Ανασκόπηση εβδομάδας #161

0
11142

ΓΕΕΘΑ

Την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2020 έλαβε χώρα η τελική φάση της διεθνούς διακλαδικής άσκησης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020», η οποία περιελάμβανε αποβατική ενέργεια στη νήσο Σκύρο με υποστήριξη ιπταμένων μέσων.

Η άσκηση διεξήχθη από 27 Ιανουαρίου έως και 08 Φεβρουαρίου 2020, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, εντός FIR Αθηνών. Η σχεδίαση και η εκτέλεσή της πραγματοποιήθηκαν από πολυεθνικό επιτελείο Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικανών Αξιωματικών.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς (Ειδικών Επιχειρήσεων, Πεζοναυτών, Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού, Αεροπορίας Στρατού), ναυτικές μονάδες (Φρεγάτες, Αρματαγωγά, Ελικόπτερα) και ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Γαλλία συμμετείχε με δυνάμεις Πεζοναυτών, Ελικόπτερα και το LHD DIXMUDE, ενώ οι ΗΠΑ με δυνάμεις Πεζοναυτών και Αεροπορίας Στρατού.

Η συνεκπαίδευση των τμημάτων  περιλάμβανε βολές όπλων ευθυτενούς και καμπύλης τροχιάς, βολές ελικοπτέρων, άλματα ελεύθερης πτώσης και διαδικασίες αεροπορικής υποστήριξης.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt). Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Την Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman EU Military CommitteeCEUMC) Στρατηγό Κλαούντιο Γκρατσιάνο (Claudio Graziano), στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα (από 5 έως 7 Φεβρουαρίου 2020). Κατά τη συνάντηση τους, συζητήθηκαν το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Επιπρόσθετα, ο CΕUMC ενημερώθηκε για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ σε εθνικό, διασυμμαχικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο με έμφαση στα προγράμματα PESCO και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτά.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης της 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς, στην έδρα της, στο στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΝΤΑΛΙΠΗ» στην Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη σειρά που αποφοιτά μετά την αναδιοργάνωση της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ) σε Σχολή Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ), που είναι το υψηλότερο σε βαθμίδα σχολείο του Στρατού. Ο Αρχηγός επέδωσε τα πτυχία στους απόφοιτους 16 εκ των οποίων από την Κύπρο και τη Βοσνία – Εζεργοβίνη και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε τη σπουδαιότητα της συνεχούς εξέλιξης και μόρφωσης του σύγχρονου Έλληνα Αξιωματικού.

Στις 30 Ιανουαρίου 2020 προκηρύχθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ διαγωνισμός ανάθεσης Σύμβασης 2ετούς διάρκειας για το υποπρόγραμμα «Συντήρηση Ελικοπτέρων (Ε/Π) ΝΗ90 (Μεταφορικά Ελικόπτερα)», προϋπολογισμού 5.000.000€.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ (F460),  με την ιταλική φρεγάτα ITS CARABINIERE (F593) τύπου FREMM, στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας  των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Σημαντικές εξελίξεις διαφαίνονται στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο προσεχώς, καθώς στις 6 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο ημερίδας ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Σύρου ΟΝΕΧ Π. Ξενοκώστας εξήγγειλε ότι από κοινού με τα Ισραηλινά Ναυπηγεία υπάρχει δυνατότητα ναυπήγησης πυραυλακάτων αλλά και κορβετών, με σύντομο χρόνο παράδοσης της τάξεως των 250 ημερών. Η παρουσία εκπροσώπων των ναυπηγείων της Χάιφα (Israel Shipyards Ltd) και της πρεσβείας των ΗΠΑ δείχνει το γενικότερο στρατηγικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται αυτή η πρόταση. Εικάζεται ότι η προτεινόμενη κορβέτα είναι το εικονιζόμενο σχέδιο Sa’ar 72, αλλά δεδομένων των δυνατοτήτων των Ναυπηγείων Σύρου θα ήταν σκόπιμη η εξέταση και του μεγαλύτερου (μήκος 90 αντί 72 m, εκτόπισμα 1900 αντί 800 τόνοι) σχεδίου Sa’ar 6 που παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες εγκατάστασης οπλισμού και δικαιούται περισσότερο τον χαρακτηρισμό “κορβέτα”. 

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (European Patrol Corvette) φαίνεται επίσης να ανεβάζει ρυθμούς, καθώς πέραν της ελληνικής συμμετοχής που ήδη επισημοποιήθηκε, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκφράσει και η Ισπανία. Η συμμετοχή περισσότερων κρατών – μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της PESCO καθιστά το πρόγραμμα επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund) και επομένως αυξάνει τις πιθανότητες υλοποίησης.

Η εικόνα συμπληρώνεται από δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, στις 6 Φεβρουαρίου στη Βουλή. Ο  ΥΕΘΑ δήλωσε ότι η έκτη πυραυλάκατος τύπου SUPER VITA έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 95% και ήδη εκτελούνται δοκιμές εν όρμω, ενώ η κατασκευή της έβδομης πυραυλακάτου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 75%. Ως προς το ενδεχόμενο παράτασης της χρηματοδότησης των ναυπηγείων πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Μαρτίου, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής μόνο παράτασης για την παράδοσης της έκτης πυραυλακάτου, καθώς το ΠΝ έχει ήδη καταβάλει πάρα πολλά χρήματα και δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί η παράταση των καθυστερήσεων. Παραλλήλως ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης του Δημοσίου για δύο ακόμη πλοία (όγδοο και ένατο) σε περίπτωση εισόδου νέου επενδυτή στα ναυπηγεία.

Πολεμική Αεροπορία

Χθες 8 Φεβρουαρίου 2020 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Σούδας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο Γ.Μπλιούμη. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους χειριστές και τους τεχνικούς, συγχαίροντάς τους για την ετοιμότητα των αεροσκαφών στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναμόρφωσης της μονάδας, που εκτελείται με ιδιωτική δωρεά.

Είχε προηγηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2020 επίσκεψη του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας αντιπτεράρχου Θ. Μπουρολιά στη μονάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αρχηγός ΤΑ συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 C/D Block 52+. Οι συνεχείς επισκέψεις της ηγεσίας δεν είναι άσχετες και με την αυξημένη ένταση στο νότιο τομέα, όπου το βάρος της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων πέφτει κυρίως στην 115 ΠΜ.

Λιμενικό Σώμα

Κατά την εκδήλωση για τα 100 έτη από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του «Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης», που θα παρέχει πλήρη εικόνα του θαλάσσιου πεδίου σε αληθινό χρόνο και σε 24ωρη βάση. Ανέφερε επίσης ότι, εκτός της σύμβασης προμήθειας 15 νέων ταχύπλοων περιπολικών FB 56 που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα και της δωρεάς 10 νέων περιπολικών RAFNAR από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που ήδη τρέχει, το 2021 ο στόλος του Λιμενικού θα ενισχυθεί με 4 ακόμη μεγάλα πλοία άνω των 30 μέτρων. Επίσης προχωρεί η συντήρηση των μηχανών 3 ΠΑΘ, ενώ σε ορίζοντα τριετίας θα δαπανηθούν άλλα 30 εκ. ευρώ για συντήρηση των πλωτών, εναέριων και χερσαίων μέσων. Γενικότερα τόνισε ότι πλέον τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα φυλάσσονται, από τον Αύγουστο έχουν τετραπλασιαστεί τα αιτήματα προς την τουρκική ακτοφυλακή να ελέγξει ροές στην περιοχή της ευθύνης της, και οι επιστροφές γίνονται πλέον με συστηματικό τρόπο.Τέλος αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, που προβλέπει ενιαίο μητρώο με γνωστούς τους στόχους, τα μέλη, την προέλευση και τους κανονισμούς λειτουργίας τους.

Κύπρος

Στις 3 Φεβρουαρίου 2020 ο Διοικητής των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR) Αντιστράτηγος Christopher G. Cavoli πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, όπου έγινε δεκτός από τον ΥΠΑΜ Σάββα Αγγελίδη και τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Ιδρύθηκε η 470 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (470 ΜΜΕΑ) της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, με την οποία επιχειρούν τα UAV τύπου AEROSTAR που προμηθεύτηκε η Κύπρος από την ισραηλινή εταιρεία Aeronautics. Τα εν λόγω Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη έχουν ως αποστολή την επιτήρηση του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου, φέροντας κάμερες υψηλής ευκρίνειας και άλλον εξοπλισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «La Tribune», η Κύπρος υπέγραψε τον Δεκμέμβριο του 2019 συμβόλαια με την εταιρεία MBDA για προμήθεια πυραύλων Mistral και Exocet με εκτιμώμενο κόστος 240 εκατομμύρια ευρώ, κατανεμόμενο σε 150 εκ. ευρώ για τους Mistral  και 90 εκ. ευρώ για τους Exocet. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την είδηση με την προσθήκη ότι δεν θαγίνουν άλλα σχόλια για λόγους εθνικής ασφαλείας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εταιρεία Kership, υποστηριζόμενη από τη Γαλλία, συνεχίζει να διαπραγματεύεται την πώληση δύο περιπολικών σκαφών OPV 59 στην Κύπρο, για ποσό που εκτιμάται στα 75 εκ. ευρώ.

Σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle», ακολουθούμενο από έξι συνοδευτικά πλοία της ομάδας μάχης του. Ακολούθως  η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου συνέχισε την πορεία της δυτικά του τεμαχίου 8. Χθες 8 Φεβρουαρίου δύο μαχητικά Rafale του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν έκτακτη προσγείωση πραγματοποίησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν ανοικτά της Κύπρου.

Δύο άτομα προστέθηκαν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατόπιν συμφωνίας που επετεύχθη την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στην ομάδα εργασίας Εξωτερικών Σχέσεων του Συμβουλίου. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, οι κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση αλλά και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δύο προσώπων. Η απόφαση θα υπογραφεί σε επίπεδο υπουργών εντός του μηνός.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 6 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που καλύπτει το συμφωνητικό της με τη Λιβύη. Επίσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο ναυτιλιακών ειδήσεων Tradewinds, η τουρκική εταιρεία πετρελαίων προχώρησε στην αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου. Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» με έτος ναυπήγησης το 2012, το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία στις 31/1.

Την 1η Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε ο αποδεξαμενισμός του Πλοίου Αμφίβιας Εφόδου ANADOLU (L400), μετά την ολοκλήρωση εγκατάστασης του συστήματος πρόωσης, και η μεταφορά του για δοκιμές εν όρμω. Η παράδοσή του στο Τουρκικό Ναυτικό αναμένεται στα τέλη του 2020.

 

Μεγάλη ροή τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων από την τουρκοσυριακή μεθόριο προς το Idlib παρατηρείται το τελευταίο 48ωρο, καθώς ο συριακός στρατός έχει πλησιάσει την πόλη, αφού κατέλαβε την στρατηγικής σημασίας πόλη Saraqeb στα βορειοδυτικά. Η τουρκική ηγεσία αντιμετωπίζει το δύσκολο πρόβλημα της υποστήριξης των πιστών της ομάδων ισλαμιστών ανταρτών απέναντι στην επίθεση του συριακού στρατού, και ενώ δεν έχει επιτύχει συνεννόηση με τη Ρωσία.

Σε δήλωσή του προς δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο υπαναχώρησης από τη συμφωνία προμήθειας των Α/Α πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.