Ανασκόπηση εβδομάδας #154

0
23465

YΕΘΑ

Κατά τη διάρκειά επίσκεψής του στο ΕΦ «1» στις Καστανιές Έβρου με την οποία ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε ακριτικές μονάδες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο προκρίνει την πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και ΕΠΟΠ, σε αριθμό μεταξύ 1.200 και 2.000, έναντι της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ως λύση για τη στελέχωση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των επαγγελματιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θέτει το ζήτημα διαζευκτικά, ενώ η πρόσληψη νέων επαγγελματιών (που είναι πράγματι αναγκαία) και η αύξηση της στρατιωτικής θητείας (την οποία ζητούν αγωνιωδώς από καιρό τα επιτελεία) θα μπορούσαν να προχωρήσουν παράλληλα και να αυξήσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής επισκέφθηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 το υπό κατασκευή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ) της Σάμου και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών, ενώ ενημερώθηκε και παρακολούθησε τις θαλάσσιες περιπολίες ημέρα και νύχτα με σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του υποδέχθηκε παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας, τους οποίους συνόδεψε σε επίσκεψη στις Πορτογαλικές Δυνάμεις που ανήκουν στη FRONTEX.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Γ. Δημητρόπουλο, πραγματοποίησε επίσκεψη στις νήσους Χίο (96 ΑΔΤΕ) και Λέσβο (98 ΑΔΤΕ). Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, μετέβη στα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) «ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑΣ» και «ΚΟΥΤΣΟΥΚΙΔΗ» στη νήσο Λέσβο, ενώ κατέληξε στην έδρα του 221 ΤΕ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη νήσο Χίο όπου μετέβη στο στρατηγείο του Σχηματισμού και το ΕΦ «ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ». Κατόπιν επισκέφθηκε το ΕΦ «ΠΑΝΑΓΙΑ» στη β/ν Παναγιά, το ΕΦ «ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ» στην μ/ν Οινούσσες. Ο Αρχηγός έλεγξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των φυλακίων, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο αντίδρασης, πραγματοποίησε ομιλίες δίνοντας οδηγίες και κατευθύνσεις προς το προσωπικό των Σχηματισμών που επισκέφθηκε και συνεχάρη τους άντρες και γυναίκες του Στρατού για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ, αντιστράτηγος Κ. Φλώρος, περιόδευσε στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και συγκεκριμένα επισκέφθηκε διαδοχικά, την XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, την 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, στην περιοχή του Έβρου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς μετέβη σε αριθμό Επιτηρητικών Φυλακίων, όπου διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και το άριστο ηθικό του προσωπικού, στο Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου-Επιτηρήσεως Συνόρων στη Νέα Βύσσα, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του από τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ και του Στρατού Ξηράς, και σ κεντρικά Στρατόπεδα της περιοχής όπου απευθύνοντας χαιρετισμό στο προσωπικό του Σώματος Στρατού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επιτελούμενο έργο.

Πολεμικό Ναυτικό

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) παρουσία του Διοικητή Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) υποναυάρχου Π. Χατζάκη ΠΝ. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού από το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, το Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ). Επίσης συμμετείχε με προσωπικό και μέσα ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΓΕΕΘΑ (ΕΔΛΟ/ΓΕΕΘΑ), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κορυδαλλού (ΕΔΟΚ), η Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου (ΕΟΠΠ), η Ομάδα Διάσωσης «ΔΕΛΤΑ», η Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και της εταιρείας Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια (ΕΚΟ). Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ 15 και 20 Δεκεμβρίου διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC) στη Σούδα Χανίων Σχολείο Ελεύθερου Σκοπευτή, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συμμαχικών κρατών.

Όπως ανακοινώθηκε από τον γαλλικό όμιλο Naval Group, οκτώ ελληνικές εταιρίες εντάχθηκαν στην εφοδιαστική του αλυσίδα διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα του γαλλικού ομίλου για όλα τα έργα που θα αναλαμβάνει παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι φρεγάτες FDI (γνωστές και ως Belh@ra). Οι οκτώ ελληνικές εταιρίες είναι οι: ΑΚΜΩΝ, ELFON LTD, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, IDE INTRACOM, ΜΕΤΚΑ, MEVACO, MILTECH HELLAS και TELETEL.

Πολεμική Αεροπορία

Σημαντική κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με σκληρές αερομαχίες (ιδίως την 17/12 οπότε έγιναν 16 εμπλοκές) και επανειλημμένες υπερπτήσεις στις νήσους Ρω, Οινούσες και Παναγιά. Στην περίπτωση των Οινουσών, τα τουρκικά F-16 στις 18 Δεκεμβρίου (ημέρα επίσκεψης του Α/ΓΕΣ στο νησί) πέταξαν σε ύψος μόλις 500 ποδών, όπως φαίνεται από το παρακάτω βίντεο:

Αύριο 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η υπογραφή συμφωνιών-πλαισίων με τις εταιρίες Dassault, Safran και Thales για την υποστήριξη (FOS) των αεροσκαφών Mirage-2000 κατά την επόμενη επταετία, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, και αξίζει έπαινος για αυτήν στον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο που λύνει μια εκκρεμότητα πολλών ετών, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν καρπούς οι συμφωνίες και να αποκατασταθεί η διαθεσιμότητα του πολύτιμου στόλου των Mirage 2000 – η πρόκληση για τους αρμόδιους θα είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου αυτού.

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανακατασκευής του αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Ως γνωστόν, έχει ήδη υπογραφεί σχετική σύμβαση δωρεάν παραχώρησης χρήσης από την ΠΑ, προς το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», το οποίο έχει αναλάβει αποκλειστικά με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση. Το εν λόγω αεροσκάφος μεταφέρθηκε από το Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Κέντρου Συντήρησης – Ανακασκευής Ιστορικών Αεροσκαφών Spitfire «The Spitfire Company Ltd» στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2018. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», κ. Δημήτρη Κόλια, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να μπει στη φάση των πτητικών δοκιμών. Βάσει του προγραμματισμού εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα χορηγηθεί άδεια πτήσης από την πολιτική αρχή αεροπλοΐας του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αφιχθεί το αεροσκάφος στην Ελλάδα.

Κύπρος

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κύπρου – Ιταλίας (PASSEX), με την κωδική ονομασία «CY/ΙΤ – 2/2019», σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση συμμετείχαν, η Ιταλική Φρεγάτα «ΙTS ZEFFIRO», κλάσης MAESTRALE, με το οργανικό της ελικόπτερο, καθώς και το ΠΠ «ΤΣΟΜΑΚΗΣ» της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ. Το πρόγραμμα της άσκησης περιελάμβανε σχηματισμούς και προχωρητικούς ελιγμούς μεταξύ των Πολεμικών Πλοίων, γυμνάσια ασύμμετρης απειλής και επικοινωνιών και ασκήσεις συνεργασίας με ελικόπτερο. Επιπλέον, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, άσκηση με την κωδική ονομασία SAREX «CYDEU 04/2019», με τη συμμετοχή της Γερμανικής Κορβέτας «FGS LUDWIGSHAFEN AM RHEIN» και ενός ελικοπτέρου ΑW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Στις 15 Δεκεμβρίου μεταστάθμευσαν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου BAYRAKTAR TB2 της 313 Μοίρας του Τουρκικού Ναυτικού από το αεροδρόμιο Dalaman στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Με την κίνηση αυτή, που συνιστά και παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ, η τουρκική ηγεσία αποσκοπεί στην πληρέστερη επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής πέριξ της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων με τη μεταστάθμευση τουρκικών ΜΕΑ στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου και τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μπογάζι Αμμοχώστου και, απαντώντας σε όσους καλούν την κυβέρνηση να “αποφύγει τη στρατικοποίηση”, τους κάλεσε να θυμηθούν ότι από το 1974 το 37% της Κύπρου κατέχεται από 43.000 τουρκικά στρατεύματα και δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει διάλογος κάτω από τις απειλές των τουρκικών κανονιοφόρων.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατάλογο Τούρκων υπηκόων που σχετίζονται με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία TPAO, προκειμένου να τους επιβληθούν κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών που ελήφθη στις 11 Νοεμβρίου και προβλέπει δυνατότητα προσωποποιημένων κυρώσεων, όπως απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σήμερα 22 Δεκεμβρίου καθελκύστηκε, σε τελετή που έλαβε χώρα στο Gölcük, το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 από το έξι που έχει παραγγείλει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Το υποβρύχιο, που ονομάστηκε Piri Reis, αναμένεται να παραδοθεί στο TDK εντός του 2020 και να ενταχθεί σε υπηρεσία ως το 2022. Τα υπόλοιπα υποβρύχια της κλάσης αναμένεται να παραδοθούν ως το 2025 και να ενταχθούν σε υπηρεσία στο σύνολό τους ως το 2027. Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης είναι νόμιμη και ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί περιορισμό των δικαιωμάτων της στις θαλάσσιες ζώνες.

Στις 20 Δεκεμβρίου, σε τελετή που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Andrews, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε τους κρίσιμους νόμους για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία νόμους που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο, και ειδικότερα (α) τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2020 (National Defense Authorization Act – NDAA) που περιλαμβάνει την άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την απαγόρευση μεταβίβασης των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία, και (β) το Consolidated Appropriations Act και συνακόλουθα το Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act, με τα οποία εγκρίνεται στρατιωτική βοήθεια (FMF) $3 εκατ. στην Ελλάδα και βοήθεια $4 εκατ. υπό την μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ) σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σχετικά με τη Λιβύη. Από τουρκικής πλευράς, ο πρόεδρος Erdogan, σε συνέχεια της δεύτερης, εσπευσμένης, συνάντησής του με τον εκπρόσωπο της GNA Fayez al-Sarraj στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει ακόμη και στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την GNA.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας πραγματοποίησε διπλωματικό μαραθώνιο, επισκεπτόμενος διαδοχικά τη Σ. Αραβία, το Αμπού Ντάμπι και την Ιορδανία, ενώ σήμερα επισκέφθηκε τη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Khalifa Haftar, τον πρόεδρο της Βουλής Agila Saleh, καθώς και τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της παράταξης του LNA. Ακολούθως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παραλλήλως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου, με στόχο να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας και Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Από αιγυπτιακής πλευράς, ο πρόεδρος Al-Sisi δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αποκτήσει τον έλεγχο της Λιβύης, καθώς αυτό αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο, και σε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του αιγυπτιακού ναυτικού εξέτασε τα μέτρα που λαμβάνονται από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις για τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, ώστε να μην επιτραπεί ο εφοδιασμός των δυνάμεων του GNA δια θαλάσσης από την Τουρκία. Σε μια συναφή τελευταία εξέλιξη, από ΜΜΕ προσκείμενο στον στρατάρχη Χαφτάρ δημοσιεύτηκε βίντεο και φωτογραφίες από επιχείρηση του LNA για την κατάληψη πλοίου με τουρκικό πλήρωμα και σημαία Γρενάδας που κατευθυνόταν προς τη Λιβύη. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ συνέλαβαν το πλήρωμα, ενώ το πλοίο μεταφέρεται προς το λιμάνι Ras Al Hilal για να επιθεωρηθεί το φορτίο του. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους μας Καλά Χριστούγεννα!