Ανασκόπηση εβδομάδας #156

0
11829

Η κυρίαρχη είδηση της πρώτης εβδομάδας του 2020 είναι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού EastMed, στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Σε δηλώσεις τους κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης τόνισαν τη σημασία του έργου και απεύθυναν πρόσκληση σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, ιδίως την Ιταλία και την Αίγυπτο, να συμμετέχουν. Την υποστήριξή τους στην κατασκευή του αγωγού εξέφρασαν οι ΗΠΑ, όπου θα βρίσκεται από σήμερα ως τις 8 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, που στις 7 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ.

ΥΠΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής επισκέφθηκε, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά, ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε τις έδρες της 115 Πτέρυγας Μάχης, του Πεδίου Βολής Κρήτης, του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής, του Ναυστάθμου Κρήτης και της 5ης Ταξιαρχίας ΠΖ, όπου συνoμίλησε κι αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό. Επίσης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στις Καστανιές Ορεστιάδας Έβρου και τη Μαγνησία. Αρχικά μετέβη στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, όπου συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της 111 Πτέρυγας Μάχης (111 ΠΜ), που τηρεί ετοιμότητες στα αεροσκάφη επιφυλακής. Ακολούθως, ο Α. Στεφανής μετέβη στις Καστανιές Έβρου και επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο «1», όπου γιόρτασε την αλλαγή του χρόνου με το προσωπικό της φρουράς και διανυκτέρευσε στους χώρους του Φυλακίου.

Στρατός Ξηράς

Ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε 1 ταχύπλοο σκάφος μεταφοράς προσωπικού τύπου RAFNAR 1100 CABIN στις αρχές Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο προγράμματος προμήθειας συνολικά 4 Ταχυπλόων Σκαφών Μεταφοράς Προσωπικού και 7ετους Υποστήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. Ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα σκάφη, δέκα εκ των οποίων θα αποκτήσει και το Λιμενικό Σώμα με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Την Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης του Γ΄ Σώματος Στρατού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Αρχηγός, που συνοδευόταν από τον Διοικητή του Σώματος αντιστράτηγο Κ. Κούτρα, πραγματοποίησε ομιλίες, έδωσε κατευθύνσεις και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό. Στη συνέχεια ο Αρχηγός επισκέφτηκε το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (424 ΓΣΝΕ) στη Θεσσαλονίκη, όπου συνομίλησε και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους Οπλίτες Θητείας και τα στελέχη που ως νοσηλευόμενοι βρίσκονται μακριά από τους οικείους τους.

Πολεμικό Ναυτικό

Τέσσερα (4) αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού διατέθηκαν και κατέπλευσαν στη Λέσβο, τη Σάμο (2) και τη Χίο (όπου όμως τελικά δεν κατέστη δυνατός ο κατάπλους λόγω καιρικών συνθηκών), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώροι διαμονής προσφύγων και λαθρομεταναστών, εφ’ όσον αυτό απαιτηθεί λόγω της εξελισσόμενης κακοκαιρίας. Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση, για την οποία πρέπει να ντρέπεται η πολιτική ηγεσία που την έλαβε και η φυσική ηγεσία του ΠΝ που την εκτέλεσε. Ο ρόλος των πλοίων του ΠΝ δεν είναι να λειτουργούν ως ξενοδοχεία, αλλά να συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας με βάση τα υφιστάμενα σχέδια. Αν πρέπει οπωσδήποτε να διευκολυνθούν οι λαθρομετανάστες, να μισθώσει το ελληνικό κράτος ξενοδοχεία ή πλοία, αντί να μετατρέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ξενοδόχους. Ειδικά μάλιστα στην τρέχουσα περίοδο, που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο τεταμένες ώστε δεν δόθηκαν εορταστικές άδειες σε συγκεκριμένα στελέχη με την αιτιολογία ότι αναμένεται “κάτι”, η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά ανεύθυνη, γιατί ουσιαστικά συνεπάγεται την εξουδετέρωση του στόλου των αρματαγωγών του ΠΝ για ικανό χρονικό διάστημα. Αν απαιτηθεί να εκτελεστούν εθνικά σχέδια μεταφοράς δυνάμεων κατά το διάστημα αυτό, ποιος θα φέρει την ευθύνη για την αδυναμία εκτέλεσής τους;

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου 2019, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk), μετά από αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), περισυνέλεξε τρία άτομα τα οποία επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο έπλεε 7 ναυτικά μίλια νοτιονανατολικά νήσου Αγ. Γεωργίου. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Ελικοδρόμιο Κοτρωνίου όπου και παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2020, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, με την ευκαιρία των εορτών, επισκέφθηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης (130 ΣΜ), στη Λήμνο, όπου συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό της Μονάδας, καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Κύπρος

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της Λιβύης, ναύαρχος Φαράγκ ελ Μαχντάουι, που επισκέφθηκε την  Κύπρο ως μέλος της αποστολής του Προέδρου της Βουλής της χώρας από 27 έως 29 Δεκεμβρίου 2019, συναντήθηκε με το Διοικητή Ναυτικού, τον Υπαρχηγό και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Κατά τις συναντήσεις του ο Αρχηγός του ΠΝ της Λιβύης ανέπτυξε χρονολογικά την εξέλιξη της κρίσης στη χώρα του και ενημέρωσε την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς για την παρούσα κατάσταση. Αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε τις προκλητικές ενέργειες της, αποκαλώντας την ταραχοποιό της περιοχής ενώ την κατηγόρησε γα τις επεκτατικές της προθέσεις και κυρίως σ’ ότι αφορά στα ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης είπε ότι η Τουρκία έχει αποστείλει μυστικά τζιχαντιστές,  δυνάμεις του ISIS και οπλισμό για τις παραστρατιωτικές δυνάμεις. Επεσήμανε δε ότι, «Αν πατήσουν Τούρκοι στρατιώτες σε λιβυκό έδαφος, δεν θα επιστρέψουν ζωντανοί». Αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και υποστήριξε ότι το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλό, ελέγχουν το 98% περίπου της χώρας και μπορούν με τα δικά τους μέσα να πολεμούν τους τζιχαντιστές αποτελεσματικά. Στον τομέα της Στρατιωτικής Συνεργασίας, τόνισε ότι απευθύνονται προς κάθε χώρα που έχει την πρόθεση να συνεργαστούν και κυρίως προς  όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 2 Ιανουαρίου η τουρκική Βουλή ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη με 325 ψήφους υπέρ και 184 ψήφους κατά. Το σχέδιο νόμου καταψηφίστηκε από το σύνολο των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε σημερινή συνέντευξή του στο CNN Turk, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι η σταδιακή αποστολή  τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα έχει ήδη ξεκινήσει. Παρ’ ότι τα “στρατεύματα” επί του παρόντος μάλλον δεν είναι τουρκικά αλλά μισθοφόροι του FSA από τη Συρία, οι αναφορές του Ερντογάν για κέντρο επιχειρήσεων στη Λιβύη με επικεφαλής Τούρκο αντιστράτηγο δεν αφήνουν αμφιβολία για τις απώτερες τουρκικές προθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, το λιβυκό κοινοβούλιο ψήφισε χθες την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά και τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Arabiya. Ειδικότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιτροπής άμυνας ζήτησε να κατηγορηθεί για προδοσία ο αλ – Σάρατζ και ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να διοργανώσει έκτακτη σύνοδο. Επιπλέον η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων ζήτησε την ανάληψη δράσης από τον διεθνή παράγοντα και τις αραβικές χώρες για την αποτροπή της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη.