Ανασκόπηση εβδομάδας #160

0
11481

ΓΕΕΘΑ

Στις 31 Ιανουαρίου 2020 βρέθηκε στην Αθήνα ο πτέραρχος Τοντ Ουώλτερς (Tod Wοlters), Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR) του ΝΑΤΟ, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο.

Από 27 Ιανουαρίου έως 08 Φεβρουαρίου 2020, διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου η προγραμματισμένη, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020». Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Στο πλαίσιο της άσκησης κατέπλευσε στον Παγασητικό κόλπο το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude (L-9015), κλάσης Mistral, μεταφέροντας προσωπικό και υλικό των Fusiliers Marins (Γάλλων πεζοναυτών), που θα συνασκηθούν με τους Έλληνες πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), η επιχειρησιακή εκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστρατήγου Χ. Λαλούση και άλλων ανωτάτων αξιωματικών.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης όλων των αεροπορικών μέσων εκτελέστηκαν για πρώτη φορά βολές ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warrior, γεγονός που επιβεβαιώνει την οργανωμένη προσπάθεια που έχουν καταβάλει τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, ώστε τα ελικόπτερα να αναλάβουν τις επιχειρησιακές τους αποστολές.

Ο Αρχηγός μιλώντας στα στελέχη τους συνεχάρη για το επίτευγμα αυτό, τονίζοντας ότι η χρησιμοποίηση του οπλικού αυτού συστήματος αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς καθώς αποτελεί βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος. Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των βολών, το υψηλό ηθικό που διακατέχει όλο το προσωπικό και τους προέτρεψε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, σεβόμενοι πάντα τους κανόνες ασφαλείας πτήσεων και εδάφους.

Αναφέρθηκε δε στους προκατόχους του, οι οποίοι διαχρονικά συνέβαλαν στην απόκτηση των ελικοπτέρων, καθώς και στον εκλιπόντα Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού υποστράτηγο Αντώνιο Δάρα, ο οποίος συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό στην ένταξη του ελικοπτέρου OH-58 Kiowa Warrior στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, που υπογράφηκε στις 10 Ιουνίου 2019 μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σαμοθράκης, ολοκληρώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020 από προσωπικό του Μηχανικού του Δ’ ΣΣ η κατασκευή γέφυρας Μπέλεϋ με σκοπό την γεφύρωση του ρέματος «ΠΛΑΤΙΑ» στην περιοχή Θερμά Σαμοθράκης. Το έργο, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, περιελάμβανε αρχικά την μελέτη και την κατασκευή ακροβάθρων και στη συνέχεια τη μεταφορά, κατασκευή και ανάπτυξη γέφυρας τύπου Μπέλεϋ Διπλή-Απλή (Δ/Α).

Στις 24 Ιανουαρίου 2020 ανατέθηκε σύμβαση αξίας $235.794.870 στην Longbow LLC για την υποστήριξη των ραντάρ APG-78 LONGBOW των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 ΑPACHE για λογαριασμό 11 κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το ραντάρ αξιοποιείται από τα AH-64DHA του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου “Πτήση & Διάστημα”, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου έγινε επίσκεψη εκπροσώπων της ισραηλινής εταιρείας Israel Aerospace Industries (IAI) στο ΓΕΣ/ΔΠΒ, με σκοπό την παρουσίαση της συλλογής ακριβείας STRIKES για ρουκέτες των 122mm. Η συλλογή προσαρμόζεται στις συμβατικές ρουκέτες των 122mm που χρησιμοποιούν οι ΠΕΠ RM-70, μετατρέποντάς τες σε κατευθυνόμενες, με ακρίβεια καλύτερη των 10m. Ωστόσο, δεδομένου ότι η καθοδήγηση της συλλογής βασίζεται στο σύστημα GPS, είναι εξεταστέο αν θα είναι εφικτή η αξιοποίησή της σε περίοδο επιχειρήσεων.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων Αεροπορίας Ναυτικού, στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα. Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και συγγενείς των πεσόντων.

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Σ. Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», όπου παρακολούθησε βολή τορπίλης γυμνασίων, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της προγραμματισμένης εθνικής τεχνικής άσκησης «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ».

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγού Στόλου, από τον αντιναύαρχο Σ. Πετράκη ΠΝ στον αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη ΠΝ. Τόσο ο παραδίδων Αρχηγός (και νυν Α/ΓΕΝ) όσο και ο νέος Αρχηγός Στόλου με τις ημερήσιες διαταγές τους τόνισαν την ανάγκη ανανέωσης του Στόλου μετά το “έντονο αποτύπωμα που άφησε η πολυετής οικονομική κρίση” (αντιναύαρχος Σ. Πετράκης), με αποτέλεσμα “αδυναμίες που περιορίζουν το εύρος των επιλογών και αυξάνουν τον βαθμό επικινδυνότητας, κάτι που στη θάλασσα μεταφράζεται σε ιδρώτα και αίμα” (αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης). Ωστόσο εκφράστηκε η αποφασιστικότητα “να επιβάλλουμε με την φήμη μας και όποτε χρειαστεί με τα όπλα μας την θέληση του έθνους στις θάλασσες που η ελληνική ψυχή γεννήθηκε και γέννησε”.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, ο Γάλλος Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης Task Force 473, Υποναύαρχος Marc Aussedat επιβαίνων επί του αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, επισκέφθηκε τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ (F-453) εν πλω, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην επιχείρηση FOCH 2020. Ο Γάλλος Διοικητής ενημερώθηκε για τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά του πλοίου και ξεναγήθηκε στους χώρους του, ενώ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο πλήρωμα τονίζοντας την σημαντική συνεισφορά της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ στην ανωτέρω αποστολή.

Tην Τετάρτη 22 και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις μικρής κλίμακας «ΒΡΟΝΤΗ» και «ΟΡΜΗ», με την συμμετοχή πλοίων της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών και της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης.

Πολεμική Αεροπορία

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το ΓΕΑ για την πρώτη πτήση του αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από 67 χρόνια, που έλαβε χώρα στις 19 Ιανουαρίου 2019 στο αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας. Την πτήση παρακολούθησε ο Αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ίκαρος», κ. Δημήτριος Κόλιας, μαζί με τον βετεράνο αεροπόρο της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, George Dunn DFC, ο οποίος ήταν ο Ιπτάμενος που παρέδωσε το αεροσκάφος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1947. Ως γνωστόν, το Ίδρυμα «Ίκαρος» έχει αναλάβει εξολοκλήρου με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση. Δημοσιεύθηκε επίσης το επίσημο βίντεο από την πρώτη πτήση:

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, στις 8 Ιανουαρίου κατέπεσε το μισθωμένο από τη FRONTEX Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου Hermes 300, ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης από το Α/Δ Τυμπακίου Κρήτης, με αποτέλεσμα να υποστεί εκτεταμένες ζημιές και να τεθεί εκτός ενέργειας, στερώντας τη FRONTEX και το Λιμενικό από τη δυνατότητα εναέριας επιτήρησης των ελληνικών θαλασσίων συνόρων. Η αντικατάσταση του ΜΕΑ αναμένεται ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Λιμενικό Σώμα

Το σκάφος FB 56’ αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού του Λιμενικού Σώματος για την προμήθεια 15 περιπολικών σκαφών αξίας 33.780.000 Ευρώ. Το σκάφος αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων από 2 μηχανές Scania Marine ισχύος 1100 HP έκαστη, και διατηρεί πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα στην ανοικτή θάλασσα σε κατάσταση 5. Η γέφυρα φέρει προστατευτική αντιβαλλιστική προστασία προτύπου STANAG 4569 επιπέδου 2, ενώ το σκάφος δύναται να φέρει πολυβόλο 0.50 ή 7,62 με ασπίδιο σε βάση επί του πρωραίου καταστρώματος, καθώς και πολυβόλων 7,62 σε δύο πλευρικά σημεία πλησίον της πρύμνης Το FB 56’ διαθέτει ναυτιλιακό radar ‘X’ Band (ARPA) και συστήματα οπτικής και θερμικής απεικόνισης για τον εντοπισμό πλοίων και ανθρώπων. Οι παραδόσεις των σκαφών θα ξεκινήσουν σε περίπου 10 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023.

Κύπρος

Στις 30 Ιανουαρίου, γαλλικά μαχητικά Rafale από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle διεξήγαγαν ασκήσεις προσέγγισης (touch and go) στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Την προηγούμενη ημέρα (29 Ιανουαρίου) αεροσκάφη του ίδιου τύπου είχαν αναχαιτίσει τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN235M-100 που είχε προσεγγίσει την ομάδα μάχης του Charles de Gaulle, εξαναγκάζοντάς το να εγκαταλείψει την περιοχή. Εξ άλλου σύμφωνα με δηλώσεις της πρέσβειρας της Γαλλίας στην Κύπρο Isabelle Dumont, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα καταπλεύσει στην Κύπρο στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του στην Αν. Μεσόγειο.

Στις 28 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το 6ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου, με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου και Σ. Αγγελίδη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ. Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΕΦ αντιστρατήγου Η. Λεοντάρη. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Α/ΓΕΕΦ συνάντησε όλους τους Αρχηγούς των Επιτελείων και επισκέφθηκε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), όπου πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου: Ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνικής Φρουράς».

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών στην άσκηση OLIVE GROVE που διεξήχθη στη νότια Ιορδανία, μαζί με προσωπικό του δεύτερου τάγματος του Princess of Wales’s Royal Regiment που εδρεύει στις βρετανικές βάσεις.

Ανατολικός Παρατηρητής

To τουρκικό ερευνητικό σκάφος «ORUC REIS» εισήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλορίζου, κινούμενο εκτός της περιοχής ερευνών που είχε δηλωθεί με σχετική NAVTEX. Στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” (F-466), η οποία κάλεσε μέσω ασυρμάτου το τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί. Στην προειδοποίηση της φρεγάτας “Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”, ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου απάντησε: “Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ”. Σημειώνεται ότι το τουρκικό σκάφος είχε αναπτύξει τα καλώδια ερευνών του και έπλεε με χαμηλή ταχύτητα. Ακολούθως έλαβε ανατολική πορεία και εξήλθε των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ως πρώτη αξιολόγηση του συμβάντος πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική αντίδραση της ελληνικής πλευράς υπήρξε ορθή και άμεση. Ωστόσο από πολιτική άποψη παρουσιάστηκε τάση υποβάθμισης της τουρκικής πρόκλησης, καθώς διοχετεύτηκαν στα ΜΜΕ “δικαιολογίες” για την τουρκική κίνηση (όπως π.χ. ότι το πλοίο αναγκάστηκε να κινηθεί δυτικά λόγω κακοκαιρίας). Τα δε ελληνικά ΜΜΕ υπερθεμάτισαν στην προσπάθεια υποβάθμισης, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον όρο “αβλαβής διέλευση”(!!!)  που προφανώς επελέγη ως “καθησυχαστικός” επικοινωνιακά, αλλά είναι απολύτως εσφαλμένος, διότι αναφέρεται σε πλεύση εντός χωρικών υδάτων και όχι σε διεθνή ύδατα, όπως η περιοχή όπου κινήθηκε το Oruc Reis. Καλό θα είναι αυτή η τάση υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, από όπου και αν προέρχεται, να τελειώνει – γιατί οι τουρκικοί σχεδιασμοί είναι απολύτως σαφείς, και σύντομα θα πάρουν τέτοια μορφή, ώστε θα είναι αδύνατη η αντιμετώπισή τους με “επικοινωνιακούς” όρους. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε και προετοιμαστούμε, τόσο το καλύτερο…

Στις 28 Ιανουαρίου το Φ/Γ-Ο/Γ πλοίο Bana (IMO: 7920857) συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες κατέπλευσε στον λιμένα Τρίπολης μεταφέροντας Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού ACV-AAPC, A/K πυροβόλα T155 Firtina, ΠΕΠ Τ122 και Ρ/Κ Α/Α πυροβόλα GDF-003 του Τουρκικού Στρατού, βαμμένα σε παραλλαγή ερήμου. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, κατά την οποία συζητήθηκε, κατά τις πληροφορίες από το Λευκό Οίκο, η ανάγκη να αποφευχθεί η ξένη ανάμειξη και να διατηρηθεί η εκεχειρία στη Λιβύη (!!!). Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος Trump “τόνισε τη σημασία της επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η εταιρία ASELSAN ανέλαβε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 σύμβαση αξίας 900 εκατ. ΤΛ ($151,3 εκατ.) για τον εκσυγχρονισμό αδιευκρίνιστου αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ACV-AIFV του Τουρκικού Στρατού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- εγκατάσταση τηλεχειριζόμενου πύργου μάχης NEFER (πυροβόλο 25mm, συζυγές πολυβόλο 7,62mm), συστημάτων προειδοποίησης laser και εγγύς επιτήρησης, βελτιωμένης θωράκισης/αντιναρκικής προστασίας, περισκοπίων οδήγησης και οθονών πολλαπλών ενδείξεων, καθώς και νέου συστήματος πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το σύστημα παραπλάνησης τορπιλών DAKA (Denizaltı İçin Akustik Aldatıcı Sistemi) ή αλλιώς Zargana της ASELSAN εγκαταστάθηκε στο υποβρύχιο TCG Anafartalar (S356), στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κλάσης Preveze (τύπου 209/1400).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχοι δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμούν ότι τα χαρακτηριστικά των πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων κατά ιστοσελίδων και κυβερνητικών επικοινωνιακών συστημάτων αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, προσιδιάζουν σε επιχείρηση hackers οργανωμένη με την υποστήριξη του τουρκικού κράτους.