Ανασκόπηση εβδομάδας #155

0
23086

ΥΠΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής επισκέφθηκε την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019 τις νήσους Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω, με σκοπό την ανταλλαγή ευχών για την εορτή των Χριστουγέννων. Κατά την παραμονή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) της Ρω και της Στρογγύλης, την ΤΠΚ «ΡΟΥΣΣΕΝ», το στρατόπεδο ΔΑΝ Μεγίστης και διανυκτέρευσε στο Καστελλόριζο. Την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019 επισκέφθηκε την νήσο Κάσο, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Υποδιοικητή της ΑΣΔΕΝ υποστράτηγο Γ. Βελιδάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ ταξίαρχος Ε. Θεοδώρου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Αρχηγός  μετέβη στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΣΚΑΝΔΑΡΙΟΥ» ενώ στη συνέχεια μετέβη στην νήσο Κάλυμνο όπου μεταξύ των Φυλακίων  επισκέφθηκε και τα ΕΦ «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» και «ΦΑΡΟΣ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΥ». Ο Αρχηγός πραγματοποίησε ομιλίες  και διαπίστωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των φυλακίων, καθώς και το υψηλό ηθικό του προσωπικού.

Πολεμικό Ναυτικό

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής επισκέφθηκε, το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019, ενόψει των εορτών της Πρωτοχρονιάς τη φρεγάτα «Αιγαίον» (F-460) που εκτελεί χρέη πλοίου «φυλακής σκοπούντος» στο Βόρειο Αιγαίο καθώς και τη μικρόνησο Κίναρο. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το πλήρωμα της φρεγάτας και τη μόνιμη κάτοικο της μικρονήσου. Στη φρεγάτα τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχτηκε ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 23 Δεκεμβρίου 2019 υπογράφηκαν οι συμφωνίες πλαίσιο για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) των 44 αεροσκαφών Μirage 2000/-5 μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES. Επίσης στις 24 Δεκεμβρίου 2019 υπογράφηκε η Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI Agreement) μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας LOCKHEED MARTIN, η οποία περιλαμβάνει προγράμματα αξίας $279,71 εκ. επ’ ωφελεία του ΥΠΕΘΑ και της ΕΑΒΙ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16.

Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς επισκέφθηκε την 133 Σμηναρχία Μάχης (133ΣΜ) στο Καστέλλι του Νομού Ηρακλείου Κρήτης και την 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (11η ΜΚΒ) στο Ηράκλειο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΤΑ συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων, τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής, καθώς επίσης και με τα πληρώματα ετοιμοτήτων των Οπλικών Συστημάτων TOR-M1 και S-300.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις θα συζητήσει και το θέμα απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, αλλά μόνο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Κύπρος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από το State Department. Κατά την επίσκεψη θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με την παροχή αμερικανικού εξοπλισμού στην Κύπρο μετά την άρση του εμπάργκο όπλων που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, το σύμφωνο συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο και το Κυπριακό, ενώ αναμένεται η υπογραφή διμερούς συμφωνίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε στις 25 Δεκ 2019 τα πρώτα 2 από τα συνολικά 260 τεθωρακισμένα οχήματα φορείς Α/Τ όπλων με δίδυμους εκτοξευτές Κ/Β. Συνολικά θα αποκτηθούν 184 ερπυστριοφόρα KAPLAN-10 (εκ των οποίων 120 με Κ/Β OMTAS και 64 με Κ/Β KORNET-E) και 76 τροχοφόρα PARS (4×4) με Κ/Β OMTAS.

Συνεχίζεται πυρετωδώς η τουρκική προσπάθεια στήριξης της καταρρέουσας κυβέρνησης του GNA στη Λιβύη. Στις 25 Δεκεμβρίου ο Ρ. Τ. Ερντογάν επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Τυνησία με προφανή σκοπό να ζητήσει διευκολύνσεις για τη διέλευση τουρκικών δυνάμεων προς τη Λιβύη, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Τρίπολης απεύθυνε αίτημα στρατιωτικής βοήθειας “από ξηρά, θάλασσα και αέρα” προς την Τουρκία. Ωστόσο στις 27 Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφταρ (LNA) ανακοίνωσαν ότι απώθησαν τις δυνάμεις του GNA και ελέγχουν το αεροδρόμιο της Τρίπολης και τις δεξαμενές πετρελαίου, ενώ μετά την επίσκεψη Ερντογάν ο πρόεδρος της Τυνησίας δήλωσε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε καμία συμμαχία.

Oι τουρκικές προσπάθειες παρέμβασης στη Λιβύη συνεχίζονται αμείωτες και σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 300 μισθοφόροι του SNA (Syrian National Army) που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία βρίσκονται ήδη σε περιοχή της Τρίπολης, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν ακόμη 1.000 που θα στρατοπεδεύσουν στην περιοχή Τακμπάλι της Τρίπολης. Εξ άλλου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη θα περιλάβει και την ανάπτυξη ναυτικής δύναμης για την προστασία της Τρίπολης. Επίσης σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ σχετικά με τη Λιβύη, καθώς και δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να μην διαιρεθεί η Λιβύη», δηλαδή για να στηριχθεί η κυβέρνηση του GNA.

Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους Καλή Πρωτοχρονιά και ευτυχισμένο το 2020!