Ανασκόπηση εβδομάδας #62

85

Mε την καθιερωμένη Στρατιωτική Παρέλαση στη Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν οι τριήμεροι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Από την Παρασκευή 13 έως και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (ΜΕΕΔ) με την 67thSpecial Operations Squadron (SOS) των ΗΠΑ στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Σκοπός της συνεργασίας ήταν η κοινή εκπαίδευση σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και ρίψεις φορτίων από το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχε επίσης προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Tην προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα συνεκπαίδευση μεταξύ αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker της 100th Air Refueling Wing που εδρεύει RAF Mildenhall.

Από 14 έως 21 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Τίργκου Μούρες στη Ρουμανία, η πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Β-9, CARPATHIAN EAGLE-17», με τη συμμετοχή μονάδων των κρατών της Διαβαλκανικής Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της προαγωγής της στρατιωτικής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης των συμμετεχόντων χωρών.Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από Ελλάδα, πΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, και Μαυροβούνιο. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Τουρκία δεν συμμετείχαν στην άσκηση. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν μέρος με προσωπικό μονάδων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και με 1 ελικόπτερο CH-47D και προσωπικό της Ι Μεραρχίας Πεζικού. Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα περιελάμβαναν βολές φορητού οπλισμού και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης ημέρα και νύκτα, αεροκίνητες επιχειρήσεις, καταρρίχηση από ελικόπτερο, άλματα στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως, ορεινό αγώνα και Α΄ Βοήθειες. Επισημαίνεται ότι η ευρεία χρήση του ελληνικού ελικοπτέρου CH-47D, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη των εκπαιδευτικών αντικειμένων της άσκησης.

Στις 19 Οκτωβρίου 2017, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ανεφοδίασε εν πλω μονάδες της Συμμαχικής ομάδας πλοίων που συμμετέχει στην Επιχείρηση SEA GUARDIAΝ του NATO,στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Πολεμικού Ναυτικού στις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η Επιχείρηση SEA GUARDIAΝ συνιστά επιχείρηση θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Security Operation: MSO) και διαδέχθηκε την επιχείρηση συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ με την επωνυμία ACTIVE ENDEAVOUR. Με την εν λόγω συμμετοχή το ΠΝ συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη θαλάσσιας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος της Κεντρικής/Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 24 Οκτωβρίου κατέπλευσε στο Ναύπλιο το εκσυγχρονισμένο ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ (P21), το οποίο εμφανίστηκε εξοπλισμένο με σύστημα Κ/Β Harpoon. Πρόκειται για τη δεύτερη πυραυλάκατο τύπου Combattante-IIIΑ που αντικαθιστά τα Κ/Β MM-38 Exocet, μετά τo ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22). Αντίστοιχα, στα ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24), ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26), ΞΕΝΟΣ (Ρ27) και ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ29) τύπου Combattante-IIIΒ έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα Κ/Β Harpoon στη θέση των Κ/Β Penguin Mk2 Mod3 ενός απομένουν οι σχετικές εργασίες στο ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ28), προσδίδοντας προφανή ποιοτική αύξηση της μαχητικής τους ικανότητας και της επιχειρησιακής τους αξίας.

Aπό 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αντίστοιχα. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 3 Φρεγάτες, 2 Πυραυλακάτους, 1 Κανονιοφόρο, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH 64 και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι Aιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο, 1 Φρεγάτα, 2 Πυραυλακάτους, 1 Υποβρύχιο, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης. Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν παρατηρητές από την Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της άσκησης τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενισθούν στη Σούδα και τα αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν στην 115 ΠΜ. Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay).

Μεταξύ 9 έως 20 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στο Σχολείο Πυρασφάλειας Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΥΠΑ), στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκης, η εκπαίδευση της 2ης Εκπαιδευτικής Σειράς 2017 Αξιωματικών Πυροσβεστών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. Από το φωτογραφικό υλικό που αποδεσμεύτηκε διαπιστώνεται πως ένα από τα δύο αποσυρθέντα ελικόπτερα AB-212EW του ΠΝ έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της ΣΠΥΠΑ και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Αμυντική βιομηχανία

Η Rockwell Collins αποδέσμευσε φωτογραφία της διαμόρφωσης των πιλοτηρίων των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3HN Orion του ΠΝ που βασίζονται στο πρότυπο Flight 2 της εταιρίας. Η εταιρεία επιλέχθηκε από την Lockheed Martin ως υποκατασκευαστής στο πρόγραμμα και θα παρέχει στην ΕΑΒ τις συλλογές που θα τοποθετήσει η τελευταία στα αεροπλάνα. Πρόκειται για την ίδια διαμόρφωση που είχε χρησιμοποιηθεί και στα 15 εκσυγχρονισμένα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ΠΑ, αν και το αποτέλεσμα ήταν τότε υποδεέστερο του εικονιζόμενου στο επίπεδο Glass Cockpit που υιοθετήθηκε.

Στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ το 1ο Ελληνο-Αμερικανικό Συνέδριο Διακλαδικού Συστήματος Πληροφόρησης, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (JISR), με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και σε συνεργασία με το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το συνέδριο προλόγισε ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας. Από Ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), οι δύο σύνδεσμοι της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ΕΕΛΕΑΑ και ΣΕΚΠΥ, ενώ πραγματοποίησαν παρουσιάσεις οι εταιρείες ΑΚΜΩΝ, ALTUS, ΕΑΒ, IDE, ISI και MILTECH. Από Αμερικανικής πλευράς παρέστησαν εκπρόσωποι της Πρεσβείας και του ODC και μετείχαν με παρουσιάσεις οι εταιρείες Aurora Flight Sciences, Elesia SpA, General Atomics, Summit Aviation, United Industries Aerospace και ViaSat Inc.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Άμυνας υποστήριξε την χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά & Επενδυτικά Ταμεία του πρώτου συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος που φέρει την έννοια της «κυκλικής οικονομίας» στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρόκειται για μια πρόταση διττής χρήσης με τίτλο «Developing a Transferable Energy Self Sufficient Autonomous Composting Unit for Food and other Organic Wastes – Εξέλιξη, Ολοκλήρωση και Εμπορευματοποίηση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών Επεξεργασίας Οργανικών Υπολειμάτων» που αρχικά υποβλήθηκε από ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης. Η συγκεκριμένη πρόταση αφού έλαβε τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες από τον ΕΟΑ, υποβλήθηκε στην Εθνική Διαχειριστική Αρχή (Γεν. Γρ. Έρευνας και Τεχνολoγίας) στο πρόγραμμα «Ερευνώ Δημιουργώ, Καινοτομώ» στην θεματική ενότητα «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» για την περιφέρεια Κρήτης, με προϋπολογισμό 1.282.002 ευρώ εκ των οποίων η συγχρηματοδότηση είναι 606.151 ευρώ

Στρατιωτική διπλωματία

O Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Rear Admiral Eli Sharvit, από 22 έως 24 Οκτωβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον ομόλογό του και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συμμετοχή μονάδων του Ισραηλινού Ναυτικού στην άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 17» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, κυριότερος εκ των οποίων είναι αυτός των υποβρυχίων.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Χάιφα και ξεναγήθηκε στο υποβρύχιο INS TANIN, τύπου DOLPHIN II. Στη συνέχεια συμμετείχε σε ολιγόωρο πλου με την κορβέτα INS EILAT, τύπου SAAR 5, στις προσβάσεις του λιμένα της Χάιφα.

Στις 23 Οκτωβρίου προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη αριθμός ελικοπτέρων Blackhawk της 10th Combat Aviation Brigade με έδρα Ft. Drum New York, τα οποία ολοκλήρωσαν πρόσφατα την επιχειρησιακή τους ανάπτυξη. Τα ελικόπτερα φορτώθηκαν σε πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να μεταφερθούν στην Ισπανία. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την στρατηγική σημασία της περιοχής.

Από 23 έως 27 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στην Κρήτη, εξειδικευμένη εκπαιδευτική ενότητα (education module), επί της τυποποίησης ΝΑΤΟ, σε αντικείμενα που αφορούν στη σχεδίαση, παραγωγή και συντήρηση των προτύπων της συμμαχίας. Το σχολείο διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το τεχνολογικό στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, και το παρακολούθησαν 47 επιτελείς από χώρες και φορείς του ΝΑΤΟ. Η υλοποίηση του σχολείου εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού ΝΑΤΟ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης της συμμαχίας.

Στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, με αντικείμενο ”Counter-Violent Extremist Organizations”, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps. Στη σύνοδο συμμετείχαν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από 76 κράτη από όλες τις ηπείρους, οι Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ, καθώς και οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι θεματικές ενότητες της συνόδου διέλαβαν:

 • Την ανάλυση του σύγχρονου πλαισίου του βίαιου εξτρεμισμού διεθνώς.
 • Τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός συνασπισμού, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν τα κοινά συμφέροντα των κρατών μελών του, για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.
 • Τις απώλειες που έχει υποστεί το ISIS, σε προσωπικό, μέσα, πόρους και εδάφη, στις χώρες που έχει αναπτυχθεί.
 • Τον τρόπο λειτουργίας του Islamic Military Counterterrorism Center.
 • Την παρουσίαση της επιχείρησης “Gallant Phoenix” ως παράδειγμα επιχείρησης πολυεθνικής συνεργασίας και ενίσχυσης των στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Οι σκοποί της συνόδου ήταν, η επισήμανση της διαρκούς διασυνοριακής φύσης της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού, η προώθηση της ενότητας προσπάθειας στον σχεδιασμό αντιμετώπισής της και η ανάπτυξη στρατηγικής συνοχής με ανταλλαγή διδαγμάτων από τις συναφείς στρατιωτικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

 • Η πρόληψη της τρομοκρατίας με την εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν, απαιτεί κοινή συντονισμένη προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο.
 • Η ανταλλαγή πληροφοριών και η βελτίωση της περιοχικής διάδρασης των κρατών θα συμβάλλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.
 • Ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, θα συμβάλλει στον συντονισμό δραστηριοτήτων και στην επίγνωση καταστάσεως, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της συμμαχίας για προβολή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 • Η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο απαιτεί τη συνέχιση των οικείων επιχειρήσεων από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κατά τη συνάντησή του με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε την, διαρκώς βελτιούμενη, διμερή στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής/ατομικής εκπαίδευσης και της ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και τις πολυμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος, με συμμετοχή Ελλάδας και Ισραήλ, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι κατά την παρέμβασή του, ο Τ/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Hulusi Αkar χαρακτήρισε απαράδεκτο τον όρο «ισλαμική τρομοκρατία», υποστηριζόντας πως  δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες.

Στις 27 Οκτωβρίου 2017 υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2018 μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου. Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης, και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του ΥΠΑΜ Μαυροβουνίου, Ίβιτσα Ιβάνοβιτς. Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει δραστηριότητες στους τομείς επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού, διεξήχθη η ΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» με πραγματικά πυρά. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σταδιακή κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας εκ μέρους του, σε συνδυασμό με αεροκίνητες ενέργειες με τμήματα ειδικών δυνάμεων για κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας. Στον τομέα του ασκούμενου Σχηματισμού, οι φίλιες δυνάμεις αφού αρχικά αναχαίτισαν τον εχθρό, προχώρησαν σε επιθετική ενέργεια για εξάλειψη δημιουργηθέντος εχθρικού αεροπρογεφυρώματος. Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Πεζικού, Εθνοφυλακής και Τεθωρακισμένων της Ταξιαρχίας και εκτελέστηκαν βολές όλμων, πυροβόλων τεθωρακισμένων οχημάτων και λοιπών βαρέων όπλων Πεζικού, σε συνεργασία με ελικόπτερα MI-35 και GAZELLE της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Όλες οι ενέργειες και βολές εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια και ευστοχία πυρών, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού της Ταξιαρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό του προσωπικού που συμμετείχε στην άσκηση ήταν στρατιώτες της 2017Β’ ΕΣΣΟ, οι οποίοι πρόσφατα ολοκλήρωσαν τον βασικό κύκλο της εκπαίδευσής τους.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «Σχης (ΤΘ) Άγγελος Χριστοδούλου» με πραγματικά πυρά.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σταδιακή κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας με τη χρήση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων εκ μέρους του, ο οποίος με την υποστήριξη Πυροβολικού και Αεροπορίας πέτυχε να δημιουργήσει εισχώρηση σε συγκεκριμένο τομέα του μετώπου όπου και αναχαιτίστηκε.
Το ΓΕΕΦ προκειμένου να εξαλείψει την εχθρική εισχώρηση και να αποκαταστήσει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διέταξε την ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία να αντεπιτεθεί με την υποστήριξη πυροβολικού και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας. Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού της Ταξιαρχίας και εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων αρμάτων, αυτοκινούμενων πυροβόλων, κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων HOT και MILΑΝ από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα καθώς και βολές λοιπών βαρέων όπλων πεζικού. Όλες οι ενέργειες εκτελέστηκαν με την ταχύτητα και την ορμή που αρμόζει στις Μονάδες Τεθωρακισμένων, ενώ οι βολές ήταν απόλυτα ακριβείς και εύστοχες, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού της Ταξιαρχίας.

Στις 25 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης μετέβη στο Ισραήλ με ελικόπτερο AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας προκειμένου να παρακολουθήσει φάσεις της συνεκπαίδευσης που διεξάγεται στα νότια της χώρας μεταξύ προσωπικού της ΕΦ και της Μονάδας «Egoz» των Ισραηλινών ΕΔ. Η συνεκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων με αντικείμενο τον αγώνα σε κατοικημένο τόπο πραγματοποιείται στη βάση Tzeelim, η οποία θεωρείται ότι φιλοξενεί κορυφαίες εγκαταστάσεις, που προσομοιώνουν μια αραβική πόλη. Τον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη συνόδευσε ο Ταξίαρχος Uri Gordin διοικητής της 98ης Μεραρχίας. Η άσκηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της άσκησης ΚΙΝΥΡΑΣ-ΣΑΟΥΛ 2017 το διάστημα 11-24 Ιουνίου 2017 στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν 500 Ισραηλινοί στρατιώτες σε κυπριακό έδαφος.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 4 Οκτωβρίου 2017, το υποβρύχιο του Τουρκικού Ναυτικού SAKARYA (S354) πραγματοποίησε βολή τορπίλης τύπου Mk-24 Mod. 2 Tigerfish με στόχο το πρώην USS DUNCAN, πλοίο κλάσης Oliver Hazard Perry, στο πλαίσιο άσκησης στον Εύξεινο Πόντο. Σημειώνεται ότι το USS DUNCAN ήταν το πρώτο πλοίο της κλάσης Perry που παροπλίστηκε στις 5 Ιανουαρίου 1998 και παραχωρήθηκε στο Τουρκικό Ναυτικό στις 4 Μαίου 1999 για προσπορισμό ανταλλακτικών.

H 61χρονη Meral Akşener παρουσίασε επισήμως στις 25 Οκτωβρίου 2017 στην Άγκυρα το νέο κόμμα με το όνομα «İYİ PARTİ» («Καλό Κόμμα») που τοποθετείται στο χώρο της Κεντροδεξιάς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2019. Η Akşener, η οποία εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1995 με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (DYP), χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών για διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Τουρκικής Βουλής μετά το 2011, υπήρξε επικεφαλής της εσωκομματικής κίνησης στο Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) κατά του προέδρου του κόμματος Devlet Bahçeli λόγω της στήριξής του στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Recep Tayyip Erdoğan, όπως το προεδρικό σύστημα. Το «Καλό Κόμμα» έχει ήδη πέντε βουλευτές, τέσσερις από το MHP και έναν που αποχώρησε προσφάτως από το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Το κόμμα θεωρείται πολυσυλλεκτικό, αποτελώντας ουσιαστικά ένα αμάλγαμα τουρκικού εθνικισμού, κεμαλισμού, κρατισμού αλλά και οικονομικού φιλελευθερισμού και από αναλυτές θεωρείται ήδη ως ένα είδος μετριοπαθούς ΜΗΡ που προσπαθεί να συνδυάσει και την δεξιά παράδοση του DYP. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών, το νέο κόμμα έχει σήμερα τη δυναμική να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται ώστε ένα κόμμα να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση (και για το οποίο το «Καλό Κόμμα» προτείνει τη μείωση στο 5%), αντλώντας ψηφοφόρους και από τα τρία συστημικά κόμματα (AKP, CHP, MHP). Κατά την παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα, η Akşener δήλωσε ότι προτεραιότητες αποτελούν:

 • η ανάδειξη της Τουρκίας σε ένα από οικονομικά ισχυρότερα κράτη, με διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 6%
 • Βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και πλήρεις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες
 • Αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Δικαιοσύνη
 • Συνέχιση των διώξεων κατά των μελών του δικτύου Gülen (FETÖ)

Στο πρόγραμμα του κόμματος, δίδεται μεγάλη σημασία στο κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική στις τουρκογενείς χώρες και στην Μέση Ανατολή ενώ υπάρχει ειδική αναφορά στην Κύπρο όπου γίνεται λόγος για «ένα έθνος δυο κράτη» ανάμεσα στην λεγόμενη “ΤΔΒΚ” και στην Τουρκία και για στήριξη του κόμματος για μια ανεξάρτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη “ΤΔΒΚ” καθώς και συμφωνία με τους Τ/Κ για μόνιμη στρατιωτική βάση. Εθνικιστικός χαρακτηρίζεται ο τόνος του προγράμματος του κόμματος όσον αφορά την Ελλάδα ενώ κρατούνται σαφής αποστάσεις από την πολιτική για πλήρη ένταξη στην ΕΕ παρόλο που σε κάποια σημεία του προγράμματος υπάρχουν αναφορές σε πρακτικές της ΕΕ που θα αποτελούν μοντέλο για την Τουρκία, κυρίως σε θέματα λογοκρισίας του Τύπου και συνδικαλιστικών σωματείων. Σημειωτέον ότι το έμβλημα του νέου κόμματος αποκάλυψε πρώτος στο Twitter ο Πλοίαρχος ε.α. Ali Türkşen, επικεφαλής της δεύτερης 6μελούς ομάδας βατραχανθρώπων που ανέβηκε στη Δ. Ίμια το 1996, το όνομα του οποίου ενεπλάκη αργότερα στην υπόθεση του σχεδίου συνωμοσίας Balyoz που σήμερα αποδίδεται σε σκευωρία του δικτύου Gülen.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας, İsmail Demir, στο κρατικό πρακτορείο Anadolu στις 22 Οκτωβρίου, η κρατική εταιρεία STM Defense Technologies and Engineering Co. έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή φονικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με την επωνυμία ALPAGU, KARGU και TOGAN. Το ALPAGU παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF-17 και έχη πρόσκρουση σε στόχο και η εξουδετέρωσή του με την έκρηξη της πολεμικής κεφαλής που φέρει.

Φωτογραφίες από δοκιμαστική βολή του Βαλλιστικού Βλήματος Βραχέος Βεληνεκούς (SRBM) J-600Τ Yildirim («Κεραυνός») δημοσιεύθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 2017 σε τουρκικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται πιθανότατα για μία από τις πρώτες δοκιμαστικές βολές που σημειώθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στο Πεδίο Βολής Χηλής (Şile) του Εύξεινου Πόντου.

Στις 24 Οκτωβρίου 2017, ημέρα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Άγκυρα, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak δημοσίευσε φωτογραφίες από τη δικογραφία της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης για την υπόθεση των 8 που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 με ελικόπτερο S-70 Blackhawk του 4ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού. Στο δημοσίευμα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι κατά την παραμονή του ελικοπτέρου στην Ελλάδα αφαιρέθηκε ο εξοπλισμός του συστήματος Αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού (IFF) καθώς και ότι λείπουν οι Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης (NVG) αξίας 20.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Στρατηγού Petr Pavel, Πρόεδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «αναγκαίες συνέπειες» αν προχωρήσει τελικά στην αγορά του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400. Ο Τσέχος Στρατηγός ανέφερε πως αν και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τα οπλικά συστήματα που επιθυμεί για την άμυνά της, η αγορά του S-400, θα προκαλέσει προβλήματα διασύνδεσης και ενσωμάτωσης στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.

Τερματίστηκε αθόρυβα το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα κατασκευής του τουρκικού αεροσκάφους περιφερειακών πτήσεων, μεσαίας ακτίνας, με την εμπορική επωνυμία TRJET και διττή χρήση (πολιτική και στρατιωτική). Η Τουρκία είχε αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα των αεροσκαφών Dornier 328 και Dornier 628 από την Sierra Nevada Corporation, ιδιοκτησίας του Τούρκου επιχειρηματία Φατίχ Οζμέν, ωστόσο το πρόγραμμα εγκαταλείπεται καθώς «οι προβλέψεις κόστους και πωλήσεων δεν ήταν ενθαρρυντικές». Σημειώνεται πως Τούρκοι αναλυτές είχαν επισημάνει πρόσφατα (βλ. Turkey’s Potemkin Defense Industry) τη μη σκοπιμότητα του προγράμματος καθώς δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτησή του ούτε από τις κρατικές Turkish Airlines.

 • M.K.E

  Δυο λογια για την εκτενη ειδησεογραφια του Ανατολικου παρατηρητη:Θελω να πιστευω οτι ολοι εδω μεσα σαν ορθα σκεπτομενοι και με την εμπειρια που εχουμε αποκομισει χρονια ολοκληρα,βλεπουμε οτι το πολιτικο σκηνικο της γειτονος οπως και να διαμορφωθει,παντα θα ειναι εις βαρος μας και χωρις καμμια ελπιδα ουσιαστικης συννενοησης.
  Ειτε ιδεολογικοι απογονοι των σουλτανικων οθωμανων ειτε των εκσυγχρονιστων κεμαλικων,αποδεικνυουν οτι η αλλαζονεια τους ειναι πολυ μεγαλη για να μπορεσουν να κατεβουν σε επιπεδα ρεαλιστικης πολιτικης και οτι δεν εμφανιζουν στεγανα αναμεσα σε εξτρεμιστικα στοιχεια προκειμενου να εξυπηρετησουν τους σκοπους τους.
  Η δε ανερχομενη ηγετης της αντιπολιτευσης,αν δεν καταληξει και αυτη ευνουχισμενη η εκβιαζομενη η ακομη και φυλακισμενη,προαλειφεται για μια νεα Τανσου Τσιλερ με ο,τι συνεπαγεται αυτο.Αυτα βεβαια ολα σε μια γραμμικη λογικη και χωρις δυσαρεστες εξελιξεις για τη γειτονα,πραγμα ιδιατερως δυσκολο με τις σημερινες συνθηκες.
  Πιστη εξελιξη του ανωτερου δογματος και νοοτροπιας αποτελεσε και ολα οσα συνοδευσαν την επισκεψη του δικου μας ΥΠΕΞ στην τουρκια,με την «φιλοφρονηση» απο την κυβερνητικη φυλλαδα οσον αφορα το θεμα του ε/π με τους επιβαινοντες και την ποταπη κατηγορια ουσιαστικα για κλοπη υποσυστηματων.
  Δεν γνωριζω αν αποτελει απλως μια φωτοβολιδα κατοπιν συννενοησεως των δυο πλευρων για τα ματια του κοσμου,σιγουρα παντως αποτελει προσβολη αναλογη των παραβιασεων σε αναλογη περιπτωση και εμφανιζει την δικη μας πλευρα σε αναζητηση συμβιβασμου.
  Σημειολογικη επισης στη συναντηση η απουσια της ελληνικης σημαιας,με ιδιαιτερη «χατζηδιαβατικη» χροια.Ποτε θα καταλαβουν οι φωστηρες μας οτι τα «νομιστερακια» αποτελουσαν την τερψη των αποικιοκρατων εγγλεζων και οχι τον ισο προς τα δικαιωματα πληθυσμο της Αυτου Μεγαλειοτητος.
  Τελευταιο στοιχειο,οι φωτο αποδοκιμαστικη βολη του πολυποθητου βαλλιστικου πυραυλου,αγνωστων τοιχειων επιτυχιας,διαθεσιμοτητας και τα λοιπα.Μηπως τελικα υπαρχει θεμα και εκει και χρησιμευει απλα στην τονωση του πολυπαθου φρονηματος των ΤΕΔ;

  • manolis

   Αγαπητε ΜΚΕ, η πολιτικη που ακολουθει η Τουρκια απεναντι μας, ειναι παρομοια με αυτη που εμεις ακολουθουμε με τα Σκοπια: θεωρωντας εαυτους ισχυροτερους πολιτικα, οικονομικα, στρατιωτικα, ακολουθουμε εδω και χρονια, χωρις ελπιδα συνενοησης, αυτο που εμεις θεωρουμε σωστο. Χωρις φυσικα να υπολογιζουμε τυχον δικια (ή αδικα) των γειτονων μας. Αθηναιοι εναντιον Μηλίων….
   ΥΓ. αυτο με τις σημαιες, το εχουμε εξηγησει πολλες φορες. Ειναι θεμα πρωτοκολου και οχι τουρκικη ξεροκεφαλια, δες φωτο απο την επισκεψη της Μερκελ στον Ερντογαν, η δεξια σημαια ειναι τη τουρκικης προεδριας:
   https://hellasforce.files.wordpress.com/2017/02/erdogan_merkel.jpg?w=590&h=408&crop=1

 • Μκ

  Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης,
  Χρόνια πολλά!

  Ζήτω η Ελλάς.
  Ζήτω το έθνος.
  Ζήτω η 28η Οκτωβρίου.

 • Αυτός είναι ο φόρτος ειρήνης για να μην υπάρχει καταπόνηση.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Σε περίπτωση κλιμακώσεως όμως,πόσος χρόνος απαιτείται για πλήρη εξοπλισμό,και πόσος χρόνος ενδεχομένως θα δοθεί;

   • SPY_GR

    Σε περίοδο ειρήνης πάντα υπάρχουν ορισμένες μονάδες και απο τα τρία Οπλα πλήρως εξοπλισμένες και σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

    Σύμφωνα με τους ειδήμονες τουλάχιστον, η κλιμάκωση δεν είναι θέμα λίγων ωρών αλλά λίγων 24ώρων οπότε υπάρχει σχετική άνεση χρόνου…

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Επειδή το έχει ἡ κούτρα μας να πηγαίνουμε για ύπνο στην διάρκεια κλιμακώσεων,το ερώτημα δέν είναι πόσα 24ωρα θα διαρκέσει ἡ κλιμάκωση,αλλά πόσα θα χρειαστούμε εμείς
     α)για να ξυπνήσουμε

     β)για να καταλάβουμε
     γ)για να το πάρουμε απόφαση
     δ)για να κουνηθούμε
     ε)για να ετοιμαστούμε

     • victor

      Το γ) είναι το θέμα..

     • Antigonos Gonatias

      Εντάξει,δες το και απο την θετική πλευρά!Μέχρι να κάνουμε το γ) θα έχουν εξοπλιστεί πλήρως!! :D

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      :P

 • To ίδιο ισχύει και για τις πυραυλακάτους του TDK, οι οποίες ενίοτε δεν έχουν καν φόρτο βλημάτων. https://uploads.disquscdn.com/images/ab9bd750955046ee643c82a4b4476c561d6a245f86ea0e8147393d0b74cb722a.jpg

 • Μκ

  Όχι απαραίτητα.

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Καλησπερα
  Τα 2 AB 212 π απεσυρε το Πολεμικο Ναυτικο γιατι δεν παραχωρηθηκαν στη Πολεμικη Αεροπορια η τον Στρατο Ξηρας π εχουν μεγαλες αναγκες κ εμπειρια στο τυπο;

  • manolis

   Τα σκελετα τους μονο, ειναι αχρηστα.

 • Οδυσσέας

  Πάντως και το 1996 που οι ΤΠΚ κυκλοφορούσαν (θεωρητικώς) με όλα τα κάνιστρα Penguin και Exocet, δεν αποφεύχθηκε αυτό. Αντιθέτως σε συγκεκριμένο νησί του Αιγαίου έγινε τέτοιος συνωστισμός για ανεφοδιασμό, που η τουρκική αεροπορία θα έκανε πάρτυ…

  • Mk

   Μιλατε για ανεφοδιασμο καυσιμου,νερου,τροφιμων κτλ η φορτου μαχης;

   Φορτος μαχης δυναται να δωθει(ακομη και κανιστρα κ/β)
   σε προωθημενες βασεις μακραν ΝΣ-ΝΚ καθως και απο ΠΓΥ ως εν πλω.

   Ο φιλος SPY_GR εδωσε ακομη μια ορθη εκδοχη.

  • Cynaegeirus

   Καλησπέρα Οδυσσέα

   Ωραία η παρατήρηση και άκρως λογική. Τόσο στα λιμάνια όσο και στις οδούς ανεφοδιασμού στην ζώνη ΔΜ της νήσου που υπηρετούσα έγινε ένα ΜΠΑΧΑΛΟ το οποίο οφείλεται στα εξής:
   1. δεν υπήρχε ηλεκτρονική διαδικασία πχ με QR κωδικούς παρόλο που υπήρχε σαν διαδικασία στα σουπερμάρκετ της εποχής ή γενικά κάποιο σύστημα διαχείρισης αποθήκης
   2. το προσωπικό έλιωσε στην κούραση καθώς οι εεδ βασίζονταν το 1996 (30 χρόνια μετά την είσοδο στα εργοστάσια των περονοφόρων οχημάτων και αντίστοιχων παλετών φορτοεκφόρτωσης) στα χέρια. Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς και ανάλογες δυνάμεις βασίζονταν (ΕΣΣΔ) και βασίζονται ακόμα στο χέρι.
   3. η έλλειψη ρεαλιστικής εκπαίδευσης και προσωπικού ήταν εμφανής. Για παράδειγμα εφεδρικός λόχος μεταφορών στελεχώθηκε απο παλιούς πεζικάριους κτλ και άντρες απο ναυτικό και αεροπορία απο το ίδιο αλλά και απο άλλα νησιά. οι μισοί δεν ξέρανε τους βαθμούς, οι άλλοι μισοί τι θα κουβαλήσουν που και πως, ενώ εντύπωση έκανε (και πολύ κακώς για μένα) η άγνοια βασικών σημείων προσδιορισμού και τοπωνυμιών στο νησί. Η ικανότητα χειρισμού Σ/Α είναι δύσκολη όταν οι μισοί δεν δουλεύουν και οι άλλοι μισοί παίζουν με πρωτόκολλο. έχετε μισή ώρα για χάσιμο; ακούστε μια (1) γραμμή διαταγών στο δίκτυο ΔΜ.
   Ευτυχώς σε πολλά μέρη έπαιζαν τα χερσαία δίκτυα και οι ντόπιοι του ΟΤΕ ξεσκάτωσαν πολύ κόσμο.
   4. αδυναμία χειρισμού της κατάστασης απο ορισμένα στελέχη, τόσο απο δυσκολία διαχείρισης του όγκου, όσο και ψυχολογίας. Δεν υπήρξε νοοτροπία διαχείρισης της κατάστασης απο αυτούς που μπορούσαν-άντεχαν, αλλά πήγαμε με πρωτόκολλο για άλλη μια φορά. Ο ΕΣ πρέπει να ακολουθεί διαδικασίες της ΠΑ σε τέτοιες καταστάσεις, όπου ναι μεν υπάρχει βαθμός, αλλά και ικανότητα. όταν κάποιος δεν μπορεί θα πρέπει ο δκτης του να τον απομακρύνει.
   5. Υπάρχει δυσκολία κατανόησης απο πολύ κόσμο οτι για κάθε στρατιώτη που μάχεται πρέπει να υπάρχει αναλογία άνω των 4 για υποστήριξη. Δεν θα έχουμε ποτέ το 20 προς 1 που έχουν στις ΗΠΑ ούτε καν το 10 προς 1 που έχουν οι Γάλλοι. με 3-4 προς 1 δεν πάμε για πόλεμο πάμε για παρέλαση ή καφεδάκι.
   η ΔΜ είναι το Α και Ω σε έναν πόλεμο ισάξια μόνο με την ατομική ικανότητα βολών τυφεκίου. και η ΔΜ θέλει ΚΟΣΜΟ. ΚΟΣΜΟ. πολύ πολύ κόσμο.

   Ο δκτης μου έκανε μια εκτενή απενημέρωση των στελεχών και των εφ εξκων.
   Η κουβέντα ήρθε φυσικά και στον αντίπαλο: ακτές επιβιβάσεως και χώροι ΔΜ ήταν στα ίδια χάλια και σε περιπτώσεις – καθότι ξεκίνησαν 3-4 ώρες ΜΕΤΑ απο εμάς – σε πλήρη πανικό. Η δε μαζική κίνηση των εφεδρικών ταξιαρχιών πεζικού ανα νήσο απο τους χώρους συγκεντρώσεως (100-150 χλμ απο τις ακτές) οδήγησε σε κυκλοφοριακό κομφούζιο ειδικά τις πρωινές ώρες που λήφθηκε η διαταγή επιστροφής. Η κίνηση σχηματισμών για 100 χλμ την μέρα είναι ΤΕΧΝΗ και δεν διδάσκεται αλλά τρίβεται μέσω εξασκήσεως. Το είδαμε στην πολωνία, στην γαλλία, στην ρωσία, την ουκρανία στον ΒΠΠ. Δεν έχουμε ούτε εμείς ούτε οι απέναντι τέτοια πείρα και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν γίνει μαζικές κινήσεις.
   Αν πάει το μυαλό σας στους αμφίβιους και τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να έχουν απέναντι καλά πάει. Το βράδυ εκείνο και το πρωί είχαμε μόνο ΠΒ και ναυτικό ΠΒ. έλειπαν ρουκέτες κάτι που διορθώθηκε ταχέα τους επόμενους μήνες.

   Αυτά τα ολίγα. Στον πόλεμο κερδίζει πάντα ο λιγότερο χειρότερος.

   • Μκ

    Φίλε κυναίγειρε οι ΤΠΚ εκ των πραγμάτων δεν είναι πλοία που φημίζονται για την αυτονομία τους για αυτό κ έχουν άλλο ρόλο(ενέδρες), σε σύγκριση με τις Φ/Γ οι οποίες δύνατε επί μακρόν να δίνουν το παρών σε μια επιχείρηση-θαλάσσιο χώρο.

    Από κει και πέρα ο φόρτος μάχης είναι στο 100% πριν μιας πολεμικής αποστολής και οι διαδικασίες ανεφοδιασμού των πλοίων είναι διαφορετικές από αυτό που περιγράφεται.

    Σε κάθε περίπτωση η αναπλήρωση των κάνιστρων απαιτεί την ύπαρξη γερανού και ο χρόνος περάτωσης της ενέργειας είναι πολύ μικρός.

    Τέλος,αν έχεις σαν πρώτο κύμα άμεσα διαθέσιμα 150 Κ/Β στον αέρα κ μονάδες ήδη ανεπτυγμένες στο Αιγαίο ανά πάσα ώρα κ στιγμή,
    Δεν το λες και λίγο,
    Ούτε χρειάζεται να ξυπνήσει κανείς,
    Διότι είναι ήδη εκεί.

    • Cynaegeirus

     Δεν διαφωνώ αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχουν οι αποθήκες σε ένα μέρος, ούτε στο κεντρικό λιμάνι (που γίνεται της π@@τάνας κυριολεκτικά και απο πολίτες).

   • Οδυσσέας

    Κυναίγειρε,
    σωστά είναι αυτά που γράφεις και προσυπογράφω πλήρως την ανάγκη βελτίωσης της ΔΜ σε όλες τις ΕΕΔ.
    Όμως μιλάς κυρίως για τον ΣΞ, όπου οι αριθμοί είναι μεγάλοι και η ανάμειξη εφέδρων/επιστράτων δεδομένη – με αποτέλεσμα η οργάνωση να πάσχει.
    Έχω την ίδια εικόνα από τον ΣΞ κι εγώ, αλλά εδώ μίλησα για το ΠΝ, όπου οι αριθμοί των εμπλεκομένων είναι μικρότεροι, το ποσοστό των επαγγελματιών πολύ υψηλότερο και θα περίμενε κανείς ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης…
    Κι όμως το περιστατικό που περιέγραψα (και μου μεταφέρθηκε από στέλεχος) λέει άλλα.

    • Cynaegeirus

     Οδυσσέα μου όταν γίνεται επιστράτευση μια ανα 15-20 χρόνια η οποία αποτελεί την μια και μοναδική άσκηση μαζική προσέλευσης και αξιοποίησης στελεχών, κληρωτών και υλικών σε ρεαλιστική βάση τι περιμένεις;;;;
     οι εσθονοί, φινλανδοί κτλ αντί να κάνουν «περμενίωνα» με το 95% των μονάδων στα χαρτιά επιστρατεύουν ένα μόνο σχηματισμό αλλά πλήρη. οι εβραίοι το ίδιο. δεν κάνουμε ρεαλιστικές ασκήσεις. και αυτές για τα μάτια του κόσμου. πότε πήραμε μια ΤΘΤ να την κατεβάσουμε απο την ξάνθη καλαμάτα με αρματοφορείς και να την πάμε πάνω θεσσαλονίκη ξανά, να την κατεβάσουμε και την πάμε σέρρες με τις ερπύστριες; πότε κάναμε χρήση μέσων ΔΒ ή ΔΜ ρεαλιστικά; πότε «σκοτώσαμε» το 75% των δκτων να δούμε τι θα κάνουν οι επιτόπου «προαγθέντες»; πότε είδε λοχαγός 200 άτομα;
     και στο ναυτικό και στην αεροπορία που έχουν καλύτερη επαφή με την πραγματικότητα λείπουν σενάρια και κυρίως ρεαλιστική αντιμετώπιση απειλών. χωρίς μέσα Η/Π και χωρίς αναγνώριση που πάμε;
     απο το 96 μέχρι σήμερα η αναβάθμιση είναι καθολική στις διαδικασίες. απλώς είμαστε ακόμα πίσω απο το επίπεδο που θα μπορούσαμε να είμαστε.

 • Theodoros

  Ευρώ / Νέα Τουρκική Λίρα
  27/10/2016 3,3845
  27/10/2017 4,4361

  Έχει κανείς πρόχειρο το πότε έβαλαν την παραγγελία για τα F-35 και με ποια τιμή;
  Θέλω να βρω την διαφορά που έχουν με την σημερινή ισοτιμία.

 • Ivy Chris

  καλά μη δώσεις και όρκο για το τελευταίο…

 • Ivy Chris

  πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ το 1ο Ελληνο-Αμερικανικό Συνέδριο Διακλαδικού Συστήματος Πληροφόρησης, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (JISR)…μετείχαν με παρουσιάσεις οι εταιρείες Aurora Flight Sciences, Elesia SpA, General Atomics, Summit Aviation, United Industries Aerospace και ViaSat Inc.»

  General Atomics & ViaSat Inc είναι γνωστές με ενδιαφέροντα προϊόντα.
  Η Aurora κατασκευάζει εκτός των άλλων και αυτό…
  https://uploads.disquscdn.com/images/e1b240f588c4f2df1adc46f5fea284fe5eb9da19c9835d6f25555a7f53ae73a2.jpg

  η Summit : Sikorsky Black Hawk & Seahawk (new manufacturing and spares)
  Northrop Grumman MQ-8B and MQ-8C Fire Scout models (new manufacturing and spares)

  & η United : hardware & software, cables, chassis & Interfaces

  αυτή η Elesia Spa, που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στα Air & Naval MFCs, από την Ιταλία πως κόλλησε στο Ελληνο-Αμερικανικό Συνέδριο…?
  https://uploads.disquscdn.com/images/c8bbb5d04e5d536196305a07f7718631392b94b22fc3a4519371b27dd213db5a.jpg

 • Theban

  Στις φωτογραφίες απο το Ισραήλ διακρίνονται δύο σημεία που πάντα με κάνουν να αναρωτιέμαι αν έχουν δίκιο όλοι οι άλλοι ή οι Ισραηλινοί:
  – το χαρακτηριστικό κάλυμμα του κράνους που βλέπουμε και στο βίντεο της συνεκπαίδευσης
  – ο συνωστισμός απο δολώματα πάνω στα πλοία του ναυτικού τους.

 • manolis

  Δυστυχως η μαλλον απροσδοκητη εμφανιση του εκσυγχρονισμένου ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ (P21) με Harpoon , μαλλον απομακρυνει την τοποθετηση πραγματικα συγχρονων πυραυλων Ε/Ε ΜΜ40 block2 στα υπολοιπα εκσ/να Combattante IIIA οπως φημολογουταν.

  • John Moustakas

   Να υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούνται χαρπουνιέρες από Adams;Λίγο δύσκολο να παραλάβαμε από τα ΗΑΕ τόσα συστήματα διεύθυνσης.

   • manolis

    Πρεπει να παραλάβαμε από τα ΗΑΕ τουλαχιστον 2 συστήματα διεύθυνσης, οχι ομως ολα τα χρειαζουμενα. Διαθετουμε ακομη ενα της Μπουμπουλινας και 2 απο ισαριθμες Combattante IIA / S-148 που εξαρχης εφεραν σε ελληνικη υπηρεσια 2X2 Harpoon. Δεν βγαινουν ομως τα νουμερα αυτα, αφου ηδη εχουν φορεσει Χαρπουν 6 ΤΠΚ Combattante IIΙΑ/Β και επονται 3 ακομη.
    Σε καθε περιπτωση, στα συν οι οικονομιες κλιμακας και η ομογενοποιηση εκπαιδευσης του προσωπικου, απο τη χρηση μολις 2 βασικων τυπων πυραυλων Ε/Ε σε ολο το ΠΝ.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Φίλε Χρίστο, δεν γέμισαν τις κάννες με ειδικό υλικό αλλά ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ τα όπλα ουσιαστικά αφαιρόντας από οποιαδήποτε συλλεκτική αξία παρά μόνο σαν α) Μαγκούρα, β) Καυσόξυλο, γ) ρόπαλο για να βαρέσεις τους μ@λάκες που πήραν αυτή την απόφαση…

 • SPY_GR

  Προσωπικά διαφωνώ με την παραχώρηση των τυφεκίων στον Λίβανο, του στέλνουν βοήθεια άλλες χώρες άς πάρει από αυτές, ούτε σώθηκε με τα λίγα ή πολλά Zastava!
  O Κύπριος πρόεδρος μάλλον καλά θα κάνει να αφήσει τις γαλαντομίες και να μην μιμείται κάποιον Ελληνα πρωθυπουργό που μοίραζε παλαιότερα ελικόπτερα και ΤΟΜΠ στους Σκοπιανούς με την ελπίδα ότι θα…

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   οι καλές σχεσεις και το καλόπιασμα του Λιβάνου έχουν σαν στόχο μάλλον την συνεννόηση σε θέματα ΑΟΖ. Ειναι κρισιμότατη η γεωγραφική θέση του Λιβάνου σε σχέση με τα κατεχόμενα και την πρόθεση για οριοθέτηση ΑΟΖ και στη βόρεια Κύπρο

   • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

    Συμφωνω ας μη ξεχναμε οτι ο η βουλη του Λιβανου αρνειται να επικηρωσει τη συμφωνια Κυπρου-Λιβανου για οριοθετηση της μεταξυ τους ΑΟΖ.Φυσικα αυτο οφειλεται σε διαφωνια για τα ορια της Ισραηλινης ΑΟΖ στο σημειο που συναντουνται οι ΑΟΖ των 3 χωρων.

   • SPY_GR

    Ευστάθιε σύμφωνοι, σαφώς κάπου αποσκοπεί ο Αναστασιάδης.
    Μακάρι όμως τα τυφέκια και ότι άλλο δώσει να πιάσουν τόπο, μακάρι οι διεθνείς σχέσεις να ήταν τόσο απλές, μακάρι να μην επαναληφθεί το φιάσκο με τα Σκόπια που αφού παρέλαβαν τα Huey και τα Λεωνίδας ΙΙ του ΕΣ άρχισαν να χτίζουν αγάλματα του Μ.Αλεξάνδρου!

    Υ.Γ.: Tρέμω στην ιδέα να μπεί στις προσφορές…δώρων και η Τουρκία, βλέπω η ΑΟΖ του ψευτοκράτους να φτάνει στην Ερυθρά Θάλασσα!!!

 • Ναυτης

  https://uploads.disquscdn.com/images/9157a4effd2c2e095a1fca28717515bb5d9f0d508101a5472062c9dcf2aea4b6.jpg Βολη χαρπουν απο το Α/Τ Κουντουριωτης το 1988 ίσως η μόνη βολή αυτού του πυραύλου στην χώρα λόγο μη επαρκούς χώρου σε πεδίο βολής…έχει γίνει άλλη μια βολή από την Φ/Γ Ύδρα αλλά σε πεδίο βολής του εξωτερικού …Χαρπουν στον εκτοξευτη του Α/Τ Νέαρχος… https://uploads.disquscdn.com/images/13a05c81e30077a5e36543a43311f9cf2532a2e988f5f98f8f20ad477c51e9b2.jpg

 • Larisaios

  Καλά κάναν και τα χαρίσανε αν είναι να φύγει έστω ένα διαμέτρημα από την επιμελητεία της ΕΦ. Μέχρι τώρα, η ΕΦ διέθετε όλα τα διαμετρήματα φορητού οπλισμού, ανατολικά και δυτικά (δεν είναι δική μου παρατήρηση, κάπου το είχα διαβάσει αλλά δε θυμάμαι πλέον που). Μακάρι να αγοράσουν και αρκετά Tavor για να μπορούν να χαρίσουν και τα G3 και τα FN.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Tα εν λόγω όπλα Ζάσταβα Μ-77 είναι των 7,62Χ51 ΝΑΤΟ,δηλαδή του ίδιου διαμετρήματος με τα G-3/FN,αλλά δέν γνωρίζω ἄν οἱ γεμιστήρες είναι εναλλάξιμοι με ενός από τους δύο αυτούς τύπους.
   Σε κάθε περίπτωση,ἄν περιμένεις αρκετά ταβόρ ἤ όποιου άλλου νέου τύπου ώστε να αποσυρθούν τα παλιότερα,απλώς δέν θα βρείς αρκετή υπομονή,φοβάμαι.

   • Larisaios

    Δεν το γνώριζα, ευχαριστώ για τη διόρθωση. Εν πάση περιπτώσει φαίνεται να ήταν παλιά όπλα, 50ετίας και δε νομίζω ότι δημιουργούν δυσαναπλήρωτο κενό.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Tα όπλα αυτά αγοράστηκαν καινούρια περί το 1980,αλλά πολύ σύντομα άρχισαν να πλαισιώνονται από τα G-3.έτσια δέν έχουν υποστεί φθορά ανάλογη της ηλικίας τους,αλλά πολύ μικρώτερη.

 • Spock

  Ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα δράσεων αναφορικώς με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως του στόλου των 123 εκ των 155 συνολικώς ελληνικών F-16, τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων, σε επίπεδο F-16V δόθηκε σήμερα από τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου στην ετήσια συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες στο πλαίσιο της γιορτής του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας

  Από τα 155 συνολικώς F-16C/D της ΠΑ, τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων (Block.30, Block.50, Block.52+, Block.52+ ADV), σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα αναβαθμιστούν μόνο τα 85 νεότερα των εκδόσεων Block.52+ και Block.52+ ADV σε επίπεδο F-16V.

  Από τα εναπομείναντα 70, τα 38 της εκδόσεως Block.50 θα αναβαθμιστούν σε δεύτερο χρόνο, με όλα τα υλικά που θα βγουν από την αναβάθμιση των Block.52+ ADV, ενώ τα 32 παλαιότερα
  Block.30 της πρώτης «αγοράς του αιώνα» (πρόγραμμα “Peace Xenia I”) δεν θα εκσυγχρονιστούν.

  Από τα 32 μαχητικά αυτής της εκδόσεως, τα 12 θα πωληθούν, όπως προβλέπεται στο ένα από τα δύο σκέλη της LOR (=“Letter of Request”) που έχει σταλεί επισήμως στους Αμερικανούς (το άλλο είναι για την τιμή της αναβαθμίσεως των 123 μαχητικών), καθώς έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε χώρες από τις οποίες «πιο κοντά» είναι η Κροατία.

  Τα χρήματα, που θα προέλθουν από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν ως προκαταβολή για την αναβάθμιση των υπολοίπων και το υπόλοιπο κόστος ως τα 1,1 δις ευρώ θα εξοφληθούν σε βάθος δεκαετίας.

  Τα υπόλοιπα 20 F-16C/D Block.30 θα παραμείνουν ως έχουν και θα δημιουργήσουν μία νέα
  εκπαιδευτική Μοίρα για όλους τους τύπους F-16, στην οποία θα εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι πιλότοι οι οποίοι ακολούθως θα μετατίθενται στις πολεμικές Μοίρες των F-16V και F-16 Block.52+ADV της ΠΑ.

  http://www.parapolitika.gr/article/ef-oli-tis-ilis-enimerosi-ton-stratiotikon-sintakton-apo-ton-agea

 • Cynaegeirus

  Δύο πράγματα είναι ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ.
  1. Οι αξκοι δκτες όλης της ΔΜ δεν είναι απο τα όπλα αυτά ούτε έχουν εκπαιδευτεί ανάλογα.
  Να ξεκαθαρίσω.
  Ο πόλεμος στα μεγάλα κλιμάκια είναι μάνατζμεντ. για μένα άριστο είναι να έχεις αξκο των 3 όπλων ελιγμών (πζ, τθ, ασ) εκπαιδευμένο μια ΔΕΚΑΕΤΙΑ στο αντικείμενο για Α/ΓΕΕΘΑ-Διακλαδικό Δντη Επιχ – Επιτελάρχη – Α/ΓΕΣ – 1η Στρατιά. Αυτό σημαίνει μια δεκαετία απο την τελευταία δκση μονάδας ελιγμού. Ανάλογα και στην ΔΜ θέλεις αξκους απο τα 3 σώματα (όχι το ΥΓ αυτό είναι άλλη διάσταση και εκεί έπρεπε να παίζουμε με τα πολιτικά νοσοκομεία κτλ) οι οποίοι θα εκπαιδευτουν σε ΔΜ για μια ΔΕΚΑΕΤΙΑ επίσης και θα αναλάβουν θέσεις Δκλ ΔΜ, ΔΜ στρατιάς κτλ
  Το να πάρεις αξκο του Α/Α ΠΒ και να τον κάνεις Α/ΓΕΕΘΑ (και αρχηγό στρατού ΕΕ μετά ) είναι τόσο αστείο και ανώφελο σε ένα πόλεμο όσο να κάνεις τον πιο μάχιμο πεζικάριο Δντη ΔΜ. πρέπει να υπάρχει και η 15ετία εμπειρίας σε μονάδες και τα 10+ χρόνια εκπαίδευσης στο αντικείμενο.
  Και φυσικά σε θέμα διακλαδικότητας είμαστε λίγο πάνω απο το μηδέν. όχι μόνο συντηρούμε τριπλοθέσεις και εκατοντάδες πόστα στην αττική κτλ αλλά δεν έχει ιδέα ο ένας απο την δουλειά του άλλου. τι να πρωτοπω εδώ… ευτυχώς και οι απέναντι είναι στην ίδια ΑΘΛΙΑ θέση αλλά εκεί που παίζει ο στρατός πιο δυναμικά σε σχέση με τα άλλα όπλα (και ο πιο καθυστερημένος σε τεχνολογία και νοοτροπία) υπάρχει μια τοπική βιομηχανία να βοηθήσει.
  είδατε σκάνερ χεριού με bluetooth να περνάει απο εμπορευματοκιβώτια ή παλέτες ποτέ; αν όχι είμαστε ακόμα στο 80.
  Και να τονίσω αν μας διαβάζει κάποιος απο το επιτελείο. όσο υπάρχει χαρτί, στυλό και υπογραφή δεν υπάρχει πρόοδος ούτε θα υπάρξει. έχω να δω πελάτη με στυλό πάνω απο 10 χρόνια. δεν έχω υπογράψει άλλα τόσα. βλέπω και ελέγχω διαχειρίσεις καθημερινά μεταξύ 15 – 45 ΧΙΛΙΑΔΩΝ εταιριών μεταξύ κεντρικού φορέα και αυτών, με 2 εκ αποθηκευμένα έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή τα οποία ανανεώνονται και εμπλουτίζονται επίσης καθημερινά. στο κεντρικό τμήμα υπάρχουν λιγότερα απο 70 άτομα για να κρατάνε τα ηνία οι μισοί τεχνικοί και μηχανικοί, οι άλλοι μισοί μάνατζερ, αναλυτές και λογιστές.
  2. το δεύτερο θέμα είναι στα κατώτερα κλιμάκια. Η συμπεριφορά στο προσωπικό των λόχων δκσεως δεν είναι η αρμόζουσα ούτε των ιδίων ούτε των άλλων προς αυτούς.
  Η θέση αυτών αρχικά δεν είναι μέσα στις μονάδες αλλά σε ανεξάρτητες μονάδες υπο την κεντρική δκ ΔΜ στην ταξιαρχία μεραρχία όπως στις ΗΠΑ. το να απλώσεις 600 άτομα σε 10 όπλα, διευθύνσεις, σώματα με δκτες λοχαγούς που δεν έχει ο στρατός θέσεις να τους βάλει και τους παρκάρει στο 4ο γραφείο να λιώνουν στο χαρτομάνι. λοχαγός πεζικού υπεύθυνος συντήρησης…. σαν να λέμε μάνατζερ 30-40 οδηγών ταξί προάγεται σε υπεύθυνο συνεργείου για 100 οχήματα. αστεία πράγματα.
  Τα είχα ξαναπει και παλιότερα για το θέμα αξκων ΔΜ – η συντριπτική πλειοψηφία έπρεπε να ειναι απο ΑΕΙ με ΑΣΕΠ ενώ οι λοιποί να είναι απο υπαξιωματικούς με 20ετή εμπειρία ως αρχι-τεχνίτες/φροντιστές κτλ.
  απομάκρυνση όλων των κλιμακίων ΔΜ απο τις μονάδες και απόσπαση μόνο σε ασκήσεις. Εργασία αυτών στην μονάδα ΜΟΝΟ όταν δεν υπάρχει μέσο μεταφοράς προς το συνεργείο και όχι εργασία στο τοπικό κιόσκι-«εργοτάξιο»
  το 4ο γραφείο να έχει ρόλο ΜΟΝΟ παρακολούθησης με ελάχιστα χαρτιά και να είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟ μόνο για επικοινωνία και συγκέντρωση. Ο υπεύθυνος ΔΜ στο λόχο πρέπει να είναι παλιός αρχιλοχίας και όχι 25χρονος υπολοχαγός. Ο υπεύθυνος ΔΜ στην μονάδα πρέπει να είναι ανθυπασπιστής (όχι η μαλακία που έχουμε σήμερα για βαθμό, αλλά αμερικανικού τύπου, τεχνικός αξκός) και όχι ο υπόδηκας που είναι χρήσιμος στον πόλεμο και όχι να παρκάρει στο 2ο στρατηγείο να ακούει σήματα απο το δίκτυο ΔΜ.
  Αναβάθμιση του δικτύου ΔΜ με σύγχρονα μέσα, ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ απο τα μέσα στα οχήματα μάχης. ΠΡΩΤΑ θα μπαίνει τεχνολογία εκεί, μετά σε άρματα, πεπ και τομα.
  θέλει ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ για να στρώσει το πράγμα.

 • Cynaegeirus

  εννοείται. δεν χρειάζεται πολύ μυαλό να καταλάβεις τι μπουρδέλο είμαστε όταν πας για βολή και το 50% δεν ξέρει να γεμίζει γεμιστήρες, κανένας δεν έχει ρόλο μεταφοράς πυρομαχικών, κανένας δεν έχει φέρει τεθωρακισμένο όχημα πρώτη γραμμή (με στάγιερ δεν κουβαλάς πυρομαχικά) και σου έχουν τελειώσει οι σφαίρες στο πεντάλεπτο

  έλλειψη πολεμικής εμπειρίας λέγεται αυτό. αντί να έχουμε μονάδες στο εξωτερικό να πολεμάνε φτιάχνουμε κτήρια στο λουτράκι… γ@μ@ τα αδερφέ.

 • Spock

  Οι δηλώσεις είναι λίγο του στυλ «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει σε δέκα χρόνια»! Υποθέτω ότι μακριά από τα φώτα η ΠΑ προβληματίζεται και προετοιμάζεται.

  • victor

   Εύχομαι να υποθέτεις σωστά..

 • Ναυτης

  Ναι είναι ο εκτοξευτήρας των SM-1 ειχε μεσα και αλλα «καλουδια»…Αξίζει να σημειωθεί ότι ο SM-1 μπορούσε να βάλει και κατά στόχων επιφάνειας.. με μικρή αποτελεσματικότητα λόγο μικρής γωμοσης…Το τελευταίο Άνταμς πριν παροπλιστει είχε ρίξει καμία δεκαριά τέτοιους πυραύλους κατα πλωτού στόχου…Στης φωτογραφίες βολή SM-1 απο τον «ΝΕΑΡΧΟ «..και ο εκτοξευτηρας με εκπαιδευτικό (ομοίωμα) πυραύλου….. https://uploads.disquscdn.com/images/befd8f3cd5bb01a27cfd801bc925f99ec0bbb490c3bcb1cbde9da64d531fe589.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/d265477fb2a89521d24d7f44be3fda7a7e25c03aca82d100860ad7839e78e257.jpg

  • Μκ

   Η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνά την θεωρία.

   Η «μικρή γόμωση» των sparrow
   Έστειλε στα παλιοσίδερα το Τουρκικό ‘Μουαβενέτ’,που επλήγει από λάθος στην γέφυρα του κατά την διάρκεια άσκησης,μετά την εκτόξευση 2 βλημάτων Επιφανείας-αέρος,από το Αμερικάνικο ‘Σαρατόγκα’.
   :-)

   • Ναυτης

    Ορθών φιλτατε είναι να μην σου τύχει….Αλλά αν θες να πάει στο βυθό να κάνει παρέα με τα ψάρια.. πλοίο μεγέθους Φρεγάτας … μόνο τορπίλη..,

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Αυτό με τους γεμιστήρες είναι ένα πρόβλημα που συνήθως προσπερνάται,όταν είναι συμβατό το διαμέτρημα,αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία.
  Τώρα,γιατί πλεονάζουν όπλα στην ημικατεχόμενη Κύπρο,μόνο κάποιοι «άνετοι κι᾿ωραίοι» που νομίζουν ότι ζούν στο Λίχτενστάϊν το ξέρουν.
  Όπως και νάχει,και τα τσέχικα ήταν στα αζήτητα,κάποια τα έδωσαν στον ΟΗΕ για να τα καταστρέψει τα καταραμένα και να μήν απειληθεί ὁ Αττίλας,ἔεε,ἡ ειρήνη στην Μεγαλόνησο,άλλα εκποιήθηκαν,και κάποια στιγμή,ούπς,τα βλέπουμε στα χέρια των καταδρομέων καστομαρισμένα.
  Όλική επαναφορά,ἤ πώς αλλοιώς να το πούμε;
  Τέλος πάντων,ὁ αριθμός των G-3 είναι αρκετά μεγάλος,μόνο το 1997-98 ανακοινώθηκε παραγγελία για 33.000 κομμάτια,χωρίς να περιλαμβάνονται,εννοείται,τα παλαιότερα.
  Τέτοιος αριθμός δέν αντικαθίσταται στα πλαίσια αντισταθμιστικών ωφελημάτων,εκτός ἄν πρόκειται για παραγγελίες δισεκατομμυρίων.

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Προς το παρων το υφισταμενο προγραμμα με τα Tavor των αντισταθμιστικων οφελων αφορουν μονο αντικατασταση οπλισμου των ειδικων δυναμεων.Προγρμμα για σταδιακη αντικατασταση των G3 σε βαθος χρονου ισως υπαρξει μετα το 2020.
   Με τα Τσεχικα για χαριν υης ιστοριας αναφερω οτι προκειται για δυο εντελως διαφορετικες παραγγελιες.Η πρωτη το 1972 αφορουσε περιπου 2000 οπλα για την ΕΦ.Η παραγγελια υπογραφηκε απο το τοτε Αρχηγο ΓΕΕΦ Χαραλαμποπουλο.Δυστυχως λογω επιδεινωσης των σχεσεων Μακαριου-Παπαδοπουλου ο τελευταιος καταγγειλε την Κυπριακη κυβερνηση στον ΟΗΕ και τα οπλα αποθηκευθηκαν στο αεροδρομιο Λευκωσιας (καταστραφηκαν μολις προσφατα).Καμια σχεση για μη αντιμετωπιση του Αττιλα που ηρθε 2 χρονια μετα.
   Η δευτερη παραγγελια εγινε απ ευθειας απο το Μακαριο για την αντιμετωπιση του πραξικοπηματος που επικειτο.Τα οπλα εφτασαν λιγες μερες πριν το πραξικοπημα αλλα δεν προλαβαν να διανεμηθουν και εμειναν στις αποθηκες της Αρχιεπισκοπης. Αυτα χρησιμοποιηθηκαν απο την ΕΦ κατα την εισβολη και αναβαθμιστικαν προσφατα.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Χρίστο,οἱ αγορές ήταν περισσότερες,μία -ἡ πρώτη-παραλαβή αναφέρεται ότι έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 1966,ἡ δεύτερη το 1972,και μία τρίτη το 1974.
    Τα όπλα της δεύτερης παραγγελίας ήταν 3.000 σύμφωνα με το περιοδικό Δούρειος Ίππος,εκ των οποίων 2.000 τα παλαιότερα ημιαυτόματα VZ-52/57,και μόνο 1.000 αυτόματα τυφέκια εφόδου VZ-58.
    Eίναι αυτά που καταστράφηκαν πρόσφατα,όχι για να μήν αντιμετωπιστεί ὁ Αττίλας 30 τόσα χρόνια μετά,αλλά,πρόσεξε την διατύπωση,«για να μήν απειληθεί ὁ Αττίλας,ἔεε ἡ ειρήνη στην Μεγαλόνησο» την στιγμή που έγινε ἡ καταστροφή τους.
    Ἡ οποία,υπόψιν,έθεσε την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι του ΟΗΕ στο ίδιο επίπεδο με τον ού-τσέ-κά και τους Σομαλούς πολεμάρχους που παρέδιδαν οπλισμό για να μήν ξανα-ατακτήσουν.
    Και βεβαίως,ὁ οπλισμός εκείνος έλλειψε το 1974,ασχέτως ἄν έλλειψαν και πολύ σημαντικώτερα πράγματα,με την Ἑλλάδα πρώτη.

    • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

     Φιλε Αχεροντα συμφωνω με τις παραγγελειες του 1972 που τονιζω οτι η ΚΔ αναγκαστηκε να παραδωσει στα ΗΕ μετα απο γραπτη καταγγελια του τοτε πρεσβυ του δικτατορα Παπαδοπουλου Παναγιωτακου ,επομενως ειναι φανερο ποιος εχει την ευθηνη της αχρηστευσης τους και αφου αφαιρεθηκαν τα κλειστρα αποθηκευθηκαν και καταστραφηκαν προσφατα. Ισως ηταν 3000 και οχι 2000 οπως αναφερα.
     Η παραγγελια του 1974 εγινε για να εξοπλισει το εφεδρικο ο Μακαριος αυτα ειναι τα οπλα που δεν προλαβαν να χρησιμοποιηθουν στο πραξικοπημα αλλα χρησιμοποιηθηκαν κυριως στο Αττιλα 2 και προσφατα εκσυγχρονισθηκαν.
     Το 1966 δηλαδη 2 χρονια μετα την ιδρυση της ΕΦ δεν υπαρχει εγκυρη πληροφορια για προμηθεια σημαντικου αριθμου ουτε τα ειδαμε ποτε εμεις που υπηρετησαμε λιγα χρονια μετα.
     Μικρο αριθμο ΑΚ 47 προμηθευτηκε η ΕΟΚΑ Β απο το Λιβανο και η Αστυνομια της Κυπρουλιγο πριν και μετα το 1974.
     Παρολο που καμμια φορα ασχολουμαστε με λεπτομερειες αυτες βοηθουν για να συμπληρωθει η εικονα της τοτε καταστασης και να δειξει ξεκαθαρα τι οδηγησε στν καταστροφη του 1974.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «Παρολο που καμμια φορα ασχολουμαστε με λεπτομερειες»
      Ὁ διάβολος κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες.
      Εγώ θα ήθελα να γνωρίζω τί ήταν αυτό που έκανε μία κρατική προμήθεια οπλισμού αντικείμενο παρεμβάσεως του ΟΗΕ,σάν να πρόκειτο για τρομοκρατική οργάνωση.
      Τα όπλα που περνούσαν οἱ Τούρκοι στους λινοπάμπακους γιατί δέν έγιναν ποτέ θέμα;
      Τα όπλα που έφερε ὁ Κίκης Κωνσταντίνου για την ΕΟΚΑ Β΄;
      Μήπως υπήρχε κάποια παρατυπία με τα παραστατικά,κάτι τέλος πάντων που έκανε την υπόθεση επισφαλή;
      Τα τσέχικα της πρώτης παραγγελίας πάντως,δέν τα είδες στην Εθνική Φρουρά,επειδή απλούστατα ὡς τον Ιούλιο 1974 τα είχε μόνο το Εφεδρικό και ἡ Προεδρική Φρουρά,ἄν και κάποιοι καταδρομείς όπως αφήνει να εννοηθεί ὁ ΔΕΑ Μάκης Οικονομίδης,είχαν κάποια εξοικείωση με το όπλο.
      Εδώ γνωστή φωτό που δημοσιεύθηκε και στο πόνημα «Άγνωστοι Στρατιώτες Κύπρος» του Σάββα Βλάση
      http://themataistorias.pblogs.gr/files/527682-efedrikon.jpg

     • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

      Τα οπλα που δεν ειδα αναφερονται στην παραγγελια του 1966 αυτα δεν ανηκαν στο εφεδρικο διοτι το εφεδρικο συγκροτηθηκε το 1972.
      Η φωτογραφια ειναι του εφεδρικου το οποιο παρελαβε το συγκεκριμμενο οπλο .Συμφωνουμε οτι η ΕΦ δεν διεθετε αυτα τα οπλα πριν την εισβολη.
      Η παρεμβαση εγινε για τις 3000 οπλα που κατεληξαν να κατασχεθουν απο τα ΗΕ οχι γιατι υπηρχε παρατυπια αλλα γιατι ο Παπαδοπουλος δεν ηθελε να δημιουρηθει μια παραλληλη προς την ΕΦ δυναμη απο τον Μακαριο (Την ΕΦ την ελεγχε πληρως ) γι αυτο και η καταγγελια στα ΗΕ.Αυτα τα οπλα απο το 1972 φυλασσονταν στο αρχηγειο της Ειρηνευτικης Δυναμης στο αεροδρομιο Λευκωσιας.και δεν υπηρχε ποτε θεμα αξιοποιησης τους.
      Τα οπλα της ΕΟΚΑ Β ηταν ελαχιστα και κατεληξαν στην ΕΦ ,οπως και αυτα που παρελαβε ο Μακαριος λιγες μερες πριν το πραξικοπημα και φυλασσονταν στην Αρχιεπισκοπη. Τα οπλα του εφεδρικου ανηκαν στην Αστυνομια και οπλιζαν το μηχανοκινητο τμημα της για καποια χρονια μεχρι που αντικατασταθηκαν απο ΜΡ5.Πιθανο και αυτα τελικα να κατεληξαν στην ΕΦ.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Το εφεδρικό και ἡ προεδρική φρουρά ήταν οἱ πρώτες και μόνες ὡς τον Ιούλιο του ᾿74 μονάδες με τα τσέχικα ὡς υπηρεσιακό οπλισμό.
      Το εφεδρικό συγκροτήθηκε το 1972 ἤ 1973,αλλά αυτό δέν σημαίνει ότι ὁ οπλισμός είχε χορηγηθεί σε άλλες μονάδες νωρίτερα,μάλλον απλώς ήταν αποθηκευμένος.
      Το ερώτημα μου παραμένει,με ποιά εξουσία αφόπλιζε ὁ Παπαδόπουλος ένα τυπικά τουλάχιστον κυρίαρχο κράτος.

     • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

      Τελικα ειχες δικαιο συμφωνα με το εγκυρο βιβλιο του Υποστρατηγου Ιεροδιακονου Εθνικη Φρουρα, υπηρξε και παραγγελια το 1966 για 1000 ημιαυτοματα και 1000 τυφεκια εφοδου για την Αστυνομια..Συμφωνα με το ιδιο βιβλιο αντεδρασε τοτε ο στρατηγος Γριβας και απαιτησε τα οπλα να αποθηκευθουν και να ελεγχονται απο τον Αρχηγο ΓΕΕΦ και τον Διοικητη της Ειρηνευτικης Δυναμης!!Βλεπεις απο τοτε αρχισε η αντιπαλοτητα Γριβα-Μακαριου το Τουρκο κανενας δεν τον θυμοταν.Αυτα τα οπλα αργοτερα χρησιμοποιηθηκαν απο την Αστυνομια και το Εφεδρικο τοσο στο πραξικοπημα οσο και κατα την εισβολη.Τελικα εκποιηθηκαν προσφατα το 2014, αφου προφανως η ΕΦ δεν εδειξε ενδιαφερον (τα οπλα ηταν πανω απο 50 ετων)
      Οσον αφορα την παραγγελια του 1972 τα γεγονοτα ειναι οπως τα ανεφερα (σελ 151 του ιδιου βιβλιου).Παραγγελθηκαν 2000 τυφεκια εφοδου και 1000 ημιαυτοματα για τους Κ/Δ της ΕΦ εν γνωσει της Χουντας Παπαδοπουλου (η οποια εξαλλου ελεγχε την ΕΦ).Τον καταλογο καταρτησε ο Αντιστρατηγος Χαραλαμποπουλος ΑΓΕΕΦ.Επειδη ομως εν τω μεταξυ οι σχεσεις Μακαριου-Παπαδοπουλου επιδεινωθηκαν ραγδαια ο τελευταιος απεστειλε τον πρεσβυ Παναγιωτακο που εδωσε διακοινωση στον Μακαριο και κατειγγειλε την Κυπριακη κυβερνηση στον ΟΗΕ, αντεδρασε εντονα κι η Τουρκια κινητοποιοντας τις ΕΔ της με αποτελεσμα να παραδοθουν τα οπλα στα ΗΕ μεχρι το 2002 που τα κατεστρεψαν.Τοτε η χουντα επεβαλε την πολιτικη του Εθνικου Κεντρου. οπου η Κυπριακη Κυβερνηση επρεπε να συμμορφ ωνεται στις αποφασεις της Αθηνας οσον αφορα τον χειρισμο του εθνικου θεματος.Παρολο που το 1960 η Κυπρος εγινε ανεξαρτητη μετα το 1963 επανηλθε επισημα η πολιτικη της Ενωσης με την Ελλαδα(σ αυτο αποσκοπουσε κι αποστολη της μεραρχιας)_Το 1967 ΟΜΟΦΩΝΑ η Κυπριακη βουλη ψηφισε υπερ της Ενωσης του ΑΚΕΛ συμπεριλαμβανομενου.Η πολιτικη αυτη αρχισε να διαφοροποιηται μετα την επιβολη της δικτατοριας στην Ελλαδα και της αποσυρσης της μεραρχιας.Αυτη η διαφοροποιηση εκανε τον στρατηγο Γριβα ν αντιδρασει με λανθασμενο ομως τροπο δημιουργωντας το 1972 την ΕΟΚΑ Β που με την δραση της προκαλεσε ενα μινι εμφυλιο μεταξυ των ελληνοκυπριων.
      Η τριτη παραγγελια αφορουσε το οπλισμο του Εφεδρικου που εφτασε λιγες μερες πριν το πραξικοπημα και χρησιμοποιηται απο την ΕΦ μεχρι σημερα.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Κάτι σε S-300 light,δηλαδή.
      Συναρπαστική ἡ αναδρομή στην Ἱστορία,αλλά άντε να εξηγήσεις πώς μεταλλάχθηκαν οἱ Κύπριοι από Ενωτικοί σε Ανανίες,αλλά και ἡ Ἑλλάδα από Ἑθνικό Κέντρο σε τραμπούκο και Εφιάλτη.
      Γιατί ὡς Ἕθνος χάνουμε όλες τις ευκαιρίες,και πατάμε όλες τις πεπονόφλουδες;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Χρειάζεσαι και εσύ έναν εξορκισμό,μου φαίνεται.

 • Οδυσσέας

  Δεν αμφισβητώ όσα γράφεις, ούτε θέλω να υποτιμήσω το ΠΝ.
  Αλλά αφού φαίνεσαι γνώστης του χώρου, θα γνωρίζεις σε ποιο νησί αναφέρομαι και τι έγινε το 1996.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Υπάρχουν λιγότερο «επεμβατικοί» τρόποι «απενεργοποίησης» και σίγουρα πολύ καλύτεροι αισθητικά τρόποι από βαθιές τομές στον κορμό, το κλείστρο, την κάννη και συγκολλήσεις «μπάρμπα Μήτσος»

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  36 χρόνια,για την ακρίβεια,με την ένταξη της «Έλλης» στον Στόλο.
  Ἡ τοποθέτηση χαρπούν στα FRAM ακολούθησε προς τα μέσα-τέλη της δεκαετίας του ᾿80.

  • Χρήστος

   Τους χαρπουν δεν μπορούμε να τους κάνουμε αναβάθμιση? Για τα παλιά μπλοκ αναφέρομαι

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Όλα γίνονται,ἄν υπάρχει χρήμα και πρόσβαση στην απαιτούμενη τεχνολογία (διότι κρεμόμαστε και λίγο από τις διαθέσεις του κατασκευαστή/χώρας προελεύσεως).
    Και ακόμη,ἡ Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων του Ναυστάθμου Σαλαμίνας έχει κάποιες δυνατότητες επεμβάσεως επί των Χαρπούν,όπως πρόσφατα τροποποίησε υποβρυχίως (ἄν δέν κάνω λάθος) εκτοξευόμενες εκδόσεις για χρήση από σκάφη επιφανείας.

 • Spock

  Μάλλον από τα 85 Block.52+ και Block.52+ ADV

 • Mk

  Ετσι.
  Πολυ σωστα.

  Περα απο την πολεμικη κεφαλη που φερει ο κ/β,
  Σημαντικο ρολο παιζει πληθος παραγοντων.

  Για να φανταστειτε,μεχρι και η ποσοτητα του εναπομειναν καυσιμου κατα την φαση προσκρουσης!
  Οσο περισσοτερο καυσιμο,τοσο μεγαλυτερη εκρηξη-εκτονωση-θερμοκρασιες.
  (Προκληση πυρκαγιας μεταλλων,χημικη πυρκαγια,τοξικα αερια,κτλ).

  • Antigonos Gonatias

   Πράγματι,αν και τις άδειες δεξαμενές πετρελαίου μπορείς να τις «αδρανοποιήσεις» με inert gas system,με αδρανή αέρια που παράγονται απο τα καυσαέρια του καζανιού(boiler).Δεν ξέρω βέβαια αν τα πολέμικα έχουν τέτοιο σύστημα.Τα γκαζάδικα του Π.Ν. ,θεωρητικά τουλάχιστον,πρέπει να έχουν για τις δεξαμενές φορτίου.

   Απο κει και πέρα ειτέ στο Ε.Ν. είτε στο Π.Ν είναι να μη σου τύχει.Και άμα σου τύχει να υπάρχει ναυτοσύνη,για να μπορέσεις να το διαχειριστείς.

   • Mk

    Δυσκολη,ιδιαιτερη η φωτια μετταλων.(προκληση απο κ/β)

    Η υγρων καυσιμων φανταζει…αστειο.
    Δεν μιλαμε για ενα απλο σπασιμο του τριγωνου της φωτιας με αποπνιξη,ριψη Foam,κτλ.

    Ειναι κολαση.
    Τα αερια τοξικα.
    Οι θερμοκρασιες στον θεο.
    Ριχνεις νερο στην λαμαρινα και εξατμιζεται.
    Βλεπεις ενα πυρινο στεφανι με κλιμακουμενη διαμετρο να τρωει το σκαρι και τα σιδερα.

    Τα πολλα στεγανα-διαμερισματα,
    Οι πολλες διατιθεμενες λυσεις για ολους τους τυπους πυρκαγιας,η συνεχη εκπαιδευση σε προσωμοιωτες και οχι μονο ειναι η λυση.

    Τα πολεμικα πλοια εχουν αλλες προδιαγραφες.
    Αλλα να δεχθεις βλημα σε πυριταποθηκη και σε ενα χαος πονου,σκοτους,να καβαλας κομενα χερια και σωματα,στον κακο χαμο,να σβησεις φωτια 1000+°c, θελει κακαλα.

  • Dimitris C. Beis

   Να λάβουμε υπ’ όψιν μας και την κινητική ενέργεια του βλήματος, το οποίο λογικά θα έχει πιάσει 2+ mach μέχρι το στόχο… Επίσης, στα 2 mach και με τόσο (σχετικά μικρό μέγεθος), δεν νομίζω ότι υπάρχει CIWS που να μπορεί να το σταματήσει. ΥΓ: Νομίζω ότι το Muavenet έπαθε ότι έπαθε έχοντας χαλύβδινες υπερκατασκευές. Φαντάσου μια φρεγάτα με αλουμινένιες…

 • Spock

  Το Defence-Point.gr επικαλούμενο πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρει, ότι έφτασε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές η LOA για την παραχώρηση 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior

 • Spock

  Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα Block.52+ και τα Block.52+ ADV

 • Ναυτης

  Φιλτατε … προσωπική άποψη αυτό το πλοίο ποίο πολλά προβλήματα θα δημιουργήσει στο Τουρκικό Ναυτικο παρά θα λύσει…..Στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου θα είναι σε περίπτωση σύγκρουσης ο πρώτος στόχος που θα ψάχνουν οι Γαλάζιοι θα είναι αυτό…Που να το κρύψεις και πως να το προστατέψεις…….

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Όπως αυτοί υποχρεώνουν τους επισκέπτες τους να προσκηνύσουν την μούμια του Κεμάλ,μπορούν και όποιοι δέν ψαρώνουν να απαιτήσουν ανάρτηση της σημαίας τους.
  Για να το πάω και ένα βήμα πιό πέρα,ἄν στην θέση μας ήταν άλλο κράτος,ίσως και να απαιτούσε να μήν αναρτούν οἱ Τούρκοι σημαίες της Ε.Ε πίσω από αξιωματούχους τους που εμφανίζονται για συνεντεύξεις ἤ σε συνέδρια και τα συναφή.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  « είναι αδύνατον εκ των πραγμάτων να «πιαστούμε» στον ύπνο(αναφέρθηκε σε πόστ άλλων σχολιαστών)»
  Χωρίς καμμία αμφισβήτηση των λεγομένων σου,θα ήθελα να επισημάνω ότι και το 1976 με το «Χόρα»,και το 1996 στα Ίμια,παρ᾿όλη την ετοιμότητα μας,έγινε το καπρίτσιο της Τουρκίας.
  Δέν μιλάω για το 1974,είναι ἄς πούμε φταίξιμο «της χούντας».
  Γιατί όμως το χάσαμε το παιχνίδι και το 1976,και το 1996;
  Διότι στην πρώτη περίπτωση δέν είχαμε τα κότσια (πεσ᾿το πολιτική βούληση),στην δεύτερη,επιπροσθέτως της ασυναρτησίας που κυριάρχησε,δέν περιμέναμε αυτό που συνέβη με την Δυτική Ίμια.
  Οπότε,και παρ᾿ότι είμασταν «απίκο»,δέν αντιδράσαμε αποτελεσματικά.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Τα υπολοιπα στην καλπη…»
  Δέν οδηγεί ἡ κάλπη στην δημοκρατία,αλλά ἡ δημοκρατία στην κάλπη.
  Ἄν με καταλαβαίνεις.

 • Ναυτης

  Φιλτατε η προσωπική μου άποψη πάλι ..οι Αιγύπτιοι από εμάς περνούν εμπειρίες για το πώς θα διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο σκάφος…..Το ΠΝ έχει εμπειρία στις αποβάσεις από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τότε πρωτοενταξε Α/Γ στον στόλο του …δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε … Εμένα δεν μου προκαλεί φόβο αυτό το δεξαμενόπλοιο… Κοιτάξτε ποια πολεμικά ναυτικά έχουν Αεροπλανοφόρο ελάχιστα….Το πλοίο αυτό θα το έχουν όπως το τονίσες και εσύ για επίδειξη σημαίας κλπ….

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Συμφωνα με τηλεοπτικο σταθμο στην Κυπρο το πρακτορειο Ανατολου μεταδωσε οτι σαν απαντηση στην παραλαβη των Τavor απο την ΕΦ η Τουρκια θα παραδωσει στις Τ/Κ δυναμεις ασφαλειας 2500 MPT76.

 • anaris

  Μεγάλη πρωινή στεναχώρια … τουλάχιστον να αποκολληθεί σύντομα . https://www.marinetraffic.com/gr/ais/home/centerx:23.570/centery:37.934/zoom:17

 • Οδυσσέας

  Κατ’ αρχήν δεν κουράσατε, αντιθέτως βλέπω πάντα με σεβασμό (και χαρά) τη διάθεση στελεχών του ΠΝ να υπερασπιστούν τη φήμη του όπλου τους.
  Επίσης, δεν διαφώνησα με τη λογική της αποφυγής καταπόνησης υλικού που διέπει τον περιορισμό των κανίστρων των ΤΠΚ σε δύο. Τέλος, δεν είπα ότι τα πλοία του ΠΝ το 1996 ήταν άοπλα.
  Αυτό που είπα (αναφέροντας και ένα παράδειγμα με όση αοριστία έπρεπε) ήταν ότι η επιστροφή πλοίων στη βάση για εξοπλισμό (που αναφέρθηκε από άλλον σχολιαστή) είναι πιο περίπλοκο ζήτημα απ’ όσο νομίζει κανείς, ανεξαρτήτως αριθμού κανίστρων.
  Τέλος, συμφωνώ ότι αν στην κρίση των Ιμίων υπήρχε πολιτική βούληση και κατάλληλο timing, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.
  Ευχαριστώ κι εγώ για τον διάλογο.

 • tkostas

  http://www.kathimerini.gr/932798/article/epikairothta/kosmos/h-agkyra-agorase-to-e3eligmeno-antipyrayliko-systhma-s-400-apo-th-rwsia

  «Η Ρωσία πούλησε το ανεπτυγμένο της αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στην Τουρκία προς περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Σεμέζοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

  Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ.

  Αρχικά η Άγκυρα είχε συνάψει ένα συμβόλαιο αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα για να αγοράσει ένα αντιπυραυλικό σύστημα από το Πεκίνο το 2013, όμως δύο χρόνια αργότερα ακύρωσε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δικού της συστήματος.»

 • πετρος κ.

  φίλε, εισαι σιγουρος οτι η προταση ηταν επισημη με υπογραφες? γιατι η ολη διαπραγματευση του 1914-15 μεχρι την παραιτηση βενιζελου και την αντικατασταση της κυβερνησης του, το μονο που ενδιεφερε την ανταντ ηταν να δωσει η ελλαδα ανταλλαγματα στην βουλγαρια εδω και τωρα (ανατολικη μακεδονία) ωστε να μπει στον πολεμο βοηθωντας τον πιεζομενο σερβικο στρατό και οταν/αν κερδιζε τον πολεμο η ανταντ θα εδινε ανταλλαγματα απο τα μικρασιατικα εδαφη. το ολο προβλημα σε αυτες τις προτασεις ήταν οι αοριστιες των υποσχεσεων της ανταντ και η απροθυμια τους να δεσμευτουν ρητώς. ο βενιζελος (είτε παρασυρμενος απο τις αοριστες προτασεις των μεγαλων δυναμεων και πιστευοντας οπως ελεγε οτι δεν υπαρχει περιπτωση να μην τιμησουν τον λογο τους, είτε ελεγε συνειδητά ψεματα) ελεγε οτι εκαναν προτασεις για την παραδοση της περιοχης της καβαλας με βενιζελική προταση για αποσυρση του ελληνικου πληθυσμου απο κει και σε ανταλλαγμα η ελλαδα θα επαιρνε τεραστιες εκτασεις στην μικρα ασια που θα εφταναν τις 80,000-100,000 τχ!. οταν παραιτηθηκε, η επομενη φιλοβασιλικη κυβερνηση ζητησε ανταλλαγματα για να μπει στον πολεμο με την ανταντ και αυτοι απαντησαν » θα σας κανουμε την ιδια προταση που καναμε στον κ. Βενιζελο, θα παραδωσετε την περιοχη της καβαλας στην βουλγαρία και σαν ανταλλαγμα θα παρετε ισης εκτασης περιοχη στην Μ. Ασία» δηλαδη η ελλαδα θα εδινε εδω και τωρα μια ελληνικη περιοχη στην βουλγαρία που ματωσε να ελευθερωση, η δε βουλγαρια επεμενε οτι τα εδαφη θα παραχωρουντο πριν την οποιαδηποτε εισοδο της βουλγαριας στον πόλεμο. ωστε ΑΝ η ανταντ νικουσε και με ελληνικο αιμα θα παιρναμε ΑΠΛΩΣ πισω εδαφη ισης εκτασης στην μικρα ασία με αυτα που θα παραχωρουσαμε στην βουλγαρία! καποιος εδω ψευδοταν για την δηθεν τεραστια εκταση των δεκαδων τετραγωνικων χιλιομετρων στην μικρα ασία, ήταν ο βενιζελος ή οι Άγγλοι? και φυσικα η νομιμοποιηση της βουλγαριας στην δυτικη θρακη απέκοπτε οποιαδηποτε μελλοντική ενσωματωση της ανατολικης θρακης στην ελλαδα αφου η βουλγαρια οντας σφηνα αναμεσα στα ελληνικα εδαφη και την Α. θράκη θα την διεκδικουσε απο την τουρκία αν εντασοταν στο στρατοπεδο της ανταντ. φυσικα η κυβερνηση αρνηθηκε και απαιτησε καποιους ορους, 1) να εγγυηθει η ανταντ την ακεραιοτητα της ελλαδος ως είχε ως τότε, και 2) προτεινε την προσαρτηση βορειας ηπειρου, δυτικης/ ανατολικης θρακης, ισως δωδεκανησου κτλ. η ανταντ θεωρουσε οτι η ελλαδα δεν άξιζε αυτα τα ανταλλαγματα (εμπλεκοταν τα ιταλικα συμφεροντα) και οτι η ελλαδα ηταν πολυ ακριβή! ο βενιζελος ηταν ετοιμος να αποδεχτει αοριστες υποσχεσεις πιστευοντας οτι θα τιμουσαν τον λογο τους οι μεγαλες δυναμεις! και ξερουμε εκ του αποτελεσματος ποσο μετρουσε ο λογος τους οταν επαψε η ελλαδα να ειναι χρησιμη σε αυτους!
  εχεις την ακριβη ημερομηνια της προτασης παραχωρησης της κυπρου και τους ορους της καθως και αν υπηρχε επισημη προταση στα αρχεια τους κρατους, γιατι αν δεν υπαρχει τοτε μιλαμε για τις γνωστες αοριστες υποσχεσεις της ανταντ που δεν ειχαν καμμία αξία. οπως απεδειχθηκε εκ των υστερων και ειχε δικιο ο βασιλιας να θελει σαφη και επισημη προταση της ανταντ με υπογραφη συμφωνίας ωστε να μην μπορουν να κανουν πισω με το τελος του πολέμου.

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Συμφωνα με την Ιστορια της Κυπρου εκδ Φιλοκυπρος σελ 276 4ος τομος αλλα και την υλη ιστοριας που διδασκομαστε εμεις στα σχολεια της Κυπρο εγινε επισημη προταση στον Βενιζελο αρχικα απο τον Υπουργο Ναυτικων Ουινστων Τσερτσιλ να δοθει στην Ελλαδα η Κυπρος αν εμπαινε στον πολεμο και με επιπλεον ανταλλαγμα η Ανταντ να παρει βασεις στο Αργοστολι και Κεφαλληνια για να αποτρεψει καθοδο του Ναυτικου της Αυστροουγγαριας στην Μεσογειο.Την προταση μετεφερε αργοτερα και Βρεττανος πρεσβευτης στην Αθηνα Πατρικ Ραμσαιη.Οταν ο Βενιζελος παραιτηθηκε οι Αγγλοι εθεσαν ξανα την προταση τους στον πρωθυπουργο Αλεξανδρο Ζαιμη ο οποιος την απερριψε επισημα στις 17/10/1915.Αναφερεται οτι η προταση των Αγγλων εγινε παρα τις εντονες διαφωνιες του Υπουργου πολεμου Λορδου Κιτσενερ
   Ηταν σχετικα ευκολο να παραχωρηθει η Κυπρος τοτε διοτι απο νομικης πλευρας ανηκε ακομη στην Οθωμανικη αυτοκρατορια ΔΕΝ ηταν αποικια των Αγγλων .Οι Τουρκια παραχωρησε στους Αγγλους την Κυπρο το 1878 ως βαση για να προτατευσουν την Οθωμανικη Αυτοκρατορια απο την Ρωσσικη προελαση μεχρι τον Αγ. Στεφανο εξω απο την Πολη.Οι Αγγλοι προσαρτησαν επισημα την Κυπρο το 1925.Μεχρι τοτε οι Κυπριοι πληρωνα φορο υποτελειας στον Σουλτανο παρα την Αγγλικη διοικηση.

 • Dimitris C. Beis

  Με πρόλαβες… αλλιώς πάμε γι δεύτερη «Μπουμπουλίνα».

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Και μόνο στο άκουσμα του εκτοπίσματος,θα λιποθυμίσει κόσμος σε υπουργεία και επιτελεία.(άσε πόσοι σχολιαστές θα πάθουν το ίδιο)

 • Dimitris C. Beis

  Στα 2+ machκαι με ευθεία τροχιά δεν ξέρω αν θα προλάβει.