Ανασκόπηση εβδομάδας #159

0
11518

ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου στον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων στο Τατόι Αττικής. Πριν από την τελετή ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ από την ημερήσια διαταγή του δεν πέρασε απαρατήρητη η δηκτική αναφορά του σε “παρείσακτους σωτήρες”, εννοώντας τους συνδικαλιστές εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με την πρώτη ημερήσια διαταγή του έδωσε το στίγμα του, δηλώνοντας ότι η “προς πόλεμο προπαρασκευή” είναι η μόνη συνταγή για την επίτευξη αποτροπής και διαρκούς ειρήνης και καταλήγοντας με το απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Περικλή “αντικρύζουμε τους κινδύνους πρόθυμα και όχι με βαριά καρδιά, τους αντικρύζουμε από ανδρεία περισσότερο παρά από υπακοή σε κάποιο νόμο”.

 

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, από τον Στρατηγό Γεώργιο Καμπά στον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το Ναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Τόσο ο απερχόμενος όσο και ο παραλαμβάνων Αρχηγός τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολεμική Αεροπορία

Την πρώτη του πτήση έκανε το Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) που ανακατασκευάστηκε στο Ειδικό Κέντρο Συντήρησης – Ανακασκευής Ιστορικών Αεροσκαφών Spitfire «The Spitfire Company Ltd» στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, και πλέον αναμένεται η επιστροφή του στην Ελλάδα. Θερμά συγχαρητήρια στο κοινωφελές ίδρυμα “ΙΚΑΡΟΣ” που ανέλαβε με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση.

Στην ημερήσια διαταγή του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο απερχόμενος Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου ανέφερε ότι στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε VIPER περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών του Block 50 σε +ADV, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, καθώς και όπλων και οπλικών συστημάτων τα οποία θα δώσουν την υπεροχή που χρειάζεται η Πολεμική Αεροπορία.

Κύπρος

Ταυτοποιήθηκαν, μετά από 46 σχεδόν χρόνια, τα οστά του Ταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη, Διοικητή της 33ΜΚ κατά την τουρκική εισβολή, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 21 Ιουλίου 1974 στον Άγιο Ιλαρίωνα. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο πλησίον τουρκικού στρατοπέδου στην ίδια περιοχή, ταυτοποιήθηκαν στο κέντρο ελέγχου DNA των ΗΠΑ με το οποίο συνεργάζεται η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, και θα επιστραφούν στην οικογένειά του στην Ελλάδα για να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές.

Το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz έχει σταθεροποιηθεί σε κοντινή απόσταση από τον στόχο «Ερατοσθένη Νότιο» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την έναρξη της παράνομης γεώτρησης. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, στοιχεία της οποίας φαίνεται ότι κατέληξαν στα χέρια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου» της 23-01-2020, η Εθνική Φρουρά υλοποιεί πρόγραμμα αναβάθμισης των Συστοιχιών Κ/Β Ξηράς MM-40 EXOCET της Διοίκησης Ναυτικού και βρίσκεται στο στάδιο παραλαβής Α/Α συστήματος Κ/Β μικρού βεληνεκούς γαλλικής προέλευσης.

Εκτόξευση βλήματος ΜΜ-38 Exocet από ελληνική συστοιχία.

Στις 20 Ιανουαρίου 2020 η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς παρέλαβε στη Ναυτική Βάση ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ δύο Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ-1 και ΝΗΡΕΑΣ 1), τα οποία έχουν δυνατότητα μεταφοράς 10 ατόμων πέραν του διμελούς πληρώματος.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Τουρκική Αεροπορία έχει παραλάβει «περισσότερα από 120 κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους-αέρος» για το Α/Α σύστημα S-400 και το σχετικό πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής υπεγράφη στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Κατά την κωδικοποίηση της Τουρκικής Αεροπορίας, η 1η Μοίρα A/A συστήματος S-400 με κωδικό κλήσης ZAFER («Θρίαμβος») περιλαμβάνει 2 πυροβολαρχίες με 8 ρυμουλκούμενους εκτοξευτές 5P85TE2 εκάστη ή συνολικά 128 Κ/Β έτοιμα προς βολή.

Στις 22 Ιανουαρίου 2020 καταρρίφθηκε ένα ακόμη τουρκικό ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR ΤB2 (s/n T92) που επιχειρούσε για λογαριασμό της GNA μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Mitiga της Τρίπολης.

Ο Τουρκικός Στρατός παραλαμβάνει 29 τροχοφόρα οχήματα περισυλλογής M4K μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών δοκιμών αποδοχής. Το όχημα έχει δυνατότητα περισυλλογής υλικού βάρους 25 τόνων και φέρει τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού SARP επί θωρακισμένης καμπίνας.