Ανασκόπηση εβδομάδας #153

0
23704

ΥΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, το διήμερο 13 και 14 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Έβρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τους Διοικητές του Δ΄ ΣΣ, των ΧΙΙ και ΧVI Μ/Κ ΜΠ, τους Αστυνομικούς Διευθυντές των Δ.Α. Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας και τον Διοικητή της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης, από τους οποίους ενημερώθηκε για την πρόοδο υλοποίησης των διαταγών που έχουν εκδοθεί, για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. Κινήθηκε οδικώς στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου στις Περιοχές Ευθύνης της 3ης – 7ης – 30ης – 31ης – 50ης Μ/Κ ΤΑΞ και της ΤΔ 21ου Μ/Κ ΣΠ, όπου πραγματοποίησε ελέγχους των κοινών δράσεων Στρατού Ξηράς – Ελληνικής Αστυνομίας, των Σημείων Επιτήρησης, καθώς επίσης και των αποτρεπτικών εμποδίων. Επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις δυνατότητες επιτήρησης. Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Έβρου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη Διοικήτρια.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Γ. Δημητρόπουλο και τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ αντιστράτηγο Χ. Λαλούση, πραγματοποίησε επίσκεψη στη νήσο Σαμοθράκη και στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) του Δ΄ ΣΣ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, μετέβη στο Στρατόπεδο «ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ» και στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΚΟΡΥΦΗ» στη νήσο Σαμοθράκη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το ΕΦ «5», το Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ», το ΕΦ «ΠΛΑΓΙΩΝ» και το Στρατόπεδο «ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ» στην ΠΕ του Δ΄ΣΣ. Ο Αρχηγός έλεγξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των φυλακίων, επιθεώρησε τα αποτρεπτικά εμπόδια επί των διαβάσεων και της δυτικής όχθης του Έβρου ποταμού και παρακολούθησε κοινές δράσεις Στρατού Ξηράς-ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της σχεδιασθείσας ενισχυμένης συνδρομής του Δ΄ΣΣ στο έργο της ΕΛ.ΑΣ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δια μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Επίσης, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, ο Α/ΓΕΣ συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ πραγματοποίησε επίσκεψη στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, στην Περιοχή Ευθύνης της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης επισκέφθηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια «ΠΛΑΚΑΣ» και «ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ», όπου έλεγξε τα τμήματα ετοιμοτήτων διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, την άρτια γνώση των καθηκόντων τους, την συνεχή ετοιμότητα, καθώς και το υψηλό ηθικό τους. Στη συνέχεια παρακολούθησε Διαγωνιστική βολή τυφεκίου G3A3 – A4 από Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Λήμνου, όπου διαπίστωσε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητά τους.

Στις 11 Δεκεμβρίου η ελληνική εταιρία EODH που ειδικεύεται στον χώρο των θωρακίσεων – προστασίας τεθωρακισμένων οχημάτων, παρουσίασε στην Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ πρόταση εκσυγχρονισμού του ΤΟΜΠ Μ113, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα βελτιώσεων στους τομείς της θωράκισης, της ισχύος πυρός και της ευκινησίας. Από τις προτεινόμενες λύσεις, άμεσα εφαρμόσιμη (και επείγουσα εν όψει πιθανών εξελίξεων) κρίνεται η προσθήκη σύνθετης θωράκισης νέας γενιάς στο εμπρόσθιο μέρος και τα πλευρά του οχήματος, για τη βελτίωση της αναιμικής προστασίας που παρέχει στο μεταφερόμενο προσωπικό. Ως ευρύτερος μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, η υιοθέτηση ενός εκτενέστερου “πακέτου” εκσυγχρονισμού για τον στόλο των ελληνικών Μ-113 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για παραγγελίες από άλλες χώρες με μεγάλους στόλους Μ-113, όπως η Αίγυπτος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό δημοσίευμα του doureios.com.

Πολεμικό Ναυτικό

Σε φωτογραφίες επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ δημοσιεύθηκαν από το ΓΕΝ την προηγούμενη εβδομάδα διακρίνεται μεταξύ άλλων το ΠΤΜ “Κεφαλληνία” (L-180) τύπου Zubr, σε άσκηση συνεργασίας με Ειδικές Δυνάμεις.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε γυμνάσιο μη συναινετικής νηοψίας επί οχηματαγωγού πλοίου στην Κεντρική Μεσόγειο με την συμμετοχή του ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ (P67) και ομάδας της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της Επιχείρησης SEA GUARDIAΝ του ΝΑΤΟ.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 10 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα στην ΑΒ Λάρισας παρουσίαση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) τύπου MQ-9 από την General Atomics, στην οποία παραβρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ν. Τσούνης ΠΝ, ο ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, το αεροσκάφος F-16 με αριθμό “005” της 335 Μοίρας που θα αποτελέσει το πρωτότυπο του εκσυγχρονισμού του τύπου σε F-16V βρίσκεται ήδη στην Τανάγρα εν αναμονή εισαγωγής του στην ΕΑΒ, αλλά οι εργασίες σε αυτό θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς πρέπει προηγουμένως να επιλυθεί το πρόβλημα στεγανότητος που έχει εντοπιστεί στο υπόστεγο της ΕΑΒ όπου θα γίνουν οι εργασίες. Περισσότερα εδώ.

Κύπρος

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 εκτελέστηκε η αεροναυτική άσκηση CYP/FRA/IT 2019 σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την συμμετοχή του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Ρ61) και Ομάδας της ΔΥΚ, της φρεγάτας SURCOUF (F711) κλάσης LA FAYETTE του Γαλλικού Ναυτικού και της φρεγάτας MARTINENGO (F596) κλάσης FREMM του Ιταλικού Ναυτικού, με το οργανικό της ελικόπτερο τύπου NH-90. Παραλλήλως εξελισσόταν στην ευρύτερη περιοχή άσκηση ευρείας κλίμακας του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού, από ναυτικό σχηματισμό με επικεφαλής το ελικοπτεροφόρο Anouar Al Sadat, κατά την οποία εκτοξεύθηκε από αιγυπτιακό υποβρύχιο πύραυλος τύπου Sub-Harpoon.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η παρθενική πτήση του ΜΕΑ AKINCI κατασκευής BAYRAKTAR από το αεροδρόμιο Τυρολόης (Çorlu) της Ραιδεστού στην Ανατολική Θράκη. Το ΜΕΑ κατηγορίας HALE έχει ονομαστική ικανότητα μεταφοράς φορτίου αποστολής βάρους 1.350 κιλών.

Στις 13 Δεκεμβρίου σημειώθηκε κατάρριψη τουρκικού ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR ΤB2 στην περιοχή Ain-Zara Νότια της Τρίπολης, καθώς και καταστροφή τεθωρακισμένου οχήματος KIRPI από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Στρατηγού Khalifa Hafta. Σύμφωνα με Έκθεση Εμπειρογνωμόνων για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ 27 Μαΐου και 16 Ιουνίου 2019 καταγράφηκαν 10 πτήσεις από 3 Α/Φ ANTONOV AN-12, τα οποία μετέφεραν 53,6 τόνους υλικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από την Τουρκία στη Μισράτα της Λιβύης. Στην εν λόγω έκθεση καταγράφεται η μεταφορά 12 τουρκικών ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR TB2, επισημαίνοντας ότι «ο υψηλός ρυθμός απωλειών των ΜΕΑ BAYRAKTAR TB2 οδήγησε στην ανάπτυξη και τρίτης παρτίδας στη Μισράτα της Λιβύης στα τέλη Αυγούστου 2019».

Σημαντικές εξελίξεις εις βάρος της Τουρκίας σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. Στις 12 Δεκεμβρίου η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το ψήφισμα είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 30 Οκτωβρίου, αλλά οι προσπάθειες έγκρισής του και από τη Γερουσία είχαν προσκρούσει ως τώρα σε διαδοχικά “βέτο” γερουσιαστών φίλα προσκείμενων προς το Λευκό Οίκο. Ωστόσο μετά την ψήφο της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου, η αρμενική γενοκτονία αναγνωρίζεται επίσημα από το σύνολο του Κογκρέσου. Εδώ ο γερουσιαστής Robert Menendez, πρωτεργάτης του ψηφίσματος, σχολιάζει με συγκίνηση την έγκρισή του, λέγοντας ότι μερικοί από τους επιζώντες της αρμενικής γενοκτονίας ζουν ακόμη:

Νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων επί του νομοσχεδίου για τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2020, στο οποίο περιλαμβάνονται προβλέψεις για την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την απαγόρευση της μεταβίβασης αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, καθώς και προτροπή προς τον πρόεδρο Τραμπ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βάσει της νομοθεσίας CAATSA, λόγω της αγοράς του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με πλειοψηφία 377-48 και αναμένεται να εγκριθεί και από τη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί και από τον πρόεδρο Τραμπ.