Ανασκόπηση εβδομάδας #128

0
17481

Στρατός Ξηράς

Στις 16 Μαΐου 2019 στο λιμάνι του Βόλου πραγματοποιήθηκε η εκφόρτωση 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior και ενός CH-47 Chinook προερχομένων από ΗΠΑ, τα οποία προωθήθηκαν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Α/Δ Στεφανοβικείου. Κατά την διαδικασία επισκέφθηκε τον χώρο ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού υποστράτηγο Χ. Ηλιόπουλο. Σημειώνεται ότι έξι από τα ελικόπτερα εκφορτώθηκαν σε πτήσιμη κατάσταση και πέταξαν προς το Στεφανοβίκειο με μεικτά πληρώματα αποτελούμενα από Έλληνες και Αμερικανούς χειριστές, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν οδικώς. Η κήρυξη της Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας (IOC) αναμένεται εντός του 2019.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής οι Eτήσιοι Eσωτερικοί Στρατιωτικοί Aθλητικοί Αγώνες «Βελισσαρίου-Παπαρόδου», παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστρατήγου Γ. Καμπά. Σκοπός των αγώνων, πλέον του συμβολικού τους χαρακτήρα, είναι η διατήρηση των παραδόσεων, της προαγωγής της ευγενούς άμιλλας, της ανάπτυξης του αθλητικού πνεύματος σε συνδυασμό με την βελτίωση της σωματικής αντοχής των Ευελπίδων, της ομαδικής συνεργασίας και την προαγωγής της αυτοπεποίθησης και του «Πνεύματος Μονάδας». Νικηφόρα ομάδα αναδείχθηκε το 2ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχη (ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη».

Στις 15 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ ΟΥΡΑΝΟΣ με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Τακτικής Διοίκησης του 21ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού και αντικείμενο την εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 17 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του ΑΦΝΣ “ενδιάμεσης λύσης” P-3B ORION (s/n 152744) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα. Το Α/Φ θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση του προσωπικού της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού και επιχειρησιακά σε αποστολές Ναυτικής Επιτήρησης. Ωστόσο, η παράδοση του πρώτου εκσυγχρονισμένου αεροσκάφους Ρ-3 αναμένεται το 2022, για μια σύμβαση που χρονολογείται από το 2015. Επομένως δεν θα έβλαπτε λίγο μέτρο στις θριαμβολογίες του ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκη κατά την τελετή…

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που “φωτίζει” ενδεχομένως τις ανορθολογικές επιλογές που έχουν γίνει σχετικά με τα Ρ-3 και τη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας AEROSERVICES S.A. στη Πάχη Μεγάρων η τελετή αποφοίτησης τριών Αξιωματικών- Χειριστών Αεροσκαφών του ΠΝ. Την επίδοση των πτυχίων πραγματοποίησε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Ν. Τσούνη ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ.

Aπό τη Δευτέρα 29 Απριλίου έως την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ στην πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου “SPANISH MINEX 2019”, η οποία διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ιβηρικής θάλασσας και Βαλεαρίδων Νήσων. Πρόκειται για άσκηση τύπου “INVITEX”, η οποία διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Ισπανίας με σκοπό την εξάσκηση στις επιχειρήσεις ναρκοπολέμου και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Στην εν λόγω άσκηση, εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία συμμετείχαν προσωπικό και μονάδες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και την Πορτογαλία καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2).

Πολεμική Αεροπορία

Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε αρμοδίως, το ΓΕΑ καλεί σε ανοικτή, μη δεσμευτική συμμετοχή των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων σε τεχνικό διάλογο σχετικά με αντικείμενο την ενσωμάτωση του IFF Mode-5 στο Σύστημα Αποστολής (Mission System) του Α/Φ EMB-145 AEW&C (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου-ΑΣΕΠΕ).

Την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, διεξήχθησαν, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς», στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα ««Η Αεροπορική Ισχύς ως Στρατηγικός παράγοντας στην εξέλιξη της Άμυνας και Ασφάλειας -Airpower as a Strategic Factor in the Transition of Defence and Security». Ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, o Commander Allied AIRCOM, General Jeffrey L. Harrigian, ο United Nation (UN) Military Adviser for Peacekeeping Operations, Lt. Gen. Carlos Humberto Loitely, καθώς και ο Commander of Israeli Air Force, Major General Amikam Norkin. Οι ομιλητές του συνεδρίου έθιξαν ζητήματα τα οποία διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της Αεροπορικής Ισχύος, καλύπτοντας ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων, που εκτείνεται από ζητήματα πολιτικής και διπλωματικής προοπτικής της Αεροπορικής Ισχύος, ασφαλείας, έρευνας και προετοιμασίας της Πολεμικής Αεροπορίας στον σύγχρονο κόσμο. Στον χώρο VIP παρουσιάστηκαν δέκα (10) εμβληματικά εκθέματα της συλλογής του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με συνάφεια προς το αντικείμενο του συνεδρίου. Επίσης στον προθάλαμο του Αμφιθεάτρου διεξήχθησαν εργαστήρια (Workshops) με τις παρακάτω τρεις (3) θεματικές ενότητες: Υπολογιστικές Μηχανές της Αρχαιότητας, Κρυπτογραφία, Παιχνίδια Στρατηγικής των Αρχαίων Ελλήνων.

Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκη στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, τους τελευταίους 12 μήνες υπήρξε μόνο ένα (1) συμβάν με τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (τύπου ΑΝΚΑ), το οποίο πραγματοποίησε δύο (2) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου.

Κύπρος

Οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Γαλλίας Σάββας Αγγελίδης και Florence Parly υπέγραψαν στις 15 Μαΐου 2019 συμφωνία για τη χρήση των υποδομών της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» από το Γαλλικό Ναυτικό. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι αναμένεται εντατικό πρόγραμμα γεωτρήσεων από την εταιρία Τotal στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στο τεμάχιο 7 σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ.

Το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) παραμένει εντός κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι στα κατεχόμενα, προσεχώς θα καταπλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Yavuz». Επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου απέστειλε επιστολή προς την ΕΕ και τον ΟΗΕ, με την οποία υποστηρίζει ότι η περιοχή των τουρκικών γεωτρήσεων είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από τις 13 ως τις 25 Μαΐου διεξάγεται στο Αιγαίο η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας DENIZKURDU-2019 του Τουρκικού Ναυτικού. Όπως και με την προηγούμενη άσκηση “Mavi Vatan”, η άσκηση έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα ελεγχόμενα τουρκικά ΜΜΕ, που την παρουσιάζουν ως ένδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να “προασπίσει τα δικαιώματά της” στην ανατολική Μεσόγειο. Βάσει των τουρκικών ανακοινώσεων, 85 πλοία θα επισκεφθούν 31 λιμένες του εσωτερικού και 2 του εξωτερικού μεταξύ 21-24 Μαΐου. Στις 10 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Gölcük η παρουσίαση της άσκησης.

Ο Γενικός Διευθυντής Διμερών Πολιτικών και Ναυτιλιακών Αερομεταφορών και Συνόρων του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών, πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγές, παρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες μια σειρά από χάρτες στους οποίους περιλαμβάνονται οι τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι εργασίες γεώτρησης του “Fatih” γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από την “κυβέρνηση” των Κατεχομένων. Σε χάρτες από την παρουσίαση που δημοσιεύθηκαν στο Independent Balkan News Agency εμφανίζονται οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, οι περιοχές που η «ΤΔΒΚ» αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας και τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Προσωπικό της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού εμφανίστηκε με φορητό σύστημα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της άσκησης DENIZKURDU-2019.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στις αρχές της εβδομάδας έφεραν την Τουρκία να εξετάζει αμερικανική πρόταση για την αναβολή της εγκατάστασης του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 ως το 2020. Ωστόσο τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Τσανούσογλου όσο και ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογαν με δηλώσεις τους απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.