Ανασκόπηση εβδομάδας #119

0
19212

Στρατός Ξηράς

Το διάστημα από 28 Ιανουαρίου έως 22 Φεβρουαρίου 2019, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), εκτέλεσε αριθμό βολών και διεξήγαγε ασκήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο της χειμερινής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι Ευέλπιδες της Ιης και ΙΙας Τάξης εκτέλεσαν βολές φορητού οπλισμού, ασκήθηκαν στη ρίψη χειροβομβίδας και οπλοβομβίδας και διεξήγαγαν Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) στο Πεδίο Ασκήσεων Υμηττού. Οι Ευέλπιδες της ΙΙΙης Τάξης εκτέλεσαν βολές με όλμους και πολυβόλο ημέρα και νύχτα από Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) στο ΠΒ Αυλώνα Αττικής. Επιπλέον, συνεκπαιδεύτηκαν με τμήματα της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων στη διεξαγωγή αεροκίνητων και αμφίβιων επιχειρήσεων. Οι Ευέλπιδες της ΙVης Τάξης διεξήγαγαν ΤΑΜΣ όλες τις φάσεις των επιχειρήσεων, εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα ορεινού αγώνα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο. Επιπλέον, Ευέλπιδες όλων των Τάξεων εκπαιδεύτηκαν στο Σχολείο Παροχής Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (TCCC).

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις ΗΠΑ, έχει αρχίσει η μεταφορά στην Ελλάδα των πρώτων από τα αναμενόμενα ελικόπτερα ΟΗ-58 Kiowa. Η άφιξή τους στην Ελλάδα αναμένεται εντός του Απριλίου στο λιμάνι του Βόλου, απ’ όπου θα μεταφερθούν στο Στεφανοβίκειο.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Τετάρτη 06 Μαρτίου 2019, διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΟΡΜΗ 2/19», με τη συμμετοχή πυραυλακάτων. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.

“Τελειωμένη υπόθεση” θεωρείται, εκτός απροόπτου, η προμήθεια ελικοπτέρων ΜΗ-60R για το ΠΝ από τη Lockheed Martin, την ώρα που εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών Ρ-3 Orion. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμήθεια αφορά συνολικά 7 (3+1+3) ελικόπτερα, αλλά για λόγους διαχείρισης των εντυπώσεων ως προς το συνολικό κόστος αναφέρονται επί του παρόντος στις “διαρροές” μόνο 4. Για τους ίδιους λόγους κόστους απορρίφθηκε αμερικανική πρόταση μερικού εκσυγχρονισμού των υπηρετούντων S-70B Aegean Hawk στο επίπεδο των MH-60R, η οποία περιλαμβανόταν στο αρχικό “πακέτο”. Έχουμε παρακολουθήσει το θέμα των MH-60R από την αρχή και έχουμε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει σοβαρό πρόβλημα ιεράρχησης προτεραιοτήτων στο ΠΝ (κατά την επιεικέστερη εκδοχή – και ο νοών νοείτω). Η επιχειρησιακή αξία των ελικοπτέρων δεν αμφισβητείται, αλλά τα κονδύλια που θα διατεθούν για αυτά θα λείψουν από προγράμματα πολύ πιο επείγοντα για το ΠΝ, όπως η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των ΤΠΚ τύπου Super Vita, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης «Ύδρα», και η προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214.

Πολεμική Αεροπορία

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στην επιστροφή των 4 F-16 BLK 52+ της 337 Μ από το TLP στην 110 ΠΜ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ, από Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 η 337 Μοίρα συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2019 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 337 Μοίρα ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με την αποστολή της Μοίρας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ισπανίας με αεροσκάφη EF-18, της Γαλλίας με αεροσκάφη Rafale, του Βελγίου με F-16MLU, της Ιταλίας με EF2000 Eurofighter, της Γερμανίας με αεροσκάφη TORNADO και των ΗΠΑ με αεροσκάφη F-15 Strike Eagle. Οι ιπτάμενοι της 337Μ πρώτευσαν τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν.

Σε απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή Γ. Αμυρά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε ότι σύζυγοι υπουργών έκαναν χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών Gulfstream, Embraer 145 και Embraer Legacy για ταξίδια στο εξωτερικό. Το υπουργείο, κατόπιν επανειλημμένων ερωτήσεων του βουλευτή, επιβεβαίωσε ότι σε ορισμένα ταξίδια υπουργών συμμετείχαν οι σύζυγοί τους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι υπουργοί και οι σύζυγοί τους, σε πόσες κυβερνητικές πτήσεις επέβαιναν, τους προορισμούς και τους λόγους που δικαιολογούσαν τα ταξίδια. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος των πτήσεων των κυβερνητικών αεροσκαφών (τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί προεκλογικά να εκποιήσει) ανήλθε για την τριετία 2015-2018 σε 9.698.721 ευρώ.

Κύπρος

Σύμφωνα με το ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018 που κυκλοφορεί, η Κύπρος έχει παραγγείλει αυτοκινούμενα πυροβόλα από τη Σερβία, ώστε να εκσυγχρονισθεί το Πυροβολικό, ένας τομέας στον οποίο πάσχει η Εθνική Φρουρά. Πρόκειται για το αυτοκινούμενο πυροβόλο Nora-B52 των 155 mm, με σωλήνα 52 διαμετρημάτων. Το πυροβόλο επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 32 χλμ. με κοινό βλήμα Μ107 ενώ με βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) το βεληνεκές αυξάνει στα 41.850 μέτρα. Το εν λόγω σύστημα κρίνεται ως μια λύση προσιτού κόστους, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να αντισταθμίσει την αναβάθμιση του πυροβολικού των κατοχικών δυνάμεων με νέα Α/Κ πυροβόλα T155 Firtina. Αναλυτικότερα στοιχεία για την προμήθεια των Nora-B52 θα βρείτε εδώ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το ζήτημα της προμήθειας του Α/Α συστήματος S-400 και των συνεπειών της στην παράδοση των αεροσκαφών F-35. Στις αρχές της εβδομάδας ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι “το ζήτημα των S-400 είναι λυμένο, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ρώσους, θα ξεκινήσουμε συμπαραγωγή, και ίσως μετά τους S-400 να προχωρήσουμε στους S-400”. Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Charlie Summers δήλωσε ότι σαφώς ότι η εάν η Τουρκία αγοράσει τους S-400 θα υπάρξουν “σοβαρές συνέπειες. Δεν θα πάρουν τα F-35 και τα Patriot”. Άλλοι αναλυτές προσθέτουν ότι, εκτός από τη μη παράδοση των κρίσιμων οπλικών συστημάτων, η Τουρκία σε περίπτωση παραλαβής των S-400 ενδεχομένως θα κινδύνευε και με επιβολή κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), ενώ ήδη με απόφαση του προέδρου Τραμπ αποκλείστηκε από το προνομιακό πρόγραμμα εμπορικών προτιμήσεων GSP (Generalized System of Preferences).

Ολοκληρώθηκε στις 8 Μαρτίου η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” (Mavi Vatan) με την επιστροφή των πλοίων στους ναυστάθμους του TDK. Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε φόρτωση ενός Τάγματος Πεζοναυτών καθώς και 4 τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra II στο αρματαγωγό BAYRAKTAR (L402) στο Ναύσταθμο Φώκαιας (Foça) στις 4 Μαρτίου, ενώ στις 5 Μαρτίου 2019 εκτελέστηκε αποβατική άσκηση στη νησίδα Hekim στον Κόλπο της Σμύρνης με την συμμετοχή του Α/Γ BAYRAKTAR (L402), A/B, A/Φ F-16 της 161 Μοίρας, E/Π Τ-129 και COUGAR, ΜΕΑ BAYRAKTAR TB2 καθώς και αξιοποίηση του αυτόνομου ΥΠ/ΟΧ Gavia από το πλοίο ALEMDAR (Α582). Ωστόσο από την γενικά συγκρατημένη δραστηριότητα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της άσκησης προκύπτει ότι η “Γαλάζια Πατρίδα” ήταν περισσότερο μια επίδειξη της διαθεσιμότητας των μέσων του TDK, για την οποία υπήρχαν αμφιβολίες λόγω των εκκαθαρίσεων στελεχών μετά το 2016.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Joseph Votel, διοικητή του US Central Command, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και ο βασικός στόχος στον οποίο εστιάζουν οι ΗΠΑ είναι η προστασία των στρατιωτών τους. Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια της είδησης της προηγούμενης εβδομάδας ότι τελικά θα παραμείνουν στη βόρεια Συρία 400 αμερικανοί στρατιώτες με στόχο να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας πολυεθνικής δύναμης. Είναι σαφές ότι συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια των υπηρεσιακών παραγόντων των ΗΠΑ, στο Πεντάγωνο και στο State Department, να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την υλοποίηση της δέσμευσης Τραμπ σε συνομιλία του με τον Ερντογάν το Δεκέμβριο, περί απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία είχε εγείρει φόβους για την τύχη των Κούρδων του SDF και είχε προκαλέσει την παραίτηση του υπουργού Άμυνας James Mattis.