Ανασκόπηση εβδομάδας #129

0
16810

Καθώς σήμερα γίνονται εκλογές, σας παρακαλούμε κατ’ αρχάς να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να ψηφίσετε. Η ψήφος όλων μας έχει σημασία. Οι κρίσιμες πολιτικές επιλογές της τελευταίας τριετίας (συμπεριλαμβανομένης της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών) έγιναν από ένα κόμμα που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2015 από το 19,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αλλά λόγω αποχής/λευκού/άκυρου καταγράφηκε ως 35,5%. Η αποχή δεν είναι λύση – απλώς εκχωρεί στους υπόλοιπους ψηφοφόρους το δικαίωμά μας να συναποφασίζουμε. Αναλάβετε τις ευθύνες σας ως Έλληνες πολίτες.

ΓΕΕΘΑ

Προσωπικό της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ, και της 68ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας συμμετείχε στην άσκηση IRON FIST-19 στην περιοχή της Φιλιππούπολης από 16 έως 23 Μαΐου 2019. Πρόκειται για την τρίτη κατά συνεκπαίδευση μετά τις αντίστοιχες BALKAN DAGGER-2017 και SALAMIS STORM-2018. Τις δραστηριότητες της DVDay παρακολούθησαν από ελληνικής πλευράς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και από βουλγαρικής πλευράς o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, General Andrey Botsev. Το πρόγραμμα της DVDay περιλάμβανε βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, αγώνα σε κατοικημένο τόπο, βολές ελευθέρων σκοπευτών, παροχή Α΄ βοηθειών στο πεδίο της μάχης, υλοποίηση καταστροφών καθώς και καταρρίχηση από ελικόπτερο με τη μέθοδο Fast Rope.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο από 21 έως 22 Μαΐου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, επισκέφθηκε τη Περιοχή Ευθύνης της 8ης  Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (8 Μ/Π ΤΑΞ – «ΗΠΕΙΡΟΣ»), συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR), Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες, επισκέφθηκε Στρατόπεδα, Μονάδες και Φυλάκια, έλεγξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα τμημάτων, τα οποία ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επιτυχία, πραγματοποίησε ομιλίες, έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό και δέχτηκε σε προσωπική ακρόαση στελέχη του Σχηματισμού.

Εκπαιδευτικό Α/Φ τύπου U-17 CESSNA της Σχολής Αεροπορίας Στρατού ανετράπη κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο Αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας Ημαθίας στις 21 Μαΐου 2019, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός του πληρώματος. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται αρμοδίως.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΒΡΟΝΤΗ 2/19», με τη συμμετοχή κανονιοφόρων, πυραυλακάτου καθώς και σκάφους της ΔΥΚ. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.

Σε απάντηση του ειδικού διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Χριστόδουλου Σεφέρη, προς τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης επί ερωτημάτων που έχουν τεθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα ΕΝΑΕ διατηρούν απαίτηση κατά του ελληνικού Δημοσίου που απορρέει από την υπ’ αριθμόν 1875/GZ/MHM/ZF/AYZ απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ύψους 64,5 εκατομμυρίων ευρώ με νόμιμο τόκο 5% από 4 Δεκεμβρίου 2011 και μέχρι πλήρους και ολοσχερούς εξόφλησης. Με την καταβολή τού ως άνω ποσού από το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνεται η σύμβαση αναβίωσης της σύμβασης υπεργολαβίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ και η συνέχιση της κατασκευής των υποβρυχίων 5 και 6 που προβλέπει η σύμβαση ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ». Επισημαίνεται πάντως ότι η τυχόν καταβολή του ποσού από το ελληνικό Δημόσιο στα ΕΝΑΕ συνεπάγεται τη νομική μόνο, και όχι ουσιαστική, αναβίωση του προγράμματος των υποβρυχίων 5 και 6, καθώς για τη ναυπήγησή τους απαιτείται η διάθεση σημαντικών πρόσθετων κονδυλίων.

Πολεμική Αεροπορία

Από την Παρασκευή 3 έως και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση, με την ονομασία «Stolen Cerberus VI», της Πολεμικής Αεροπορίας με την 37th Airlift Squadron (37thAS) των ΗΠΑ. Η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττική, στο κεντρικό Αιγαίο και στη νήσο Σάμο. Σκοπός ήταν η κοινή εκπαίδευση σε αποστολές εκκένωσης τραυματιών από το πεδίο της Μάχης (MEDEVAC), πτήσεις χαμηλής ναυτιλίας, ρίψεις φορτίων και αλεξιπτωτιστών σε στεριά και θάλασσα, ημέρα και νύχτα, καθώς και ρίψεις λέμβων και ομάδων Διασωστών. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα της 356ΜΤΜ, προσωπικό της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης και μαχητικά αεροσκάφη, προσωπικό της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, του 865 Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού, της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ από πλευράς ΗΠΑ, κλιμάκιο με ανάλογο προσωπικό της 37th AS, τρία (3) αεροσκάφη C-130J και ένα (1) αεροσκάφος C-21.

Στις 20 Μαΐου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης όπου πραγματοποίησε πτήση με αεροσκάφος F-16C Block 52+ της 337 Μοίρας για διατήρηση της διαθεσιμότητάς του σε αποστολές Αέρος – Εδάφους και εναέριας μάχης.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από το Ισραήλ προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, διατέθηκαν άμεσα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας, που μετέβησαν στο Ισραήλ για παροχή συνδρομής στην κατάσβεση πυρκαγιών που πλήττουν την εν λόγω χώρα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία επιτρόπου της ΕΕ Χ. Στυλιανίδη, η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει πυροσβεστικά αεροσκάφη στο νέο μηχανισμό “rescEU” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να στερείται τη σχετική χρηματοδότηση της συντήρησης των ελληνικών αεροσκαφών και τη δυνατότητα χρηματοδοτούμενης διάθεσης πυροσβεστικών αεροσκαφών από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία).

Στις 21 Μαΐου, αεροσκάφος F16 της 337 Μοίρας πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση πάνω από τα Σκόπια προς έλεγχο των κενών τομέων ραντάρ και της συμβατότητας των συστημάτων αναγνώρισης, καθώς η Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει την εναέρια επιτήρηση της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μαζί με την επιτήρηση του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας.

Κύπρος

«Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019» κατέθεσαν στις 22 Μαΐου στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο ελληνοαμερικανός βουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος Κώστας Μπιλιράκης, καθώς και οι βουλευτές Τεντ Ντόιτς και Ντέιβιντ Σιτσιλίνε του δημοκρατικού κόμματος. Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο τη διεύρυνση της εμπλοκής των ΗΠΑ στις περιφερειακές ενεργειακές επιδιώξεις στην Αν. Μεσόγειο και την υποστήριξη της ανάπτυξης των προσφάτως ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ενεργειακού κέντρου ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου και της συμμετοχής των ΗΠΑ στο Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον στοχεύει  στη βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ με τα κράτη της περιοχής, μεταξύ άλλων επιτρέποντας την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στην Ελλάδα και την άρση του υφιστάμενου εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κ. Μπιλιράκης τόνισε ότι η εταιρική σχέση Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ προσφέρει ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας στην όλο και πιο ταραχώδη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να στηρίξουν αυτή την αναπτυσσόμενη τριμερή σχέση, μέσω ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας.

Δυο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πλήρωμα δύο ατόμων στο κάθε ένα αναχώρησαν την 24η Μαϊου με προορισμό τη Χάιφα, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της κρατικής εταιρείας STM, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη παραλάβει 150 Αυτόνομα Τακτικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Κρούσης Περιστρεφόμενων Πτερύγων KARGU. Υπενθυμίζεται ότι το KARGU είναι αυτόνομο τακτικό drone επίθεσης, το οποίο φέρει εκρηκτικό φορτίο με στόχο την προσβολή μεμονωμένων στόχων (προσώπων) τόσο σε ανοιχτό πεδίο όσο και εντός κτιρίων. Οι παραδόσεις του συστήματος στις τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις και το Τουρκικό Ναυτικό άρχισαν τον Ιανουάριο του 2018, ενώ έχουν γίνει δοκιμές και με διατρητική εκρηκτική κεφαλή.

Από 6 έως 23 Μαΐου 2019 διεξήχθη η άσκηση ERCΙYES-2019 στην περιοχή της Καισάρειας με συμμετοχή 895 στρατιωτών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών του 4ου Σώματος Στρατού, συμπεριλαμβανομένων 99 στρατιωτών από 7 ξένα κράτη. Επίσης από 13 έως 23 Μαΐου 2019 διεξήχθη η άσκηση ANADOLU ANKASI-2019 στην 3η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από 5 κράτη και το ψευδοκράτος. Από πλευράς ΤΕΔ συμμετείχαν Α/Φ F-16, Ε/Π S-70 BLACKHAWK και AS532 COUGAR, EE/Π T-129 ATAK και ΜΕΑ ANKA-S.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του State Department που επικαλείται το δίκτυο CNBC, οι ΗΠΑ έχουν θέσει στην Τουρκία προθεσμία ως τα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου για την ακύρωση της προμήθειας του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400. Σε αντίθετη περίπτωση τονίζεται ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει “πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες”, συμπεριλαμβανομένης της μη παράδοσης των αεροσκαφών F-35 που έχει παραγγείλει, της απώλειας της συμμετοχής τουρκικών εταιριών στην παραγωγή του αεροσκάφους και της επιβολής εμπορικών κυρώσεων. Ωστόσο, από τουρκικής πλευράς δεν διαφαίνεται επί του παρόντος διάθεση υποχώρησης. Στις 22 Μαΐου 2019, μία ημέρα μετά τις ανωτέρω “διαρροές” του State Department, ο Τ/ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ δήλωσε ότι αριθμός τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού έχει ήδη μεταβεί στη Ρωσία για εκπαίδευση στο S-400.