Ανασκόπηση εβδομάδας #120

0
19954

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΥΝΤΑ» η τελετή παράδοσης-παραλαβής  καθηκόντων της Διοίκησης της Ιης  Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ «Σμύρνη»), από τον Υποστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα στον Υποστράτηγο Σάββα Κολοκούρη.

Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδρομέας εκπαιδευόμενος στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, ο οποίος φαίνεται να βιντεοσκοπεί την πτώση κρατώντας κινητό τηλέφωνο στο δεξί χέρι, ενώ τραγουδά το εμβατήριο “Μακεδονία ξακουστή”. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, είναι σε εξέλιξη Απλή Διοικητική Εξέταση από τη Δκση της Σχολής για τη διερεύνηση των συνθηκών, που άπτονται της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας. Τα σχόλια πολλών συμπατριωτών μας στο διαδίκτυο έδειξαν ότι επικρατεί ευρέως η εσφαλμένη άποψη ότι το πατριωτικό συναίσθημα δικαιολογεί την παραβίαση της στρατιωτικής πειθαρχίας και των κανόνων ασφαλείας. Στους συμπατριώτες αυτούς επισημαίνουμε φιλικά ότι στρατός χωρίς πειθαρχία δεν είναι στρατός, αλλά ερασιτεχνικό μπουλούκι. Επίσης, ότι ο καλύτερος (αλλά και δυσκολότερος) τρόπος τόνωσης του ηθικού είναι η σοβαρή εκπαίδευση και η εξ αυτής προερχόμενη αυτοπεποίθηση. Αν αυτά τα θεμελιώδη (πειθαρχία και εκπαίδευση) λείπουν, τα εμβατήρια (είτε αρέσουν στην πολιτική ηγεσία είτε όχι) είναι απλώς βιτρίνα ηθικού. Και ο αντίπαλος, που ξέρει να αξιολογεί αυτά που βλέπει, βγάζει τα συμπεράσματά του.

Πολεμικό Ναυτικό

Από Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην ετήσια ανθυποβρυχιακή Συμμαχική Άσκηση “DYNAMIC MANTA 19”, με τη φρεγάτα ΕΛΛΗ, μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S-70B), το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και Επιτελείς. Η Άσκηση διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικής Μεσογείου και Ιονίου Πελάγους, υπό τη Διοίκηση του Συμμαχικού Ναυτικού Στρατηγείου ALLIED MARITIME COMMAND (MARCOM), στο Νόρθγουντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού πολέμου, υπό ρεαλιστικές συνθήκες, σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, καθώς και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης σε Συμμαχικό επίπεδο. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό, πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από την Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Ολλανδία, Τουρκία καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 – SNMG2.

Πολεμική Αεροπορία

Τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 12 Μαρτίου 2019, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το φορτηγό πλοίο «Contship Don», που έπλεε ανοιχτά του λιμένα της νήσου Χίου, 28χρονο Ουκρανό τραυματία, μέλος του πληρώματος. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον ασθενή στο αεροδρόμιο Χίου όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Κύπρος

Στις 5-6 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η κοινή άσκηση ΤΡΙΑΙΝΑ-2019 της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και της Διοίκησης Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας, την οποία διηύθυνε εν πλω επιβαίνων στο ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ (Α620) ο Διοικητής Ναυτικού, Πλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας που αφορά τον αγωγό EastMed, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pοmpeo. Η συμμετοχή του Aμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και την εδραίωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, που σηματοδότησε η ανακάλυψη του κοιτάσματος  «Γλαύκος» από την ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου, η Κύπρος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια 41 αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕDA), μέσω του Σχεδίου Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2). Από γερμανικής πλευράς δεν αναμένονται σοβαρές ενστάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι έχει αποδειχτεί πια η χρήση αρμάτων του ίδιου τύπου από τις κατοχικές δυνάμεις.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 15 Μαρτίου 2019 γνωστοποιήθηκε η άφιξη στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα των δύο πρώτων αεροσκαφών Bombardier Global 6000, τα οποία προορίζονται για το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρεμβολών εξ αποστάσεως της Τουρκικής Αεροπορίας.

Το υποβρύχιο GÜR (S357) του Τουρκικού Ναυτικού κατέπλευσε στις 14 Μαρτίου 2019, μετά την άσκηση DYNAMIC MANTA-19, στον λιμένα Δυρραχίου για 4ημερη επίσκεψη. Τον κυβερνήτη Πλρχο Tahir Tan İnce υποδέχτηκαν ο Τ/ΑΚΑΜ Σχης Şakir Cumhur Somer και αντιπροσωπεία του Αλβανικού Ναυτικού.

Μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων εγκαθίστανται στην περιοχή του Αφρίν, με την ενθάρρυνση της Τουρκίας που ελέγχει την περιοχή. Η συριακή προσωρινή κυβέρνηση ίδρυσε μητρώο για τους περίπου 8.000 Παλαιστινίους που μετακινήθηκαν στο Αφρίν από τα περίχωρα της Δαμασκού, όπου ζούσαν ως πρόσφυγες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επέρχεται πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής, την οποία κατέλαβε η Τουρκία στις αρχές του 2018, εκδιώκοντας τις κουρδικές δυνάμεις.

Η τουρκική οικονομία εισήλθε και επισήμως σε ύφεση στο τέλος του 2018, καθώς τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 3% σε ετήσια βάση. Το τουρκικό ΑΕΠ για το σύνολο του 2018 μειώθηκε στα 784,1 δις δολλάρια, από 851,5 δις δολλάρια το 2017. Επιπλέον, παρατηρείται σοβαρή αύξηση της ανεργία, που το Δεκέμβριο έφτασε το 13.5% με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει τα 4,3 εκατομμύρια.