Ανασκόπηση εβδομάδας #170

0
21420

Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη! Ευχόμαστε κάθε καλό σε σας και τις οικογένειές σας!

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Χθες Κυριακή του Πάσχα, 19 Απριλίου 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 (ΕΦ1) στις Καστανιές ‘Εβρου, συνοδευόμενη από τον  Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κ. Φλώρο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχο Θ. Χατζηγεωργίου, για  το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην ευαίσθητη περιοχή των συνόρων. Επισημαίνεται  ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται το συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές.

Στρατός Ξηράς

Τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Α. Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου στον Πειραιά και της 441 Αποθήκης Βάσεως Υγειονομικού Υλικού στην Αθήνα. Ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικώς για τις παραγωγικές δυνατότητες και τις ανάγκες παραγωγής και προώθησης που έχουν καλύψει τα Στρατιωτικό Εργοστάσια τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο πλαίσιο αντιμετωπίσεως του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19”.

Πολεμική Αεροπορία

Εξαιρετικά προκλητική ήταν η δραστηριότητα της ΤΗΚ κατά την προηγούμενη εβδομάδα, με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις της Ρόδου στην περιοχή του Αρχαγγέλου (αεροδρόμιο) τη Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου. Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σημειώθηκαν από 11 Απριλίου ως 17 Απριλίου 167 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, με 14 εμπλοκές και 33 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους. Ο αυξημένος αριθμός παραβιάσεων στις 17 Απριλίου ενδεχομένως συνδέεται με την αεροναυτική άσκηση που διεξήγαγε η Τουρκία στην κατεύθυνση της Λιβύης, για την οποία γράφουμε αναλυτικά παρακάτω (“Ανατολικός Παρατηρητής”).

Λιμενικό Σώμα

Το Μ. Σάββατο 18 Απριλίου ΒΑ ν. Λέσβου αποκρούστηκε τουρκική απόπειρα προώθησης λέμβου με αλλοδαπούς λαθρομετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Συγκεκριμένα η λέμβος των αλλοδαπών, συνοδευόμενη από τουρκικές ακταιωρούς, επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα τις πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, αλλά εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) καθώς και Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Κατόπιν ενεργειών τόσο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όσο και των επιχειρούντων στην εν λόγω περιοχή Π.Λ.Σ., πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τουρκικές αρχές και με τις τουρκικές ακταιωρούς, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σταδιακά, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Στην ανωτέρω περιοχή, στην οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων, αναπτύχθηκε σταδιακά και ικανός αριθμός περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, η οποία δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την ωθήσουν εντός αυτών, περισυνελέγη τελικά τις μεσημβρινές ώρες από τουρκική ακταιωρό. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές ακταιωροί, χωρίς να τηρούν ούτε τα προσχήματα πια, ρυμουλκούν τις λέμβους των λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα.

Κύπρος

Στις 14 Απριλίου 2020 ο Α/ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης συναντήθηκε με τον ΑΚΑΜ των ΗΠΑ στην Κύπρο, συνταγματάρχη Andy Mack. Παραλλήλως, με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo για την εφαρμογή δύο νομοσχεδίων που προβλέπουν -μεταξύ άλλων- άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, που ήδη έχει εγκριθεί νομοθετικά, υπήρξε αντικείμενο εντατικών επαφών τόσο του υπουργού Άμυνας Σ. Αγγελίδη όσο και του προηγούμενου Α/ΓΕΕΦ αντιστρατήγου Η. Λεοντάρη με αμερικανικούς παράγοντες κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

To πλωτό γεωτρύπανο Υavuz βρίσκεται ήδη εν πλω βορειοδυτικά της Κύπρου συνοδευόμενο από μία τουρκική φρεγάτα, με εκτιμώμενο στόχο την πραγματοποίηση νέας παράνομης γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην περιοχή του τεμαχίου 6 (όπου έχει χορηγηθεί άδεια στη γαλλική Total και την ιταλική ΕΝΙ). Το Υavuz αναμένεται να φτάσει στην περιοχή του τεμαχίου 6 σήμερα το απόγευμα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Έντονη τουρκική αεροπορική δραστηριότητα σημειώθηκε στις 17 Απριλίου 2020 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, νοτίως της Κρήτης και ως τη Λιβύη. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν πτήσεις τριών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R, ενός ΑΣΕΠΕ E-7T και ενός μεταγωγικού C-130E, καθώς και αεροσκαφών F-16 από τις 132 και 151 μοίρες της ΤΗΚ. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η δραστηριότητα αφορούσε διακλαδική άσκηση συνολικής διάρκειας 7 ωρών και 35 λεπτών με ναυτικές μονάδες που είχαν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Η άσκηση εκτελέστηκε υπό πολεμικές συνθήκες, με τους χειριστές των αεροσκαφών να φέρουν ατομικό οπλισμό, και ενδεχομένως αποτελεί προάγγελο τουρκικών αεροπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Λιβύης, για τις οποίες η Τουρκία προβληματίζεται από το ενδεχόμενο ελληνικής αντίδρασης. Μια πολύ καλή ανάλυση της επιχείρησης και των ενδεχόμενων στόχων της θα βρείτε στο doureios.com.

Τουλάχιστον τρία τουρκικά ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR TB2 κατερρίφθησαν από δυνάμεις του LNA στη Λιβύη την προηγούμενη εβδομάδα, δύο στην περιοχή Bani Walid και άλλο ένα μετά την απογείωσή του από το Α/Δ Mitiga της Τρίπολης. Αξιοσημείωτο είναι και πάλι το φορτίο που έφεραν τα ΜΕΑ, αποτελούμενο από τουλάχιστον τρία K/B MAM-L (Θερμοβαρική κεφαλή) και ένα MAM-C (Υψηλής Εκρηκτικότητας). Παρά τις καταρρίψεις των τουρκικών ΜΕΑ, κατά την προηγούμενη εβδομάδα ο LNA υπέστη πλήγματα, καθώς οι δυνάμεις του GNA εξαπέλυσαν αντεπίθεση κατά του θύλακα που έχει δημιουργήσει ο LNA νοτίως της Τρίπολης, καταλαμβάνοντας αρκετά εδάφη καθώς και εξοπλισμό του LNA. Ωστόσο ο κύριος στόχος του GNA που είναι η κατάληψη της Tarhuna δεν έχει επιτευχθεί και οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σήμερα το πρωί αεροσκάφη του LNA διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές .

Στις 14 Απριλίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε την αναβολή κατάταξης 53.000 στρατευσίμων με την ΕΣΣΟ Απριλίου 2020 (συμπεριλαμβανόμενων εκείνων που προορίζονται να υπηρετήσουν στην Χωροφυλακή) καθώς και την μετάθεση απόλυσης 66.000 οπλιτών της ΕΣΣΟ Νοεμβρίου 2019 κατά ένα μήνα, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του COVID-19.