Ανασκόπηση εβδομάδας #130

0
18025

ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας hellasjournal.com, υπεγράφη από τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη το σχέδιο για την μετατροπή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Ο υπουργός είχε ανακοινώσει αυτή τη σημαντική αλλαγή προ διετίας ως Α/ΓΕΕΘΑ, ενώ η υλοποίησή της είχε σχεδιαστεί από τον τότε Υ/ΓΕΕΘΑ και νυν Διοικητή 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγο Κ. Φλώρο.Το σχέδιο περιλαμβάνει την υπαγωγή του συνόλου σχεδόν των Ειδικών Δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ (Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με επικεφαλής αντιστράτηγο με υφιστάμενη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με επικεφαλής υποστράτηγο, στην οποία θα υπάγονται το ΕΤΑ, η ΔΥΚ, η Ζ΄ ΜΑΚ, η 31η ΜΕΕΔ και τα ΕΤΕΘ). Ο σχεδιασμός συνδέεται και με μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς η Ελλάδα ως κράτος πλαίσιο οφείλει την διάθεση επιτελικής και επιχειρησιακής δύναμης, επιπέδου Τάγματος, συμπεριλαμβανομένων και ελικοπτέρων σε διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων.  Για την απόκτηση του σχετικού εξοπλισμού αναμένεται η συνδρομή των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως το όλο εγχείρημα.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων (ΠΒ-ΠΑ) Πετροχωρίου στη Ξάνθη. Ο Αρχηγός, παρακολούθησε τον Διαγωνισμό μεταξύ Πληρωμάτων Αρμάτων τύπου Leopard 1A5, όπου συμμετείχε προσωπικό από Μονάδες Τεθωρακισμένων (Επιλαρχίες) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ). Ο διαγωνισμός αποτελεί αξιολόγηση των πληρωμάτων σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμες δοκιμασίες, εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων μάχης. Το 2019 είναι το δεύτερο κατά σειρά έτος που διεξάγεται ο διαγωνισμός, καθώς το Γενικό Επιτελείο Στρατού επιδιώκει να τον καθιερώσει ως θεσμό επιβράβευσης, ανάμεσα στο προσωπικό που στελεχώνει το Όπλο των Τεθωρακισμένων. Ο Αρχηγός απένειμε τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες και συνεχάρη το πλήρωμα της 7ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (7η ΕΜΑ), που με τη δεξιότητα και την εξαιρετική επίδοση του, κατέλαβε την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη του διαγωνισμού.

Από 28 ως 31 Μαΐου 2019, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων του επισκέψεων των υφισταμένων του Σχηματισμών, περιόδευσε στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τις XVI και ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, την ΧΧΙ ΤΘΤ και 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ 50 Μ/Κ ΤΑΞ στην περιοχή του Έβρου. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιελάμβανε ενημερώσεις σε έδρες Σχηματισμών και Μονάδων, παρακολούθηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεις σε αριθμό Επιτηρητικών Φυλακίων, όπου ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς και επί του εδάφους από τους τοπικούς Διοικητές όλων των κλιμακίων για το επιτελούμενο έργο.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 27 έως την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, διεξήχθη από τη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου η προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΟΡΜΗ 3/19», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρειου, κεντρικού και νότιου Αιγαίου, με τη συμμετοχή πυραυλακάτων.

Επίσης, την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, διεξήχθη προγραμματισμένη άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου Πελάγους με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων καθώς και σκαφών της ΔΥΚ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε στη νήσο Κάρπαθο, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον Σμηναγό (Ι) Κωνσταντίνο Ηλιάκη.

Από την Τετάρτη 29 Μαΐου έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, η 341 και η 347 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/ Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου συμμετέχουν στη 2η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2019 του Tactical Leadership Programme (TLP). Για το σκοπό αυτό έχουν μετασταθμεύσει από την 111ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας έξι (6) αεροσκάφη F-16 Block 50 και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο της ιταλικής άσκησης JointStars 2019 που διεξήχθη από 13 ως 31 Μαΐου 2019, αεροσκάφη F-16 Block 52M της 336 Μ μεταστάθμευσαν στην ιταλική βάση Decimomannu και έλαβαν μέρος στο αεροπορικό σκέλος της άσκησης.

Στις 23 Μαΐου 2019 προκηρύχθηκε διαγωνισμός προϋπολογισμού 277.623,19 € για την Προμήθεια Υλικών και Υπηρεσιών Υποστήριξης των ΜΕΑ τύπου ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ που εδρεύουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της Διμερούς Συμφωνίας και υλοποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και Ισραήλ, σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν οι ασκήσεις «ΙΑΣΩΝ – 2019», «ΝΙΚΟΚΛΗΣ – ΔΑΥΙΔ – 2019» και PASSEX «CYP/ISR – 01/2019», οι οποίες διεξήχθηκαν σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κ.Δ. Η «ΙΑΣΩΝ – 2019» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 29 Μαΐου 2019, με την συμμετοχή Ε/Π και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο χωρών, σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης, Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας και Διάσωση Προσωπικού από εχθρικό έδαφος. Την ίδια περίοδο διεξήχθη παράλληλα και η άσκηση «ΝΙΚΟΚΛΗΣ – ΔΑΥΙΔ – 2019», με τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων των ΕΔ των δύο χωρών να εκτελούν αποστολές και ασκήσεις Κατοικημένων Τόπων και Ανταρτοπόλεμου, σε ορεινό και δύσβατο έδαφος, προσομοιώνοντας όσο το δυνατό πιο ρεαλιστικά πραγματικά πεδία μάχης. Στις 29 Μαΐου, έλαβε χώρα η Ημερήσια Διεθνής Άσκηση Μικρής Κλίμακας (PASSEX) «CYP/ISR – 01/2019» με την συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ) και της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) της Εθνικής Φρουράς. Μεταξύ άλλων εκτελέστηκαν ασκήσεις Πυρών Επιφανείας (GUNEX), Αντιμετώπιση Ασύμμετρης Απειλής (ASYMEX), Αντιμετώπιση Βλαβών / Πυρκαγιάς σε πλοίο και διαδικασίες ανέλκυσης (WINCHEX – Hoisting Procedures). Από την ΔΝ συμμετείχαν το ΠΑΘ «Ιωαννίδης», τα ΠΠ «Τσομάκης» και «Γεωργίου», ενώ από την ΔΑ το Ε/Π AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης.

Επίσης, προσωπικό της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών που διοργανώθηκε από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, με συμμετοχή 25 ομάδων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία κ.ά.

Aπό 28 έως 30 Μαΐου 2019 διεξήχθη στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας η πολυεθνική άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2019, στην οποία συμμετείχαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη Φ/Γ ΕΛΛΗ (F450), 1 Α/Φ C-130 και προσωπικό της 31ης ΜΕΕΔ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Αεροσκάφος F-4E/2020 της 111 Μοίρας της Τουρκικής Αεροπορίας συνετρίβη κατά τη διαδικασία της προσγείωσης στην 7η Κύρια Αεροπορική Βάση στη Μελιτηνή (Malatya) στις 31 Μαΐου 2019, λόγω βλάβης στο σύστημα προσγείωσης. Το πλήρωμα εγκατέλειψε επιτυχώς.

Από 27 έως 31 Μαΐου το Τουρκικό Ναυτικό διεξήγαγε την άσκηση διάσωσης προσωπικού υποβρυχίων KURTARAN-2019 ανοιχτά του Ναυστάθμου Aksaz, με τη συμμετοχή των Υ/Β DOLUNAY (S352), GÜR (S357), I.İNÖNÜ (S360), της Φ/Γ GELİBOLU (F493) και των Πλοίων ALEMDAR (A582), IŞIN (A583), AKIN (A584).

Oι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Pençe» από 27 Μαΐου 2019 στην περιοχή Hakurk του βορείου Ιράκ με την συμμετοχή προσωπικού από Ταξιαρχίες Καταδρομών και συστημάτων ΠΒ, ΕΕ/Π και Α/Φ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε βολή τακτικού βαλλιστικού βλήματος BORA του Τουρκικού Στρατού.

Αντικρουόμενες ήταν αυτή την εβδομάδα οι πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 από την Τουρκία, και τις επιπτώσεις της στην παράδοση των αεροσκαφών F-35. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters στις 29 Μαΐου, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της εκπαίδευσης των Ιπταμένων της Τουρκικής Αεροπορίας στο Α/Φ F-35 ως μέσο άσκησης πίεσης για την ακύρωση της προμήθειας του Α/Α συστήματος S-400 από την Ρωσία. Στις 31 Μαΐου το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποδέχθηκε τουρκικό αίτημα για τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την εξέταση του θέματος των S-400. Ακολούθως όμως αυτές οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από αμερικανικής πλευράς και τονίστηκε εκ νέου ότι η αγορά των S-400 θα προκαλούσε “απαράδεκτο ρίσκο” (unacceptable risk) μετάδοσης απόρρητων πληροφοριών για το F-35 στη ρωσική πλευρά. Σε άλλη μια ένδειξη της αμερικανικής στάσης, ο CEO της Lockheed Martin δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε ευχερώς να βρει αγοραστές για τα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία.