Ανασκόπηση εβδομάδας #122

0
16754

ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στη νήσο Λήμνο και συγκεκριμένα την 88η Στρατιωτική Διοίκηση (88ΣΔΙ) καθώς και την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ) όπου τον υποδέχτηκαν οι Διοικητές των Μονάδων Ταξίαρχος Γεώργιος Βακλατζής και Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρβαλής.

Κατά την επίσκεψή του στην 88 ΣΔΙ ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή της Μονάδας τονίζοντας τη σημασία της αποστολής τους ως μια ισχυρή, ευέλικτη και αξιόπιστη δύναμη αποτροπής, ενώ στην 130 ΣΜ συνομίλησε με το προσωπικό των αεροσκαφών και του ελικοπτέρου επιφυλακής τονίζοντας την κρισιμότητα της αποστολής τους για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στρατός Ξηράς

Κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, οι Σχηματισμοί της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ»), διεξήγαγαν αριθμό Τακτικών Ασκήσεων και δράσεων αποτροπής, εκτέλεσαν βολές με τα οπλικά τους συστήματα και ενεργοποίησαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων.

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν Δυνάμεις Αμέσου Επέμβασης (ΔΑΕ) και Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) σε διάφορους Σχηματισμούς της Ελληνικής Επικράτειας.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ, της πυραυλακάτου ΜΥΚΟΝΙΟΣ, του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group Two – SNMG2 (φρεγάτα HNLMS EVERTSEN, φρεγάτα HMCS TORONTO, φρεγάτα ESPS SANTA MARIA, φρεγάτα TCG GELIBOLU και πλοίο Διοικήσεως και ανεφοδιασμού FS VAR), στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους.

Πολεμική Αεροπορία

Όλα είναι έτοιμα στην 117 ΠΜ, όπου από αύριο 1η έως και την 12η Απριλίου 2019, διεξάγεται η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2019». Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. H άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

  • Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 4-15 Μαρτίου 2019
  • Φάση 2: Εκδίπλωση Δυνάμεων: 26-28 Μαρτίου 2019
  • Φάση 3: Φάση Εκτέλεσης: 1-12 Απριλίου 2019
  • Φάση 4: Φάση Αναδίπλωσης: 12 Απριλίου 2019

DV DAY: 5 Απριλίου 2019
SPOTTERS DAY: 4-5 Απριλίου 2019
HOT WASH UP: 11 Απριλίου 2019

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

  1. Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
  2. Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
  3. Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
  4. Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
  5. Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
  6. Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).
  7. Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)
  8. Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).
  9. Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)

Η Άσκηση θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από άλλα συμμαχικά κράτη, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα στην άσκηση θα συμμετάσχουν αεροσκάφη από την Ελλάδα (32 F-16, 6 M-2000, 6 F-4,  EMB-145H), τις ΗΠΑ (12 F-16C/D), το Ισραήλ (12 F-16C/D/Ι), την Ιταλία (Tornado ECR/IDS και F-35) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (6 M2000-9).

Κύπρος

Πτήσεις γαλλικών αεροσκαφών Rafale από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα (25-27 Μαρτίου) εντός του FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο γαλλικής αεροναυτικής άσκησης. Τα αεροσκάφη, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης γαλλοκυπριακής στρατηγικής συνεργασίας, πραγματοποίησαν πτήσεις στις περιοχές της Λάρνακας, της Πάφου και της Πόλεως Χρυσοχούς.

https://www.facebook.com/AlphajetSoloDisplay/videos/357431931781449/?t=0

 

Ανατολικός Παρατηρητής

Νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία από τους γερουσιαστές Lankford, Shaheen, Tillis και Van Hollen προβλέπει την απαγόρευση μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία έως ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ λάβει αpό την Τουρκία εγγυήσεις ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία αγοράς του ρωσικού Α/Α συστήματος S400. Επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες φέρονται να εξετάζουν λεπτομερώς τις εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια των περίπου 800 μερών του F-35  που κατασκευάζονται στην Τουρκία, για την περίπτωση αποκλεισμού της από το πρόγραμμα, με τις αρχικές εκτιμήσεις να θεωρούν εφικτή την κάλυψη των αναγκών από εναλλακτικούς προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ στην τουρκική πλευρά ο πρώην πρέσβυς της Τουρκίας στις ΗΠΑ Namik Tan άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση αγοράς των S-400 και προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Ο πρόεδρος Ερντογάν σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Tan ως “προδοτικές”, προσθέτοντας ότι ο πρώην πρέσβυς “θα πρέπει να γνωρίζει τη θέση του”. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η απόφαση αγοράς των S-400 είναι ειλημμένη και ότι η υπαναχώρηση από αυτήν είναι εκτός συζήτησης.