Ανασκόπηση εβδομάδας #165

0
22755

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής πραγματοποίησε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 επισκέψεις στις νήσους Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, μικρόνησο Καλόλιμνο και βραχονησίδα Πλάτη. Κατά τη  διάρκεια των επισκέψεών του επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Σάμου, τις έδρες των στρατιωτικών Μονάδων Λέρου και Καλύμνου και το Στρατηγείο της 80 ΑΔΤΕ (Κως), όπου συναντήθηκε με τους αρμόδιους φορείς και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, πραγματοποίησε επισκέψεις στην Κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» (Λέρος), στα Επιτηρητικά Φυλάκια «ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ» και  «ΦΑΡΟΣ» (Καλόλιμνος), στην ΤΠΚ «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» (Κως), στο Παράκτιο Περιπολικό «ΑΝΤΩΝΙΟΥ» (Κως), ενώ συμμετείχε σε ημερήσιες και νυχτερινές επιχειρησιακές πλεύσεις με σκάφη και πλωτά μέσα του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 13 Μαρτίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επισκεφθεί τις νήσους Λέσβο και Χίο, όπου επισκέφθηκε τα Στρατηγεία της 98 ΑΔΤΕ και της 96 ΑΔΤΕ καθώς και το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, πραγματοποίησε  επίσκεψη στο Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΠΑΝΑΓΙΑΣ», ενώ συμμετείχε και σε ημερήσιες και νυχτερινές επιχειρησιακές πλεύσεις με σκάφη και πλωτά μέσα του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου η κατάσταση ήταν σταθεροποιημένη κατά την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις επιμέρους στιγμές έντασης (με σημαντικότερη τη ρίψη μη στοχευμένων πυρών από το τουρκικό έδαφος στην κατεύθυνση ελληνικής εποχούμενης περιπόλου στις 10 Μαρτίου). Στην περιοχή έχουν φτάσει ενισχύσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με πρώτες την Αυστρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία (συνολικά αναμένονται δυνάμεις από 22 χώρες σύμφωνα με ανακοίνωση της FRONTEX), γεγονός που επέτρεψε και την “ανασύνταξη” των πρόσθετων δυνάμεων του Στρατού Ξηράς που είχαν κινητοποιηθεί για να ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων. Επίσης η Βουλγαρία κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς διοχέτευσε προσότητες νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ με αποτέλεσμα να ανέλθει η στάθμη, ενώ η μεθόριος και ειδικά ο φράχτης στην περιοχή των Καστανιών έχουν ενισχυθεί με πρόσθετα έργα (όπως εμπόδια τύπου HESCO και πυλώνες ύψους 50 μέτρων στις κορυφές των οποίων θα τοποθετηθούν κάμερες).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η προσφορά εξοπλισμού από εταιρίες και φορείς όπως οι: Dasteri Systems (συστήματα φωτισμού), EXALCO (υλικά περίφραξης), KIBO- Γ. ΓΛΕΝΤΟΣ ΑBEE (προκατασκευασμένος οικίσκος), THEON SENSORS (μονόκυαλα νυχτερινής όρασης/θερμικές κάμερες), ΕΕΕ (ατομικά υλικά), S/M ΜΑΣΟΥΤΗΣ (αντισηπτικά), Miltech Hellas (θερμικές διόπτρες σκόπευσης/δίκυαλα), ΟΣΕ (πλέγματα σιδηροτροχιών/στρωτήρες), Republicans Overseas Hellenic Chapter (μπαταρίες, ελαστικά οχημάτων), Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Έβρου (τρόφιμα), Αστικό ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης (δωρεάν μετακινήσεις). Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αφενός της ομαδικής και αφετέρου της ατομικής προσπάθειας – συνεισφοράς και κατόπιν της εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος φυσικών και νομικών προσώπων να υποστηρίξουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των τρεχουσών εξελίξεων στα ανατολικά σύνορα της χώρας, το ΓΕΕΘΑ ευχαριστεί θερμά τόσο για την υλική όσο και για την ηθική στήριξη η οποία παρέχεται τόσο γενναιόδωρα. Με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση των παραπάνω ανιδιοτελών προσφορών, ορίζεται ως αρμόδιος σύνδεσμος ο Αξιωματικός Συντονιστής του Κλάδου Υποστήριξης ˗ Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106571247, 2106573195, 6983491611, E-mail: support.branch@hndgs.mil.gr. Ώρες επικοινωνίας 08:00 – 15:00).

Στρατός Ξηράς

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 9ης Μαρτίου και κατόπιν των τακτικών και έκτακτων κρίσεων η ηγεσία του Στρατού Ξηράς, υπό τον Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, διαμορφώνεται ως εξής:

(1) Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, ΓΕΠΣ – Διοικητής Δόγματος Εκπαίδευσης.
(2) Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος, Διοικητής 1ης Στρατιάς.
(3) Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, Διοικητής ΑΣΔΕΝ.
(4) Αντιστράτηγος Ευάγγελος Λύκος, Υπαρχηγός ΓΕΣ.
(5) Αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκκος, Διοικητής Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR.
(6) Αντιστράτηγος Σπύρος-Γεράσιμος Ρώσσης, Διοικητής ΣΕΘΑ.
(7) Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, Διοικητής Δ΄ ΣΣ.
(8) Αντιστράτηγος Λεωνίδας Κακαβάς, Διοικητής ΑΣΔΥΣ.
(9) Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, Επιτελάρχης ΓΕΣ.

Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γενικού Επιτελείου Στρατού η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ).

Πολεμικό Ναυτικό

Tο Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αποκτήσει εντός διμήνου νέο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης, χάρη σε νέα δωρεά του Ιδρύματος Π. Λασκαρίδη που ήδη έχει δωρίσει το ΠΓΥ “Άτλας”). Το πλοίο, που φέρει σήμερα το όνομα VICTOR (πρώην HIGHLAND NAVIGATOR) καθελκύστηκε το 2002, έχει μήκος 84 μέτρων, πλάτος 18,8 μέτρων, εκτόπισμα 4.010 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 14 κόμβων και δυνατότητα ανάληψης πλειάδας αποστολών υποστήριξης. Το νέο ΠΓΥ αναμένεται να ονομαστεί “ΗΡΑΚΛΗΣ”.

Βάσει της απόφασης του ΚΥΣΕΑ της 9ης Μαρτίου 2020 τοποθετήθηκαν ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ (ως τότε Υπαρχηγός Στόλου) ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αντιναύαρχος (Μ) Γεώργιος Μπαμπλένης ως Διοικητής ΔΔΜΝ. Αρχηγός Στόλου παραμένει ο Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ. Tην Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) υπό τη νέα του σύνθεση, επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».

Tο Σάββατο 07 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε εξουδετέρωση νάρκης Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από Ομάδα Εξουδετερώσεως Ναρκών (ΟΕΝ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), στη θαλάσσια περιοχή του Λιμένα Λουτρακίου στη νήσο Σκόπελο. Η επιχείρηση εκτελέστηκε υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκοπέλου, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, την Ελληνική Αστυνομία καθώς και τοπικούς φορείς.

Tην Πέμπτη 05 και την Παρασκευή 06 Μαρτίου 2020 διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση της Διοίκησης Υποβρυχίων “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ” στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, κατά την οποία εκτελέστηκε βολή τορπίλης γυμνασίων από το Υποβρύχιο «ΝΗΡΕΥΣ» κατά στόχου επιφανείας. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των Υποβρυχίων, με έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υ/Β “Νηρεύς” (S-111) είναι το παλαιότερο του Στόλου μετά την απόσυρση του αδελφού του “Γλαύκος” (S-110), και η επιτυχής βολή τορπίλης αποδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των παλαιότερων υποβρυχίων του ΠΝ, χάρη στον σταδιακό εφοδιασμό τους με νέους συσσωρευτές κατά την περίοδο 2014-2016, καθώς και στην άριστη εκπαίδευση και στη συνεχή προσπάθεια των πληρωμάτων τους.

Tην Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Υπαρχηγού Αρχηγείου Στόλου από τον Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ στον Υποναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου  Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 10 Μαρτίου δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο την παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο UH-1H Huey που διεξήγε επιτηρητική πτήση κατά μήκος της συνοριακής γραμμής στον Έβρο. Επίσης στις 13 Μαρτίου εκτελέστηκε αναγνωριστική αποστολή από ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR TB2 κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Το MEA, που απογειώθηκε από το Α/Δ Κεσσάνης, παρέμεινε εντός του τουρκικού εναερίου χώρου. Ωστόσο συνολικά οι τουρκικές αεροπορικές προκλήσεις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν θεαματικά μειωμένες έναντι της εβδομάδας 2-7 Μαρτίου, με 32 παραβιάσεις (έναντι 140), 3 κλειστές εμπλοκές (έναντι 11) και 3 υπερπτήσεις (έναντι 23). Η μείωση της τουρκικής προκλητικότητας πιθανώς οφείλεται και στις οδηγίες που δόθηκαν από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο προς την ΠΑ για “επιθετικές” αναχαιτίσεις, με επαναφορά συγκεκριμένων πρακτικών που είχαν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια. Ως τώρα η “σκληρή” συμπεριφορά των χειριστών της ΠΑ φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να πετούν στο Αιγαίο “ευθεία και οριζόντια”. Απομένει να δούμε αν η νέα κατάσταση θα παγιωθεί ή αν η ΤΗΚ θα επανέλθει με νέες εντολές.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης των Ανθυποσμηναγών της 91ης Σειράς Ιπταμένων, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Επιτελάρχη Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) Υποπτεράρχου (Ι) Ζαχαρία Γρίβα. Ο Επιτελάρχης ΔΑΕ απένειμε στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Σταύρο Μαστοράκη, αρχαιότερο Έλληνα Ανθυποσμηναγό της 91ης Σειράς και στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Σωτήριο Κυτίνο, πρωτεύσαντα στην πτητική εκπαίδευση, τους επαίνους και τα βραβεία για την αποφοίτησή τους, ενώ στην ομιλία του προς τους αποφοιτήσαντες τους συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της πτητικής τους εκπαίδευσης.

Βάσει της απόφασης του ΚΥΣΕΑ της 9ης Μαρτίου 2020 τοποθετούνται ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης ως Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ και ο Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας ως Διοικητής ΔΑΥ, ενώ παραμένουν ο Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ως Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και ο Αντιπτέραρχος (ΜΑ) Κωνσταντίνος Αράπης ως Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ. Επίσης, “ειδικό ενδιαφέρον” παρουσιάζει η “κατ’ εκλογήν” προαγωγή του Ταξιάρχου (Ι) Ζαχαρία Γρίβα σε Υποπτέραρχο και η τοποθέτησή του ως Επιτελάρχη Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός αποτελεί πρότυπο για τις επόμενες γενιές ιπταμένων…

Λιμενικό Σώμα

Σοβαρό περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακτοφυλακή σημειώθηκε τη νύχτα της 10ης προς 11η Μαρτίου ανοιχτά της Κω, όπου το τουρκικό σκάφος μπήκε στα απόνερα του ελληνικού με επιθετική διάθεση. Ανάλογα περιστατικά είχαν συμβεί και την προηγούμενη εβδομάδα (π.χ. στις 6 Μαρτίου), αλλά στο περιστατικό της Κω το τουρκικό σκάφος προσέκρουσε στην πρύμνη του ελληνικού, προξενώντας του ελαφρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα το ελληνικό σκάφος είχε αποτρέψει την είσοδο λέμβου λαθρομεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

https://twitter.com/i/status/1237643390101094400

Κύπρος

Στο πλαίσιο του «Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου» και της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, πραγματοποιήθηκε άσκηση σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, στις 09 Μαρτίου 2020, με τη συμμετοχή Μονάδων της Διοίκησης Ναυτικού και Αστυνομικών Ακάτων (Α/Α) της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας. Στην άσκηση, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή Αξιωματικών Συνδέσμων και εξετάστηκαν εκπαιδευτικά αντικείμενα που περιελάμβαναν σχηματισμούς, προχωρητικούς ελιγμούς, συναινετική νηοψία, που συνέβαλαν στην προαγωγή της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας του προσωπικού όπως επίσης και σενάριο MEDEVAC με τη συμμετοχή ελικοπτέρου της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Την άσκηση, παρακολούθησαν επιβαίνοντες στο ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης και ο Διοικητής Ναυτικού, Αρχιπλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους ΠΝ καθώς και νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια εξοικείωσης τους με το θαλάσσιο περιβάλλον και με σενάρια MEDEVAC.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 9 Μαρτίου συνετρίβη Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου BAYRAKTAR TB2  μετά την απογείωσή του από την 14η Βάση Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Batman.

Στις 10 Μαρτίου διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας GÖKÇEADA (F494) και του ΤΠΚ MELTEM (P334) του Τουρκικού Ναυτικού με την κορβέτα YARMOOK (F271) του Πακιστανικού Ναυτικού στις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία Τουρκίας και Πακιστάν σε ναυτικές ασκήσεις (μεταξύ πολλών άλλων τομέων) είναι πυκνή. Ενδεικτικά, από 13 έως 15 Φεβρουαρίου 2019 διεξήχθη η διμερής άσκηση TURGUTREIS-3 μεταξύ του Πακιστανικού και του Τουρκικού Ναυτικού, στην οποία επίσης συμμετείχε η φρεγάτα GÖKÇEADA (γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει μόνιμη παρουσία Πακιστανού αξιωματικού συνδέσμου στο συγκεκριμένο πλοίο).

Στο μέτωπο της Συρίας, η ρωσοτουρκική συμφωνία εκεχειρίας αντιμετωπίζει προβλήματα εφαρμογής, ένοπλοι έφραξαν τη διαδρομή κοινής ρωσοτουρκικής περιπόλου επί του αυτοκινητοδρόμου Μ4 με οδοφράγματα και πετροπόλεμο. Το γεγονός δείχνει ότι ενδεχομένως η Τουρκία δυσκολεύεται να ελέγξει τους ισλαμιστές αντάρτες που ενίσχυε στη ΒΔ Συρία και να τους κάνει να δεχθούν τους δυσμενείς όρους της ρωσοτουρκικής συμφωνίας.

Παρά τις νέες δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν στις 10 Μαρτίου ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Τουρκία την πώληση Α/Α συστημάτων Patriot, πήγές του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωναν ότι η θέση του υπουργού Άμυνας Esper δεν έχει αλλάξει και ότι η Τουρκία δεν θα λάβει συστήματα Patriot αν δεν επιστρέψει στη Ρωσία τους S-400. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ότι οι S-400 θα καταστούν επιχειρησιακοί τον Απρίλιο, ενώ ο Μάρτιος του 2020, τον οποίο ήδη διανύουμε, έχει τεθεί από αμερικανικής πλευράς ως ορόσημο για την πλήρη αποβολή των τουρκικών εταιριών από το πρόγραμμα του F-35.