Ανασκόπηση εβδομάδας #166

0
20643

Η Ελλάδα μπαίνει πλέον σταδιακά στη δίνη της επιδημίας του ιού COVID-19 (κορωνοϊού) που πλήττει όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με ενημέρωση του αρμόδιου καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα, σημειώθηκαν σήμερα 94 νέα κρούσματα (έναντι 35 χθες), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 624 (530 χθες), ενώ υπάρχουν ήδη 15 νεκροί και νοσηλεύονται 124 ασθενείς (100 χθες), εκ των οποίων οι 34 διασωληνωμένοι (18 χθες). Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων, απαγόρευση συναθροίσεων) φαίνονται ήδη να έχουν αποδώσει τους πρώτους καρπούς, όπως φαίνεται από τη σχετική κάμψη της καμπύλης των κρουσμάτων στην Ελλάδα (πρώτο διάγραμμα).

Ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα, και ήδη η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σήμερα σε σχέση με χθες δείχνει πόση ζημιά έγινε προ δύο εβδομάδων, όταν κάποιοι ανεύθυνοι αγνόησαν την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Είναι σαφές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, και πρέπει να γίνει το παν για να εμποδιστεί η ραγδαία επιτάχυνση της επιδημίας. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας από αύριο Δευτέρα 23 Μαρτίου. Τονίζουμε προς όλους τους φίλους αναγνώστες την ανάγκη να τηρηθεί πιστά η απαγόρευση, για να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί, με κοινωνική αυτοπειθαρχία, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας. Οι εφιαλτικές εικόνες από τη γειτονική Ιταλία, που μετρά πλέον πολλές εκατοντάδες νεκρούς ημερησίως, είναι η προειδοποίηση για το τι μας περιμένει σε αντίθετη περίπτωση.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 17 Μαρτίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία. Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Α. Στεφανή, τον Γενικό Γραμματέα Α. Οικονόμου, τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γ. Μπλιούμη, τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση και τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Σ. Πετράκη ΠΝ. Κατά την ενημέρωση πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το ΕΦ1 στις Καστανιές Έβρου, απ’ όπου στέλεχος του Ελληνικού Στρατού ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση και τη δραστηριότητα κατά μήκος της συνοριογραμμής που βρίσκεται στη Ζώνη Ευθύνης του Φυλακίου.

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου επικρατεί σχετική ηρεμία, αν και οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τουρκικές απόπειρες αιφνιδιασμού. Μια τέτοια απόπειρα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου, όταν περίπου 350 μετανάστες αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος στις Καστανιές, με υποστήριξη από άνδρες της τουρκικής αστυνομίας που εκτόξευαν δακρυγόνα. Η εισβολή απωθήθηκε από δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας αλλά και της FRONTEX, σε μάχη σώμα με σώμα. Σημειώνεται επίσης ότι στις 18 Μαρτίου έκλεισε ο συνοριακός σταθμός των Κήπων για πρόσωπα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επιτέλους αξιοποιήθηκαν τα 8 θωρακισμένα οχήματα Typhoon GSS-300 που είχαν κατασχεθεί από το ΣΤ΄ Τελωνείο Πειραιά το 2015 και μεταφέρθηκαν στον Έβρο, προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία των συνόρων. 

Στρατός Ξηράς

Στις εγκαταστάσεις της 441 Αποθήκης Βάσης Υγειονομικού Υλικού (ΑΒΥΥ) του Ελληνικού Στρατού μεταφέρθηκε κατασχεμένη ποσότητα 122,6 τόνων αιθυλικής αλκοόλης για την παρασκευή αντισηπτικών που θα διατεθούν στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις υγειονομικές μονάδες της Χώρας.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 09 έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική τεχνική Άσκηση ¨ΓΡΙΠΟΣ¨ με συμμετοχή πλοίων της Διοικήσεως Ναρκοπολέμου. Η εν λόγω Άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, με έμφαση στη ναρκοθηρία.

Tην Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στην περιοχή της Αμφιάλης, η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του φουσκωτού σκάφους RHIB (Rigid-Hulled Inflatable Boat) του ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», στο οποίο εκτελέστηκε πλήρης γενική επισκευή και αναβάθμιση κατόπιν ευγενικής δωρεάς από την εταιρεία «Axion Hellas», με τη συμβολή των κ.κ. Πατέρα, Κροντηρά και Ευσταθίου.

Πολεμική Αεροπορία

Ελαφρώς αυξημένη αλλά μειωμένης προκλητικότητας ήταν η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στο διάστημα 15-21 Μαρτίου σημειώθηκαν 44 παραβιάσεις (έναντι 36 μεταξύ 8-14 Μαρτίου και 140 μεταξύ 1-7 Μαρτίου) με 1 μόνο εμπλοκή (έναντι 3 μεταξύ 8-14 Μαρτίου και 11 μεταξύ 1-7 Μαρτίου) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 3 μεταξύ 8-14 Μαρτίου και 23 μεταξύ 1-7 Μαρτίου). Ως τώρα δικαιώνεται η νέα επιθετική τακτική που διέταξε το ΓΕΕΘΑ για τις αναχαιτίσεις, καθώς επιβεβαιώνεται ένα παλιό ρητό που συσχετίζει τη συμπεριφορά των Τούρκων με το μέρος του σώματος που τους δείχνει κανείς…

Κύπρος

Καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΦ ανέλαβε στις 20 Μαρτίου 2020 ο αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης από τον απερχόμενο Αρχηγό αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, με την τελετή παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ». Ο νέος Αρχηγός διετέλεσε μεταξύ άλλων Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ (2009-2012), Επιτελάρχης του ΓΕΕΦ (2012-2014) και Διοικητής 1ης Στρατιάς/EU-OHQ (2017-2019). Στην Ημερήσια Διαταγή του ανέφερε ότι με πλήρη επίγνωση της ύψιστης τιμής και του χρέους του έναντι του Κυπριακού Λαού, αντιλαμβάνεται πλήρως το βάρος της ευθύνης και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή του. Με το πέρας της τελετής ο νέος Α/ΓΕΕΦ πραγματοποίησε επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο «Τύμβος της Μακεδονίτισσας», όπου του έγινε ενημέρωση και κατέθεσε στεφάνι, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες του Αγώνα 1955-59 και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 18-19 Μαρτίου 2020 εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων από μονάδες επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων των ΤΠΚ MARTI (P341) και KARAYEL (P349),σε περιοχή πλησίον των μικρασιατικών παραλίων.

Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου BAYRAKTAR ΤΒ2 του Τουρκικού Στρατού φέρεται να καταρρίφθηκε από Α/Α σύστημα Pantsir-S1 (κατά ΝΑΤΟ: SA-22 Greyhound) τον Φεβρουάριο στην περιοχή Masaran της επαρχίας Idlib, ανατολικά του αυτοκινητοδρόμου M5.

Πολύ σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Τουρκία με τον κορωνοϊό. Μόλις 10 ημέρες μετά το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα, οι επίσημα αναφερόμενες περιπτώσεις μόλυνσης έχουν φτάσει τις 947 και οι νεκροί τους 21, ενώ ο ρυθμός επέκτασης του ιού είναι ταχύτερος από αυτόν της Ιταλίας. Στις 16 Μαρτίου ο πρώην Α/ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Aytaç Yalman απεβίωσε σε στρατιωτικό νοσοκομείο (GATA) της Κωνσταντινούπολης  μετά από προσβολή του από τον κορωνοϊό, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν και άλλα μέλη της τουρκικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας να έχουν ασθενήσει.