Ανασκόπηση εβδομάδας #121

0
18827

ΓΕΕΘΑ

Από 18 έως 22 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου του ΝΑΤΟ «Ramstein Guard 2019». Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν  Μονάδες και μέσα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μέσα της Συμμαχίας. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ήταν η διεξαγωγή σύνθετων  διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, στο πλαίσιο προαγωγής της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.

Στις 21 Μαρτίου 2019 ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης κατόπιν διαταγής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου για την εκτέλεση της άσκησης ετοιμότητας ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/19. Την άσκηση, που εκτελέστηκε στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου πελάγους με σενάριο ανακατάληψης κατειλημμένης νήσου, παρακολούθησε από τη Φρεγάτα “ΣΑΛΑΜΙΣ’’ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη και τον αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, μετέβη στην Περιοχή Ευθύνης της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ – «ΧΙΟΣ»), όπου πραγματοποίησε επισκέψεις στο Στρατηγείο του Σχηματισμού, σε Στρατόπεδα και Φυλάκια του νησιού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες της 96 ΑΔΤΕ, επιθεώρησε τα τμήματα αμέσου αντίδρασης, έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες στους Διοικητές και πραγματοποίησε ομιλίες στο προσωπικό των Μονάδων.

Με αφορμή την επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στη Χίο εστάλη από την ΑΣΔΕΝ σήμα με το οποίο διαπιστώνεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό “χρησιμοποιεί αδόκιμους όρους” για “το προσωπικό που αποβιβάζεται στις νήσους” (εννοώντας τους λαθρομετανάστες!!!) και δίνεται η εντολή να χρησιμοποιούνται για αυτούς οι όροι “πρόσφυγας” ή “μετανάστης”. Υπενθυμίζουμε σχετικά κάτι που γράψαμε πρόσφατα: οι όροι “λαθρομετανάστευση” και “λαθρομετανάστης” όχι απλώς είναι δόκιμοι και νόμιμοι, αλλά χρησιμοποιούνται και σε πολλούς ισχύοντες νόμους του ελληνικού κράτους. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ιδεολογική τρομοκρατία των κυβερνώντων και οσφυοκαμψία της στρατιωτικής ηγεσίας.

Το χρονικό διάστημα από 04 έως 08 Μαρτίου 2019, διεξήχθησαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ), Βολές Πληρωμάτων Αρμάτων από το Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Μονίμων Λοχιών ΣΜΥ/2018, οι οποίες αποτελούν και το επιστέγασμα της εκπαίδευσης των νεαρών στελεχών. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευση εφαρμόστηκαν τεχνικές στοχοποίησης και προσβολής στόχων υπό ρεαλιστικές συνθήκες, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της όλης διαδικασίας.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Κυριακή 17 έως την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, διεξήχθη προγραμματισμένη τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κόλπου, κεντρικού και βόρειου Αιγαίου με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, πλοίων γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων, σκαφών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και μέσων και προσωπικού του ΣΞ, της ΠΑ και του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ. Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστος Χριστοδούλου και ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαος Τσούνης, παρακολούθησε από τη Φρεγάτα ΨΑΡΑ τις δραστηριότητες της άσκησης.

Από 14 έως 21 Μαρτίου 2019, διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 19», στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού πελάγους. Πρόκειται για άσκηση τύπου “INVITEX”, η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, σε ετήσια βάση, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων, την εκπαίδευση στην σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο, και την αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των αντίστοιχων εκδόσεων τακτικής. Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ ως πλοίο Διοικήσεως και Έδρας του Διοικητού Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ), τα ναρκοθηρευτικά ΕΥΡΩΠΗ (M62), ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63) και ΚΑΛΥΨΩ (Μ64), η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ (P57), το Γαλλικό πλοίο FS LYRE, το Ισπανικό πλοίο SPS DUERO, το Ρουμανικό πλοίο RΟS A. CATUNEANU, μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2) αποτελούμενη από το Γερμανικό πλοίο FGS WERRA, το Ισπανικό πλοίο SPS TAJO, το Ιταλικό πλοίο ITS TERMOLI και το Τουρκικό πλοίο TCG AKCAKOCA, ομάδες εξουδετερώσεως ναρκών, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και Αξιωματικοί ως Παρατηρητές από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το US Navy σχεδιάζει να αποσύρει 6 καταδρομικά της κλάσης Ticonderoga ως το 2022. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα CG-52 Bunker Ηill, CG-53 Mobile Bay, CG-54 Antietam, CG-55 Leyte Gulf, CG-56 San Jacinto και CG-57 Lake Champlain. Δεδομένου ότι το 2012 υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την απόκτηση πλοίων της κλάσης, η είδηση προκάλεσε ενδιαφέρον στο ελληνικό κοινό. Ωστόσο επισημαίνουμε ότι η απόφαση δεν πρέπει να θεωρείται οριστική: τον τελευταίο λόγο σχετικά με την απόσυρση πολεμικών πλοίων δεν τον έχει το US Navy αλλά το Κογκρέσο, που τείνει να είναι αντίθετο με την απόσυρση μονάδων πρώτης γραμμής. Άλλωστε και το 2012 το ελληνικό ενδιαφέρον κινήθηκε από την εξαγγελθείσα πρόθεση του US Navy να αποσύρει πλοία της κλάσης, που όμως στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Κογκρέσο. Αν πάντως η απόσυρση καταδρομικών Ticonderoga εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα πρέπει να εξεταστεί μια κρούση από ελληνικής πλευράς, καθώς τα πλοία, παρά το κόστος χρήσης και τις απαιτήσεις επάνδρωσης, θα αποτελούσαν καλή λύση για την κάλυψη των αναγκών Α/Α άμυνας περιοχής του ΠΝ στην Αν.Μεσόγειο.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 19 Μαρτίου, τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 της USAF από τη βάση του  Fairford στην Αγγλία εκτέλεσαν πτήσεις σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προς εξοικείωση των πληρωμάτων με τα θέατρα επιχειρήσεων, αλλά και προς επίδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους.

Τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, διεξήχθη στην 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η πρώτη φάση του Σεμιναρίου Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης. Το σεμινάριο παρακολούθησαν Ιπτάμενοι από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και την 359 Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, καθώς και προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) και της Αεροπορίας Στρατού. Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, διεξήχθη, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, η δεύτερη φάση του σεμιναρίου. Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι Ιπτάμενοι της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι της Αεροπορίας Στρατού.

Κύπρος

Προκλητική ενέργεια του τουρκικού ερευνητικού πλοίου “Μπαρμπαρός” σημειώθηκε το βράδυ της 21ης Μαρτίου, καθώς το πλοίο αύξησε ταχύτητα, πλησίασε σε απόσταση περίπου 14 ναυτικών μιλίων τις ακτές της Λεμεσού και ζήτησε μέσω ασυρμάτου από δύο πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν στα ανοικτά της Κύπρου, να μετακινηθούν γιατί εμπόδιζαν την πορεία του. Οι αξιωματικοί του “Μπαρμπαρός” επικαλέστηκαν στο μήνυμά τους την παράνομη τουρκική Navtex που δεσμεύει τμήματα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έως 26 Μαΐου. Οι κυβερνήτες των δύο πετρελαιοφόρων απάντησαν ότι ήταν αδύνατο να μετακινηθούν, διότι εκτελούσαν μεταφόρτωση πετρελαιοειδών μεταξύ τους. Κατόπιν τούτου το “Μπαρμπαρός” μείωσε την ταχύτητα πλεύσης του και άλλαξε πορεία.

Στις 20 Μαρτίου έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ η έκτη τριμερής συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, των πρωθυπουργών της Ελλάδας Α. Τσίπρα και του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, για την προαγωγή της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Στις 19-20 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η άσκηση ΟΝHΣIΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 1/2019 εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς καθώς και αεροσκαφών της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της προμήθειας 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων NORA B52 διαμετρήματος 155mm για τον εξοπλισμό δύο Μοιρών Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς, παραλαμβάνονται επίσης 8 τροχοφόρα οχήματα αναγνώρισης-διοίκησης BOV M16 MILOS. Τα οχήματα παρέχουν προστασία με περιμετρική αντιβαλλιστική θωράκιση Επιπέδου 3 και αντιναρκική προστασία Επιπέδων 2Α και 2Β κατά STANAG 4569.

Ανατολικός Παρατηρητής

Κατά την τελετή ορκωμοσίας 413 νέων στελεχών της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ στις 22 Μαρτίου 2019, το προσωπικό εμφανίστηκε με νέο σχέδιο παραλλαγής στις στολές ασκήσεων-εκστρατείας.

Κατά την επίσκεψη των Τ/ΥΠΑΜ και Τ/ΓΕΕΘΑ στο 2ο Κύριο Εργοστάσιο Συντήρησης στην Καισάρεια στις 21 Μαρτίου 2019 έγινε επίδειξη άρματος μάχης LEOPARD-2A4 του Τουρκικού Στρατού με προσθήκη πλακών Eκρηκτικής Ενεργού Θωράκισης (ERA).

Στις 20-22 Μαρτίου 2019 εκτελέστηκαν βολές τακτικών βαλλιστικών βλημάτων BORA της 58ης Ταξιαρχίας Πεζικού του Τουρκικού Στρατού στο Πεδίο Βολής Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο.

Το δικινητήριο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος ΑΝΚΑ-2 της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας με διαφημιζόμενη ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου μέγιστου βάρους 750 κιλών πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση διάρκειας 4 ωρών και 20 λεπτών στις 20 Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η στρατιωτική δύναμη που σκοπεύουν να διατηρήσουν οι ΗΠΑ στη Συρία ανέρχεται πλέον σε 1.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός (που συνιστά νέα αύξηση μετά τις ανακοινώσεις περί 200 ατόμων αρχικά και 400 ατόμων στη συνέχεια) είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες των ΗΠΑ κατ’ ουσίαν εργάζονται για να ακυρώσουν τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ περί πλήρους απόσυρσης από τη Συρία σε συνομιλία του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν το Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, λόγω της επικείμενης προμήθειας του Α/Α συστήματος S-400 από τη Ρωσία οι ΗΠΑ ενδέχεται να διακόψουν τις προετοιμασίες για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, ενώ αρμόδιοι παράγοντες εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια των μερών του αεροσκάφους που κατασκευάζει η Τουρκία, καθώς και εναλλακτικούς τόπους για το κέντρο συντήρησης κινητήρων του F-35 που προβλεπόταν να γίνει στην Τουρκία.