Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου ΜΕΔΟΥΣΑ-5 στην Ανατολική Μεσόγειο

59

Στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Ρόδου πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), της διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», η οποία διεξάγεται από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών. Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αντίστοιχα, με ελλιμενισμό των Αιγυπτιακών πλοίων στη Σούδα και μεταστάθμευση Αιγυπτιακών αεροσκαφών στην 115 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Σούδας. Αναλυτικά:

 • Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με τις Φρεγάτες ΕΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ, ΣΑΛΑΜΙΣ με τα οργανικά τους ελικόπτερα, τις Πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, την Κανονιοφόρο ΑΗΤΤΗΤΟΣ, το Υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ, τα Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και ΡΟΔΟΣ, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH-64 Apache και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Eπιχειρήσεων  ενώ
 • οι Aιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις με το Ελικοπτεροφόρο ANWAR EL SADAT, τη Φρεγάτα ΤΑΗΥΑ ΜISR, τις Πυραυλακάτους ZECRY και FAHMY, το Υποβρύχιο S41, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης.

Τις δραστηριότητες της DV Day παρακολούθησαν, επί της Φρεγάτας ΕΛΛΗ και του Ελικοπτεροφόρου ANWAR EL SADAT, ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, Vice Admiral Ahmed Khaled Hassan Saeed.

Το πρόγραμμα της DV Day περιέλαβε αμφίβια/αποβατική ενέργεια στη ν. Ρόδο, αεροπορικές επιχειρήσεις εγγύς υποστήριξης, ταχεία ανάδυση Υποβρυχίου καθώς και αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων (άλματα ελεύθερης πτώσης και ταχεία καταρρίχηση).

Στα εκπαιδευτικά αντικείμενα της άσκησης, η οποία ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου, περιλαμβάνονται επιπρόσθετα και τα ακόλουθα:

 • Η βελτίωση της διαλειτουργικότητας στο τακτικό επίπεδο.
 • Η εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
 • Ο σχεδιασμός και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων των δύο χωρών.
 • Η εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
 • Η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
 • Η εφαρμογή διαδικασιών έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
 • Η εκτέλεση ασκήσεως πυρών.
 • Σχεδιασμός εκτέλεσης αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της άσκησης έλαβε χώρα και συνεκπαίδευση προσωπικού των Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα MIO, υποβρυχίων καταστροφών και διαδικασιών ελέγχου βλαβών.

Η διεξαγωγή της άσκησης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του, επικαλούμενο τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων του 1947, υποστηρίζει πως «σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τις στρατιωτικές μας αρχές, ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν μια αμφίβια επιθετική άσκηση στο νησί της Ρόδου. Η Συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική εκπαίδευση στην Ρόδο, η οποία παραδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της αποστρατιωτικοποίησης (του νησιού). Έτσι, αυτή η άσκηση που πραγματοποιείται στην Ρόδο είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Στην συνέχεια, το τουρκικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι μεταβιβάστηκε το εξής μήνυμα στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα: «Πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, οι οποίες κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο». Στο τέλος του ανακοινωθέντος, η τουρκική πλευρά τονίζει τα εξής: «Τονίζουμε ότι αναμένουμε από την γειτονική χώρα μας, την Ελλάδα να αποφύγει (μελλοντικά) τέτοιου είδους εχθρικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τις τρίτες χώρες να μην συνδράμουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας». Σημειώνεται πως στην άσκηση συμμετέχουν παρατηρητές από την Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ.

 

 • Ναυτης

  Ευγε στην Αεροπορία Στρατού….προσνειωση Απάτσι και Σινουκ στο Αποβατικό…..

  • M.K.E

   Καλ τα ευσημα αλλα νομιζω οτι εχουν κανει πιο δυσκολες προσνηωσεις στα δικα μας αποβατικα.Το ελικοπτεροφορο εχει τεραστιο χωρο και με την υπερκατασκευη πλαγια σε σχεση με τον διαμηκη αξονα.

 • TheMillenium

  Άντε και απ’του χρόνου οι Αιγύπτιοι στον ΗΝΙΟΧΟ παρακαλώ!!

 • tkostas

  Τα 2 μάυρα ταχύπλοα είναι αυτά της ελληνικής εταιρείας;

 • Πάτε καλά;

  ‘Εχει τύχει να έχω μιλήσει με 5-6 Αιγύπτιους περί του θέματος (Ελλάδα, Τουρκία κοκ). Πέραν της παθολογικής αντιπάθειας/μίσος απέναντι στο Ισραήλ (λογικό), η Τουρκία για αυτούς δεν υφίσταται ως σύμμαχος. Παράλληλα, με τη μεταστροφή του σουλτάνου προς τους φανατικούς ισλαμιστές, θεωρούν πως όχι απλά είναι πρόβλημα για την περιοχή αλλά αντιθέτως, αποτελεί κακό παράδειγμα και για την ίδια την Αίγυτπο. Τουτέστιν, υπάρχει πλήρης απόρριψη της ιδεολογίας και των θέσεων της νεο-οθωμανικής Τουρκίας ως θέση αρχής.

  Σύμφωνοι, το δείγμα μου είναι μικρό και εξ ορισμο και/ή εξαρχής μη αντιπροσωπευτικό γιατί Αιγύπτιοι που σπουδάζουν στην Ευρώπη δεν προέρχονται από τα πολύ φτωχά στρώματα στα οποία παίζει μπάλα η Αδερφότητα αλλά από την άλλη ουδέποτε κυβερνάγανε αυτοί την Αίγυπτο. Συνεπώς, πατώντας πάνω στα παραπάνω, δεν αποτελεί κάτι παράλογο ή περίεργο η σύσφιξη σχέσεων της Αιγύπτου με την Ελλάδα. Αν η Τουρκία αποτελεί πλέον πρόβλημα για την περιοχή, λόγω θέσεων και πράξεων, η Ελλάδα αποτελεί για αυτούς το ακριβώς αντίθετο: ‘Ενα καλό παράδειγμα για την περιοχή, ένα πρότυπο, μία σύμμαχο ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και μια πύλη προς την Ευρώπη(πολιτική και πολιτισμική, οικονομική, γεωγραφική). Ίσως εδώ θα έπρεπε να πατήσουμε και εμείς περισσότερο, πιέζοντας τους Αιγύπτιους να υιοθετήσουν και επίσημα τις ελληνικές θέσεις περί ΑΟΖ με αντάλλαγμα κάποια προνομιακά ανταλλάγματα (το ερώτημα που θα πρέπει να κάνουμε στους Αιγύπτιους είναι «πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να …δείτε τα πράγματα από τη δική μας οπτική»).

  Εν πάσει περιπτώσει, δεδομένης της ίδιας φιλοσοφίας δύο διαφορετικών κρατών (Αίγυπτος-Ισραήλ) για τη συμμαχία με το ελληνικό έθνος (αξιόπιστη και σταθερή πύλη προς την Ευρώπη σε πολλαπλά επίπεδα), εδώ ανοίγεται δρόμος λαμπρός για το ελληνικό έθνος: Αντί να κλαψουρίζει για δανεικά στις Βρυξέλλες και για τις παγκόσμιες αδικίες στην Ουάσιγκτον, ας κοιτάξει να «πουλήσει Δύση» (=προιόντα, υπηρεσίες, ιδέες, φιλοσοφία, υποστήριξη, διεθνείς και δημόσιες σχέσεις) στην Ανατολή αλλά και «Ανατολή» στη Δύση. ‘Αλλωστε, έτσι έβγαζε τα λεφτά του για ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ, πριν αρχίσει να αυτοπεριορίζεται εντός Ευρώπης (και κατ’επέκταση στον εαυτό του), σε μια έξαρση επαρχιωτισμού.

  ΥΓ. Και για να γίνω λίγο κυνικός: ‘Ετσι όπως πάνε τα εξοπλιστικά και με το μυαλό που κουβαλάνε οι εθνοπατέρες μας, μου φαίνεται μόνο με πλοία μέσω άλλων θα αυξήσουμε το στόλο μας. Καλό είναι να θυμόμαστε πάντως πως οι Αιγύπτιοι, όπως και όλοι οι Ανατολίτες, με τα λόγια…χτίζουν ανώγια και κατώγια. Τα έργα είναι άλλη υπόθεση…

  ΥΓ2. Επειδή μια φωνή μου είπε πως με ψάχνατε, η απάντηση είναι «είμαι σε μεταβατικό στάδιο πηξίματος». Σας διαβάζω αλλά θα βρω εκτενέστερα χρόνο για σχολιασμό όταν μπω σε τελική φάση.

  • M.K.E

   Ακομη και ετσι καλως ηρθες!!

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Ζείς ρέ;

  • spyrosthegreat

   Συμφωνώ και επαυξάνω με το παραπάνω σχόλιο! Όμως στην χώρα μας επικρατεί η νοοτροπία του «καλού παιδιού»: πως σου παρέχω αφειδώς υπηρεσίες με μόνο αντάλλαγμα ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και δύο καλά λόγια. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει και τον Λίβανο (όπου επικρατούν αντι-Τουρκικές δυνάμεις ελέω Χεζμπολλάχ) και τη Συρία να ταχθούν με τις θέσεις μας. Παρ’ όλο που στο παρελθόν οι δύο χώρες ήταν κώλος και βρακί με την Τουρκία

  • Εγώ πάντως θα μείνω στο σημείο εκείνο του σχολίου σου που λες αναφερόμενος στο δείγμα του μικρού σου γκάλοπ με Αιγύπτιους που ρώτησες ως «εξαρχής μη αντιπροσωπευτικό» και έτσι είναι, η Αίγυπτος δεν είναι και υπόδειγμα σταθερότητας στην περιοχή, η περιδίνηση της δεν έχει σταματήσει μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ και μην ξεχνάς τις μάζες που μάλλον νοιώθουν πιο κοντά σε Τούρκους ομόθρησκους τους παρά σε Έλληνες, οι οποίοι ναι μεν είχαν παρουσία χιλιετιών στην Αίγυπτο και εκεί άνθισε ολόκληρη παροικία στα νεώτερα χρόνια, αλλά έφυγαν κακήν κακώς διωγμένοι και όχι από θεοκρατικό καθεστώς αλλά από το νασερικό-κοσμικό καθεστώς της δεκαετίας του΄50, οπότε πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί μαζί τους.

   • M.K.E

    Θα συμφωνησω με τον Π.Κ οτι οι μαζες εχουν το απιστευτο μισος για τους ισραηλινους ενω οι τουρκοι δεν χαιρουν ιδιαιτερης εκτιμησης,ιδιως λογω του παρελθοντος τους.Επιπλεον η αναμιξη στα εσωτερικα τους δημιουργησε ιδιαιτερες αντιπαθειες συν το γεγονος οτι η μη αραβικη προελευση των των τουρκων τους απομακρυνει απο την κοινη κουλτουρα της αραβικης χερσονησου και της Μ.Ανατολης.

    • τι να πω; μπορεί και να έχεις δίκιο, πάντως αν ρίξεις μια ματιά σε διάφορα βιντεάκια στο youtube ειδικά κάτι βίντεο που συγκρίνουν – πως συγκρίνουν τώρα χώρες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και για πιο λόγο και με τι κριτήρια είναι άλλο θέμα, αλλά συγκρίνουν πάντως – θα δεις από κάτω σε πολλά σχόλια (Αιγυπτίων;) να θεωρούν τους τούρκους αδέρφια τους ως ομόθρησκους τους, δεν λέω πως αυτό είναι στοιχείο ακλόνητο, απλά το αναφέρω…τέλος πάντων είναι μεγάλη συζήτηση, όπως είπα και στον σχολιαστή «Πάτε καλά» εγώ είμαι αρκετά επιφυλακτικός. Αυτό που έχει σημασία για μας ως Έλληνες, είναι ποιος είναι στο τιμόνι της Αιγύπτου πάντα, με το καθεστώς Μόρσι ούτε που θα βλέπαμε τέτοιες εικόνες κοινών ασκήσεων, το ζήτημα είναι κατά πόσο είναι παρελθόν ένα καθεστώς τύπου Μόρσι για την Αίγυπτο;

  • Αγαπητέ «Πάτε καλά;», δεν πηγαίναμε και πολύ καλά… Welcome back!

 • Ivy Chris

  η απόκτηση εμπειρίας σε απο/προσνηώσεις επί LPD’s των πιλότων Apachi, Chinook & Super-Puma ίσως φανεί ανεκτίμητη στο μέλλον…αποκτάται δε συνήθως επί πληρωμή

  • Ναυτης

   Σωστά τα γράφεις Φιλτατε…

 • Οδυσσέας

  Πλάκα θα είχε ένα πέρασμα του συγκεκριμένου πλοίου στα διεθνή ύδατα ΒΑ της Κύπρου…
  Για μεγαλύτερη πλάκα, θα μπορούσαν να του κάνουν παρέα 2-3 ελληνικά αρματαγωγά…
  Στα κατεχόμενα θα άρχιζαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να τους βγει μια ΜΚ ταξιαρχία στα μετόπισθεν. Give them something to think about…

  • GKP76

   Αυτή η ενέργεια στο πλαίσιο τριμερούς διακλαδικής άσκησης θα τους τάϊζε με πολλές σκέψεις.

  • Πάτε καλά;

   Οδυσσέα, δεν πιστεύεις πως οι ασκήσεις πρέπει να είναι ρεαλιστικές; Οποιαδήποτε αποβατική ενέργεια σε εχθρικό έδαφος θα χρειαστεί τεράστια υποστήριξη εξ αέρος για να μην καταλήξει σε εκατόμβες νεκρών από τη μεριά του επιτιθέμενου, χώρια τα πλοία που θα πρέπει να έχουμε για να προστατέψουμε για να προστατέψουμε τη νηοπομπή από υποβρύχια.
   Δεδομένης της εναέριας σύγκρουσης μεγατόνων, που θα επακολουθήσει τις πρώτες μέρες του πολέμου, πώς ακριβώς θα έχει η ελληνική πλευρά ικανές δυνάμεις για να κάνει απόβαση στα κατεχόμενα; Μιλάμε για τη φωλιά του φιδιού, ένα μέρος δίπλα στις τουρκικές ακτές, με ανοικτή θάλασσα στην οποία δεν έχεις κόλπους να κρυφτείς, πολύ πιο μακριά από τις κοντινότερες δικές μας. Φοβάμαι πως έτσι θέτουμε την νηοπομπή ανάμεσα στις εχθρικές ακτές της Τουρκίας και το ψευδοκράτος. Αν χρειαστεί ποτέ η στιγμή να γίνει απόβαση στην Κύπρο, αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε έδαφος που ελέγχουμε και αφού σιγουρευθούμε πως έχει προκληθεί τέτοιο συντριπτικό πλήγμα στην αντίπαλη αεροπορία που μπορούμε να προστατέψουμε τα πλοία εξ αέρος (αλλιώς, υπάρχουν και οι αερομεταφορές για το προσωπικό).

   Οσον αφορά τον προβληματισμό του αντίπαλου επιτελείου, παρά την γενική κακή γνώμη που έχω για την ικανότητα του, θεωρώ πως ακόμα είναι σε θέση να διακρίνουν ασκήσεις «επίδειξης σημαίας» από ρεαλιστικούς κινδύνους (άλλωστε, αν είναι ρεαλιστική, οφείλει να πανηγυρίζει).

   Αντίθετα, δεν πιστεύεις πως αποβατικές άσκήσεις σε νησιά του Αιγαίου (Ρόδος/Κως/Λέσβος κοκ.) είναι απείρως πιο ρεαλιστικές; Αυτές οι ασκήσεις δείχνουν πως όχι μόνο μπορούμε να ανακαταλάβουμε νησί (Φτού μακριά) αν χρειαστεί αλλά είναι και ….ένα τσιγάρο δρόμος (κυριολεκτικά) από το να θεωρηθούν αποβατική ενέργεια στην αντίπαλη μεριά του Αιγαίου (στην οποία έχουν ήδη προηγηθεί προπαρασκευαστικές ενέργεις). Και δεν ειναι να πεις πως τα παράλια είναι μακριά και θα έχουμε θέμα στον εφοδιασμό των δυνάμεων μας…

   • Οδυσσέας

    Κοίταξε να δεις.
    Κατ’ αρχήν έχεις όφελος, και μόνο που θα τους βάλεις σε αυτή τη σκέψη. Μπορεί να αναγκαστούν να αναδιατάξουν κάποιες μονάδες, αλλά κυρίως θα κλονιστεί η εντύπωσή τους ότι στην Κύπρο δεν απειλούνται και μπορούν να εκβιάζουν από θέση ισχύος. Πράγμα χρήσιμο διπλωματικά.
    Τώρα στο ερώτημα, αν είναι το σενάριο της «άσκησης» ρεαλιστικό. Η απάντησή μου είναι, ότι αν έχεις στο πλευρό σου την Αίγυπτο και το Ισραήλ μαζί, μπορείς να κάνεις πολλά που χθες σου φαίνονταν άπιαστα. Π.χ. το θέμα της αεροπορικής κάλυψης (που σωστά θέτεις) αλλάζει εντελώς αν εμπλακεί στο παιχνίδι το Ισραήλ ή/και η Αίγυπτος.
    Ίσως αυτό φαίνεται ανεδαφικό, αλλά οι Αιγύπτιοι δεν ξεχνούν την απόπειρα του Ερντογάν να τους κάνει Συρία, και το Ισραήλ ξέρει ότι από την Τουρκία του Ερντογάν δεν θα δει καλό.
    Επίσης θυμίζω ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν έχουν χερσαία σύνορα με την Τουρκία, αλλά έχουν κάμποσο στρατό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αν βρισκόταν το κατάλληλο μέσο μεταφοράς….
    Επομένως δεν εννοώ ότι πρέπει να στείλουμε την 32 ΤΑΞΠΝ εκεί κάτω, την ώρα που θα απειλείται το Αιγαίο. Εννοώ όμως ότι αν τα συμφέροντα Ελλάδας/Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου στη ΝΑ Μεσόγειο ευθυγραμμιστούν (δίνοντας φυσικά κι εμείς τα κατάλληλα ανταλλάγματα), θα μπορούσαμε να δούμε ανέλπιστα πράγματα στην Κύπρο. Ο πόλεμος συνήθως κερδίζεται πριν πέσει η πρώτη σφαίρα…

    • Spock

     Θα τους σώσει ο Πούτιν!

    • spyrosthegreat

     Συμφωνώ πως η Ελλάδα πρέπει να «πειραματίζεται» με τέτοιες κινήσεις που θα προκαλούν πονοκέφαλο στην ηγεσία των ΤΕΔ. Ενώ η Άγκυρα έχει απορροφηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Κουρδικό Ζήτημα, πρέπει ΤΩΡΑ να αδράξουμε την ευκαιρία και να ενεργοποιήσουμε ένα δόγμα «εκτεταμένης αποτροπής» από τον Έβρο έως την Κύπρο … ίσως έως τα βουνά του Κουρδιστάν. Η Τουρκία του 2017 δεν είναι η Τουρκία του 1995 που αποφάσισε να εφαρμόσει το δόγμα των 2.5 πολέμων. Τότε οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν σύμμαχοί της και οι ΤΕΔ δεν υπολόγιζαν τις απώλειες. Είδαμε στη βόρεια Συρία την «ικανότητα» των ΤΕΔ την επαύριο του πραξικοπήματος. Περί συμμάχων, ουδείς λόγος …

  • spyrosthegreat

   Αυτό προϋποθέτει αγαπητέ Οδυσσέα πολιτική βούληση. Είμαι σίγουρος πως θα ήθελε έναν τέτοιο «πειραματισμό» η στρατιωτική ηγεσία. Δίχως το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία, οι αξιωματικοί απλά εκτελούν στρατιωτικά γυμνάσια …

  • Μπαααα δεεεεενν κάνουμε τέτοια εμείς…αφού το έχουμε πει, δεν το έχουμε πει; «είμαστε τα καλά παιδιά» (οι μακάκες δηλαδή της υπόθεσης) διαχρονικά, έχουμε που διατυμπανίζουμε κάτι τέτοια εδώ και σαράντα χρόνια τώρα…

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Στολες SAAB Barracuda οι Ε.Σ. ;!

  • PetrosR

   Μοιαζουν πολυ με sotacs αλλα μου φαινεται πολυ καλο για να ειναι αληθινο.
   Μαλλον το αντιστοιχο κινεζικο…

   Στην παρελαση της 28 τους βατραχους με τα Patagonia πως τους ειδες?
   ( Δωρεα και αυτα….)

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Patagonia; Δεν τα έχω υπόψη

    • PetrosR

     Η στρατιωτικη σειρα της Patagonia η οποια δεν εμφανιζεται στο «πολιτικο» site, και που φτιαχτηκε για τη socom.
     Ουσιαστικα προκειται αντιγραφα της Crye.

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Με μπερδεψες περισσοτερο. Ποιο πολιτικο σαιτ;

     • PetrosR

      https://uploads.disquscdn.com/images/016e7b87729e942f68f2c0e9ae1e6dc0a8457de112208ceb4ca8794ab4cf2383.jpg

      Η Patagonia εδω και πολλα χρονια σχεδιαζει ρουχα για τη socom. ( Δικη της ειναι και η χρωματικη αποχρωση «alpha green», μια παραλλαγη του ranger green.)
      Η κατασκευη τους γινεται ειτε απο την ιδια( σπανιο) ειτε απο υποκατασκευαστες στην Αμερικη ( Νομος Berry κλπ…)
      H τελευταια «σειρα» η’ συμβολαιο αν θελεις, αφορα χιτωνια και παντελονια «πεδιου» και «μαχης».
      Αυτα δεν εμφανιζονται στο κανονικο site της εταιριας.

      http://www.elitedefense.com/manufacturers/patagonia.html

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Ευχαριστώ πολύ. Δεν το ηξερα

     • Thanos

      Κορυφαία εταιρεία η patagonia σε ορειβατικο ρουχισμό – δεν ήξερα οτι υπάρχει και military edition.

     • PetrosR

      Ολες οι μεγαλες βορειοαμερικανικες εταιριες εχουν μπει στο κολπο.
      Arc’teryx, Patagonia,Outdoor Research…
      Πολεμος πατηρ παντων.

 • Πάτε καλά;

  Πολλά αλλά η πολυτυπία στα σκάφη ειδικών δυνάμεων του ναυτικού είναι παρανυχίδα σε ασθενή με σπασμένα πλευρά, πνευμονία και καλοήθη προστάτη.

 • spyrosthegreat

  Εγώ θα ήθελα να ερωτήσω το εξής: όντως ειπώθηκε αυτή η φιλοφρόνηση από τον Αιγύπτιο??? Πώς δηλαδή το σκάφος είναι δικό σας???

 • Cynaegeirus

  γίνονται αυτά… στις ΗΠΑ φέτος είχαμε 5 σοβαρά ατυχήματα με νεκρούς…

 • Πάτε καλά;

  Η Αίγυπτος τους πονάει πολύ αλλά η άσκηση αυτή καθεαυτή δεν είναι μικρή: οποιαδήποτε αμφίβια άσκηση μεγάλης κλίμακας δίπλα στα παράλια (μέ ή χωρίς διεθνή συμμετοχή), μπορεί να θεωρηθεί πρόβα ρεαλιστικών ενεργειών. Για αυτό και οι τόσες πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών στην περιοχή, προσπαθούσαν να …βρουν spoilers…

  • mich

   Σωστά! Φαντάζομαι π.χ. τί θα λέγαμε εμείς αν η ίδια άσκηση γινόταν μερικά μίλια ανατολικότερα ή βορειότερα μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας

 • Dragon

  Από πλευράς ΕΣ ποιες μονάδες έλαβαν μέρος;

 • Ανδρέας

  Μου φάνηκε καπως ηττοπαθής. Να σαν τις δικες μας.

 • Spock

  Και το 15 και το 16, μάλλον αυτή πρέπει να είναι η πέμπτη φορά.

 • tsourelaki

  Πάμε καλά; την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία ορισμένων που ευθύνεται για την ξεφτίλα αυτή την ρίχνουμε στις περικοπές δαπανών; έχει και η ντροπή τα όρια της.

  • Ανδρέας

   Αν δεν είχαμε προειδοποιηθεί απο τον Χρηστίδη θα τα εριχνα στο ατομο του κυβερνήτη. Αν ειχε τέτοια νοοτροπία θα ειχε στουκάρει και αλλο πλοίο. Όχι. Εδώ ειναι βαθύτερο. Νοσεί πλέον ο οργανισμός του ΠΝ. Και σε αυτό φταίνε οι περικοπές. Ή κάνεις τις ασκήσεις που πρέπει, όσες φορές πρέπει ή πέφτει το επίπεδο.

 • aris32

  τελικα οι FREMM ειναι καλα πλοια ή οχι ?

  • M.K.E

   Ολα τα πλοια καλα ειναι ακει να μην δρουν μονα τους η σε καθηκοντα που δεν τους αναλογουν η τους ειναι μεγαλυτερα των δυνατοτητων τους.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Στην υποεξοπλισμένη γαλλική διαμόρφωση δέν τις ήθελε το ΠΝ,ἡ ιταλική που είναι καλύτερα οπλισμένη,δέν τέθηκε στο τραπέζι,και σε διαμόρφωση πλησιέστερα στις απαιτήσεις μας,ὁ λογαριασμός ξέφευγε.
   Επρόκειτο για «πολιτική επιλογή»,α λά ΒΜΡ-3.

   • Οδυσσέας

    Και η αιγυπτιακή είναι ακόμα πιο υποεξοπλισμένη από τη γαλλική, στην οποία βασίζεται.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Άλλη μία «πολιτική επιλογή».

 • Ανδρέας

  Εδώ τι ελαφρυντικο να υπάρχει;
  Σαν να του ήταν αγνωστα τα.νερά. Αλλά αν δεν πλέει, αγνωστα θα του ηταν. Αν δεν γίνονται οι αναγκαίες ασκήσεις και αυτά που ξέρουν τα ξεχνάνε. Στην Αμερική τους έδωσαν cd με την εκπαιδευτική υλη και να τα αποτελεσματα. Εικάζω οτι και σε εμας οι μειώσεις για τις οποίες ειχε μιλήσει ο Χρηστίδης δείχνουν τις συνέπειες. Το ιδιο και παλαιοτερα με την πτώση των 2 F -16D. Περικοπές. Τότε το φάρμακο ήταν ενα εκτακτο κονδύλι για την αποκατασταση των ωρων πτήσης στα αναγκαία επιπεδα.

 • M.K.E

  Ο Λιβανος ηταν ανεκαθεν το πιο διεφθαρμενο κρατος της Μεσης Ανατολης.Δεν πιστευω οτι δεν μπορει να υπαρξει συμφωνια μαζι του,απλα πρεπει να πεσει πολυ χρημα και παντα θα υπαρχει ο φοβος να τα τιναξει στον αερα ενας εγκαθετος που θα εχει ερεισματα απο αλλου.Στη Συρια με τι μουτρα θα παμε να τους μιλησουμε την ωρα που δεν προστατευσαμε ουτε καν το Πατριαρχειο Αντιοχειας και τους παρουσιαζαμε σαν καθεστως τυπου Σανταμ και την ιδια ωρα μιλουσαμε για συριακη αντιπολιτευση αναφερομνοι σε καθαρματα που αποκεφαλιζαν μπροστα στην καμερα;
  Αυτα χρειαζονται εξωτερικη πολιτικη με «μπαλες» και οχι «μπαλες» εξωτερικη πολιτικη.

  • Antigonos Gonatias

   Για να γίνω,λίγο κακός,αυτά που αναφέρεις για τον Λίβανο,ισχύουν και για την Ελλάδα,αν το δούμε επιφανειακά.Βγάζοντας,προφανώς,ως παράμετρο σύγκρισης,τον βαθύ(και βίαιο) σεκταρισμό τους εδώ και 4 δεκαετίες.

   Στο θέμα της Συρίας, και πέραν του εγκλήματος με το πατριαρχείο Αντιόχειας(που το θεωρώ πιο πολύ δικό μας θέμα),η σύγκριση με το καθεστώς Σαντάμ,ήταν σε εναρμόνιση με την ρητορεία της Δύσης και της «αλλεργίας» της προς τους Μπααθιστές.Και δεδομένης της ομοφωνίας που επικρατούσε τότε στην Δύση,δεν πιστεύω οτι «ξεχωρίσαμε» για να μας το κρατήσουν «μανιάτικο».Υπάρχει ελπίδα,αν επιδιώξουμε πιο ενεργό ρόλο διπλωματικά,ως «αντικειμενικοί» και «αποστασιοποιημένοι» διαμεσολαβητές.Στο τελευταίο,δεν παίζουν ρόλο μόνο τα «μπαλάκια» αλλά και η λογική,η πονηρία και λίγη φαντασία.

 • Spock

  Μια στην Αίγυπτο και μια στην Ελλάδα μάλλον. Τον Αύγουστο την είχαν ονομάσει Medusa 1/2017, τώρα αντί για Medusa 2/2017 πήγαμε στην
  Medusa 5.

 • PetrosR

  Οι μισθοι μιας δριας ΥΑΤ δεν φθανουν για την αγορα ενος τετοιου….

 • Πίνει, καπνίζει και κάνει θόρυβο… Κι άμα λάχει, να ‘ούμ’…

  Πέρα από την πλάκα, μιλάμε για το σημαντικότερο αφος των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο οδήγησε στην «νέα» Πολεμική Αεροπορία, καθορίζοντας τις εξελίξεις από το 1973 και μετά.

 • Antigonos Gonatias

  «Σε μια χωρα που με γυμνα ματια βλεπεις να αλωνιζουν ξενες δυναμεις,να
  δολοφονουνται αρχηγοι φατριων και πολιτικοι με βομβες και να υπαρχουν
  τσεκποιντ παραστρατιωτικων οργανωσεων,νομιζω οτι απεχουμε πολυ.»

  Αυτά εννοούσα όταν μιλούσα περι βίαιου σεκταρισμού.Απο κει και πέρα η φαγωμάρα που επικρατεί εκει,λειτουργεί ως ένα πολύ καλό παράδειγμα προς αποφυγή,για οποιαδήποτε κοινώνια.Και θα έπρεπε να το λαμβάνουμε στα υπόψη,τόσο εμείς οι πολίτες όσο και το πολιτικό σύστημα,μιας και ζούμε μια πολύ πιο «light» εκδοχή αυτής της φαγωμάρας.

  Βέβαια θα μου πείς,τι κάθομαι και σκέφτομαι,όταν οι περισσότεροι συμπολίτες μας διακατέχονται απο κόμπλέξ και ελλείματα,τα οποία αντί να αντιμετωπίσουν(εσωτερικά),τα «βγάζουν» σε όλους τους υπόλοιπους,συν την μυωπία της εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων.Και τα πολιτικά γραφεία ,που αποτελούνται κατα κύριο λόγο απο «φελλούς» που επιβιώνουν λόγω βολέματος και μέχρι εκεί φτάνει η νοημοσύνη τους και οι φιλοδοξίες τους και ενίοτε η μόρφωση τους(είτε»παρόντες»είτε «μέλλοντες»)

  Υ.Γ. Οι άλλοι οι φαρισαίοι έκτός οτι μπορεί να έχουν «λυμένα» τα ζητήματα περί ΑΟΖ,έχουν την τύχη να μην βρίσκονται στα Βαλκάνια!Επιπλέον,επιδιώκουν να λύνουν τα προβλήματα τους(εσωτερικά/εξωτερικά)εν την γεννέσει και όχι να τα μεταθέτουν στις καλένδες…

  Υ.Γ2 Όσο για τη Ρωσία ας το «παίξουμε» και μεις δυσαρεστημένοι με την πώληση των S-400.Και ας αφήσουν οι (κάθε)κυβερνόντες το διπλωματικό σώμα να κάνει την δουλεία του.Κάνει θαύματα όταν τρέχει στον «αυτόματο».

 • spyrosthegreat

  Εν μέσω καταιγισμού εξελίξεων, πρέπει επιτέλους ως χώρα να αποφασίσουμε εάν ο Ιρανικός περιφερειακός ηγεμονισμός μας συμφέρει ή όχι και να πράξουμε αναλόγως. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν διάκεινται φιλικά προς το Ιράν και τους συμμάχους του. Άρα πως θα χειριστούμε τις σχέσεις μας με Συρία, Ιράκ, Λίβανο κ.ο.κ.???

  • Antigonos Gonatias

   Ακόμα και στην περίπτωση που η συμπεριφορά του Ιράν,ξεκάθαρα δεν μας συμφέρει,το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να εναντιωθούμε ανοιχτά ή ίσως και καθόλου(ανάλογα με τις εξελίξεις).Τόσο για να μην διαταραχθούν,οι εμπορικές σχέσεις με αυτό όσο και οι σχέσεις μας με Ρώσια και Κίνα.

   Αν και στον Λίβανο είναι μάλλον τετελεσμένη η επιρροή του Ιράν,στην Συρία και στο Ιράκ είναι πιο ρευστή η κατάσταση αν λάβουμε στα υπόψη την επιρροή της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας,αμφότερες ανταγωνιστκές του Ιράν.
   Όπως είπα σε άλλο σχόλιο προς τον Μ.Κ.Ε : «Υπάρχει ελπίδα,αν
   επιδιώξουμε πιο ενεργό ρόλο διπλωματικά,ως «αντικειμενικοί» και
   «αποστασιοποιημένοι» διαμεσολαβητές».Και έχοντας καλές σχέσεις λίγο πολύ με όλο τον Αραβικό κόσμο(και τους Πέρσες) υπάρχουν εχέγγυα για συμμάχιες και όπου δεν «κάτσει» για περισσότερες εμπορικές σχέσεις.

 • spyrosthegreat

  Μακάρι να ισχύει. Από τις επαφές μου με ακαδημαϊκούς από την Αίγυπτο αλλά και καθημερινούς πολίτες, οι Αιγύπτιοι έχουν ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙ ΠΙΚΡΑ για την εκδίωξη των Ελλήνων. Υπενθυμίζω πως το Al Jazeera και το Al Arabiya το θέρος του 2017 αφιέρωσαν δύο ντοκυμαντέρ στους Έλληνες της Αλεξάνδρειας.
  Οι Τούρκοι λόγω μουσουλμανικού θρησκεύματος χαίρουν ακόμη ορισμένης εκτίμησης στους κόλπους του λαού της Αιγύπτου. Αλλά ο μεγαλύτερος φιλέλλην μετά τον Λόρδο Βύρωνα, Ερντογάν, έχει αηδιάσει τους Αιγυπτίους. Ομιλούν με μίσος εναντίον του και των συμμάχων του, Αδελφών Μουσουλμάνων.
  Και κάτι τελευταίο. Οι Αιγύπτιοι μονίμως ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ που δεν εξάγουμε τα γλυκά μας, τα φαγητά μας και γενικά τα προϊόντα μας στην Αίγυπτο και αναγκάζονται να αγοράζουν τα αντίστοιχα εκ Τουρκίας …

 • Οδυσσέας

  Αμήν :)
  Ως προς τη διάθεση Αιγυπτίων και Εβραίων να πολεμήσουν μαζί μας, ας σκεφτούμε το εξής σενάριο:
  Έστω ότι Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ βρίσκουν μια συνολική διευθέτηση για τους υδρογονάνθρακες της ΝΑ Μεσογείου, ικανοποιητική και για τις τέσσερις χώρες (και τις μεγάλες εταιρείες, και τις μεγάλες δυνάμεις όπου εδρεύουν αυτές οι εταιρείες…), αλλά μη ικανοποιητική για την Τουρκία.
  Έστω ότι στην προσπάθεια υλοποίησης αυτής της διευθέτησης (πχ τοποθέτηση πλατφόρμας άντλησης) η Τουρκία αντιδρά και προκύπτει αεροναυτικό επεισόδιο που αποβαίνει εις βάρος της Τουρκίας.
  Έστω ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την τοπική ήττα και αποφασίζει να κλιμακώσει, στοχεύοντας τον «αδύναμο κρίκο», δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αρχίζουν χερσαίες εχθροπραξίες στην Κύπρο.
  Ερώτηση: αν η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν συμφέρουσες συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν ακόμα και ενόπλως;

  • Πάτε καλά;

   ‘Εχουν; Γιατί να μην απλά αναλωθούν σε διπλωματική υποστήριξη και συμβολική συμμετοχή στον πόλεμο προσφέροντας κυρίως πολεμοφόδια; ‘Οχι πως δεν είναι απίθανο δλδ να δούμε το ελικοπτεροφόρο να υποστηρίζει επιχείρηση από μακριά στα πλαίσια «δανεισμού» (κατά το πρότυπο των σχέσεων Λιβύης Τουρκίας στην εισβολή του 74) αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι τι είδους επιχείρηση θα είναι αυτή (πχ θα δεχθούν οι Αιγύπτιοι να ρισκάρουν άνδρες) και πότε (αν θα είναι σε σημείο που η λεγόμενη επιχείρηση θα επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου).

   Το Ισραήλ ίσως έχει έναν μικρό λόγο να εμπλακεί παραπάνω γιατί είναι πιο κοντά και ενδεχόμενη τουρκική Κύπρο απειλεί την ύπαρξη του αλλά η Αίγυπτος; Αυτή έχει μόνο θαλάσσια σύνορα επομένως μπορεί απλά να στηρίξει «το δίκαιο και την ειρήνη», δίχως να ποντάρει όλα της τα λεφτά στο άλογο «Γιουνανιστάν».

   Ας αρχίσουμε από τα απλά και πριν σχεδιάζουμε κοινές αεροναυτικές επιχειρήσεις Αιγύπτου Ελλάδος, ας τους πείσουμε να δεχθούν τις θέσεις μας περί ΑΟΖ :)