Ανασκόπηση εβδομάδας #55

24

Στις 18 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) της Τακτικής Διοίκησης του 21ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού. Η δραστηριότητα αξιολογήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού.

Στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής που έχει θεσπίσει πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Στρατού στις Περιοχές Ευθύνης των 8ης και 9ης Μηχανοποιημένων Ταξιαρχιών, πλησίον των Βορείων συνόρων, Σχηματισμοί της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ) εκτελούν καθημερινά δραστηριότητες επιτήρησης, επαγρύπνησης και διεξάγουν ασκήσεις. Σκοπός των δράσεων είναι η ενίσχυση του συστήματος επιτήρησης συνόρων και η επαύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

Στις 17 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού στο Αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων. Ακολούθως, στις 18 Αυγούστου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης στη νήσο Λήμνο ενώ στις 23 Αυγούστου 2017 επισκέφθηκε τα Στρατηγεία της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Καβύλη, της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στον Λαγό και της Τακτικής Διοίκησης του 21 Συντάγματος Πεζικού στην Πλάτη καθώς το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΜΑΡΑΣΙΩΝ».

Από 2 έως 20 Αυγούστου 2017, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ναυτικής Διοίκησης (MARCOM) μαζί με το ελληνικό σκάφος, που δεν κατονομάζεται, στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης ήταν η φρεγάτα EURO (F575) του Ιταλικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία, στις 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ από την 110 Πτέρυγα Μάχης. Όπως κατ΄αποκλειστικότητα είχε αποκαλύψει η e-Amyna, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 13 Μαρτίου την μετεγκατάσταση της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ) από το Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου στην Αεροπορική Βάση Λάρισας ενόψει της αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης και της απόσυρσης των 3 εναπομεινάντων αεροσκαφών RF-4E Phantom. Αποστολή της Μ.ΜΕΑ/Φ είναι η εκτέλεση επιχειρήσεων τακτικής αναγνώρισης όψεως, ημέρα και νύχτα και η παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Tο Β’ Τρίμηνο 2017 η ΠΑ εκτέλεσε 208 αποστολές αεροδιακομιδών, με 568 εξόδους Α/Φ-Ε/Π και 539 ώρες πτήσεις, μεταφέροντας 318 ασθενείς. Κατά το διάστημα αυτό, τα μεγαγωγικά C-27J Spartan της 354 Μοίρας πραγματοποίησαν 121 αποστολές, συμπληρώνοντας 337 ώρες πτήσης.

Στις 22 Αυγούστου 2017, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι τα έσοδα απόρροια των γόνιμων διενεργηθέντων διαγωνισμών για τη μίσθωση ακινήτων ανέρχονται σε €13,5 εκατ. σε βάθος εικοσαετίας ή περί τις €650.000 για το τρέχον έτος. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2016, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Καμμένος δήλωνε, από το βήμα της Βουλής, ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ για το 2017, και θα σταθεροποιηθούν στα 400-500 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη, ενώ προηγουμένως, στις 8 Ιουνίου 2016, κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών υποσχόταν «ετήσια έσοδα άνω του €1,5 δισ.» από την αξιοποίηση των ακινήτων «αντικειμενικής αξίας €34 δισ.»

Αμυντική βιομηχανία

Στις 22 Αυγούστου 2017 υπογράφτηκε στη ΓΔΑΕΕ η Σύμβαση 004B/17 μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της εταιρείας Intracom Defence Electronics για την επέκταση του Δικτύου Επικοινωνιών Υψηλής Ταχύτητας «ΑΙΓΑΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το 2014 με προϋπολογισμό €25 εκατ.

Στις 23 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ, Ζαχαρία Γκίκα, και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα που άπτονται της συντήρησης πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας από την εταιρεία.

Στις 24 Αυγούστου 2017 προκηρύχθηκε από την ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ ο Διαγωνισμός Ανάθεσης και Εκτέλεσης Σύμβασης για το Υποπρόγραμμα «Γενική Επιθεώρηση – Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel MTU 20V 956 TB82 Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ» με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με κριτήριο ανάθεσης την συμφερότερη από οικονομική άποψη προσφορά. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το 2014 με προϋπολογισμό €13,8 εκατ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την 1η Αυγούστου ο νέος διαγωνισμός πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με τιμή εκκίνησης πάλι τα 10 εκατ. ευρώ και καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφοράς την 28η Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός απέβη άκαρπος, καθώς η εκκαθαριστική αρχή είχε εντοπίσει ελλείμματα στους φακέλους και των δύο εταιρειών που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές, δηλαδή του γερμανικού ομίλου Krauss-Maffei Wegmann και του νοτιοαφρικανικού Paramount Group. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών.

Νέα παράταση έως τις 22 Σεπτεμβρίου για την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση τεχνικών προδιαγραφών για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ)» έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού €60 εκατ. που καρικονοβατεί από το 2014, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και θα πρέπει να είναι πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό έως τα τέλη του 2022. Πρόκειται για έργο ανοιχτής αρχιτεκτονικής στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν συστήματα αισθητήρων (καμερών, ραντάρ) σε 30 νησιά του Αιγαίου Πελάγους, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη καθώς και δορυφορικές υπηρεσίες παρακολούθησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, μεταξύ των ομίλων που συμμετέχουν στη διαδικασία περιλαμβάνονται η σουηδική Saab Solutions και εταιρεία συμφερόντων του γαλλικού ομίλου Thales, αλλά και όμιλοι από την Ισπανία και την Πορτογαλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στρατιωτική διπλωματία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το στρατιωτικό προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της Αποστολής Resolute Support του ΝΑΤΟ ανέρχεται σε 13.459, μεταξύ των οποίων 558 από την Τουρκία, 86 από τη Βουλγαρία, 83 από την Αλβανία 83 και 4 από την Ελλάδα.

Στις 23 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής (PMSC – SEDM/CC) των χωρών της Πρωτοβουλίας Υπουργών Άμυνας ΝΑ Ευρώπης (SEDM), καθώς και της διοίκησης της Ταξιαρχίας SEEBRIG από τον Ρουμάνο Ταξίαρχο Tudorica Petracha, τον οποίο μετά το πέρας της θητείας του θα διαδεχθεί Έλληνας αξιωματικός. Στη τελετή παρέστησαν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς Υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ, οι υφυπουργοί Άμυνας από Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Τουρκία και άλλοι αξιωματούχοι από τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των χωρών SEDM. Η πρωτοβουλία SEDM ξεκίνησε το 1996, ως άτυπο φόρουμ συνεργασίας των υφυπουργών Άμυνας των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης και συμμετέχουν οι χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και ως χώρα παρατηρητής η Μολδαβία. Την προεδρία των επιτροπών της SEDM-CC/PMSC από 1ης Ιουλίου 2017 και έως την 30η Ιουνίου 2019 έχει αναλάβει η Ελλάδα, παραλαμβάνοντας από την Τουρκία, με πρόεδρο τον πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο. Η Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης MULTINATIONAL PEACE FORCE SOUTH – EASTERN EUROPE (MPFSEE) – Ταξιαρχία SOUTH – EASTERN EUROPE BRIGADE (SEEBRIG) ιδρύθηκε το 1998. Στην Ταξιαρχία συμμετέχουν οι χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία. Το Στρατηγείο της SEEBRIG άρχισε να λειτουργεί το 1999 στη Φιλιππούπολη και από το 2003 μεταστάθμευσε στην Κωνστάτζα, το 2007 στην Κωνσταντινούπολη και από τον Ιούλιο του 2011 μεταστάθμευσε στον Τύρναβο όπου και θα παραμείνει έως το 2020. Η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί μια φορά, όταν ανέλαβε τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας στην Καμπούλ για ένα εξάμηνο το 2006.

Κύπρος

Στις 18 Αυγούστου 2017 εκτελέστηκε η διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης CYPFRA-04/17 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή 1 Ε/Π της ΜΑΕΠ του Αρχηγείου Αστυνομίας και της φρεγάτας GUEPRATTE (F714) του Γαλλικού Ναυτικού. Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Ναυτικό.

Στρατιωτική αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη Πρόγραμμα Εφαρμογής Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Αιγύπτου. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία είχε επαφές με αξιωματικούς του Υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΕΦ και του ΚΣΕΔ και στις 23 Αυγούστου υπογράφηκε στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» το Πρόγραμμα Εφαρμογής Στρατιωτικής Συνεργασίας σε επίπεδο Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης και Ναυτικής Συνεργασίας για τα έτη 2017-18, από τον Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου του Υπουργείου Άμυνας Πλοίαρχο Κώστα Φυτιρή και τον Ταξίαρχο Ahmed Fahmy Ahmed.

Σε δύο με δυόμιση χρόνια από σήμερα η Τουρκία θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στα Κατεχόμενα της Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, σύμφωνα με δηλώσεις του «υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους στην εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου.

Ανατολικός παρατηρητής

Ο Στρατός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι η συνεργασία με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών στις περιοχές του Σιντζάρ και Καντίλ του βορείου Ιράκ δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά του, διαψεύδοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «μια κοινή επιχείρηση των δυνάμεων της Τουρκίας και του Ιράν εναντίον των κούρδων ανταρτών παραμένει στην ημερησία διάταξη». Σημειωτέον, ότι αμφότερες οι χώρες αντιτίθενται στο κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχει ορισθεί από την Κουρδική Περιφειακή Διοίκηση (KRG) του Ιράκ για τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Την άνοιξη του 2018 αναμένεται η παράδοση του πρώτου τουρκικού αεροσκάφους F-35A, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin. Το πρώτο ζεύγος μαχητικών θα παραμείνει στην Αεροπορική Βάση Luke για εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών.

Αναταράξεις στην ιεραρχία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθούν να προκαλούν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ). Στις 17 Αυγούστου 2017, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας İbrahim Kalın ανακοίνωσε την παραίτηση του Αρχηγού Στόλου Ναυάρχου Veysel Kösele, ο οποίος είναι αρχαιότερος του νεοπροαχθέντος Aντιναυάρχου Adnan Özbal που αναλαμβάνει την ηγεσία του Τουρκικού Ναυτικού. Στις 20 Αυγούστου δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι τοποθετήσεις ανωτάτων αξιωματικών, μεταξύ των οποίων του Αντιστρατήγου Zekai Aksakallı που από Δκτης Ειδικών Δυνάμεων (ÖΚΚ) τοποθετήθηκε Δκτης του 2ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη. Η ÖΚΚ μεταπίπτει σε Ταξιαρχία με Διοικητή τον Ταξίαρχο Ahmet Ercan Çorbacı και Υποδιοικητή τον Ταξίαρχο Oğuz Tozak. Διοικητής της Χωροφυλακής αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Arif Çetin ενώ Διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο (ΚΤΒΚ) ο Υποστράτηγος Yılmaz Yıldırım, τέως διοικητής της λεγόμενης «Τ/Κ Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας» (GKK). Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου περί παραιτήσεων 10 ανωτάτων αξιωματικών, το υπουργείο Άμυνας υποχρεώθηκε στις 22 Αυγούστου να ανακοινώσει επίσημα την παραίτηση 7 ανωτάτων αξιωματικών. Σε μια σπάνια για τα τουρκικά δεδομένα περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε πως «ένας στρατιώτης εκτελεί το καθήκον του όπου κι αν τοποθετηθεί. Η θητεία του [Aksakallı] στις Ειδικές Δυνάμεις τελείωσε. Με απόφαση του YAŞ τοποθετήθηκε διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού. Από τώρα και στο εξής, θα ασκεί τα καθήκοντά του από εκείνη τη θέση».

Αίτημα συνδρομής στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης υπέβαλε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προς την αμερικανική πλευρά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis στην Άγκυρα στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Erdogan «εξέφρασε την οργή του» για τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) στη βόρεια Συρία. Στη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Άμυνας Nurettin Canikli, o διοικητής της ΜΙΤ Hakan Fidan, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας İbrahim Kalın και η σύμβουλος του προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Gülnur Aybet.

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Erdogan. Σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα 693 και 694 που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ στις 25 Αυγούστου, απολύονται μεταξύ άλλων 106 στελέχη του Τουρκικού Στρατού, 40 στελέχη του Τουρκικού Ναυτικού, 59 στελέχη της Τουρκικής Αεροπορίας (εκ των οποίων 17 Ιπτάμενοι), 1 από το Γενικό Επιτελείο, 19 από το υπουργείο Άμυνας, 3 υπάλληλοι της κρατικής βιομηχανίας ΜΚΕΚ καθώς και 170 διπλωματικοί υπάλληλοι του ΥΠΕΞ. Παράλληλα χάνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και ανακαλούνται τα διαβατήρια 10 απόστρατων αξιωματικών της Τουρκικής Αεροπορίας. Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας υπάγεται εφεξής στην προεδρία και αναλαμβάνει για πρώτη φορά την αρμοδιότητα συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης του προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας. Στο σχετικό διάταγμα προβλέπονται επίσης πως η διενέργεια δικαστικής έρευνας για τον διοικητή της ΜΙΤ ή η κατάθεσή του ως μάρτυρας θα πρέπει να έχει εγκριθεί προηγούμενως από τον πρόεδρο ενώ ρυθμίζεται νομοθετικά η δυνητική ανταλλαγή ατόμων ξένης υπηκοότητας σε καθεστώς κράτησης στην Τουρκία με άτομα τουρκικής υπηκοότητας από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με διαφημιστικό υλικό του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir-S1 (κατά ΝΑΤΟ: SA-22 Greyhound) στη διεθνή έκθεση Army-2017, το Α/Α σύστημα κατέρριψε 6 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην Συρία, μεταξύ των οποίων και ένα τουρκικό ΜΕΑ Bayraktar στις 11 Μαίου 2017 στην περιοχή της Ταρτούς. Υπενθυμίζεται ότι στο Pantsir-S1 πιστώνεται η κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους RF-4E Phantom, το οποίο είχε παραβιάσει το συριακό εθνικό εναέριο χώρο στις 22 Ιουνίου 2012.

 • M.K.E

  Παρατηρηση πρωτη: Το ψεμα παει συννεφο στο ΥΕΘΑ,απο τις διαθεσιμοτητες των πυροσβεστικων α/φων μεχρι τα προβλεπομενα εσοδα απο μισθωσεις ακινητων.Ας ελπισουμε οτι δεν επεκτεινεται και σε πιο σοβαρα και κρισιμα θεματα.
  Παρατηρηση δευτερη:ο «μεγας» παικτης που λεγεται τουρκια,ρεζιλευεται καθημερινα με συνεχεις διαψευσεις απο εχθρους και φιλους αλλα και με την αλλοπροσαλη σταση της στο κουρδικο.Το τελευταιο ανεκδοτο στον χωρο της Μ.Ανατολης ειναι οτι απειλησε τους κουρδους με casus beli σε περιπτωση δημοψηφισματος για αυτονομια και σημειωθηκαν αρθροες απωλειες απο τα γελια στις ταξεις των κουρδων.
  Παρατηρηση τριτη:η ολεθρια σταση του ελλαδικου θιασου που παριστανει την κυβερνηση, στο θεμα των αντιφρονουντων τουρκων,αποβαινει μοιραιο καθε μερα,στην συλλογη πολυτιμων πληροφοριων,που τις κλωτσαει ενω προσφερονται κυριολεκτικα στο πιατο.Ελπιζω να γινει καποτε εξεταστικη επιτροπη τοσο για το θεμα της επιλεκτικης παραβιασης στοιχειωδων ανθρωπινων δικαιωματων οσο και για ζημια εθνικου συμφεροντος.

 • Β.Κ

  Οι ΕΕΔ είναι ΚΡΑΤΟΣ. Κι αυτό διότι δεν ξέρουμε ακριβώς την περιουσία της.Χιλιάδες κυλικεία, ΚΨΜ, λέσχες(=εστιατόρια), ΚΑΑΥ, στρ. πρατήρια(Σ.Μαρκετ),ΣΟΑ και τεράστια ακίνητη περιουσία.Είναι ο Νο3 σε αυτό μετά το κράτος και την εκκλησία.Το άλλο μεγάλο κομμάτι είναι η κινητή της περιουσία.Διάφορα υλικά, ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ, που γεμίζουν αποθήκες, και που θα μπορούσαν να διατεθούν σε συμμαχικές χώρες(πυρκα,αντκα, φορητός οπλισμός ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ), ή να διατεθούν στην πολιτική αγορά(από χρησιμοποιημένες μπαταρίες μέχρι οχήματα και παλιοσίδερα).Οπότε συνοψίζοντας, η περιουσία των ΕΕΔ πέραν του ετήσιου Π/Υ και των ταμειακών αποθεμάτων των ΜΤΣ,ΜΤΝ,ΜΤΑ είναι και τα εξής.

  α) Εμπορικές εκμεταλλεύσεις(ΚΨΜ,Κυλικεία,ΣΟΑ,ΚΑΑΥ,Πρατήρια), χωρίς λειτουργικά έξοδα (είναι στον Π/Υ)
  β) Ακίνητη περιουσία: Κτίσματα, οικόπεδα, περιοχές, στρατόπεδα, λιμάνια, μέχρι και νησιά.
  γ) Κινητή περιουσία: Πυρομαχικά, οπλισμός, χρησιμοποιημένα αναλώσιμα, ανακυκλώσιμα υλικά, μέταλλα, κράματα κι άλλα πολλά υλικά. ΠΟΛΛΑ όμως.

  Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι ΕΕΔ έχουν τεράστια περιθώρια. Για την ώρα όλα τα παραπάνω βοηθούν σε ένα τεράστιο ποσοστό στην αυτοσυντήρηση.Θα πρέπει όμως, με σωστές παρεμβάσεις και τομές, να σηκώνουν όλο το βάρος της αυτοσυντήρησης, και ένα ποσοστό των εξοπλισμών, τουλάχιστον.

 • GES

  Καλημέρα binio, πολύ σωστό αυτό που γράφεις, τα στελέχη του ΕΣ και του Όπλου των Τεθωρακισμένων εν προκεμένω, το γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν υπάρχει λόγος να τους υποτιμάμε. Οι μεμονωμένες φωτογραφίες από τις ασκήσεις, ειδικά από τι στιγμή που δεν ξέρουμε σε ποια φάση της άσκησης τραβήχτηκαν, δεν προσφέρονται για τέτοια συμπεράσματα, ούτε για τον ΕΣ ούτε για τον ΤΣ ούτε για κανέναν. Χαρακτηριστική φωτογραφία από CALFEX άσκηση του US Army, πριν από δύο χρόνια.
  https://uploads.disquscdn.com/images/8c5d77e6d869fab2f632c71963ad1fc2717bd0eefbb2894b7464bb3b0a14ec2f.png

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   GES, αυτος ο τροπος μεταφορας Ομαδας ΠΖ αναφερεται σαφως στα αμερικανικά εγχειρίδια, με συγκεκριμενες θεσεις για τον καθενα

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ενδιαφέρον.

   • GES

    Καλημέρα Ευστάθιε. Το γνωρίζω αυτό που λες. Αναφέρει όμως σαφώς το εγχειρίδιο ότι αυτός ο τρόπος μεταφοράς επιτρέπεται μόνο όταν δεν αναμένεται επαφή με τον εχθρό. Γι αυτό και σχολίασα ότι οι μεμονωμένες φωτογραφίες από ασκήσεις, όταν δεν ξέρεις σε ποια φάση τραβήχτηκαν, δεν προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Γι αυτό και χρησιμοποίησα τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Αν οι αμερικανοί στρατιώτες της φωτογραφίας (που παρεμπιπτόντως δε νομίζω πως είναι ακριβώς στις προβλεπόμενες θέσεις τους) μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο σε φάση και περιοχή της άσκησης που σύμφωνα με το σενάριο υπάρχει εχθρική παρουσία και δραστηριότητα, τότε είναι λάθος. Αν η άσκηση έχει π.χ. τελειώσει και μεταφέρονται σε κάποιο σημείο συγκέντρωσης, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό.

    ΥΓ: Αλήθεια, φαντάζεσαι αντίστοιχη φωτογραφία με έλληνες ή κύπριους στρατιώτες πως θα σχολιαζόταν; :) Αν κάποιος φίλος έχει κάποια από παλιά άσκηση θα ήταν ενδιαφέρον να την αναρτούσε https://uploads.disquscdn.com/images/0e47fce55762cd8e12737ef697a64a028723bc34a7a05c9daa4bd94267f58540.gif

    • Ευστάθιος Παλαιολόγος

     Κατι τετοιο θα παραβιαζε τον καραβανικο τροπο ερμηνειας των μετρων ασφαλειας κατα τις ασκησεις

 • Β.Κ

  Οχι ολα..:)….ξερω τι λεω… Υπαρχουν αποθήκες με υλικο που δύναται να μοσχοπουληθει… Οι ΕΕΔ πρεπει να αρχίσουν να φέρονται «εξωστρεφως»… Υπαρχουν παρα πολλα που μπορούν να γινουν…

  • the division bell

   Περαν του οτι αργα ή γρηγορα ΟΛΑ εκποιουνται, πρεπει να εχουμε υποψιν μας οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των αχρηστων υλικων εκποιουνται ως σκραπ (εκτος αν καποιος πιστευει οτι υλικο του σχεδιου Μαρσαλ ή υλικο που εχει χρησιμοποιηθει επι 50 ετη απο τον ΕΣ μπορει να χρησιμοποιηθει ως οτιδηποτε αλλο…). Επισης παρατηρειται το φαινομενο οι εμποροι να μην θελουν ολα τα υλικα μιας συκεντρωτικης εκποιησης (πχ να θελουν τα 80 απο τα 200). Μοιραια λοιπον η τιμη πεφτει οταν ο αλλος αναγκαζεται να παρει και 120 αχρηστα γι’ αυτον υλικα…
   Καταλαβαινετε λοιπον οτι αν με καποιον μαγικο τροπο εκποιουνταν αυριο ΟΛΑ τα υλικα του ΕΣ τα οποια δεν υπαρχει περιπτωση να χρησιμοποιηθουν ποτε (ουτε για κανιβαλισμό/ανταλλακτικα), η συνολικη προσοδος για τον ΕΣ θα ηταν αστεια (μερικα εκ. ευρω στην καλυτερη) – για οργανισμο με ετησιο προυπολογισμο δις…
   Τωρα πως οι μερικες εκατονταδες «κυλικεία, ΚΨΜ, λέσχες(=εστιατόρια), ΚΑΑΥ, στρ. πρατήρια(Σ.Μαρκετ),ΣΟΑ» εγιναν χιλιαδες…, θα εκτιμουσα μια τεκμηριωση… Ας μην δημιουργουμε λανθασμενες εντυπωσεις…

   • Β.Κ

    Αγαπητέ ξέρω τι λέω.
    Οι ΕΕΔ έχουν:
    27 Στρ.Πρατήρια.
    79 Λέσχες.
    220 Ξενώνες και 2800 ΣΟΑ.
    21 ΚΑΑΥ-ΘΑΝ-ΚΕΔΑ

    Τώρα αν αναλογιστούμε πως κάθε στρατόπεδο* έχει ένα(1) ΚΨΜ κι ένα(1) κυλικείο για κάλυψη των αναγκών της Μονάδας, τότε οι ΕΕΔ κατ’εκτίμηση έχουν:
    ~1000 ΚΨΜ
    ~1000 Κυλικεία.

    Αυτή είναι η τεκμηρίωση μου.Αν δεν σε καλύπτει περιμένω την ανταπάντηση σου.

    «Περαν του οτι αργα ή γρηγορα ΟΛΑ εκποιουνται»

    ΌΧΙ δεν εκποιούνται όλα.
    Μόλις πριν 2 χρόνια, άρχισε να εκποιείται/ανακυκλώνεται το χρησιμοποιημένο αντιπηκτικό των οχημάτων.
    Δεν εκποιούνται σωστά, ανταλλακτικά που θα μπορούσαν να δοθούν σε τρίτες χώρες.
    Δεν εκποιούνται πυρομαχικά που δεν χρειαζόμαστε σε τέτοιους αριθμούς(π.χ. 105 χιλ αρμάτων και ΠΒ).
    Δεν εκποιείται φορητός οπλισμός πλεονάζων(από κυνηγετικά όπλα μέχρι FN–>τα πλεονάζοντα πάντα).
    Δεν εκποιείται όλο το μέταλλο.
    Έχω δει πολύ πράμα που θα μπορούσε να εκποιηθεί και μένει σε αποθήκες.Εϊτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αδιαφορίας των χειριστών.

    «Ας μην δημιουργουμε λανθασμενες εντυπωσεις…»
    Δεν κρατιέμαι, θα «μπακαλίσω».Ελπίζω να με συγχωρήσεις.
    Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλες οι ΕΕΔ αριθμούν 110.000 άτομα προσωπικό, κι ότι πίνουν έναν καφέ καθημερινώς κι ένα νερό.Έστω ότι κοστίζουν 1€.Οπότε ετήσια, ο τζίρος μόνο από αυτό, είναι 40 εκ.€ και το κέρδος ~35 εκ.€.ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.Συνυπολόγισε και τα έσοδα λεσχών, πρατηρίων, ΚΑΑΥ(έχω δει μικρό ΚΑΑΥ να τζιράρει 5.000€ το λιγότερο ημερησίως), ΣΟΑ, ξενώνες, εμπορικές εκμεταλλεύσεις, κρατήσεις επί δαπανών, την παρακράτηση ~50€ ετησίως σε κάθε στέλεχος υπέρ λέσχης.

    *Όταν λέω στρατόπεδο, εννοώ από ένα μικρό στρατόπεδο στην παραμεθόριο, μέχρι τα Σ.Νοσοκομεία, τις Πτέρυγες Μάχης, τις Σχολές και τους Ναυστάθμους.

 • Antonius Block

  Έχω την εντύπωση ότι όταν τα βλήματα πυροβολικού και οι σφαίρες θα πέφτουν βροχή, το πρόβλημα αυτό θα εξαφανιστεί αυτόματα. Το πρόβλημα τότε θα είναι ποιος θα ΒΓΑΛΕΙ το κεφάλι έξω και όχι ποιος το κρατάει εκτός!!!
  Με φιλική διάθεση πάντα!

 • tkostas
 • GES

  Καλημέρα binio. Δες αν θες την απάντησή μου παραπάνω στον Ε.Π.

 • Cynaegeirus

  Ενώ το προσωπικό των Τούρκων πέφτει σε ποιότητα μέσω απολύσεων ή μεταθέσεων η δομή ισχυροποιείται
  «Η ÖΚΚ μεταπίπτει σε Ταξιαρχία»

  Την ίδια στιγμή η ελλάδα έχει 4 μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, το ΕΤΑ, την ΖΜΑΚ, την ΜΕΕ και την ΔΥΚ. γνωρίζω οτι βέλτιστη είναι αυτή τη στιγμή η ΜΕΕ πράγμα που δεν τιμά τις άλλες 2 μονάδες – αρχαιότερες – του ΕΣ και του ΠΝ. Για την ΖΜΑΚ δεν σχολιάζω – θα πικραθούμε – και είναι καιρός να καταργηθεί μεταφέροντας μέσα και υλικά στην ΔΥΚ

  Λογική είναι η δημιουργία διακλαδικού συντάγματος / ταξιαρχία στο ΓΕΕΘΑ, συν δημιουργία ενός συγκροτήματος υποστήριξης εε στον ΕΣ με την 2η ΜΑΛ, ένα Τάγμα Πεζοναυτών, λόχο ΔΒ, Τάγμα ελικοπτέρων μεταφοράς

  Καιρός να καταργηθεί η Διοίκηση ΕΔ, και να ενσωματωθεί με το απλό πεζικό σε ένα ελαφρύ νυχτερινό/ΔΤΑ όπλο, με την μεταφορά του μ/κ πεζικού στα τθ

  το νέο πεζικό θα έχει τις
  71 α/φ ταξιαρχία ως αποκλειστική ταξιαρχία ταχείας αντίδρασης βορείου μετώπου (Ηγουμενίτσα -Αλεξανδρούπολη)
  32 ταξιαρχία πν ως αποκλειστική ταξιαρχία νότιου ταχείας αντίδρασης ανατολικού μετώπου (Σαμοθράκη – Καστελόριζο)
  θα ήταν βέλτιστο να ενσωματωθούν σε μια μεραρχία πεζοναυτών με έδρα στον βόλο μαζί με όλα τα ελικόπτερα και τα πλοία της δκσης αποβάσεων εκεί. οι δύο ταξιαρχίες θα έχουν απο δύο πλήρη τάγματα ΔΤΑ (2 λόχοι εποπ, 1 κληρωτών) και ένα εκπαιδευτικό / κληρωτών μαζί με μονάδες υποστήριξης. η μεραρχία θα έχει τα μέσα μεταφοράς, ένα κοινό τάγμα εκπαίδευσης / κληρωτών, ένα τάγμα εξειδίκευσης, μέσα υποστήριξης, μονάδες πληροφοριών κτλ
  δύο ανεξάρτητα συντάγματα θα δρουν ως μονάδες αναγνώρισης – άμεσης κρούσης. το 1ο ΣΚΔ με 1 τάγμα καταδρομών (2 λόχοι εποπ, 1 κληρωτών) στην θράκη με στόχο την 1η ΤΣ και το 13ο ΣΚΔ με ίδια σύνθεση στα νησιά με στόχο την 4η ΤΣ. τα 2 ΣΚΔ θα έχουν 1 εφεδρικό τάγμα έκαστο και 1 εκπαιδευτικό-κληρωτών στην έδρα τους

  σύνολο οι εε θα έχουν 3 ενισχυμένους λόχους με 3 τάγματα υποστήριξης
  σύνολο το πεζικό θα έχει 6 τάγματα δτα και ανίχνευσης/άμεσης κρούσης
  τα νούμερα είναι μέσα στις δυνατότητες του ΕΣ για πλήρη επάνδρωση.

  • binio

   κυναιγειρε μαζί σου σε όλα πλην Βόλου. εξηγούμαι. αν τους μασεις όλους εκεί τότε την ώρα της αναφοράς -εκκλησιασμου -γιορτής δίνεις στους Τούρκους το δικαίωμα να κάνουν παρτυ με τούς Bora, Popeye, και λοιπούς stand off πυραύλους. θα μου πεις υπάρχει η Σκύρος με Patriot. Αλλά οι άλλοι παράγουν και θα κορεσουν την αα άμυνα.

   • Cynaegeirus

    Δε μπορείς να έχεις μονάδες σε όλη την Ελλάδα με 80 χιλιάδες στρατό και 9μηνο. Αναγκαστικά πάμε σε στρατόπεδα σχηματισμών

    • Giorgos Tsagaris

     Mε το νοτιοτερο στο Βολο αν καταλαβα καλα…..
     Πασχει…

 • Μκ

  -Εν καιρω ειρηνης η Π.Α μας δρα κ επιχειρει με ρυθμους πολεμου μεταφεροντας 318 ασθενεις.Αξιοι συγχαρητηριων.
  -Γιατι δεν κατονομαζεται η συμμετοχη μας στην sea guardian;Ειναι μυστικο;
  -Περιμενουμε περισσοτερα απο την intracom και λοιπες ελλ.εταιρειες ιδιαιτερα στο θεμα των UAV και των drones.
  -Η συμβαση για τις κυριες μηχανες των MEKO ειναι το ελαχιστο ενακτηριο λακτισμα για νεες συμβασεις για τον ΜΕΖ των πλοιων.
  -Εδραιωνεται η συμμαχια Αιγυπτου-κυπρου-Ελλαδας.Καθε φορα κ μια καινουργια συμφωνια-συνεργασια στα συμβαλλομενα μερη.
  -Το παθημα της Τουρκιας στην Συρια με τις αδυναμιες των αρματων μαχης της,Παρακολουθηθηκε στενα απο τα Ελληνικα επιτελεια.Υπαρχει προθεση για προσθετες θωρακισεις στα Ελληνικα αρματα;Μονο νεα διχτυα παραλλαγης εχω δει.
  -Του χρονου ερχεται το πρωτο τους f-35.
  Με τοσες εκδιωξεις στο Τουρκικο στρατευμα στο πιλοτηριο ανδρικελα-Πακιστανοι-πιθηκοι σε ρολο πιλοτου.
  -Συγχαρητηρια στο Pantsir s1.Δωριστε το για την φυλαξη των s400 στα πλαισια συσφιξης των «Ελληνορωσσικων σχεσεων».
  -Καλη βδομαδα σε ολους.

 • M.K.E

  Μια ακομη επισημανση:στον πινακα με τις δυναμεις που μετεχουν στο Αφγανισταν,δημιουργηθηκε θεμα απο την Τουρκια για την ονομασια των Σκοπιων,εξ ου και η υποσημειωση 1 που ουσιαστικα τους αποκαλει «Μακεδονια».Που ειναι οι δικοι μας επιτελεις και στελεχη που υπηρετουν στο ΝΑΤΟ να δημιουργησουν θεμα;μηπως το θεωρησαν ησσονος σημασιας;η πηραν εντολη να μην κανουν τπτ;σε καθε περιπτωση,αποτελει ολιγωρια εκ μερους μας,των οργανων μας και του πρισωπικου που μας εκπροσωπει.
  Ας μη παραπονουνται καποιοι μετα,ουτε να κελαηδανε οταν γινονται ε.α

  • kokki

   σχετικά με την υποσημείωση, σε ότι έγγραφο του ΝΑΤΟ υπάρχει το Fyrom πρέπει να αναγράφεται ή εν λόγω υποσημείωση. το επέβαλε ή «αδερφή» στο Νατο Τουρκια. και όπως είπαμε και παλαιότερα, όλοι τους φωνάζουν Μασεντονια και δε τρέχει τίποτα. εγκλήματα του παρελθόντος και ολιγωρία πολλών στα νατοϊκα μέρη, που λέγανε «άσε τώρα, εγώ θα κάνω τον υπουργό εξωτερικών και θα κάθομαι να εξηγω τι και πώς..»

 • KN

  Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν έναν χώρο οπου λίγοι τις χρησιμοποιούν για να κερδίζουν πολλα δυςτυχως.
  Εγω θα σταθώ πχ στις αερομεταφορές ασθενών ….που σωστά γινονται στην παρούσα φάση απο το στρατό….. ομως σε καθε φυσιολογικό κράτος υπαρχει αντίστοιχο τμημα του ΕΚΑΒ επαρκως στελεχωμένο με ελικόπτερα κα αεροπλάνα οταν χρειαστούν αερομεταφορές. Με αυτόν τον τροπο χρησιμοποιούνται πιο κατάλληλα μεσα και πιο ειδικο προσωπικό με πολυ πολυ χαμηλότερο κοστος.
  Εδω χρησιμοποιούμε πανάκριβα μεσα και μη ειδικο προσωπικό να κάνουν τη δουλεια διασωστών, γιατι απαξιώσαμε το αρμόδιο ΕΚΑΒ για τις αερομεταφορές.
  Πόσοι άνθρωποι χάνονται, ποσα χρηματα θα μπορούσαν να εξοπλίσουν νοσοκομεια σε ακριτικές περιοχές και τα δίνουμε σε πανάκριβες αερομεταφορές στρατιωτικών μέσων ….. για να κερδίζουν καποιοι χρηματα λογω ανταλλακτικών ή φωτογραφίες οτι ο στρατός ειναι παρον παντου!

  • M.K.E

   Και εμεις ξεκινησαμε με ονειρα και φιλοδοξιες ευρωπαικου κρατους..και πηραμε ε/π και αρχισαν οι τραγωδιες,μεχρις οτου εγινε κατανοητο οτι φορεας του δημοσιου με τετοια επικινδυνα «παιχνιδια» δεν μπορει να ειναι αλλος απο τις Ε.Δ.

   Προσφατο παραδειγμα,τα κανανταιρ της Ιταλιας εμφανισαν και αυτα πολυ χαμηλες διαθεσιμοτητες γιατι εγιναν μπαλακι αναμεσα στους διαφορους φορεις και υπηρεσιες και φυσικα ελλειψη χρηματων,γιατι η συντηρηση οποιουδηποτε αεροπορικου στολου θελει πολλα χρηματα,οδηγησε στο να εμφανιζονται πολυ λιγα και να ζητα απεγνωσμενα βοηθεια απο την Ευρωπη.
   Μην πεφτεις στην παγιδα «λεφτα που δθηκαν εκει θα πηγαιναν αλλου».Δεν θα πηγαιναν ποτε λεφτα σε πραγματικες αναγκες για λογους που ολοι βιωνουμε,γνωριζουμε,ζουμε.

 • Β.Κ

  Καλησπερα,

  Για τις εκποιήσεις: Μπορει κάλλιστα κατι να γινει ώστε να επανεξεταστεί το καθεστώς και η χρησιμότητα των υλικών που υπάρχουν. Δεν διαφωνούμε στο αποτελεσμα, στην διαδικασία ορισμού ενος υλικού προς εκποίηση διαφωνουμε. Οι «αρμόδιες επιτροπες» και οι κανονισμοί που ακολουθούν, πρεπει να αλλάξουν.
  Μονος σου ειπες οτι αργα ή γρήγορα όλα εκποιούνται. Το θέμα είναι γιατί αργά.

  Για τα λοιπά:
  2) 1000 στρατόπεδα με αστερίσκο. Εννοω τα παντα, απο Νοσοκομεία μεχρι Α/Δ και ναυσταθμους. Τα παντα. Επισης τα ΚΨΜ δεν ειναι ιδια με τα «κυλικεία». Τα κυλικεία ειναι κοινο μυστικο οτι ειναι ο κυριος Π/Υ μιας Μονάδας, κι ενα σημαντικο εργαλείο αυτοσυντήρησης. Ο νοών νοείτω.
  3) Τα καθαρα κέρδη είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια €, πλησίον της εκατοντάδας… Κι εννοώ από όλες τις εκμεταλλεύσεις του(ΚΨΜ, Λέσχες, ΣΟΑ, ΚΑΑΥ, κρατήσεις στελεχών υπερ λεσχης, «κυλικεία», ενοικιάσεις ΚΨΜ κτλπ)

  Συνοψίζοντας, αυτό που συμπεραίνω, ειναι πως παρερμηνευσες το αρχικό μου σχολιο. Λεω πως ολα αυτα βοηθούν σε ενα σημαντικό ποσοστό στην αυτοσυντήρηση των ΕΕΔ. Δεν λεω πως κανουν θαύματα. Αλλα θα μπορούσαν με σωστο τροπο. Κι εκφράζω παράπονο, διοτι με σωστές παρεμβασεις (αυξηση ποσοστού κέρδους στα ΚΨΜ, νομιμοποίηση κυλικείων, διαθεση μέρους κέρδους των Ταμείων) μπορουμε να αυτοεξοπλιζομαστε.

  • the division bell

   Καλημερα.
   Ο εχθρος του καλου ειναι παντα το καλυτερο. Φυσικα υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης. Η αρχικη μου αντιδραση αφορουσε στο οτι θεωρησα το αρχικο σου σχολιο αδικα ισοπεδωτικο. Τα θεματα που αναφερεις σηκωνουν κουβεντες ωρων και δεν εχει νοημα να τα συζητουμε με σχολια περιορισμενης εκτασης.
   Ενδεικτικα παντως θα σου αναφερω ενα περιστατικο. Οταν ΚΨΜ μεγαλου μαγαζιου του ΕΣ (ας μην αναφερουμε που) περασε στα χερια ιδιωτη, οι τιμες τριπλασιαστηκαν (πχ ο καφες απο 0,5 πηγε στο 1.5 ευρω) ΚΑΙ για το προσωπικο. Αν συμφωνουμε το κοστος λειτουργιας του ΕΣ (και το κερδος του ιδιωτη) να το επωμισθουν τα στελεχη των ΕΔ, παω πασο…
   Χαιρετω.