Άσκηση βολών Ateş Serbest-2017 του Τουρκικού Στρατού

31

Ο Τουρκικός Στρατός πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα την άσκηση βολών Ateş Serbest-2017 (μεταφράζεται ως «Ελεύθερα Πυρά») παρουσία σύσσωμης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας. Η άσκηση διεξήχθη από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2017 στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «Στρατηγού Nahit Şenoğul» στο Polatli της Άγκυρας. Πρόκειται για δραστηριότητα που διεξάγεται σε ετήσια βάση το μήνα Οκτώβριο, κατά την οποία εκτελούνται βολές αρμάτων μάχης, πυροβόλων, βαρέων όπλων πεζικού και φορητού οπλισμού με πραγματικά πυρά από τα Τμήματα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Σχολών Εφαρμογής Όπλων. Χαρακτηριστικά, το 2014 (μονοήμερη δραστηριότητα στις 2 Οκτωβρίου) ανακοινώθηκε πως η άσκηση εκτελέστηκε με την συμμετοχή 1.750 Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών και 350 Αξιωματικών και Οπλιτών, το 2015 (8-16 Οκτωβρίου) ανακοινώθηκε η συμμετοχή 2.015 Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών ενώ το 2016 δεν εκτελέστηκε λόγω του πραξικοπήματος. Η φετινή άσκηση που κατά το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε ως σκοπό την «βελτίωση [της ικανότητας του προσωπικού] στη διεξαγωγή βολών και του συντονισμού μεταξύ των Μονάδων καθώς και την επίδειξη της αποτελεσματικότητας των οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης» αποτελεί ευκαιρία για μια σύντομη επισκόπηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Τουρκικού Στρατού. Σημειώνεται ότι φέτος δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των ασκούμενων δυνάμεων.

To πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Πεδίου Βολής στο Polatli. Την τελευταία διετία κατασκευάστηκε πρόσθετος όροφος στο Παρατηρητήριο και τοποθετήθηκε στέγαστρο στην πρόσοψή του.
Από αριστερά, στην πρώτη σειρά: Διοικητής 1ης Στρατιάς Στρατηγός Musa Avsever, Διοικητής Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγός Abdullah Recep, Αρχηγός Τουρκικής Αεροπορίας Πτέραρχος Hasan Küçükakyüz, Αρχηγός Τουρκικού Στρατού Στρατηγός Yaşar Güler, Αρχηγός Τ/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Hulusi Akar, Αρχηγός Τουρκικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Adnan Özbal, Υπαρχηγός Τ/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Ümit Dündar, Διοικητής 3ης Στρατιάς Στρατηγός İsmail Serdar Savaş, Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu. Η όλη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Διοικητή Δκσης Δόγματος και Εκπαίδευσης (EDOK) Αντιστρατήγου Şeref Öngay.
Βολή κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος TOW από τεθωρακισμένο όχημα ACV-ATV. Ο Τουρκικός Στρατός θα αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των αυτοκινούμενων φορέων κατευθυνομένων ΑΤ βλημάτων στο οπλοστάσιό του μετά το 2020, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της παραλαβής 184 ερπυστριοφόρων και 76 τροχοφόρων τεθωρακισμένων ΑΤ βλημάτων μέσου βεληνεκούς OMTAS και υφιστάμενων KORNET-E.
Αριστερά, μονάδα πυρός του μοναδικού αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος Korkut που έχει παραλάβει μέχρι στιγμής ο Τουρκικός Στρατός. Η μονάδα πυρός είναι εξοπλισμένη με δύο σταθεροποιημένα πυροβόλα 35mm με δυνατότητα βολής πυρομαχικών τύπου AHEAD, Ku-band ραντάρ εγκλωβισμού και μονάδα E/O. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχεδιασμό 2017-2021 του υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), το 2019 προβλέπεται η παράδοση 4 ολοκληρωμένων συστημάτων το 2019, τριών το 2020 και τριών το 2021. Το σύστημα Korkut προορίζεται να συμπληρώσει τους υφιστάμενους φορείς βλημάτων Stinger, τύπου Atilgan και Zipkin, παρέχοντας εγγύς Α/Α-αντιβληματική προστασία σε τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους σχηματισμούς.
Βολή βλήματος ενός άρματος μάχης Μ60Τ Sabra. Οι εργασίες αναβάθμισης 120 αρμάτων Sabra που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις των Στρατιωτικών Εργοστασίων περιλαμβάνουν την εγκατάσταση τηλεχειριζόμενου οπλικού σταθμού SARP της Aselsan, καμερών κάλυψης 360° για επίγνωση κατάστασης και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018.
Βολή βλήματος ενός άρματος μάχης Leopard-2A4. Περί τα 40 άρματα του τύπου αναβαθμίζονται όπως ανωτέρω.
Στην άσκηση συμμετείχαν αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ-155 Firtina των 155mm και Μ110Α2 των 203mm, όπως το εικονιζόμενο του 4ου Σώματος Στρατού, καλυπτόμενα από δίχτυα παραλλαγής. Συνολικά μεταξύ 2001-2014 κατασκευάστηκαν 281 Τ-155 Firtina, αριθμός των οποίων απωλέσθηκε σε επιχειρήσεις ενώ εκφράζεται ενδιαφέρον για την παραγωγή της βελτιωμένης έκδοσης Firtina 2 προς αντικατάσταση των εναπομεινάντων Μ52Τ.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκε αερομεταφορά πυροβόλων 75mm από ζεύγος ελικοπτέρων S-70 Blackhawk του 1ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού.
Βολές ρουκετών επιθετικών ελικοπτέρων Super Cobra και Cobra.
Άφεση θερμοβολίδων από επιθετικό ελικόπτερο AH-1W Super Cobra. 
Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων T-129, τα οποία κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτέλεσαν βολές πυροβόλων και ρουκετών Cirit. Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα το 25ο ελικόπτερο του τύπου.
Γεωεντοπισμός των βολών ενός επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 (@AegeanHawk).
To mini-MEA Bayraktar-B του Τουρκικού Στρατού χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των βολών, μεταδίδοντας παράλληλα εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο παρατηρητήριο.
Βολή φορητού εκτοξευτή RPG-7.
Bολές όλμου.
Πανοραμική άποψη των ασκούμενων δυνάμεων. 
Στη φετινή άσκηση συμμετείχε προσωπικό της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖΚΚ) και Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT). Στη φωτογραφία βολές με Βarret M-82A1 0.50 και JNG-90 7,62Χ51. Τελευταία εξέλιξη στον τομέα του φορητού οπλισμού είναι η παραγγελία 21.158 τυφεκίων MPT-55 διαμετρήματος 5.56×45 mm για τις Μονάδες Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού μετά την παραγγελία 35.014 τυφεκίων MPT-76 7.62×51 mm.
O T/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Hulusi Akar με σπουδαστές των παραγωγικών σχολών του Τουρκικού Στρατού στο πεδίο βολής στις 20 Οκτωβρίου 2017.
Tα ιπτάμενα μέσα του Τουρκικού Στρατού είχαν απογειωθεί από το προκεχωρημένο αεροδρόμιο Temelli της Άγκυρας που φέρει το όνομα του Υπολοχαγού Gürcan Ulucan, συγκυβερνήτη επιθετικού ελικοπτέρου AH-1W Super Cobra (s/n 10604) που καταρρίφθηκε από RPG-7 στις 23 Φεβρουαρίου 2008, κατά την εισβολή στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ήλιος». (@AegeanHawk)
 • M.K.E

  Θα μπορουσε η εν λογω ασκηση να δωσει ποντους στην εικονα των ΤΕΔ και την εξωθεν καλη μαρτυρια,αν δεν ειχαν προηγηθει οι καταστροφικες εικονες απο Συρια και Ιρακ και οι σχεδον καθημερινες στην ΝΑ τουρκια,επιβεβαιωνοντας το χασμα απεναντι σε μια πολυημερης προετοιμασιας ασκηση εναντια σε στατικους κατα κανονα και ακινδυνους στοχους και την πραγματικοτητα μιας συγκρουσης,μικρης μεγαλης,με ποικιλια απειλων και καταστασεων που στην προκειμενη περιπτωση ειναι συγκεκριμενες και χωρις τη μεγιστη φονικοτητα.
  Φυσικα αποτελει ανεξοδο αλλα σημαντικο διδαγμα και για εμας που χαιρομαστε με τον καθε ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ η αλλη ΤΑΜΣ και διαπιστωνουμε καθε φορα το υψηλο επιπεδο εκπαιδευσης και ηθικου.

 • famas

  Εξαιρετικό φωτορεπορτάζ!

 • παλιο-υποβρύχιος

  Οκ, λίγο «επιφανειακά» σκεπτόμενος και οι γείτονες είναι large στις φωτογραφίες, χωρίς να τηρούν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας… Χρόνια πολλά για την Θεσσαλονίκη. Πάντως μου έκανε εντύπωση η αυξανόμενη προσπάθεια για εκπαίδευση, με όσο πιο πολλά πραγματικά πυρά της εξ’ ανατολής, νατοϊκής συμμάχου. Συνδιάζοντας την παράμετρο αυτήν, με την σημερινή ομιλία του δικού μας προέδρου στην Λέσχη Φρουράς Θεσσαλονίκης, που εντόνως εκφράστηκε για τις βλέψεις της Τουρκίας (και των όποιων ρητορικών Αλβανίας και Σκοπίων), η αίσθηση μου είναι ότι είμαστε σε παρόμοιες συνθήκες με την Ελλάδα του 1939… Φτωχοί και γκρινιάρηδες, που αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τις πραγματικές απειλές και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα προλάβουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά το ελληνικό δαιμόνιο, όπως έκαναν οι παλαιότεροι προ 75 περίπου ετών… Και τότε όλοι κοιτούσαν την πάρτη τους, την νεολαία της εποχής την λοιδορούσαν, σχεδόν χρεωκοπημενοι ήταν, όμως κατάφεραν (ηγεσία και λαός) να γίνουν παράδειγμα για την Ευρώπη. Έως ότου με την διχόνοια που υπάρχει στο χαρακτήρα μας, πριν φύγουν οι κατακτητές, αρχίσαμε την αλληλοεξόντωση… (ο εμφύλιος ξεκίνησε το 43). Ας κοιτάξουμε λίγο πάλι την ιστορία μας, γιατί φαίνονται τα σύννεφα που μαζεύονται.

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Τροφη για σκεψη. Οπως αναφερεται στο ρεπορταζ οιΤΕΔ παρηγγειλαν φορητο οπλισμο 5.56 μμ για τιςειδικες δυναμεις και μεγαλυτερο αριθμο οπλων 7.62μμ για καλυψη αλλων αναγκων.Ισως αυτο να απαντα πολλους απο τους προβληματισμους που διαφοροι φιλοι ανεπτυξαν πριν λιγες εβδομαδες με αφορμη της παραλαβη των TAVOR απο την ΕΦ.

 • binio

  Όλα τα λεφτά είναι η φώτο του Ακαρ με τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών. 1. Τι μήνυμα θέλανε να στείλουν;
  απ: από τις φυσιογνωμίες των εν λόγω σπουδαστών, φρονω ότι λένε, ανοίξαμε τις πόρτες για όλους (τους «μαύρους «) Τούρκους. Και ότι ο μεγάλος Πασάς αντιμετώπιζει τα παιδιά της «Ανατολιας» σαν παιδιά του. Ξέρετε στην Τουρκία αυτά έτσι τα βλέπουν.
  2. Τι μήνυμα έλαβα εγώ ο αιρετικος Έλλην;
  ότι οι άνθρωποι είναι ένα βήμα πριν την διάλυση τους. Γιατί; η απάντηση είναι απλή. Η φώτο αυτή είναι η ίδια με του Χίτλερ, όταν αυτός επιθεωρουσε την φρουρά των αμουστακων Γερμανών του Βερολίνου πριν το τέλος. όλα είναι ίδια. δεν ξέρω πως μπορώ να την επισυναψω για να σας βοηθήσω να καταλάβαιτε την ανάρτηση μου.

  • Cynaegeirus

   Ο δευτερος και ο αρχηγός ελληνοφέρνουν, ο πρώτος ασια φουλ, ο τρίτος αραβόφατσα, ο τέταρτος σλάβος απο το σαγόνι.

   και όοοοοολλλλοοοοοοιιιιιι απόφοιτοι θρησκευτικών λυκείων. μούρλια!

   • M.K.E

    Γενεια δεν βλεπω ακομη στυλ ιραν η σαουδικη αραβια η εστω ενα μουστακι στυλ σανταμ η ερτογαν και ανησυχω μην ειναι αιρετικοι μουσουλμανοι.

    • binio

     Σε παλαιότερο τουιτ του e-amyna έχει φώτο από νεοεισελθουσα στην ικαρων της Τουρκίας με χιτζαπ (μαντηλα εννοω) πρώτη μούρη

     • Ανδρέας

      θα πετάει με την μαντήλα ή θα την βγάλει και θα αποσύρει ο αλλάχ τη χάρη του και θα βρεθεί να σφουγγαρίζει καμιά ΜΣΒ;

     • Antigonos Gonatias

      ή για «ιπτάμενη βόμβα» μια χαρά η μαντήλα!!

      Υ.Γ. Μπρρρ

   • binio

    Τώρα δες την φώτο που είναι όλοι οι αστερατοι στην πρώτη σειρά. κόψε φάτσες που θα έβλεπες σε Ελλάδα. και αντιπαρεβαλε τες με αυτές των νεαρών. Τότε θα κατάλαβεις οτι το τέλος τους είναι κοντά. Δεν θα αφήσουν οι δυτικότροποι τα παιδιά της Ασίας να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους

   • spyrosthegreat

    Αυτό ακριβώς! Να συνεχίσει ο πολυχρονεμένος σουλτάνος το κυνήγι μαγισσών κατά των φιλοδυτικών αξιωματικών και το μπάτε σκύλι αλέστε στους ισλαμιστές …

   • spyrosthegreat

    Μπορεί να τους κοροϊδεύουμε, όμως διάβασα χθες πως υπέγραψε η Nurol ένα συμβόλαιο για την συμπαραγωγή 1.000 ΤΟΜΑ στο Ουζμπεκιστάν. Τον Φεβρουάριο είχαν υπογράψει μια σύμβαση ύψους 661 εκατομμυρίων δολλαρίων στα ΗΑΕ. Ενώ η δική μας αμυντική βιομηχανία παρακμάζει …

  • M.K.E
   • binio

    αυτές ακριβώς

 • SPY_GR

  Στη φωτό με την βολή του Sabra πολύ φοβάμαι ότι το βλήμα είναι πύραυλος Lahat, κακό αυτό…

  • KonTim

   Η κάποιο τουρκικό αντίστοιχο.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Πιθανότατα ειναι ενα απλο ΗΕΑΤ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις

   • SPY_GR

    Οντως οι πύραυλοι έχουν πιο soft εκτόξευση αλλά με προβληματίζει η καύση των αερίων στο πίσω μέρος του βλήματος κάτι ασυνήθιστο σε βολή ΗΕΑΤ.
    Ισως να είναι τελικά APFSDS…

    • Ευστάθιος Παλαιολόγος

     ΗΕΑΤ-Τ, με τροχειοδειχτη δηλαδη

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Tο LAHAT είναι και αρκετά μακρύτερο,έχει και πτερύγια.
      Όπως και γενικώς τα Κ/Β,συμπεριλαμβανομένων και των εκτοξευόμενων από πυροβόλα.
      https://vk.com/page-50957736_46563299

 • M.K.E

  Νομιζω οτι παντα θα γυρνουμε στο κεφαλαιωδες σημασιας θεμα της πολεμικης βιομηχανιας και με οποιες προεκτασεις και συνεπειες μπορει να εχει αυτο στην πορεια μιας χωρας.Εχει αναλυθει εκτενως,παντα θα κανουμε αναφορα σε αυτο,δεν επεκτεινομαι.
  Παντως το μεγαλυτερο ποσοστο δεν το ειδα σαν χωρα προελευσης την τουρκια.Αντιθετως βλπεω μια ποικιλια παλαιοτερου υλικου που σε πραγματικες συνθηκες αποτελει εφιαλτη για καθε ειδους λογιστικη υποστηριξη.
  Οσον αφορα τον εξτρεμισμο,καθε πραγμα εχει δυο οψεις:οι εξτρεμιστες ειναι χαμηλου επιπεδου αριστοι στα θεολογικα,οι εξτρεμιστικες νεοκοπες χωρες αντιμετωπιζουν πολλα προβληματα υλικου.
  Αν τωρα ειναι να κανουμε βιντεακια με υποτιτλους απο το κορανι και μουσικη υποκρουση απο μελωδιοποιημενο μουεζινη,τοτε ναι,δινουμε αριστα.

 • spyrosthegreat

  Αγαπητέ φίλε και σχολιαστή, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω δύο ιστορικά προηγούμενα.
  1ο. Σοβιετική Ένωση. Το 1940 οι Σοβιετικοί παρήγαγαν περισσότερο (και σε ορισμένους τομείς όπως τα τεθωρακισμένα) καλύτερο οπλισμό από τους Γερμανούς. Όμως οι καλύτερες τακτικές και ηγεσίες των Γερμανών συνέτριψαν σαν χάρτινη τίγρη τον υπεράριθμον, πλην όμως αποδεκατισμένο από τις εκκαθαρίσεις του Πατερούλη των Λαών (!!!), Ερυθρό Στρατό.
  2ο (και παραπλήσιο) Ιράν. Έως την πτώση του Σάχη το 1979, το Ιράν ήταν μαζί με το Ισραήλ οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ήταν πανίσχυρες και εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας υλικό. Η Ισλαμική Επανάσταση το 1979 όμως τις αποδυνάμωσε καίρια.
  Είδαμε τις ΤΕΔ στην Μάχη της Αλ Μπαμπ. Τραγικά προβλήματα σε επιμελητεία και ηγεσία – τα οποία αναλύθηκαν από τους φίλους και διαχειριστές του ιστολογίου. Επίσης στη νοτιο-ανατολική Τουρκία οι περισσότερες απώλειες του ΠΚΚ (46%) προέρχονται από τα UAV – όχι από τα Kirpi, Cobra, Sabra κτλ.

 • Antigonos Gonatias

  Οι απώλειες των Τ-155 απο τι προήλθαν;

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Από την δράση του ΙΚ στην συροτουρκική μεθόριο,κυρίως.

 • spyrosthegreat

  Καλημέρα φίλτατε. Δυστυχώς ισχύουν τα παραπάνω. Παρ’ όλο που χλευάζουμε την Τουρκία πως εξάγει σε χώρες του Μουσουλμανικού Κόσμου οπλικά συστήματα αντιγραφής, αυτοί τουλάχιστον εξάγουν. Εμείς τι ακριβώς εξάγουμε; Για τις ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες μας, αισθάνομαι υπερήφανος που ΧΩΡΙΣ καμία κρατική βοήθεια αναμετρώνται με μεγαθήρια και κερδίζουν διεθνείς διαγωνισμούς αξίας εκατομμυρίων δολλαρίων. Πιστεύω χρειάζεται ένα άρθρο στο e-αmyna, μια ανασκόπηση των επιτευγμάτων της Ελληνικής και Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για να γνωρίζουμε που βαδίζουμε …
  Υ.Γ. Εάν πάντως οι ΗΠΑ επιβάλλουν πρόστιμα στις τράπεζες της Τουρκίας ένεκα του σκανδάλου Ζαράμπ, ίσως τότε κερδίσουμε λίγο χρόνο ακόμα από τον καλό Θεούλη της Ελλάδος …

  • Ivy Chris

   Όλοι από κάπου ξεκινούν.
   Όσοι χλευάζουν το copy-paste της τουρκίας παραβλέπουν το γεγονός, πως αντίστοιχα οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ισραήλ κ.α. μέσω βιομηχανικής κατασκοπείας «ανταλλάσσουν» τεχνολογία, την ιδιοποιούνται, την εξελίσσουν και μετά από χρόνια παράγουν αυτόχθονα προϊόντα.
   Ουδείς αυτόφωτος.
   Πάντως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η Ελληνική ιδιωτική αμυντική βιομηχανία λειτουργώντας σ΄ ένα εντελώς αντίξοο πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον έχει παρουσιάσει πρωτοποριακά προϊόντα που στέκονται στις διεθνείς αγορές.
   Με δεδομένη την ανυπαρξία βοήθειας από το Γ.Λ.Κ. και την αδυναμία των ΕΕΔ (δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων), οφείλει να συνεργαστεί με τον Ακαδημαϊκό τομέα στην έρευνα & εξέλιξη πρωτοποριακών τεχνολογικών προϊόντων τα οποία μελλοντικά ίσως κρίνουν πολύ περισσότερα απ’ ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί αυτή τη στιγμή.

 • Στις 28 Απριλίου 2016 στην περιοχή Karkamış του Gaziantep στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας με εκτόξευση τριών αντιαρματικών βλημάτων 9K115-2 Metis-M (κατά ΝΑΤΟ: AT-13 Saxhorn-2) από το ISIS κατά ισάριθμων αυτοκινούμενων πυροβόλων Τ-155 Firtina.
  Στις 29 Μαίου 2016 σε φυλάκιο νέου τύπου όπου εδρεύει το 6ο Τάγμα του 7ο Συντάγματος Συνοριοφυλακής στην περιοχή Dağlıca της Yüksekova στην επαρχία Hakkari με εκτόξευση αδιευκρίνιστου τύπου ΑΤ κατά ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου Τ-155 Firtina.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Οἱ απώλειες προήλθαν από TOW σε μία τουλάχιστον περίπτωση,υπήρχε βίντεο που δέν βρήκα σε μία γρήγορη αναζήτηση.
  Στο συγκεκριμένο,εβλήθη ολόκληρη πυροβολαρχία.

 • Ivy Chris

  «..γνωστες σκοτεινες διαδρομες που δεν φαινεται να εχουν αποσβεση συντομα,κοινως εις υγειαν των κοροιδων…»

  Το θέμα έχει δυο διαφορετικές αναγνώσεις.
  Αν μεν πρόκειται για αμιγώς ιδιωτικής κατασκευής οπλικά συστήματα, τότε προφανώς υπεισέρχονται ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και όλοι κρίνονται εκ του απτού αποτελέσματος δλδ απόσβεση – > κέρδη.
  Αν όμως πρόκειται για κρατικές ή ημικρατικές νομικές οντότητες, ή κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν κρατικές εταιρείες τότε η απόσβεση επιτυγχάνεται με πολλαπλούς τρόπους, όπως διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς όχι απαραίτητα στον ίδιο βιομηχανικό τομέα.

 • Jim Gerassis

  Βλέπω το Τουρκικο Αντι-αεροπορικό με 2Χ35mm και ρανταρ ελεγχου πυρός και θυμάμαι το Artemis 30. Μνημόνια μεχρι να λίωσουν οι πόλοι…