή ικανότητά του, καθόσον τα κρούσματα περιορίστηκαν στο ελάχιστο και επέστησε την προσοχή στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να εξακολουθούν να λαμβάνονται και στην παρούσα περίοδο.

Στις 3 Ιουνίου 2020 η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459) του Πολεμικού Ναυτικού διεξήγαγε άσκηση PASSEX με πλοία της SNMG2 βορειοδυτικά της Κρήτης.

Την 1η Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε εκτέλεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η ύψωση της Σημαίας στο ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (P78), την έκτη πυραυλάκατο τύπου Super Vita του Πολεμικού Ναυτικού, που αναμένεται να καταπλεύσει εντός του μηνός στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να ενταχθεί στον Στόλο. Σημειώνεται επίσης ότι σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ως αμερικανικό επενδυτικό στόχο τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ένα τεράστιο βήμα εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μια επιλογή για την επόμενη γενιά φρεγατών της Ελλάδας και να κάνουμε την συμπαραγωγή τους στην Ελευσίνα».

Στις 5 Ιουνίου ο Ιταλός ταξίαρχος Sebastiano Longo παρέδωσε τα καθήκοντα του επιτελάρχη της επιχείρησης IRINI στον Έλληνα αρχιπλοίαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο. Είχε προηγηθεί στις 4 Ιουνίου η ένταξη της ελληνικής φρεγάτας “Σπέτσαι” που αντικατέστησε τη γαλλική φρεγάτα Jean Bart, και μεταφέρει ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk και ομάδα νηοψιών. Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την απόφαση 2526/2020 παρέτεινε την εξουσιοδότησή του για τη διεξαγωγή της επιχείρησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 336 Μοίρα της 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ι. Κωτσάκης και ο Διοικητής της Μοίρας, Αντισμήναρχος (Ι) Δ. Κουκάρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός συνομίλησε με το προσωπικό της Μοίρας και συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού τριών (3) αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σημειώθηκαν 53 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, 5 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους.

Κύπρος

Από 1 έως 5 Ιουνίου 2020 διεξήχθη η διακλαδική ΤΑΜΣ μεγάλης κλίμακας ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020 της Εθνικής Φρουράς που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ΣΔΕ του ΓΕΕΦ, την ανάπτυξη των Κύριων Επιχειρησιακών Εργαλείων, των Κλιμακίων Διοικητικής Μέριμνας και τη μερική ανάπτυξη Δυνάμεων στο πεδίο. Κατά τη φάση της εκτέλεσης δόθηκε η πρωτοβουλία στους ασκούμενους Σχηματισμούς, Διοικήσεις και Μονάδες για διεξαγωγή επί μέρους ασκήσεων με διαφορετικές κωδικές ονομασίες, οι οποίες κλιμακώθηκαν στη διάρκεια του 5θημέρου και είχαν αποκλειστική σχέση με τη φύση της αποστολής τους. Για τη δημιουργία ιδανικότερων συνθηκών εκπαιδεύσεως του προσωπικού με παράλληλη δημιουργία ρεαλιστικού περιβάλλοντος, όλες οι ασκήσεις ήταν «διπλής ενεργείας» και εξέταζαν την εκτέλεση τόσο επιθετικών όσο και αμυντικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, δήλωσε ότι εάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η βασική εξέλιξη της εβδομάδας υπήρξε η αποκάλυψη, από ρεπορτάζ του Β. Νέδου στην εφημερίδα “Καθημερινή”, του χάρτη των 24 θαλάσσιων τεμαχίων που έχει οριοθετήσει η Τουρκία από τις ακτές της μέχρι το σημείο που, με βάση το μνημόνιο Ερντογάν-Σαραζ, εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης. Ο χάρτης, που δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε συνδυασμό με αιτήματα σεισμικών ερευνών της εταιρίας πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ), αγνοεί την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, εκτείνοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα ως το όριο των 6 ν.μ. από τα ελληνικά νησιά. Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών επιδόθηκε διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος πρότεινε συνομιλίες. Είναι όμως σαφές ότι, εάν η Τουρκία επιλέξει να υλοποιήσει το ερευνητικό πρόγραμμα, θα προκληθεί μείζων ελληνοτουρκική κρίση. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Σαρατζ στις 4 Ιουνίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα προβούν σε δραστηριότητες ερευνών και γεωτρήσεων και στα εδάφη και τα ύδατα της Λιβύης.

O υποναύαρχος Yankı Bağcıoğlu ανέλαβε καθήκοντα επιτελάρχη του Τουρκικού Ναυτικού στη θέση του παραιτηθέντος υποναυάρχου Cihat Yaycı. Ο εν λόγω αξιωματικός, που διετέλεσε Κυβερνήτης της Φ/Γ GÖKOVA (F496) που περισυνέλεξε την σορό του Σγου (Ι) Αθ. Μπατσαρά στις 5 Δεκ 2007, εξέτισε ποινή 3ετούς φυλάκισης για την υπόθεση «στρατιωτικής κατασκοπείας» και επανήλθε στις τάξεις του Τουρκικού Ναυτικού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει την Α/Α άμυνα των δυνάμεών της στην περιοχή στην Idlib  της Συρίας. Στη φωτογραφία εικονίζεται αντιαεροπορικό σύστημα Κ/Β ATILGAN του Τουρκικού Στρατού επί αρματοφορέα στην περιοχή Sarmada στις 2 Ιουνίου 2020.

 

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, Ρώσοι τεχνικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην Τουρκία προς υποστήριξη του Α/Α συστήματος S-400. Η Ρωσία αναμένει την απόφαση της Τουρκίας σχετικά με ενδεχόμενη δεύτερη παραγγελία S-400 που θα περιλαμβάνει και μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, κατά τις ίδιες πηγές η Ρωσία εμφανίζεται δεκτική στην προοπτική “μη ενεργοποίησης” των S-400,η οποία προβάλλεται από τουρκικής πλευράς προς τις ΗΠΑ ως “λύση” για την παράδοση των αεροσκαφών F-35. Το πιθανό συμπέρασμα είναι ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να διευκολύνει τους ελιγμούς της Τουρκίας με τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες δεν ακυρώνουν το οικονομικό αντίτιμο που έχει ήδη εισπράξει για τους S-400. Επιπλέον, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υποχωρήσουν και αποδεχθούν την τουρκική πρόταση, οι Ρώσοι τεχνικοί που υποστηρίζουν τα τουρκικά S-400 θα έχουν μια χρυσή ευκαιρία να γνωρίσουν το F-35 από κοντά…