Ανασκόπηση εβδομάδας #157

0
12180

ΓΕΕΘΑ

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, όπου συναντήθηκε με τους Διοικητές των Μονάδων των ΕΔ της νήσου και ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνομίλησε με το προσωπικό των αεροσκαφών επιφυλακής (readiness) τονίζοντας την κρισιμότητα της αποστολής τους για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της  95 ΑΔΤΕ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Γ. Δημητρόπουλο. O Αρχηγός επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 95 ΑΔΤΕ, την 95 Μονάδα Εθνοφυλακής (95 ΜΕΘ), το 542 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (542 Μ/Κ ΤΕ) και το ΕΦ ΠΑΣΤΙΔΑΣ, όπου παρακολούθησε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διέταξε τη διεξαγωγή ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και το αεροδρόμιο Μαριτσών όπου συνομίλησε με τα πληρώματα των ελικοπτέρων και το τεχνικό προσωπικό. Στη συνέχεια μετέβη στην έδρα της ΔΑΝ Μεγίστης, στη νήσο Καστελόριζο και στις νήσους Ρω και Στρογγύλη όπου επισκέφτηκε τα ομώνυμα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) και παρακολούθησε την εξέλιξη ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας. Την ίδια ημέρα σημειώθηκε έντονη δραστηριότητα της ΤΗΚ στην περιοχή, με 18 υπερπτήσεις του συμπλέγματος Μεγίστης.

Επισημαίνεται επίσης ότι στις 8 Ιανουαρίου μεγάλος σχηματισμός αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου Chinook και Blackhawk προσγειώθηκε στη Ρόδο, από όπου τα Chinook συνέχισαν προς Κύπρο, ενώ τα Blackhawk παρέμειναν. Το γεγονός πιθανότατα επέτεινε την τουρκική “νευρικότητα”, όχι μόνο λόγω της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε κρίσιμη περιοχή ενδιαφέροντος αλλά και λόγω της χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα Δωδεκάνησα που κατά την τουρκική άποψη πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση των ΗΠΑ επί του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της παραχώρησης περίπου 1.000 τεθωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 τύπου Μ-1117 στον ΕΣ, με θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές. Τα οχήματα θα αποτελούσαν αξιόλογη προσθήκη, καθώς διαθέτουν ολόπλευρη θωράκιση, προστασία από εκρήξεις ναρκών και οπλισμό αποτελούμενο από πολυβόλο M2HB Browning των 0.50 και εκτοξευτή βομβίδων Mk.19. Πάντως ερωτηματικό παραμένει αν υπάρχουν διαθέσιμα αμερικανικά Μ-1117 σε έκδοση μεταφοράς προσωπικού (ICV), καθώς αυτή κατασκευάστηκε κυρίως για εξαγωγές, ενώ σε αμερικανική υπηρεσία μπήκε η στάνταρ έκδοση του οχήματος (ASV). Η έκδοση αυτή δεν είναι κατάλληλη για την αντικατάσταση των ΤΟΜΠ Μ-113Α1/Α2 σε ρόλο μεταφοράς προσωπικού, καθώς η χωρητικότητά της είναι 5 άτομα συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές αναγνώρισης, συνοδείας φάλαγγας και εσωτερικής ασφάλειας, ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχει φόβος μόλυνσης των δρομολογίων με νάρκες (π.χ. στο ν. Ροδόπης), αλλά όχι ως υποκατάστατο των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ που χρειάζεται ο ΕΣ.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος υπέγραψε το πρόγραμμα αναβαθμίσεως υφισταμένων τορπιλών υποβρυχίων, που αφορά εργασίες αναβαθμίσεως των τορπιλών SUT Mod 0 των 533 mm και την Εν Συνεχεία Υποστήριξή τους (FOS). Το εν λόγω πρόγραμμα είναι διαφορετικό από το πρόγραμμα προμήθειας νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214, συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο σχετικό παλαιότερο άρθρο μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση των καταδυτικών δραστηριοτήτων που αφορούσαν στην έρευνα και καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης των ιστορικών ναυαγίων των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού : Πάρων “ΑΡΗΣ” του Τσαμαδού, Αντιτορπιλικό ”ΥΔΡΑ” και Αντιτορπιλικό “ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ”, οι οποίες εκτελέστηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019, στις θαλάσσιες περιοχές Σκαραμαγκά (Πάρων “ΑΡΗΣ”), Σαρωνικού (Α/Τ ”ΥΔΡΑ”) και όρμου Λακκίου νήσου Λέρου (Α/Τ ”Β.ΟΛΓΑ”). Οι εν λόγω καταδυτικές εργασίες υλοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, από προσωπικό του γραφείου έρευνας και τεκμηρίωσης ιστορικών ναυαγίων του Τμήματος Ναυτικής Ιστορίας της ΥΙΝ, σε συνεργασία με προσωπικό της εταιρείας PLANET BLUE ιδιοκτησίας κ. Κωνσταντίνου Θωκταρίδη, η οποία και διέθεσε χωρίς κόστος για το Π.Ν το ερευνητικό σκάφος ΩΚΕΑΝΙΣ με τηλεχειριζόμενο καταδυτικό όχημα (ROV). Οι καταδυτικές δραστηριότητες στο σύνολο των αναφερομένων ιστορικών ναυαγίων του Π.Ν, εκτελέστηκαν παρουσία κλιμακίου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Θα ακολουθήσει εντός του 2020 η δεύτερη φάση καταδυτικών δραστηριοτήτων η οποία σε συνεργασία με την εφορεία εναλίων Αρχαιοτήτων θα αφορά στην ανέλκυση ορισμένων εκ των ευρημάτων που θα προκύψουν από την ιστορική τεκμηρίωση του βιντεοσκοπικού υλικού που συλλέχθηκε από τις καταδυτικές δραστηριότητες της πρώτης φάσης. Τα παραγόμενα αποτελέσματα των ερευνών θα αποτυπωθούν σε τρισδιάστατη απεικόνιση για κάθε ναυάγιο και κατόπιν θα διοργανωθούν από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού εκδηλώσεις ανάδειξης της ιστορικής μνήμης κάθε πλοίου.

Πολεμική Αεροπορία

Από τα πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της ΅Ελλάδας για προμήθεια αεροσκαφών F-35, καθώς ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου 2020 δήλωσε ότι ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν στις 9 Ιανουαρίου με δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος προσδιόρισε τον αριθμό των αεροσκαφών σε 24, που μαζί με τις σχετικές υποδομές θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Η εταιρεία L3 Technologies Inc. ανέλαβε σύμβαση αξίας $28.037.566 από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου 2020 για την αναβάθμιση των δύο Εξομοιωτών Πτήσης F-16 ATD που βρίσκονται στις Αεροπορικές Βάσεις Αράξου και Σούδας, στο επίπεδο VIPER.

Κύπρος

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στο Κάιρο έλαβε χώρα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη καθώς και με τα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Σε κοινό ανακοινωθέν τους μετά τη συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κύπρου, δηλώνοντας ότι τα πρόσφατα μνημόνια συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ότι οποιαδήποτε απόφαση αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη συνιστά σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να “δράσει υπεύθυνα”. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη συνάντηση “σε πλαίσιο διαβούλευσης” (“in a consultative framework”).

Ανατολικός Παρατηρητής

Στη Λιβύη συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη, καθώς η κατάπαυση του πυρός που είχαν προτείνει η Τουρκία και η Ρωσία και είχε γίνει δεκτή αργά χθες από τον ηγέτη του LNA  στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ δεν τηρήθηκε. Η Τουρκία συνεχίζει τις αποστολές μισθοφόρων μαχητών του FSA από τη Συρία στη Λιβύη, όπως π.χ. 180 ανδρών της “9ης ταξιαρχίας του σουλτάνου Murad” που πέρασαν από το Χαλέπι στην Τουρκία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Λιβύη. Σήμερα ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του GNA Φαγιέζ αλ Σάρατζ συναντήθηκε ξανά στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Ιταλία.

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού VURAN, κατασκευής της τουρκικής BMC, στα χέρια του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA)

Όπως προκύπτει από συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της SSB στις 6 Ιανουαρίου 2020, η έναρξη παραγωγής του άρματος μάχης ALTAY εκκρεμεί, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί κινητήρες. Επίσης, η σύμβαση ναυπήγησης των φρεγατών κλάσης Ι αφορά μόνο το 1ο πλοίο ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις στα υπόλοιπα 3, ενώ το Πλοίο Αμφίβιας Εφόδου ANADOLU θα παραδοθεί στα τέλη του 2020.

Πυκνή υπήρξε η εβδομάδα στα ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump στις 7 Ιανουαρίου, αλλά και σε εκδήλωση του Atlantic Council, όπου χαρακτήρισε  «γεωγραφικά γελοία» και χωρίς καμία νομική βάση η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο γενικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Çağatay Erciyes, απάντησε με ανάρτηση στο Twitter, σύμφωνα με την οποία “είναι γελοίο να νομίζει κανείς ότι ένα νησάκι έκτασης 10 τ.χλμ. που απέχει 2 χλμ. από την Τουρκία και 570 χλμ. από την Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη  40.000 τ.χλμ. στην Αν. Μεσόγειο”. Πάντως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών  με επικεφαλής, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβη Sedat Önal.

 

Σημείωση: η ιστοσελίδα αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα στη φόρτωση νεώτερων φωτογραφιών, που ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα. Ως τότε χρησιμοποιούνται φωτογραφίες αρχείου.