Ανασκόπηση εβδομάδας #58

77

Σε ριζική ανανέωση του ατομικού οπλισμού προχωρά η Εθνική Φρουρά. Μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων αριθμού τυφεκίων FN SCAR και ελαφρών πολυβόλων 5,56 mm για το προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, το ΓΕΕΦ παραλαμβάνει τυφέκια Tavor X95, μέρος των οποίων αποκτήθηκε στο πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την ναυπήγηση του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, για το σύνολο της Διοίκησης Καταδρομών και επιλεγμένων Μονάδων Μηχανοκίνητου Πεζικού. Ταυτόχρονα στο στάδιο παραλαβής βρίσκεται αριθμός τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή από την βρετανική Accuracy International. Το πρόγραμμα προμήθειας φορητού οπλισμού θα επεκταθεί μελλοντικά προς αντικατάσταση τυφεκίων και οπλοπολυβόλων διαμετρήματος 7,62 mm στο σύνολο της ΕΦ. Παράλληλα υλοποιείται πρόγραμμα απόκτησης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) καθώς και συγκρότησης Αεροπορικού Κέντρου Έλεγχου για τη Διοίκηση Αεροπορίας ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η ενίσχυση του Πυροβολικού και των Τεθωρακισμένων. 

Στις 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Ισραηλινών Ναυπηγείων στη Χάιφα η τελετή καθέλκυσης του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Ρ61) που απέκτησε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Το πλοίο κλάσης Sa’ar 62 έχει εκτόπισμα 430 τόνων, μήκος 62 μέτρων, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων, είναι εξοπλισμένο με δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) Typhoon με πυροβόλο των 23mm και έχει πλήρωμα 30 ατόμων με δυνατότητα μεταφοράς αγήματος Ειδικών Δυνάμεων. Το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς εντός των επόμενων μηνών. Στη τελετή παρέστη ο ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος προηγουμένως είχε συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον ομόλογό του, Avigdor Liberman. Τον επόμενο μήνα αναμένεται κι η διαπίστευση Ακολούθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ.

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορίας και ο Διοικητής της 55 Σμηναρχίας Μάχης/Αεροπορική Βάση Πάφου συμμετείχαν σε ημερήσιες και νυχτερινές τακτικές αποστολές με Mi-35 της 450 Μοίρας Επιθετικών Ελικοπτέρων, οι οποίες περιελάμβαναν συνεργασία με χερσαίες δυνάμεις και τη χρήση JTAC αλλά και σε ανεξάρτητες αεροπορικές αποστολές στο πλαίσιο των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου μέσου. Ο Α/ΓΕΕΦ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις συντήρησης των αεροπορικών μέσων της 55 ΣΜ και ενημέρωσε το προσωπικό για τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδια της ΕΦ στα οποία η Αεροπορία έχει το δικό της ρόλο.

Από 4 έως 8 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) των Σχηματισμών του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η μελέτη για την αναθεώρηση του τρόπου κατάταξης των στρατευσίμων οπλιτών σε διακλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος κατάταξης με την 2017 Δ/ΕΣΣΟ στα 282 Μ/Κ ΤΠ (Κως) και 645 Μ/Κ ΤΠ (Πετροχώρι Ξάνθης) αξιολογήθηκε θετικά και απομένει η έγκριση της ηγεσίας για την απ΄ευθείας κατάταξη των νεοσυλλέκτων στις Μονάδες, κατά το γερμανικό πρότυπο. Σε περίπτωση εφαρμογής του νέου συστήματος με την 2017 ΣΤ/ΕΣΣΟ το Νοέμβριο αναμένεται η αναστολή λειτουργίας της πλειοψηφίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 74ης επετείου απελευθέρωσης του Καστελόριζου στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. Ακολούθως μετέβη στη νήσο Στρογγύλη, όπου εγκαινίασε τον εναέριο Σχοινοτροχιόδρομο Μεταφοράς Φορτίων. Το έργο καλύπτει τις ανάγκες μεταφοράς φορτίων από το χώρο αποβίβασής τους, μέχρι τις εγκαταστάσεις του Επιτηρητικού Φυλακίου της νήσου. Με την ολοκλήρωση του Σχοινοτροχιόδρομου, απαλλάσσεται το προσωπικό από τη μεταφορά με τα χέρια, των υλικών και εφοδίων που αναγκαιούν για την εύρυθμη λειτουργία του Φυλακίου.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 διεξήχθη, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια-βορειοδυτικά νήσου Κρήτης, συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2). Από πλευράς ΠΝ συμμετείχε η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ενώ από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, το αγγλικό αντιτορπιλικό HMS DUNCAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG2, Commodore James Morley Royal Navy και η γαλλική φρεγάτα FS LA FAYETTE. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε διαδικασίες αντιμετώπισης απειλής αέρος, ηλεκτρονικού πολέμου και σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και ναυτιλίας κατεύθυνσης. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχει την τρέχουσα περίοδο σε δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα:

 • Η 341 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου συμμετέχει με 4 αεροσκάφη F-16 Block 50 στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2017 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας από 11 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2017.
 • Η 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας συμμετέχει με 4 αεροσκάφη F-16 Block52+ στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση BRILLIANT ARROW 2017 που διεξάγεται στον εναέριο χώρο των Γερμανίας και Ολλανδίας από τις 11 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της συμμαχικής άσκησης θα εκτελεστούν σενάρια επιθετικών και αμυντικών αποστολών καθώς επίσης θα εξεταστεί η διαλειτουργικότητα των NATO Response Forces (NRF). Τις δραστηριότητες θα συνδράμουν σύστημα AWACS του NATO, αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT της Γερμανικής Αεροπορίας και Α/Α συστήματα.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης παρέστη στο συνέδριο 6th Athens Flying Week (AFW) Aviation Development Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της αεροπορικής επίδειξης Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show 2017. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε στους συνέδρους ομιλία με θέμα «Η αεροπορική ισχύς ως πυλώνας της αμυντικής στρατηγικής. Ο ρόλος της σε διακλαδικό πλαίσιο στη στήριξη του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας υπό το φως των εξελίξεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «για την επαύξηση των δυνατοτήτων αεροπορικής ισχύος σχεδιάζουμε, δρομολογούμε και υλοποιούμε:

 • Την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, στην οποία θα είναι ενεργή η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.
 •  Τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 του Πολεμικού Ναυτικού, που γίνεται στην ΕΑΒ, ώστε σύντομα να καλύψουν το κενό που έχουμε τα τελευταία χρόνια στην εκτέλεση αποστολών Ναυτικής Συνεργασίας. Πολύ σύντομα θα έχουμε και το πρώτο αεροσκάφος στοναέρα.
 • Την απόκτηση ελικοπτέρων CHINOOK από τις ΗΠΑ με πολύ ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Έχουμε ήδη παραλάβει τα 6 πρώτα ελικόπτερα και τα επόμενα 4 θα παραληφθούν σύντομα, αυξάνοντας σημαντικά τις μεταφορικές μας δυνατότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στηνπαρούσα πυροσβεστική περίοδο τα CHINOOK ανέλαβαν σημαντικό μέρος των αποστολών αεροπυρόσβεσης.
 • Την απόκτηση συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να βελτιώσουμε τις δυνατότητες από αέρος επιτήρησης.
Εκτός όμως από τα μέσα μας, και καθώς έχουμε αναγνωρίσει το προσωπικό μας ως τη βασική πηγή της ισχύος μας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση. Έτσι στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης:
 • Προχωράμε στη δημιουργία διακλαδικού κέντρου εκπαίδευσης στα ελικόπτερα, με στόχο να βελτιώσουμε συνολικά το επίπεδο των πληρωμάτων μας.
 • Προωθούμε τη δημιουργία διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, στοχεύοντας αφενός στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους ιπταμένους μας αλλά και στην αύξηση του διεθνούς κύρους μας.
 • Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο θα διαπραγματεύεται το ζήτημα της άμυνας από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές».

Εντύπωση πάντως προκαλεί η απούσια αναφοράς στο πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior σε αντίθεση με παλαιότερες ομιλίες του.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 7 Σεπτεμβρίου συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ Ομάδας Εργασίας, η οποία θα προβεί σε εκ νέου καταγραφή της παρούσας κατάστασης για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βομβιδοφόρου Βλήματος Όλμου 120 mm. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2000 ανατέθηκε σύμβαση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (τότε ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βομβιδοφόρου Βλήματος Όλμου 120 mm, στο πλαίσιο προμήθειας 200 όλμων Ε-56 των 120mm από τον Ελληνικό Στρατό, το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Η Επιτροπή καλείται να διερευνήσει τα παρακάτω ζητήματα που εύλογα δημιουργεί η αδυναμία ολοκλήρωσης αυτής για 17 συναπτά έτη: 1) Οι λόγοι που οδήγησαν στην χρήση πεδίου βολής στην Σερβία για τις δοκιμές του όλμου, δεν υπήρχε κατάλληλο πεδίο βολής στη χώρα μας; 2) Οι λόγοι καθυστέρησης ανάληψης απόφασης λύσης της σύμβασης επί σειρά ετών. 3) Οι λόγοι που η συμβαλλόμενη εταιρία (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) ανέλαβε την κατασκευή ενός όλμου, τεχνικών προδιαγραφών, που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας. 4) Οι λόγοι που ο επιχειρησιακός φορέας επιμένει στην χρήση συγκεκριμένου τύπου πυροσωλήνα. 5) Οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που φαίνεται να οδηγεί στην λύση της σύμβασης μετά την παρέλευση 17 περίπου ετών.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), στα Τίρανα. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη σύνοδο αφορούσαν:

 • Στην προώθηση της συνεκτικότητας μεταξύ των δράσεων της προβολής σταθερότητας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη δυνατοτήτων άμυνας και ασφάλειας.
 • Στην εξέταση της κατάστασης ασφαλείας και της στρατηγικής εκτίμησης της Συμμαχίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
 • Στην αναθεώρηση θεσμικών κειμένων που αφορούν στην προσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στο εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας.
 • Στην εξέλιξη των επιχειρήσεων RESOLUTE SUPPORT στο Αφγανιστάν και “KFOR” στο Κόσοβο.
 • Στην εκλογή του νέου Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Chief of the Defence Staff), Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, o οποίος και θα αναλάβει καθήκοντα το θέρος του 2018.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Frédéric Chopin που παιανίζει από στρατιωτική μπάντα στις κηδείες πεσόντων στρατιωτικών και αστυνομικών αντικαθίσταται από το «Segah Tekbir» του Οθωμανού συνθέτη Itri που περιλαμβάνει στίχους του Κορανίου. Ο δημόσιος διάλογος για την αντικατάσταση του «Πένθιμου Εμβατηρίου» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, όταν σε κηδεία Τούρκου στρατιωτικού που σκοτώθηκε από το ΡΚΚ, οι συνάδελφοί του άρχισαν να φωνάζουν δυνατά «Allahu Αkbαr», επιδιώκοντας κατά τον τρόπο αυτό να σταματήσει η μπάντα. Έπειτα από αυτό το συμβάν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων του Τουρκικού Στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες θεώρησαν πως το «Πένθιμο Εμβατήριο» είναι ξένο για τους Τούρκους και ζήτησε την αντικατάστασή του από «Segah Tekbir» που θεωρείται παραδοσιακή μελωδία της οθωμανικής κουλτούρας. Επιπλέον, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολικό έτος, η 23η Απριλίου, η 19η Μαίου και η 29η Οκτωβρίου (που συνδέονται με τον Μουσταφά Κεμάλ) δεν περιλαμβάνονται σε λίστα για τις προς εορτασμό αργίες στα τουρκικά σχολεία ενώ προστέθηκε η 15η Ιουλίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, από 1ης Ιανουαρίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2017 εκτελέστηκαν 562 αποστολές αναγνώρισης/κρούσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκάφων και «αδρανοποιήθηκαν 1.853 τρομοκράτες, εκ των οποίων οι 867 εκτός συνόρων». Το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 127 στρατιωτικοί/χωροφύλακες/πολιτοφύλακες και τραυματίστηκαν 356 ακόμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε στις 16 Σεπτεμβρίου ότι θα θεωρούσε «παράνομη» την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μία ημέρα μετά την συμφωνία Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στην 6η Σύνοδο της Αστάνα για την εγκαθίδρυση ζώνης «αποκλιμάκωσης» στην επαρχία Idlib. Οι αντιπροσωπείες των τριών εγγυητριών κρατών της εκεχειρίας στην Συρία συμφώνησαν στην ανάπτυξη 500 στρατιωτικών παρατηρητών από κάθε πλευρά για περίοδο 6 μηνών, η οποία δύναται να επεκταθεί χρονικά, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί πως θα εφαρμοστεί πρακτικά, δεδομένου ότι στην επαρχία δραστηριοποιούνται ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Al Qaeda. Την ίδια ημέρα, η Τουρκία προώθησε προσωπικό της 4ης Ταξιαρχίας Καταδρομών στη συνοριακή διάβαση του Reyhanlı ενώ στο σιδηροδρομικό σταθμό Αλεξανδρέττας αφίχθησαν περί τα 80 τεθωρακισμένα οχήματα της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχία Πεζικού του 5ου Σώματος Στρατού από την Αρκαδιόπολη (Lüleburgaz) της Ανατολικής Θράκης.

 • spyrosthegreat

  Τελικά θα παραλάβουμε ή όχι τα Kiowa; Ο παρατρεχάμενος του Καμμένου, Καρβουνόπουλος, δήλωσε προ ημερών στο militaire.gr πως δεν θα τα παραλάβουμε τελικά. Ισχύει; Περί των αρμάτων Abraams κανά νέο;

  • Fanis Boskos

   Κάτι μου λέει ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία: Abrams πάπαλα, Kiowa γιοκ. Όνειρο ήταν και τώρα ξυπνήσαμε…

  • Spock

   Μάλλον ο καμμένος δεν χωράει στο πιλοτήριο

  • manolis

   Ασε τον καρβουνο(πουλο), τωρα πουλαει τα μπλοκ-30…

   • Ivy Chris

    Δυστυχώς αυτός έχει ήδη πουλήσει τα μπλοκ-30 χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί ο αριθμός των υπόλοιπων μπλοκ προς αναβάθμιση, το μίγμα (V / 52+Adv), τους σένσορες, τα Pods & τα όπλα…
    Εδω δεν γνωρίζουμε το budget, (αν υπάρχει…) και αν αυτό κατανέμεται και σε αναβαθμίσεις ΑΑ συστημάτων (radar & πυραύλων) & ΣΑΕ. ( διόλου απίθανο να έχει αποφασιστεί ότι δεν χρειάζεται)
    AESA, δια πάσαν νόσον & πάσαν μαλακίαν…
    Τι να τα κάνεις τα AESA χωρίς Meteor, χωρίς Link16 παντού? χωρίς Legion Pods, χωρίς JASSM-ER, SLAM-ER & JSOW-C1+ & Stunners???
    Με τα Kiowas θα ασχολούμαστε τώρα?
    Είναι λυπηρό ένας άνθρωπος να γυροφέρνει όλη την εργασιακή του ζωή σ΄ ένα χώρο και να μην έχει πάρει μυρουδιά, ή ακριβέστερα να αποτελεί μεγάφωνο καταστροφικών αποφάσεων που έχουν παρθεί από «θηριώδεις…» εγκεφάλους.
    Σκέτο, «πουλο…»

    • manolis

     Αυτος κανει τη δουλεια του ο ανθρωπος , τιμαει τα μισθα του. Εμεις και η χωρα τι κανουμε…

 • Mk

  -Συγχαρητηρια στην Κυπρο,ελπιδοφορα τα νεα.
  -Τα κοκκαλα του Κεμαλ θα τριζουν.
  -Ευχαριστουμε e amyna για την ενημερωση,να στε παντα δυνατοι στις κακοβουλες επιθεσεις.

 • KonTim

  Γνωρίζουμε κάτι για το διαμέτρημα των προς παραγγελία Tavor;

  • Γιώργος

   50 δισκία των 1,0 mg :)

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   5.56 mm

 • Billy83

  1) Επιτέλους κάτι φαίνεται να προχωράει στο θέμα της αναδιοργάνωσης των ΕΔ. Ελπιζω να προχωρήσει γρήγορα.
  2) 17 χρόνια μετά ψάχνουμε να βρούμε τι πήγε στραβά με τους ολμους των 120χλσ. Θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ για να μην πω «Παναγιά βόηθα»…
  3) Καθώς η παγκόσμια αστάθεια μεγαλώνει, φαίνεται οτι ακόμα και η προμήθεια μτχ υλικού θα γίνεται πιο δύσκολη/ακριβή. Ίσως θα ηταν καλό ένα επικαιροποιημένο άρθρο για την αξιοποίηση παροπλισμένου υλικού (άρματα κλπ)

 • manolis

  Επειδη ακουω ερωτησεις για αποκτηση Kiowa κλπ, oποιος ηταν Ταναγρα το ΣΚ και δεν κοιταγε μονο στον ουρανο, πρεπει να κλαιει…Oσο για το Τavor, και το ελληνικο ΥΠΑΜ εχει θεσει παραγγελια χιλιαδων κουτιων…
  https://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2016/03/m_1407851085.jpg

 • tkostas

  5;;; βάλε και 2 τουλάχτιστον μέσα!!!

  • Fanis Boskos

   Αλλά κανένας δεν πάει να τραβήξει το αυτάκι στην ΕΑΒ… Θα πληρώσει κανένας για την αργοπορία ή απλά θα λέμε πόσο καλή είναι η ΕΑΒ;;; Όταν όμως έχουν δουλειές για πελάτες του εξωτερικού τρέχουν…

   • Giorgos Tsagaris

    Μαλλον γιατι αυτοι πληρωνουν…

 • Spock

  Δεν ξέρω αν έχω μόνο εγώ το πρόβλημα, πάντως για να βρω την ανάρτηση ακολούθησα το link από το twitter. Βλέπω ότι η ανάρτηση είναι από τις 16/9 αλλά δεν μου την εμφανίζει στην πρώτη σελίδα του site.

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ

  • Theodoros

   Σήμερα δεν είχα πρόβλημα. Άλλες φορές μου το κάνει.

  • Cynaegeirus

   Κάντε ένα refresh την σελίδα ή βαρύ refresh με control+F5

 • Μκ

  Ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου είναι ο εξής:
  Αν ΔΕΝ μας δώσουν οπλισμό για αναγνωριστικά ελαφρά μαχητικά ε/π (kiowa) οι φίλοι και σύμμαχοι Αμερικάνοι,
  με πιο σκεπτικό-προσδοκία περημένουμε οικονομικη ή ευνοική μεταχείρηση σε σαφώς πιο βαρυσήμαντους εξοπλισμούς??

  Αν δεν παραληφθούν τα Kiowa,το θεωρώ κάκιστη εξέλιξη,που χρήζει βαθύτερης ερμηνείας.

 • PetrosR

  Αναμενοντας ενημερωση απο τον Ευσταθιο.
  Τα tavor ειναι το μοντελο flattop και με τι μηκος καννης παραγγελθηκαν;
  Ειναι με την κλασικη πιστολοειδη λαβη η’ με αυτη που θυμιζει AUG;
  Υπαρχει προβλεψη/παρραγγελια για σκοπευτικο red dot,γιατι τα αναδιπλουμενα σκοπευτικα δεν ειναι οτι καλυτερο….
  Σε τι χρωμα παραγγελθηκαν; ( Zηταω πολλα, ε; )

  Εχω την αισθηση οτι αν τελικα προχωρησει η ιδεα της απευθειας καταταξης των νεοσυλλεκτων στις μοναδες θα ειναι το βημα για την 6μηνη θητεια….

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Χρωμα νομιζω οτι στο Ισραήλ μονο μαυρα κατασκευαζονται… Οποταν μαυρα.
   Κατα τα λοιπα, δε νομιζω να ειναι αντικειμενο παραγγελιας. Μαλλον κάτι με το πλοιο εχουν να κάνουν, τουλαχιστο μεχρι στιγμης.
   Ως προς το μοντελο, τελευταιο θα ελεγα. Φλαττοπ και φυσικα ρεντ ντοτ. Μαλλον θα τα δουμε στην παρελαση

   • PetrosR

    H IWI τα προσφερει και σε πρασινο και σε κογιοτ. ( Τα κανονικα, οχι της Αμερικανικης πολιτικης αγορας ) https://uploads.disquscdn.com/images/3f1501fb597069c9f7d549f3ff759ed15bc26a93acb596b8bbb4c281db4fb115.jpg
    Η αληθεια ειναι οτι και εγω μονο για αντισταθμιστικα του πλοιου ακουσα και οχι για κανονικη παραγγελια….
    Για να δουμε..

    • Ευστάθιος Παλαιολόγος

     Αυτα στην φωτογραφία ειναι βαμμενα παντως

     • PetrosR

      Χμμμ, δε μου φαινονται για βαμμενα…

 • manolis

  Το νεκροταφειο τους ειναι και οχι το αεροδρόμιο διασποράς. Καποια Ηρακλης ηταν και περσι στην ΑΒ Ταναγρα, ηταν ομως μακρυα απο το χωρο του σοου και δεν φαινοταν σε τι κατασταση ηταν. Φετος ο επισκεψιμος χωρος της βασης ηταν μεγαλυτερος (γιατι?) και φαινοταν καθαρα 6 Ηρακλης σε κοινη θεα σε διαφορα σημεια στην ΑΒ Ταναγρας – ΟΧΙ στην ΕΑΒ. Ενα ακομη ηταν σε κοινη θεα στον περιβολο της ΕΑΒ . Συνολο ανενεργα σε κοινη θεα: 7. Το μοναδικο που ηταν σε επισκεψιμο χωρο στη βαση εμοιαζε πληρες, ομως οι σφραγισμενοι αεραγωγοι κλπ αλα AMARG και τα …γκραφιτι στην ραμπα, μαρτυρουσαν οτι δεν πετα καιρο. Στα αλλα ελλειπαν απο ελικες εως κινητηρες. Πηγαμε να χαρουμε και μας επιασε η καρδια μας. Και να’ταν μονο αυτα…

  • Harry

   Καλησπέρα. Με τα 8 Alenia-C27J τι συμβαίνει; Έχουμε εικόνα σε Follow on Support, διαθεσιμότητες κ.λπ.; Μην μου πείτε πως τις ανάγκες σε μεταφορές τις καλύπτουν τα CH47D (πρώην C) και CH47SD της ΑΣ! Και παρακαλώ, αν ξέρετε, πώς είναι δυνατόν αε/φη C130B & H που η καναδική SPAR είχε αναβαθμίσει σε συνεργασία και με την ΕΑΒ παραμένουν αναξιοποίητα; Εκτός κι αν δομικά και όχι μόνο δεν έγιναν τελικά τα συμπεφωνημένα…

   • manolis

    Δεν υπαρχουν δομικα προβληματα που θα καθηλωναν τοσα ηρακλης , αν και υπαρχουν μελλοντικα στο προγραμμα καποιες σχετικες εργασιες. Αλλα ειναι τα προβληματα, ολοκληρο αρθρο δημοσιευσε προσφατα η ε-Αμυνα για τις διαθεσιμοτητες. Η SPAR ειχε αναβαθμισει στον Καναδα μονο τα 2 πρωτοτυπα Β και Η. ολα τα υπολοιπα στην ΕΑΒ.

 • manolis

  Το προγραμμα εκσυγχρονισμού των C130 πρακτικα εχει τελειωσει. Μονο ενα απομενει, υπαρχει και η συλλογη εκσυγχρονισμου, ομως βρισκεται ***************** στην ΕΑΒ. Τα υπολοιπα αεροπλανα βρισκονται σκορπισμενα στην ΑΒ Ταναγρας (και οχι σε αναμονη στην ΕΑΒ) μαντεψε γιατι… Τα Ρ-3 περιμενουν τη σειρα τους και μαλλον θα περιμενουν αρκετα.

  • tkostas

   To πρόγραμμα εκσυχρονισμού μήπως κουτσουρεύτηκε;

   • manolis

    Απο ποια αποψη κουτσουρευτηκε, ηταν ουτως ή αλλως περιορισμενο στα απολυτως απαραιτητα για να πετανε εκτος χωρας τα αεροπλανα. Εννοεις τα ΣΑ?

    • tkostas

     Πρόλαβαν όλα τα αεροπλάνα;

     • manolis

      Ενα απομενει μονο.

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Το Υπουργειο Αμυνας της Κυπρου ανακοινωσε στον τυπο οτι το ολοκληρωμενο συστημα παρακτιας παρατηρησης που ολοκληρωθημε τον Μαιο του 2017 με ευρωπαικα κονδυλια ειναι πληρως επιχειρησιακο, Ακτινα επιτηρησης 25 χμ απο τις ακτες.

  Το συστημα αποτελειται απο θερμικες καμερες ημερας και νυκτας σε σταθερα σημεια η κινητες σε αυτοκινητα 4χ4 αλλα και σε μη επανδρωμενα αεροσκαφη ( δεν αφορα το προγραμμα UAV της Διοικησης Αεροποριας).Αυτα σε συνδιασμο με τα ρανταρ της Διοικησης Ναυτικου αναγνωριζουν και ταυτοποιουν στοχους και συνδεονται σε πραγματικο χρονο με το Κεντρο Συντονισμου Ερευνας και Διασωσης ΖΗΝΩΝ στην Λαρνακα.

 • Giorgos Tsagaris

  Eξοπλιζονται?
  Μαλλον αστειευσαι φιλτατε…καποια τυφεκια (αμφιβαλω αν τους καλυπτουν επιχειρησιακα) ως αντισταθμιστικα και καποια αλλα υλικα δεν τα λες εξοπλισμο…
  (Κατσε να ‘ρθει και η μειωση της θητειας….)

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Η μειωση της θητειας σε 14 μηνες αντι 24 εγινε πριν 1 χρονο..Συμφωνα με τον Υπουργο Οικονομικων ( χθεσινες δηλωσεις στον τυπο), 3000 συμβασιουχοι οπλιτες αντικατεστησαν 3400 κληρωτους (περιλαμβαναν και βοηθητικους ανευ οπλου).

 • M.K.E

  Και το καλασνικοφ ειναι τριτοκοσμικο αλλα απο Μογκαντισου μεχρι Αφγανισταν και ΝΑ Τουρκια ελαμψε με τα αποτελεσματα του και συνεχιζει να αποτελει επιλογη του καθε βετερανου που θα το βρει στο πεδιο της μαχης.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Θα ελεγα οτι δεν αποτελεί επιλογή αλλα απλα το μονο διαθεσιμο.
   Αν ηταν θεμα επιλογης μαλλον θα επελεγαν οτι επιλεγουν Μοναδες που εχουν δυνατοτητα επιλογης

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Τι συνιστά εγκλημα και γιατι;
  Σε τι πλεονεκτει ενα 7,62×51 εναντι των 7,62×39 που υπαρχουν τωρα και των 5,56×45 για ενα τυφεκιοφορο;
  Σε αλλο σχολιο σου εκθειαζεις το Καλασνικοφ που και αυτο χρησιμοποιει ενδιαμεσης ισχυος φυσιγγιο

 • Μκ

  Με διαμετρημα 5.56mm τραυματιζεις τον στοχο.Αποσπάς κι άλλο μέλος για την φροντίδα- μεταφορά του και δημιουργεις ψυχικο αντικτυπο στη ομάδα με τον πανικό του.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Μια χαρα σκοτωνει το 5,56…

 • Mk

  Δες το 2 post μου στον κυριο Ευσταθιο.
  Καλημερα!

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Οι Ισραηλινοί εχουν μονο 5,56 όμως. Και τα Μ-4, και τα Ταβορ, και τα Γκαλιλ.
  Αυτο με την εμβελεια ποτε δεν το καταλαβα. Ο Τυφεκιοφορος εχει δεδομενη εμβελεια η οποια ειναι ασχετη απο την θεωρητικη του οπλου και που προκύπτει απο την ικανοτητα του να εντοπισει, να ανγνωρισει και να εμπλεξει με ικανοποιητικη τακτικη ακριβεια στις τακτικες καταστασεις που λειτουργεί σαν Τυφεκιοφορος και οχι σε θεωρητικες δυνατοτητες του σε πεδια βολης.
  Συνηθως ο τυπος που δίνει αυτη την αποσταση ειναι: αποσταση στην οποια εχει 100% ευστοχια στο πεδιο βολης διαιρουμενη δια 3… Αρα, αν μπορεις στο πεδίο βολής να πετύχεις 100% τον στοχο στα 600 μετρα η ικανοποιητικη τακτικη σου ακριβεια σε συνθηκες μαχης ειναι 200μ….

  • M.K.E

   Συνεχιζω να εχω προβλημα και να μην μπορω να δω το καινουριο θεμα μεσα απο την σελιδα και ναγκαζομαι μεσα απο το ντισκας να βλεπω τις απαντησεις,αλλιως θα απαντουσα νωριτερα.
   Επι του θεματος,ποτε δεν αναφερομαι σε θεωρητικα νουμερα αλλα σε πραγματικα και δραστικα βεληνεκη.Ιδιως σημερα που οι διοπτρες κυκλοφορουν ευρεως και πασης φυσεως προσθετα σκοπευτικα,θες το οπλο σου να εχει την απαραιτητη δυναμη ωστε οταν φτασει στον στοχο να του προκαλεσει την μεγαλυτερη δυνατη ζημια,ιδιως σε ορεινες περιοχες και τα 300 μετρα τα θες να ειναι πληρως λειτουργικα και φονικα.Με τα FN και διοπτρα χτυπουσαν στα 600 μετρα και δεν μιλουμε για πεδιο βολης.

   Το 5.56 αποδειχθηκε λιγο τοσο στο Αφγανισταν,οσο και στο Ιρακ.Επισης,μιας και μιλουμε για ισραηλινους,ναι οντως εχουν πληρως υιοθετησει το 5.56 αλλα τα πολυβολα υποστηριξης ειναι ολα 7.62 συν το γεγονος οτι οταν επιχειρουν εχουν παντα καλυψη απο Τ/Θ,ε/π και οχηματα φορτωμενα με πολυβολα,δεν μπορουμε λοιπον να εχουμε το ιδιο μετρο συγκρισης.Εμεις τι υποστηριξη θα εχουμε στα διαφορα μερη και τι απειλες θα κληθουμε να αντιμετωπισουμε;τα MAG ζουν δεν ζουν,τα MG3 μενουν να σηκωσουν ενα αξιοσεβαστο βαρος υποστηριξης.Με τα μινιμι θα χτυπησεις αποβατικες ακατους-οχηματα-ομαδα που εχει αποβιβαστει η ε/π;

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Μιλαμε για τυφεκιοφορους και το τακτικο πλαισιο χρησιμοποιησης τους.
    Δεν ειναι μονομαχιες τυφεκιοφορων οι μαχες. Αλλα συνδιασμενων οπλων, ακομα και στο επίπεδο μονο του ΠΖ.
    Πολυβολα, όλμοι, ΑΤ ΚΒ κλπ εχουν όλα ρόλο και δεν μπορει ο Τυφεκιοφορος να τον εκπληρωσει. Η αποστολή του ειναι αλλη.
    Για να μπορει καποιος να κανει βολες στα 600μ, σημαίνει οτι μαλλον εχει ενα συνδυασμό οπλου/πυρομαχικου ακαταλληλο/λιγοτερο καταλληλο για μικροτερες αποστασεις, βαρυτερο και με λιγότερα πυρομαχικα.
    Για να μπορει καποιος να κανει βολες σε τετοιες αποστασεις σημαινει επισης σχολαστικοταυηεκπαιδευση και ικανοτητα.
    Το πιο σημαντικο ομως, σημαίνει ότι η τακτικη κατασταση το επιτρέπει. Π.χ. σημαίνει οτι, παραδόξως, ο εχθρος δεν προσβαλει τις θεσεις σου με πυρα καμπυλης τροχιας, πολυβολων, πυροβολων, ΑΤ κλπ. Ή οτι εσυ εισαι ξεκουραστος, ανετος, αφοβος, σε καταλληλη θεση και χωρις εσυ να εχεις ολα τα προλεχθεντα βαρεα οπλα.
    Ή οτι δεν αναμενεις ότι ο εχθρος θα πλησιασει και θα παραμεινει στο βεληνεκες εκεινο.
    Αν μπορει καποιος που εχει ολοκληρωσει σεναρια stress shoot να καταθεσει την αποψη του θα ελεγε ποσο δραματικα πεφτουν τα ποσοστα ευστοχιας ακόμα και στις «ευτελείς» αποστασεις των 20-30μ. Και, χωρις να κινδυνεύεις απο κανενα.
    Οι βολες σε μεγαλες αποστασεις και κατά σκληρων στόχων δεν είναι δουλειά του τυφεκιοφορου και δεν είναι αποτελεσματικός σε αυτήν

    • M.K.E

     Ο συνδιασμος οπλικων συστηματων,μοναδων κτλ ειναι καλος οταν οι συνθηκες το επιτρεπουν,οποιες και αν ειναι αυτες.
     Υπαρχουν και περιπτωσεις,ιδιως σε ορεινο εδαφος και καπου στα βορεια συνορα μας που σε ειρηνικη περιοδο,αρα μηδενικη υποστηριξη απο βαρεα οπλα,χρειαστηκε οι πεζικαριοι να δρασουν μονοι τους κι εκει φανηκαν τα πλεονεκτηματα συγκεκριμενων οπλων και η μαζικη ελλειψη συγχρονων σκοπευτικων.
     Ας υπαρχει η δυνατοτητα των 300-400 μετρων με καλη ευκρινεια,μια καλη κινητικη ενεργεια του βληματος και ας μην χρησιμοποιηθει.Η βολη των 600 δεν εγινε κατα σκληρου στοχου.

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Το Tavor χαρακτηριζεται Χ95 διοτι ο υποκατασκευαστης του στις ΗΠΑ το προσφερει τοσο σε διαμετρημα 9μμ οσο και 5,56 μμ.

 • Mk

  Σοβαρο κριτηριο για την επιλογη ενος οπλου,ειναι ο προορισμος της χρησης του.
  Διαμετρημα,βαρος,μηκος-μεγεθος,πεδιο εφαρμογης κτλ.

  Το καλασνικοφ δεν χρειαζεται ιδιαιτερες συστασεις.
  Η αξια του(φονικοτητα,ανθεκτικοτητα,συχνοτητα εμπλοκων,αποδοση στο πεδιο μαχων)ειναι δεδομενη.
  «Κλωτσαει» πολυ βεβαια εις βαρος της στοχευσης.
  Πολυ δυνατο οπλο.
  Μεχρι και αγαλμα προς τιμην του δημιουργου θα γινει.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Περι φονικοτητας 7,62×39 καλο ειναι να δειτε εκθεσεις αστυνομιας/FBI/ιατροδικαστων απο ΗΠΑ μετα απο διαφορα περιστατικα ενοπλης βίας. Θα δειτε οτι το σοβιετικό/ρωσικο φυσιγγιο δεν τα παει και τοσο καλα…

   • Mk

    Θα το ψαξω.Ευχαριστω.

  • PetrosR

   Ολα τα παραπανω κριτηρια που αναφερεις τα εχουν λαβει υποψιν τους ολοι οι στρατοι του πρωτου κοσμου ( Ειτε εχουν πολεμικη εμπειρια ειτε οχι ) και εχουν καταληξει στο 556 και σε καποια εκδοχη του Μ16/Μ4.

   • Mk

    Aπο το πρωτο post μου,απλα επισημαινω καποιες πτυχες του θεματος.
    Δεν προτεινω διαμετρημα,ουτε ειμαι οπαδος καποιου οπλου :-)

    -Το καλασνικοφ εχει μεγαλη ιστορια και πορεια.Αδιαφισβητητη η αξια του.
    -Θα μου εκανε τεραστια εντυπωση αν το επελεγαν.

 • M.K.E

  Προσωπικα εχω μια ουδετερη αποψη για τους ελβετους,αναγνωριζω οτι εχουν οργανωση αλλα απο πολεμικη εμπειρια δεν υπαρχει.
  Οι Ισραηλινοι οντως το εχουν υιοθετησει,σκεψου ομως σε τι εδαφη καλουνται να πολεμησουν,τι οχηματα τους μεταφερουν και τους υποστηριχζουν και τι υλικο διαθετουν για υποστηριξη πεζικου.
  Οταν εσυ το πιο βαρυ οπλο που εχεις,το 50αρι,το εχεις με χειριστη εκτεθειμενο και πανω σε «παπακι» vintage,ολοιδιο απο την ημερομηνια σχεδιασης,νομιζω οτι υπολειπεται το ολο θεμα σημαντικα.

  • PetrosR

   Τι σχεση εχουν τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ με το διαμετρημα του τυφεκιου;
   Το 762 σου προσφερει θωρακιση και κινητικοτητα;
   H Ελλαδα δεν ειναι ουτε Ονδουρα ουτε Σαλβαδορ με το 050 να ειναι το πιο βαρυ οπλο που διαθετει για υποστηριξη του ΠΖ.
   Σαφως και οι Ελβετοι δεν εχουν πολεμικη εμπειρια εχουν ομως, οπως ειπες, οργανωση και αρτιοτατη εκπαιδευση.
   Και βουνα, ψηλοτερα και περισσοτερα απο τα δικα μας.

   • M.K.E

    Νομιζω οτι τα ευκολως εννουμενα παραλειπονται.Το 7.62 σου προσφερει διατρητικοτητα,φονικοτητα και μια σχετικη καλη εμβελεια.Το περιβαλλον μας λοιπον που εχει τις ιδιομορφιες του και τα αστικα η ημιαστικα περιβαλλοντα χρειαζονται ενα σεβαστο διαμετρημα που θα μπορεσει να δωσει μια καλη ισχυ πυρος με τα παραπανω θα καθηλωσει,αν μη τι αλλο,τον οποιο αντιπαλο.
    Οσον αφορα τα οπλα υποστηριξης,δε νομιζω η κατασταση να αλλαξε δραματικα απο παλαιοτερα.Οταν κινειται μια ομαδα,απο ποιον καλυπτεται;απο ολμο η απο ΑΤ;απο τα πολυβολα,ειτε φορητα ειτε εποχουμενα σε οχηματα.Ναι η οχι;
    Περι Ελβετιας,οντως τα βουνα την εσωσαν και την σωζουν.

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Καλησπερα;
  Στις προκηρυξεις διαγωνισμων του ΠΝ υπαρχει διαγωνισμος για ΣΔΒ Harpoon για πυραυλακατο τυπου λασκος οπως αναφερει αφορα τ υπολοιπα πλοια της κλασης εκτος της Μυκονιος;

  • manolis

   Η προκυρηξη αναφερεται σε -μοναδικο- ηλεκτρονικο υποσυστημα του ΣΔΒ και οχι σε προμηθεια του ιδιου του ΣΔΒ (υποτιθεται οτι υπηρχαν ηδη καποιες χαρπουνιερες στα ανταλλακτικα απο τα ΗΑΕ).

   • Γιώργος

    Ρε συ Μανώλη, μια και πέρασες από Τανάγρα, καμιά χαρπουνιέρα θα βάλουν στα Orion;-)

 • M.K.E

  …εχοντας τις καταλληλες συνθηκες ολα ειναι φονικα και εδω μπαινουν πολλοι αστερισκοι.

 • Ανδρέας

  Το όπλο δεν αξίζει τίποτα σε μη εκπαιδευμένα χέρια. ΟΥΚας με τόμσον τσακίζει ανεκπαίδευτο με ότι όπλο και αν είναι οπλισμένος. Εγώ βλέπω πιο θετικά το 7,62.

  • Spock

   Και ποιος λέει ότι οι καταδρομείς στην Κύπρο δεν είναι εκπαιδευμένοι;

   • Ανδρέας

    Δεν λεω αυτό. Απλώς πιστεύω οτι το οπλο ειναι δευτερεύον σε σχέση με την εκπαιδευση που με απασχολεί περισσοτερο από το διαμέτρημα.

    • Mk

     Συμφωνω απολυτα.
     :-)

 • Γιώργος

  Στο Viadiplomacy αναφέρεται ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί (εκτός των άλλων) την αποκατάσταση των 3 ελικοπτέρων A109 του ΕΚΑΒ που είναι καθηλωμένα χρόνια τώρα καθώς και την αγορά 2 νέων…μακάρι να ισχύει. Εάν δεν κάνω λάθος, μετά τα δυστυχήματα που υπήρξαν, πληρώματα των ΕΔ δεν τα επάνδρωναν;

  • To είχαμε γράψει πρώτοι στο Facebook, την ημέρα που ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων πως:

   « Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δωρεές άνω των €200 εκατ. στον τομέα της Υγείας (πλέον των €125 εκατ. από το 1996) και θα χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων την ανέγερση και εξοπλισμό νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής καθώς και την αγορά 2 νέων ελικοπτέρων και την επισκευή/εργοστασιακή επιθεώρηση των παλαιότερων Agusta Α-109, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα από τα τέλη του 2015 λόγω συμπλήρωσης ωρών πτήσης στους κινητήρες.
   Δεδομένου ότι η ΠΑ θα αναλάβει την πτητική εκμετάλλευση και των δύο νέων Ε/Π, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας οφείλει να συνεργαστεί με το ΓΕΑ για την επιλογή του καταλληλότερου τύπου…»

   • Γιώργος

    Το κόστος για τις πτήσεις ποιος το αναλαμβάνει;

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Σε σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου ενώπιον κοινοβουλευτικης επιτροπής είπε ότι θα γίνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού εντός του 2018 με την υλοποίηση 3 προγραμμάτων
  Την σύστεγαση ΓΕΕΦ και Υπουργείου Άμυνας, την ανάθεση των ΚΨΜ σε ιδιώτες καθώς επίσης και του εφοδιασμού και της ανάθεσης των υπηρεσιών των Στρατολογικων γραφείων σε άλλες κρατικές υπηρεσίες.
  Στην ίδια συνέδρια βουλευτής της αντιπολιτευσης ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην παράδοση 10 αρματοφορεων στην ΕΦ που έπρεπε να υλοποιηθεί εντός του 2016.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Είναι γνωστός ὁ τύπος των αρματοφορέων;

   • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

    Δεν εχω υπ οψη μου τον τυπο

   • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

    Αφορα προγραμμα αποκτησης 10 αρματοφορεων υψους 2 εκατ ευρω.Επρεπε να ειχαν παραδοθει Οκτ 2016 η εταιρεια ομως κατασκευασε οχηματα κατα τι μικροτερα απ οτι προεβλεπε η συμβαση. Η ΕΦ παραλαβε ενα οχημα και μετα απο δοκιμες συμφωνησε στην παραλαβη τους διοτι εκαλυπταν τις αναγκες της.Η Ελεγκτικη ομως Υπηρεσια της ΚΔ επιμενει η εταιρεια να μειωση την τιμη διοτι παραβιασε τους ορους του συμβολαιου.

 • Ανδρέας

  Μήπως εννοείς την συμπεριφορά της βολίδας στο σώμα;

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Γιατι;
  Λογω του 5,56 ή λογω του θεματος με την ΗΚ;

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Μπορεις να εξηγησεις τι εννοεις;

 • Ανδρέας

  Εγώ είχα στο νου μου την κοιλότητα που δημιουργεί η βολίδα και την αιμορραγία και υπέθεσα ότι το πήγαινες εκεί. Κατά τα λοιπά συμφωνώ 100% στην εκπαίδευση.

 • Σηρτημηδ

  Ευχαριστώ για την Απάντηση.

  Απλα ειχα στο μυαλό μου οτι ο Κεμαλ με τις γενοκτονίες έσωσε την τουρκια γιατι χωρις αυτές, οι μειονότητες θα ειχαν πιάσει πισω ολα τα εδαφοι που τους ανήκουν.

  Πως ομως η κίνηση της γενοκτονίας συνδέεται με τα αυτα που αναφερες; Στην πολιτικη του κεμαλ ;

  Οτι δηλαδη-Μια ευρωπαικη τουρκια και μια θεριζω τους παντες για να μην χαθει το εθνος μου ;

  • M.K.E

   Κατα μια εννοια,ναι ελυσε μερικως ενα βραχυπροθεσμο προβλημα αλλα δημιουργησε ενα μακροπροθεσμο,με την σπιλωση ως γενοκτονου της τουρκιας στο παγκοσμιο υποσυνειδητο.
   Ο Κεμαλ ειχε την νοοτροπια του «ενα εθνος,μια γλωσσα,μια συνειδηση».Βασει αυτου,δεν μπορουσε να δεχτει ελληνες και αρμενιους να υπαρχουν και να ελεγχουν το εμποριο,κουρδους,αλεβιτες,λαζους να μην μιλουν τα τουρκικα και να αμφισβητουν την κεντρικη εξουσια,τοσο πληθυσμιακα λογω αυξησης,οσο και πρακτικα λογω εκτασης της τουρκιας.
   Ωστοσο,αυτο το οποιο δεν υπολογισε,τοσο αυτος οσο και οι κομμουνιστες στην παλαι ποτε ΕΣΣΔ ειναι οτι παραδοσεις,αντιληψεις και πολιτισμοι αιωνων δεν εξαφανιζονται μεσα σε 40-50-70 χρονια η προσαρμοζονται σε στενα παπουτσια μεσα σε μια νυχτα.
   Ετσι λοιπον το προτυπο της συγχρονης μουσουλμανικης δημοκρατιας που χρονια προσπαθουσαν να πλασαρουν τοσο αυτοι οσο και πολλοι εν Ελλαδι,ηταν εντελως επιδερμικο και ευθραυστο.