Ανασκόπηση εβδομάδας #30

53

Στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του απερχόμενου Αρχηγού Στόλου (ΑΣ) Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Καραγεώργη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ. Kατά την ανάγνωση της πρώτης Ημερησίας Διαταγής, ο νέος ΑΣ επεσήμανε ότι ο χρόνος μετάπτωσης από την ειρηνική περίοδο, σε περίοδο έντασης – κρίσης – πολέμου έχει πλέον μηδενιστεί και «επιβάλλεται η συνεχής εγρήγορση των ΕΔ και του Στόλου μας ο οποίος οφείλει να εκπαιδεύεται όπως θα πολεμήσει», θέτοντας ως προτεραιότητες:

 • Την ενίσχυση της ομαδικότητας – ορμητικότητας και του μαχητικού πνεύματος των πληρωμάτων.
 • Την αποφασιστικότητα κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων
 • Την ανάπτυξη των ηγετικών δυνατοτήτων των αξιωματικών του Στόλου και την αξιοποίηση των αποδεδειγμένα εξαίρετων γνώσεων και εμπειριών των Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και ναυτών των πολεμικών πλοίων, ώστε το ΠΝ να συνεχίσει να αποτελεί δύναμη σταθερότητας και αποτροπής.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα της γείτονος, ο Αντιναύαρχος Ιω. Παυλόπουλος σημείωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων, και με δεδομένο ότι από την αρχαιότητα ήμασταν πάντα λίγοι αριθμητικά έναντι των αντιπάλων μας, θεωρώ πως κεντρική φυσιογνωμία τον πολυμήχανο Οδυσσέα, που επιβίωσε και έφτασε στην Ιθάκη του. Απαιτείται ανορθόδοξος τρόπος σκέψης και δράσης και μεγιστοποίηση δυνατοτήτων των διαθέσιμων μέσων και οπλικών συστημάτων, των Διοικήσεων του Στόλου». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη του ΓΕΕΘΑ για την συγκρότηση «Διακλαδικής Διοίκησης Αιγαίου» με διοικητή τον Αρχηγό Στόλο, στον οποίο θα υπάγεται η ΑΣΔΕΝ και η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Στις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ), από τον Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου στον Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη. Κατά την ανάγνωση της Ημερησίας Διαταγής, ο παραδίδων Α/ΤΑ και νέος Α/ΓΕΑ, αναφέρθηκε στην πλήρης αξιοποίηση του bunker ΔΙΑΣ, την εκτέλεση της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ το περασμένο έτος με συμμετοχή ξένων πολεμικών αεροποριών, τη συμμετοχή για πρώτη φορά ξένων εκπαιδευόμενων στην Μεικτή Σειρά ΣΟΤ, τις μελέτες για την αντικειμενική αξιολόγηση του προσωπικού, την αναθεώρηση του συνόλου των θεσμικών κειμένων του Αρχηγείου και στην αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπηρεσιών του Αρχηγείου σύμφωνα με τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα και πνεύμα οικονομίας. Από την πλευρά του, ο νέος Α/ΤΑ παρούσιασε το Όραμα για μια ισχυρή και ευέλικτη Τακτική Αεροπορία, που θα λειτουργεί ως πανίσχυρη δύναμη αποτροπής, ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά, στις απαιτήσεις του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και έθεσε ως στόχους:

 • Τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε υψηλά επίπεδα
 • Την αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών μας συστημάτων και μέσων
 • Την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο έδαφος και στον αέρα
 • Την ασφάλεια των Πτήσεων και Εδάφους
 • Τη βελτίωση των χώρων και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού.

Από 20 Ιανουαρίου έως και 3 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται στην 115 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη, συνεκπαίδευση της Π.Α. με την 555 Fighter Squadron της USAFE (United States Air Forces in Europe), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Aviano στην Ιταλία, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Αεροποριών. Σκοπός είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Η 555 FS συμμετέχει με 14 αεροσκάφη F-16CM και 280 άτομα προσωπικό, που μεταστάθμευσαν στην Α.Β. Σούδας με την υποστήριξη αεροσκαφών C-130 και KC-135.

Στις 27 Ιανουαρίου ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, επισκέφθηκε Στρατόπεδα και Φυλάκια της Περιοχής Ευθύνης της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Ενημερώθηκε για το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού, συνομίλησε με το προσωπικό και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

Στις 25 Ιανουαρίου εκπαιδευόμενοι της 18 Εκπαιδευτικής Σειράς του Βασικού Σχολείου Πεζοναυτών Αξιωματικών, της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτές, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην 110ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, όπου τους υποδέχτηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μονάδας και ξεναγήθηκαν στους χώρους της. Στις 27 Ιανουαρίου την 110ΠΜ επισκέφθηκαν και μαθητές του 7oυ Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Διοικητής της Μονάδας απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για την αποστολή της, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την 337 Μοίρα και τη Μοίρα Επιχειρησιακής Υποστήριξης όπου και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους.

Στις 24 Ιανουαρίου  πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ενημέρωση εκπροσώπων φορέων Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργείων και των Γενικών Επιτελείων. Η ενημέρωση περιλάμβανε κατευθύνσεις και οδηγίες επί θεμάτων σύνταξης και αναθεώρησης της σχεδίασης της πολιτικής άμυνας.

Αμυντική βιομηχανία

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τη μη υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων παρουσιάζονται στον ετήσιο απολογισμό δράσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με τον οποίο εντός του 2016  υπογράφησαν 7 μόνο συμβάσεις (1 διακρατική και 6 εμπορικές) συνολικής αξίας 27.692.242,13€ και 400.000$ ενώ τροποποιήθηκαν άλλες 3 (2 LOA και 1 εμπορική). Αναφέρονται επίσης η δρομολόγηση των ενεργειών για υλοποίηση 11 κατακυρωτικών διαταγών νέων υποπρογραμμάτων, η δρομολόγηση της τροποποίησης ακόμη 5 εμπορικών συμβάσεων οι οποίες χρόνιζαν με σκοπό την ολοκλήρωση αυτών, η πίστωση υλοποίησης έργου ΑΩ συνολικής πιστωτικής αξίας 357.000.000€, η προώθηση (και ψήφιση από τη Βουλή) του Ν.4376/16 με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ΑΩ από ληγμένες Συμβάσεις ΑΩ με ανεκτέλεστο μέρος που είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη επιπλέον νέων προγραμμάτων ΑΩ πιστωτικής αξίας 7.600.000€, ο έλεγχος-εκκαθάριση άλλων 10 Συμβάσεων ΑΩ, καθώς και η πιστοποίηση κατά ISO 9001:2015 του Τμήματος Κωδικοποίησης της Διεύθυνσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Αναλυτικότερα οι δράσεις της ΓΔΑΕΕ για το 2016 στο συννημένο αρχείο εδώ.

Το διάστημα 17-19 Μαΐου η χώρα μας θα φιλοξενήσει το 1ο Διεθνές/Μεσογειακό Συνέδριο με θέμα την τεχνολογία των μη επανδρωμένων οχημάτων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και έκθεση/επίδειξη πολιτικών και στρατιωτικών μη επανδρωμένων συστημάτων κάθε τύπου (UGV, UAV, USV, UUV), στην περιοχή του Μαραθώνα.

Στρατιωτική διπλωματία

Επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία πραγματοποίησε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος. Στο πλαίσιο αυτής, στις 24 Ιανουαρίου συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας Jeanine Hennis – Plasschaert, στη Χάγη. Συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος καθώς επίσης και τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια με ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό. Έγινε επίσης ανασκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής. Την επομένη, ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurojust) Michèle Coninsx. Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 27 Ιανουαρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, δέχθηκε στο γραφείο του τον Ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Colonel N. Saeed Al Zahmi. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτή ήταν και η πρώτη συνάντηση του νέου Α/ΓΕΑ με ξένο αξιωματούχο. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του έμαθε για την αποστράτευσή του ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στα ΗΑΕ.

Σώματα Ασφαλείας

Την δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών μέσω του διεθνούς προγράμματος SPOC προωθεί η ΕΛ.ΑΣ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ψηφιακή βάση δεδομένων η οποία θα συγκεντρώνει, διαχειρίζεται και ενοποιεί τα αντίστοιχα δεδομένα από τις μέχρι σήμερα ξεχωριστές βάσεις που διατηρούν η ΕΛ.ΑΣ., το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Σ.Δ.Ο.Ε., τα Τελωνεία, καθώς και οι διεθνείς υπηρεσίες Interpol, Europol και Sirene. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται στην ενιαία βάση δεδομένων θα αφορούν πρόσωπα τόσο από την τρομοκρατία, όσο το οικονομικό και το κοινό ποινικό έγκλημα. Θα ανανεώνονται και θα επικαιροποιούνται δε, αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα θα υπάγεται στην Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. και η σύστασή του θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια. Ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη προκηρυχθεί.

Κύπρος

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24-26 Ιανουαρίου επιχειρησιακή αξιολόγηση Μοίρας Ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Κατά την αξιολόγηση εξετάστηκαν αντικείμενα προσβολής στόχων σε όλο το μήκος και βάθος της περιοχής δράσης των ελικοπτέρων σε συνεργασία με χερσαίες δυνάμεις οι οποίες απεικόνιζαν τον εχθρό καθώς και αντικείμενα ταχείας επανεξυπηρέτησης των πτητικών μέσων. Καταδείχθηκε ο υψηλός βαθμός επαγγελματικής κατάρτισης και επιχειρησιακής ετοιμότητας τόσο των ιπταμένων πληρωμάτων, όσο και του προσωπικού εδάφους.

Ανατολικός Παρατηρητής

Βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık κατά την σημερινή τελετή ένταξης στο TDK του πλοίου διάσωσης υποβρυχίων (MOSHIP) ALEMDAR (A582). Κατά την ομιλία του στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης, ο Işık δήλωσε πως «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, μετά από δίκη μηνών, είναι μία απόλυτη απογοήτευση. Μιλώ ξεκάθαρα, είναι μία πολιτική απόφαση. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να επιστραφούν 8 άνθρωποι που ενεπλάκησαν στη δόλια απόπειρα πραξικοπήματος;» ενώ υποστήριξε πως «γνωρίζαμε μέχρι τώρα τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο PKK και το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (DHKP-C) μέχρι τώρα. Με αυτή την απόφαση, η Ελλάδα αποκάλυψε πόσο λανθασμένη είναι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι μία άδικη απόφαση και καλούμε την Ελλάδα να τη διορθώσει το ταχύτερο δυνατό και να επιστραφούν αυτοί οι 8 στην Τουρκία». Παράλληλα επανέλαβε ότι λόγω της «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην Κύπρο το 1974 και με πρόσχημα τις επιχειρήσεις για «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στη δεκαετία του ΄90, η Τουρκία υπέστη περιορισμούς στις προμήθειες οπλικών συστημάτων, οι οποίες ωστόσο οδήγησαν στην ίδρυση των αμυντικών βιομηχανιών ASELSAN και TUSAŞ και πλέον «δόξα στον Αλλάχ, μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας τα οπλικά συστήματα που χρειαζόμαστε».

Στις 25 Ιανουαρίου, ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Ümit Dündar και ο Αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Στρατηγός Qamar Javed Bajwa υπέγραψαν στο Rawalpindi νέα συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας στο τομέα της εκπαίδευσης και αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την προμήθεια του αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος S-400. To δημοσίευμα υποστηρίζει ότι λόγω των κατεπειγουσών αναγκών της Τουρκίας, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος αποτελεί σημαντικό σκέλος των διαπραγματεύσεων, οι οποίες εφόσον ευοδωθούν, περιλαμβάνουν εκτός από την προμήθεια των S-400, και τη διμερή συνεργασία για την συμπαραγωγή ενός κοινού τουρκο-ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.

 • kostaspgn

  «bunker ΔΙΑΣ»?
  Τι ειναι αυτο?

  Επισης διαβασα σε μερικα site οτι θα στειλουμε(αυτην η την επομενη εβδομαδα) στις ΗΠΑ letter of request για την αναβαθμιση 90 περιπου f-16.Ειναι αληθεια?

  • Γ.Μ.

   Bunker «ΔΙΑΣ» ονομάζονται οι πρώην ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην Λάρισα, όπου πλέον στεγάζεται το ΕΚΑΕ.

   Θα μας επιτρέψετε να μη σχολιάσουμε δημοσιεύματα του συγκεκριμένου site που εννοείτε…

   • Ioannis

    Τι να σχολιάσετε? Παραγωγή άρθρων δίχως πηγές, δίχως αρθρογράφους, δίχως παραπομπών, δίχως τίποτα….Άρθρα μυθιστορηματικού τύπου ή επιστημονικής φαντασίας με σκοπό να φτάνουν κάθε μέρα κατά της 9 με 10 το βράδυ την ανθρωπότητα στα πρόθυρα του ολοκληρωτικού πολέμου και τα κλικ τους στον «7ο ουρανό»

 • Πρέσβης

  1. Αν γινει αυτο με τους S-400 θα πεταξουν την Τουρκια εξω απο το ΝΑΤΟ (θελω να πιστευω).
  2. Ηταν που οι Ρωσοι δε θα πουλαγαν S-400 στους Τουρκους, μονο και μονο επειδη εχουν συμφωνησει «ατυπα» μαζι μας να μην το κανουν.
  3. Μονο 30εκ για εξοπλιστικα την ωρα που οι γειτονες δινουν 6δις και τα «συγχρονα» οπλικα συστηματα μας αρχιζουν να γινονται ξεπερασμενα (αν δεν ειναι ηδη).

  • Γ.Μ.

   «οι Ρωσοι δε θα πουλαγαν S-400 στους Τουρκους, μονο και μονο επειδη εχουν συμφωνησει «ατυπα» μαζι μας να μην το κανουν»

   Ποιος τα λέει αυτά αγαπητέ κύριε «Πρέσβη»; Μήπως το site που εννοεί και ο φίλος kostaspgn στο δικό του μήνυμα;

   • Πρέσβης

    Ειρωνικα το εγραψα κυριε «Γ.Μ.». Το ειπα, γιατι η κοινη γνωμη (προφανως αυτοι που διαβαζουν το εν λογω site) εχει πιστει οτι υπαρχει οντως τετοια συμφωνια. Ειναι δυνατον??? Σας παρακαλω πολυ κυριε. Ποιος νομιζετε οτι ειστε και με προσβαλετε ετσι (χεχε)???
    Υ/Γ: Απ’οτι εχω καταλαβει, αν αναφερθει το ονομα του site που εννοει ο «kostaspgn» στο e-Amyna προκειται περι βρισιας, κατι σαν το «ακατανομαστος» (Voldemort) στο Harry Potter. Σωστα???

    • Γ.Μ.

     Σωστά! Δεν ξεστομίζουμε τέτοιες κουβέντες εδώ μέσα…. Στο σπίτι του λογοκλεμμένου δεν μιλάμε για τον λογοκλέπτη!

  • jim_97

   Δεν παίζει με τίποτα να πάρουv S-400.Για να πιέσουν τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς να κάνουν καλύτερη προσφορά γίνεται η ιστορία.Δεν θα μακροημερεύσει η συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας τόσο πολύ.
   Ακόμα και οι Ρώσοι να θέλουν να το πουλήσουν στην Τουρκία ποιος τους εγγυάται ότι δεν θα πέσει σε δυτικά χέρια το σύστημα που αποτελεί την αιχμή της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας.Ακόμα και οι ίδιοι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν τεχνολογίες του συστήματος.
   Αν ποτέ πάρουν κάποιο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα δεν πρόκειται να είναι παρά κάποια πολύ υποβαθμισμένη έκδοση του S-400 και σε 2-3 συστοιχίες πιστεύω.
   Ακόμα και το Ιράν δυσκολεύτηκε να προμηθευτεί S-300, που είναι και παλαιότερο σύστημα.

   • Πρέσβης

    Aν ειναι ετσι, τοτε γιατι πουλησαν στην Κυπρο S-300? Δε θα επεφτε σε δυτικα χερια το συστημα (που οντως επεσε)? Οι αμερικανοι καλλιστα μπορουν να αντιγραψουν τους S-300 εδω και ποσα χρονια (μεσω ημων), αλλα δεν το κανουν. Γιατι αραγε? Επομενως δεν τιθεται ζητημα αντιγραφης. Τελος ας σκεφτουμε οτι μαλλον S-400 θα παρει και η Κινα σε λιγα χρονια σε μικρη ποσοτητα μονο και μονο για να αντιγραψουν το συστημα (οπως παντα). Οι Ρωσοι να πουλησουν θελουν, ειδικα τωρα που τραβανε ζορια…

 • Aias

  Με δεδομένο πως η Ελλάδα έχει ρωσικά αντιαεροπορικα ,δύσκολο να αναφέρεται πως η Τουρκία θα εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ.
  Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες κτήσης των δικών μας καλό είναι να έχουμε μια γενική επαφή με την πραγματικότητα.
  Η Τουρκία ,θα δημιουργήσει δυσαρέσκεια και αυτό μόνο, έχει το βάρος και την στόφα για να το ξεπεράσει.
  Εδώ επικεντρώνεται η δική μας στάση.
  Μήπως, αν ισχύει τέτοιο ενδεχόμενο, να μετρήσουμε το δικό μας βάρος;
  Και ας βγει λίγο;
  Μια παράσταση στην Ρωσία;
  Έτσι να ξεκαθαρίσουμε και που στεκόμαστε, επιτέλους, μπας και σοβαρευτούμε σιγά-σιγά.

 • Ivy Chris

  Το Pdf με τις δράσεις της ΓΔΑΕΕ για το 2016 απεικονίζει την υπάρχουσα… κατάσταση
  Ας σταθώ στο κατ’ εμε σημαντικότερο.

  «Παρασχέθηκαν διευκολύνσεις προκειμένου να δοκιμαστούν και/ή αναπτυχθούν
  προϊόντα από την Αμυντική Βιομηχανία»

  Τι εννοούν «διευκολύνσεις»?
  Δλδ. πχ.
  -μήπως φοροαπαλλαγές σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ομοειδών εταιριών μια που δεν υπάρχει ρευστό??
  -μήπως παραχώρηση Δημοσίων ακινήτων εγκαταλελειμμένων, στη κυριότητα των ΕΔ. για ανακαίνιση & χρήση?
  -ή μήπως αναθέσεις κατασκευής πρωτοτύπων καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων προς μελλοντική δοκιμή & αγορά για εξοικονόμηση πόρων?
  θα μπορούσα να γράφω συνέχεια τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η λίστα, ακόμη και στη τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, αλλά αντ’ αυτού διαβάζουμε για
  μνημόνια με Ινδονησία, κωδικοποίηση με Ρωσία, επισκέψεις, διαλέξεις, εκθέσεις & περίπτερα.
  Ωραία, όλα αυτά χρειάζονται και θεωρούνται αυτονόητα, αλλά είναι αυτές οι άμεσα αναγκαίες δραστηριότητες που απαιτούνται για να στηρίξουν & να υποστηρίξουν τις ΕΔ την δεδομένη χρονική στιγμή?
  Θα σκεφτόμουν- εγώ ο άσχετος- ότι ένας υπουργός,
  -ζήτησε από μια (1η) ομάδα επιτελών του τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης λίστας με τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες παραγωγής προηγμένης & καινοτόμου τεχνολογίας. (1 εβδομάδα)
  -με τη παράδοση θα ανέθετε μια μελέτη σε μια (2η) μικτή επιτροπή στρατιωτικών, επιστημόνων κ.α. με σκοπό την ανεύρεση συνεργιών παράλληλων τεχνολογιών, πιθανών συμπαραγωγών για τη δημιουργία σύνθετων συστημάτων για χρήση σε πολλαπλούς τομείς- το σημαντικότερο ΚΑΙ πέραν του στρατιωτικού. (3 μήνες)
  -Παράλληλα σε μια άλλη (3η) ομάδα θα ανέθετε τη σύνταξη μελέτης για τα αναγκαία εξειδικευμένα-καινοτόμα συστήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν οι ΕΔ το 2030 προκειμένου να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις πολιτικές που απαιτούνται, κατ’ελάχιστο, για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις. (2 μήνες)
  – Οι (2η) & (3η) ομάδες δια των επικεφαλής θα ανελάμβαναν- κατ’ εντολή βεβαίως του φανταστικού υπουργού- τη σύνταξη μελέτης επιλογής & σκοπιμότητας για συγκεκριμένες αναγκαίες τεχνολογίες, ει δυνατόν απόρρητες, καθώς και το σχεδιασμό συστημάτων με χρήση αυτών που θεωρούνται απαραίτητα να είναι από ενδογενή παραγωγή.(6 μήνες)
  Δλδ. σε 1 χρόνο περίπου η ΓΔΑΕΕ θα είχε επιτελέσει αυτό που δεν έχει γίνει τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα και θα είχε μπει ο θεμέλιος λίθος για μια στέρεη πορεία χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

  <<Τι είναι πιο σπουδαιότερο η γνώση ή η φαντασία? Η γνώση είναι περιορισμένη, προσδιορίζει τι καταλαβαίνουμε και τι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή.
  Η φαντασία θα έλεγα είναι η γνώση, διότι η γνώση αποκτάται μέσα από τη φαντασία, την περισυλλογή, την επεξεργασία πληροφοριών, την έρευνα, η οποία μεταφράζεται τελικά σε γνώση, λόγω του γεγονότος ότι κάθε είδους εφεύρεση ή θεωρία δημιουργήθηκε εσκεμμένα, ως αποτέλεσμα μιας ιδέας που μορφοποιήθηκε από τη φαντασία
  Φαντασία είναι εκεί που θέλουμε να είμαστε σε κάποια χρόνια".
  Albert Einstein, in The Saturday Evening Post (26 October 1929)

  • Γ.Μ.

   Με τον όρο «διευκολύνσεις» ίσως να εννοούν και τη συνέχιση των πληρωμών των «εργαζομένων» εργοστασίων που δεν λειτουργούν από τον Οκτώβριο του 2013… Φυσικά γι’ αυτό το «επίτευγμα» είναι υπεύθυνοι όλοι όσοι πέρασαν από «θέσεις ευθύνης» από τότε έως σήμερα!

   • Ivy Chris

    Τα προβλήματα της αμυντικής βιομηχανίας είναι γνωστά, διαχρονικά & δισεπίλυτα.
    Οταν υπήρχε η δυνατότητα τη χρυσή δεκαπενταετία δεν επιλύθηκαν τουναντίον είτε διευρύνθηκαν είτε ετεροχρονίστηκαν, με αποτέλεσμα την πτώχευση.
    Το θέμα όμως είναι ότι όλα τα προβλήματα επιλύονται αρκεί να αντιμετωπιστούν με κατάλληλες πολιτικές, χωρίς ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, με προσήλωση & δέσμευση στον στόχο.
    Κάτι τέτοιο ωστόσο, απαιτεί νέο τρόπο σκέψης, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό & προσανατολισμό, εκσυγχρονισμό και ολική διοικητική & οικονομική αναδιάρθρωση.
    Το ερώτημα λοιπόν είναι, ποιός έχει τα εχέγγυα για να το επιτύχει?
    Η αύξηση της απασχόλησης είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επανεκκίνηση σαν αυτοσκοπός, αλλά είναι αποτέλεσμα προσπάθειας που μέσα από την αναγέννηση της εγχώριας τεχνογνωσίας & τεχνολογίας θα δημιουργήσει νέους πόρους, οι οποίοι με επανεπένδυση θα αποδώσουν εκ νέου κ.ο.κ.
    Αυτό πράττουν οι έξυπνες κοινωνίες, δλδ. ψηφοφόροι…

  • Ανδρέας

   Νομίζω εννοούν περιπτώσεις όπως οι εν πλω δοκιμές του πυργίσκου με τα ηλεκτροοπτικά της Miltech(;) στο περιπολικό Αρκιοί που αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο.(βλ και επική ναυμαχία Naval Analysis-Γ.Τσιμπούκης περί λογοκλοπής στα σχόλια).

   • Ivy Chris

    Αγαπητέ, προφανώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις οι οποίες όμως δείχνουν τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που υπάρχουν και λειτουργούν ως διάττοντες αστέρες φωτίζοντας το μαύρο μας το σκοτάδι.
    Ο νέος Αρχηγός του Στόλου μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση και γενικά το Βιογραφικό & ειδικότερα το ιστορικό του.
    Αυτό που με προβλημάτισε στην ομιλία του ήταν το «out pf the box thinking» που ανέφερε, ωσάν να έχουμε εκτελέσει τόσο καλά το «in the box thinking» όπου πλέον πρέπει να προσπαθήσουμε για το «unthinkable» προκειμένου να αντεπεξέλθουμε.
    Δλδ. έχουμε εκτελέσει όλα τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και δεδομένης πλέον της ποσοτικής ανισορροπίας πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά.
    Το out of the box θα ήταν να επαναφέρουν στην υπηρεσία το θωρηκτό «Αβερωφ».
    Ολα τα άλλα είναι αναμενόμενα.
    Θυμάμαι, πρέπει να ήταν περίπου αρχές του ’80, που είχε γίνει πρώτο θέμα στις ΗΠΑ η επιστροφή του «Missouri» επί R.Reagan, και λέγαμε τότε καλά τρελοί είναι χαλούν τόσα χρήματα για σκάφος του ’40? Εβγαλαν τα κανόνια έβαλαν Tomahawks κλπ.. Πρέπει να αποσύρθηκε περ. το 2000. δλδ πήρε κανονική σύνταξη, όχι μειωμένη.
    Γιατί δεν υιοθετούμε ως κοινωνία τα θετικά μιας άλλης κοινωνίας, αφού δεν εφεύραμε εμείς τη πυρίτιδα παρά μόνο τη Δημοκρατία, αλλά ως συνήθως μόνο τα αρνητικά?
    Εχω καταλήξει ότι είναι ψυχοπαθολογικής αναλύσεως το πρόβλημα

    • SierraZulu

     Jokes aside, τέλη 80’s είχε μελετηθεί από το ΠΝ η ενεργοποίηση του ΑΒΈΡΩΦ. Τελικά επικράτησε η λογική.

     • Ivy Chris

      αυτό έλειπε

     • Dimitris C. Beis

      Πλάκα κανεις!

    • Γ.Μ.

     Τα θωρηκτά κλάσεως Iowa παροπλίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’40 για να επανέλθουν προσωρινά σε υπηρεσία το 1951 για ένα διάστημα 6ετίας-7ετίας (πλην του θρυλικού USS Missouri που παρέμεινε ενεργό συνεχόμενα έως το 1955). Όλα επανεξοπλίστηκαν και επανήλθαν σε υπηρεσία τη δεκαετία του ’80 για να αποσυρθούν -οριστικά αυτή τη φορά- μερικά χρόνια αργότερα, με τελευταίο το ΒΒ64 USS Wisconsin που παροπλίστηκε στα τέλη του 1991. Κανένα δεν παρέμεινε ενεργό έως το 2000 που αναφέρετε. Επίσης κανένα δεν παρέμεινε ενεργό για περισσότερα από 25 χρόνια συνολικά. Οπότε η σύνταξη βγήκε μάλλον …μειωμένη.
     Πάντως οι ανάγκες που οδήγησαν το USN στο να ενεργοποιήσει ξανά εκείνους τους δεινόσαυρους κατά την δεκαετία του ’80, ήταν πολύ συγκεκριμένες (ανάγκη ύπαρξης αντίπαλου δέους στα νεοεμφανισθέντα τότε σοβιετικά βαρέα καταδρομικά Kirov και, κυρίως, η ανάγκη για πλατφόρμες παροχής πυρών υποστήριξης στο USMC στο πλαίσιο επιχειρήσεων που τότε προβλέπονταν ότι θα πραγματοποιούσε). Συνεπώς δεν αποτελούν παράδειγμα για γενικότερα συμπεράσματα.

     • Ivy Chris

      Ναι, έχετε δίκιο για το Wisconsin για τον χρόνο παροπλισμού το 1991 (αν και δεν το ανέφερα), αλλά όχι ότι ήταν το τελευταίο, μια που το Μissouri αποσύρθηκε το 1992 & παροπλίστηκε το 1995 οριστικά.
      Εγώ έκανα λάθος για την αναφορά του 2000.
      Αλλά δεν είναι η ουσία οι ακριβείς χρονολογίες όσο η ύπαρξη & η δυνατότητα λειτουργίας αυτών των πλοίων επί 50 έτη.
      Είναι καθαρά θέμα μακροπρόθεσμων στρατηγικών αποφάσεων.
      Ομως η προσέγγιση στη διαχείρηση αυτών των μονάδων όσον αφορά την συνεχή ή διακεκομμένη ενεργό υπηρεσία, δείχνει πόσο πτωχή τω πνεύματι είναι η Ελληνική προσέγγιση, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών.
      Ο επανεξοπλισμός του Missouri, όχι μόνο η επανενεργοποίηση- συνέπεσε επίσης με την Desert Storm όπου χρησιμοποιήθηκε.
      Συμπεράσματα μπορούν και πρέπει να εξάγονται κάθε φορά που μια άλλη – πιο προηγμένη- χώρα ενεργεί διαφορετικά από την Ελληνική ακολουθούμενη πρακτική, να αναλύονται και να/μην υιοθετούνται ανάλογες πρακτικές.

     • Γ.Μ.

      Έχετε δίκιο για το Missouri. Αποσύρθηκε το Μάρτιο του 1992. Ωστόσο το πρόγραμμα επανεξοπλισμού του είχε αρχίσει αρκετά νωρίτερα (1984 και ολοκληρώθηκε το 1986) από την επιχείρηση «Desert Storm». Το Missouri συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Κόλπου όπως και το Winsonsin. Ήταν η τελευταία σύγκρουση στην ιστορία, στην οποία έλαβαν μέρος θωρηκτά. Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο μήνυμα η ενεργοποίηση των τεσσάρων θωρηκτών της κλάσης Iowa τη δεκαετία του ’80 είχε να κάνει με συγκεκριμένους σχεδιασμούς (στρατηγικού επιπέδου θα λέγαμε) που επιβάλλονταν από τις Ψυχροπολεμικές συνθήκες της περιόδου. Π.χ. η εμφάνιση των Kirov, το αμερικανικό δόγμα για τα «600 πολεμικά πλοία», η ικανότητά τους για βολή πυρηνικών όπλων (τόσο από τα πυροβόλα των 16″, όσο και με τους Tomahawk πλέον) κτλ. Η ναυπήγηση πλοίων που θα προσέφεραν αντίστοιχες δυνατότητες θα κόστιζε πολύ χρήμα και χρόνο στο USN, το οποίο τις είχε ανάγκη άμεσα. Γι’ αυτό και επέλεξε την ενεργοποίηση των δεινοσαύρων. Μιλάμε δηλαδή για εξεζητημένη περίπτωση, που απετέλεσε εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα. Επ’ αυτού λοιπόν και το σχόλιό μας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν προσφέρεται για εξαγωγή ιδιαίτερων συμπερασμάτων.

   • manolis

    O πυργίσκος με τα ηλεκτροοπτικά της Miltech δεν ειναι εγκατεστημενος στο περιπολικό του ΛΣ Αρκιοί αλλα σε κανονιοφορο του ΠΝ OSPREY . Και ελεος δεν ειναι «out pf the box thinking» αλλα η λογικη αποκατασταση μιας βασικοτατης ελλειψης σε αρκετα πλοια του ΠΝ.

    • Ανδρέας

     «Παρασχέθηκαν διευκολύνσεις προκειμένου να δοκιμαστούν και/ή αναπτυχθούν προϊόντα από την Αμυντική Βιομηχανία» σε αυτό αναφέρομαι αγαπητέ Manolis και όχι στο «out of the box thinking».Πάντως αν σκεφτεί κανείς ότι πιθανόν δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και δεν υπάρχουν καν οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, συνιστά πρωτοπορία απο μια άποψη.Έχετε δίκιο για το πλοίο εγκατάστασης.Η δοκιμή ενός νέου προϊόντος εν πλω δεν συνιστά «λογικη αποκατασταση μιας βασικοτατης ελλειψης σε αρκετα πλοια του ΠΝ» αλλά απλά την προοπτική υλοποίησης της, νομίζω.

     • manolis

      Επειδη στο -μοναδικο- σχετικο δημοσιευμα αναφερεται οτι το ΠΝ «αποδεχεται» το συστημα και κυριως επειδη υπαρχει εν εξελιξει σχετικος διαγωνισμος για αποκατασταση της ελλειψης αυτης στις 4 κανονιοφορους του που δεν εχουν ηλεκτροοπτικα μεσα, τεινω στο οτι δεν ηταν διαθεση πλοιου για απλη δοκιμη ή και αναπτυξη του πυργισκου της Μιλτεκ, αλλα τμημα της διαδικασιας του ανω διαγωνισμου. Δεν ειναι μεγαλη η διαφορα, ειναι ομως υπαρκτη.

 • Ερμηνεύοντας τον ΑΣ, βασιζόμαστε στη ναυτοσύνη και την ιστορία μας για να νικήσουμε τον πάντα πολυάριθμο πιθανό εχθρό μας. Με λίγα λόγια συνεχίζουμε τη παράδοση των μειωμένων εξοπλιστικών και άρα των μειωμένων δυνατοτήτων ώστε να καταλήξουμε «στην Ιθάκη μας» μετά κόπων και βασάνων, στηριζόμενοι στα διαθέσιμα μέσα μέχρι να λιώσουν. Αγορές γιοκ. Και αυτά τα λόγια ως απάντηση «αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα της γείτονος»!

  • SPY_GR

   Σωστή παρατήρηση, όπου ακούς συνεχώς «βασιζόμαστε στον κύριο πολλαπλασιαστή μας το προσωπικό…» που είναι βέβαια ακριβές αλλά όχι όμως πανάκεια δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν (των πολιτικών), ξέχνα τα εξοπλιστικά αυτά με σημαντικό κόστος τουλάχιστον.
   Βλέπεις είναι γεράκος και το Θ/Κ Γ.Αβέρωφ που μας ξελάσπωσε το 1912-13! Ας ελπίσουμε να βρεθεί κάτι ανάλογο και στις μέρες μας…

   • Ανδρέας

    Δηλαδή σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε την τριήρη;

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Θα μπορούσε να αναφέρει και το δίκαιο του αγώνα μας που ως γνωστό στην ζυγαριά υπερέχει ακόμα και των πυρινικών…

   • Πραγματικά, μόνο το δίκαιο του αγώνα μας δεν επικαλέστηκε, που οδηγεί μαθηματικά στη νίκη του αδικημένου (not). Σε όλα τα σημεία της ομιλίας του, ο ΑΣ επικεντρώνεται σχεδόν εξ’ολοκλήρου στα πληρώματα (ομαδικότητα, πνεύμα, αποφασιστικότητα, ηγετικότητα, αξιοποίηση γνώσης και εμπειρίας) ενώ αφήνει ένα μικρό «παραθυράκι» σε εκσυγχρονισμούς/αναβαθμίσεις με τη φράση «μεγιστοποίηση δυνατοτήτων διαθέσιμων μεσών». Και καπάκι «ανορθόδοξος τρόπος σκέψης» που αναρωτιέται κανείς τι θέλει να πει ο ποιητής. Οι ίδιες και οι ίδιες κασέτες σε κάθε ομιλία. Καμία αναφορά σε προγραμματικούς στόχους και σε απόκτηση μεσών (εντύπωση προκαλεί η παράλειψη αναφοράς σε P3 ή Ρουσσέν!) σε μια εποχή που οι τεχνολογικές και γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και απαιτούν επενδύσεις τόσο σε έρευνα αλλά και σε μέσα. Φυσικά για τη κατάσταση αυτή το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνη φέρει η Πολιτεία. Ας ευχηθούμε να αλλάξει κάτι γιατί το μέλλον μας επιφυλάσσει όντως πραγματική Οδύσσεια εκπληρώνοντας τα λόγια του ΑΣ.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Ρε παιδιά, ξέχασε να αναφερθεί και σε μία άλλη καταλυτική παράμετρο, που ανατρέπει κάθε συσχετισμό στον ναυτικό πόλεμο, το DNA του Έλληνα, καθώς και τις προφητείες των γερόντων, μιλάμε για υπερόπλα, απαπα, αδιάβαστος ο νέος ΑΓΕΝ.

   • Θα τα ακούσεις από Κυναίγειρο τώρα, πας γυρεύοντας :-)

 • kostaspgn

  Παντως, νομιζα οτι ο προυπολογισμος για το 2016 ηταν 400 εκ.

 • Γ.Μ.

  Το πρόγραμμα TF-X.

  • ellin

   η ερωτηση ηταν κυριως για ποιο τομεα αυτου του προγραμματος.με βαση το σχετικα χαμηλο ποσο μιλαμε για μια αρχικη σχεδιαση?και θεωρειται εφικτο κυριως απο οικονομικης πλευρας την υλοποιηση ενος τετοιου προγραμματος απο τους γειτονες?

   • Θα υπάρξει σύντομα σχετικό άρθρο.

 • Γιώργος

  Γνωρίζουμε γιατί η συμφωνία για FOS για τα Mirage δεν υπογραφηκε; Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα;

  • Γ.Μ.

   Γιατί ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος. Πρόσφατα υπήρξε συνάντηση στην ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων εταιρειών ώστε να εξεταστούν τυχόν εναλλακτικές λύσεις.

   • Βασιλης

    Γιατι υπαρχουν πολλές εταιρειες για την υποστηριξη των mirage; να δουμε ποσο θα περιμενουμε μεχρι να απαξιωθουν

    • Γ.Μ.

     Οι βασικές είναι τρεις: Dassault για το αεροσκάφος, Safran για τους κινητήρες και Thales για τα ηλεκτρονικά. Εκπρόσωποι και των τριών συμμετείχαν στην προαναφερθείσα συνάντηση της που πραγματοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων στη ΓΔΑΕΕ, ακριβώς με αυτό το αντικείμενο: τη μη απαξίωση των εν λόγω αεροσκαφών.

 • Billy83

  Οι συχνές επαφές με τις ΕΔ των ΗΑΕ ενδέχεται να έχουν σχέση και με ενδεχόμενες αγορές μεταχειρισμένου εξοπλισμού?
  Επίσης, φαντάζομαι θα είναι κουραστικό για τους αγαπητούς αρθρογράφους και σχολιαστές να απαντάνε σε κάθε είδους είδηση που κυκλοφορεί στο ιντερνετ, αλλά πριν αρκετές μέρες κυκλοφόρησε πληροφορία ότι υπάρχει ενδιαφέρον από χώρα της Μ.Ανατολής για αγορά παλαιών Ρ/Κ πυροβόλων από τον ΕΣ. Μάλιστα η πληροφορία έκανε λόγω για τιμή περίπου 80 εκ. !!
  Έχει η πληροφορία οποιαδήποτε βάση??

  • Γ.Μ.

   Οι συζητήσεις που έγιναν με αξιωματούχους των ΗΑΕ αφορούσαν κατά κύριο λόγο θέματα διμερούς συνεργασίας και συνεκπαιδεύσεων (π.χ. την πιθανή συμμετοχή της Αεροπορίας των Εμιράτων στην επικείμενη άσκηση «Ηνίοχος»).
   Δεν γνωρίζουμε κάτι περί πώλησης παλαιών πυροβόλων. Το ποσό που αναφέρετε πάντως φαίνεται εξωφρενικό. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται προσοχή σε τέτοιους είδους διαρροές….

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Καλησπερα,
  Ξερουμε μηπως το κοστος του ισρηαλινου πυραυλικου συστηματος NLOS που εγκατασταθηκεστα περιπολικα σκαφη Saar 62 της ακτοφυλακης του Αζερμπαιτζαν και αν θα ηταν μια καλη ιδεα για τον εξοπλισμο των περιπολικων σκαφων του ΠΝ Osprey 55 και ΗSY 56; Ευχαριστω

  • Γ.Μ.

   Καλησπέρα σας. Θεωρητικά τέτοια πυραυλικά συστήματα είναι ιδανικά για τον εξοπλισμό πλοίων αυτής της κατηγορίας. Ως προς το κόστος των SPIKE-NLOS ακριβή στοιχεία δεν μπορούμε να αναφέρουμε καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. πόσα βλήματα θα συνοδεύουν τον κάθε εκτοξευτή, εάν αυτός θα ολοκληρωθεί στο σύστημα μάχης της πλατφόρμας ή θα είναι ανεξάρτητος κλπ.). Εικάζεται πάντως πως το κόστος του κάθε βλήματος SPIKE-NLOS κυμαίνεται μεταξύ 300-400 χιλιάδων $.

   • fox2

    Καλό το NLOS, αλλά για συμβατική απειλή δεν θα ήταν καλύτερο το Vulcano των 76mm; Πιθανόν και φθηνότερο.

    • Γ.Μ.

     Σε κάθε περίπτωση το Vulcano είναι όντως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή. Ωστόσο, ένα πυρομαχικό πυροβολικού (ναυτικού εν προκειμένω) πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο συμπληρωματικό παρά ανταγωνιστικό ενός πυραύλου. Δεν προσφέρει την ίδια καταστροφικότητα, ούτε την ίδια ακρίβεια (η ΕΟ τερματική καθοδήγηση υπερέχει σαφώς). Από την άλλη το Vulcano είναι σίγουρα πολύ φθηνότερο από έναν πύραυλο Spike-NLOS (γύρω στο 1/10 της τιμής του). Ακόμη κι έτσι όμως απαιτείται και εδώ φειδώ στη χρήση τους. Συμπερασματικά ένας συνδυασμός τους θα ήταν ιδανικός για μικρές ναυτικές μονάδες.

     • fox2

      Είσαι σωστός διότι με το Κ/Β μπορείς να πλήξεις και στόχο στη ξηρά υπερνικώντας εμπόδια του αναγλύφου. Απλά τον Spike-NLOS θα τον αγόραζες για περιορισμένο αριθμό πλοίων, ενώ το Vulcano θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί σχεδόν το σύνολο των πλοίων αν υπήρχε κάποια ανάγκη.

      Όντως ο συνδυασμός των δύο θα ήταν ό, τι καλύτερο.

  • Χρήστος

   Φιλε πολύ καλή ερώτηση, θεωρώ πως μια τέτοια κινηση θα ήταν εξαιρετική

  • PatmosI

   Γιατί όχι και στις κανονιοφόρους αλλά και στα μεγάλα σκάφη του ΛΣ.

   • Γ.Μ.

    Αγαπητέ, τη στιγμή που το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει πρόβλημα να εξοπλίσει τα σκάφη του με 50άρια σε απλούς έστορες (δεν θα επεκταθούμε για ευνόητους λόγους), βρίσκουμε μάλλον περιττό να συζητάμε για κατευθυνόμενα βλήματα σε αυτά…

    • PatmosI

     Περισσότερο ρητορικό και ολίγον προβοκατόρικο ήταν το σχόλιο για το ΛΣ…

     Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός οι κύριες μονάδες του ΛΣ να μην έχουν σοβαρό οπλισμό.
     Είναι απαράδεκτο το γεγονός τόσα χρόνια με τόσα δις που έχουν ξοδευτεί να μην έχουμε ένα εγχώρια σχδιασμένο και κατασκευασμένο τηλεχειριζόμενο και σταθεροποιημένο πύργο οπλισμού για χρήση από σκάφη και οχήματα…
     …ακόμα και τον δικό μας NLOS θα μπορούσαμε να έχουμε…

 • tkostas

  http://www.protothema.gr/greece/article/651108/tourkika-mme-sunelavan-tourko-nautiko-stin-eleusina-ton-katigoroun-gia-kataskopeia-/

  Συνελήφθη Τούρκος για κατασκοπεία στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας

  Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

  Στην σύλληψη ενός 51χρονου Τούρκου ναυτικού με την κατηγορία της κατασκοπείας προχώρησαν την Τετάρτη οι αρχές.

  Ο συλληφθείς, το όνομα του οποίου είναι Τζενγκίζ Ουουγκούρ, τραβούσε φωτογραφίες το ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

  Ο αρχιμηχανικός, σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας ανήκε στο πλοίο με σημαία Τουρκίας M/V Makbule Ana. Το πλοίο ήταν εμπορικό και μετέφερε από τη Νικομήδεια της Τουρκίας 3.600 τόνους εμπόρευμα.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον άνδρα εντόπισαν στελέχη του πολεμικού ναυτικού και ειδοποίησαν το λιμεναρχείο της Ελευσίνας.

  Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, όπου ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, οι φωτογραφίες και η φωτογραφική μηχανή του 51χρονου κατασχέθηκαν, ενώ με την υπόθεση ασχολείται το Λιμενικό.

  Τον αρχιμηχανικό, όπως αναφέρουν τα Τουρκικά Μέσα, εντόπισε ένας Έλληνας καπετάνιος, ο οποίος του ζήτησε να σβήσει τις φωτογραφίες. Τα τουρκικά Μέσα προβάλλουν την είδηση με τίτλο «Μετά την κρίση των Ιμίων, κρίση της φωτογραφίας».

  Σύλληψη αλλοδαπού ναυτικού στην Ελευσίνα για παράβαση του άρθρου 149α του Π.Κ.

  Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, πρωινές ώρες της 01-02-2017 ότι, πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε 51χρονο αλλοδαπό, μέλος πληρώματος του Φ/Γ πλοίου “MAKBULE ANA” σημαίας Τουρκίας, να διενεργεί φωτογραφικές λήψεις περιοχών του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, κατά τον διάπλου του πλοίου από την θαλάσσια περιοχή διαύλου Περάματος – Πειραιά.

  Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και με εντολή της συνελήφθη ο 51χρονος ναυτικός, για παράβαση του άρθρου 149α του Π.Κ.

  Ο ανωτέρω προσήχθη χθες 02-02-2017 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με τη διαδικασία του αυτοφώρου, απ’ όπου αφέθη ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

 • kostaspgn

  http://www.mod.mil.gr/mod/el/content/show/43/A120018

  Μακαρι να εχουμε κανενα θετικο νεο.

 • Ultra

  Καλησπερα σας και συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια σας θα ηθελα να ρωτησω αν εχουμε καποιο νεο για την συνεχιση ή μη συνεχιση παραλαβης των υπολοιπων NH90 γιατι σε διαφορα σαιτ κυκλοφορουν αρθρα για υπογραφη συμφωνιας μεταξυ του υπουργειου και των Γαλλων για συνεχιση των παραλαβων των NH90 και δεν μιλαω για τα γνωστα σαιτ παραπληροφορησης εχετε εσεις καποια πληροφορηση αν ισχυει κατι τετοιο;;