Από 14 έως 18 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σε κέντρα εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων στην Ιορδανία, εκπαίδευση προσωπικού μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και των τριών Kλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο δράσεων του υφιστάμενου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2016 μεταξύ των δύο χωρών.
Πραγματοποιήθηκε τις νυχτερινές ώρες στις 24 Νοεμβρίου 2016, στην περιοχή Λιτοχώρου η τελική φάση της άσκησης ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ 2016, παρουσία του Α/ΓΕΣ. Η άσκηση αφορούσε στην εξέταση του Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων κατά την εσπευσμένη επίθεση τη νύχτα και αποσκοπούσε στην συνεκπαίδευση τεθωρακισμένων, επιθετικών ελικοπτέρων, αερομεταφερομένων δυνάμεων και όπλων υποστηρίξεως μάχης.
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης:
- το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου, το προσωπικό της 80 ΑΔΤΕ ασκήθηκε επί πραγματικής βάσεως στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στην Κω.
- την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου εκτελέσθηκαν βολές πυροβολικού, βαρέων όπλων πεζικού και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, από το προσωπικό της 98 ΑΔΤΕ, στην Περιoχή Ευθύνης του Σχηματισμού στη Λέσβο.
- το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου 2016, το προσωπικό της 8ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ, εκτέλεσε βολές βαρέων όπλων πεζικού, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στην Ήπειρο. Ακολούθησε στις 23 Νοεμβρίου, από τη Γενική Επιθεώρηση του ΓΕΣ, έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων του Σχηματισμού. Κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης, η οποία εκτελέσθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να εξαχθούν ρεαλιστικά συμπεράσματα, εφαρμόσθηκαν στο σύνολό τους όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Aπό 14 έως 16 Νοεμβρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ ΣΣ και συγκεκριμένα τα Στρατηγεία και το σύνολο των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων των Σχηματισμών-Συγκροτημάτων που εδρεύουν στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή.
Στο πλαίσιο της άσκησης ΟΡΜΗ 5/16 που διεξήχθη στην περιοχή των Κυκλάδων από 16-18 Νοεμβρίου 2016, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Κ. Καραγεώργης, επέβη στο ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ και παρακολούθησε αεροναυτικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης καθώς και πυρά πλοίων Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στο Πεδίο Βολής Άνδρου.
Στις 25 Νοεμβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Κ. Καραγεώργη, παρακολούθησε την άσκηση ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 5/2016 της Διοίκησης Υποβρυχίων του Π.Ν. μέσα από το Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ. Στο πλαίσιο της άσκησης που διεξήχθη στον κόλπο των Μεγάρων πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο εικονικές βολές τορπίλης, η μία εκ των οποίων από το Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ.
Kατόπιν έγκρισης σχετικού ισραηλινού αιτήματος, η ΠΑ ανέπτυξε σε λιγότερες από 20 ώρες τρία αεροσκάφη CL-415 της 383 ΜΕΕΑ και ένα C-130 με ανάλογο προσωπικό στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στα κεντρικά και βόρεια της χώρας. Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα και τα ελληνικά αεροσκάφη τα πρώτα ξένα μέσα που έφτασαν στο Ισραήλ για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.
#Exclusive: a #Greek #firefighting aircraft aiding the #Israeli efforts extinguish the #fires over #Haifa pic.twitter.com/NfDN9JheTe
— Israeli Air Force (@IAFsite) November 25, 2016
Αμυντική βιομηχανία
Τροπολογία που επιτρέπει στους εργαζομένους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) να μεταταχθούν σε υφιστάμενες ή συνιστώμενες θέσεις του Δημοσίου, κατέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε κατάσχεση των εταιρικών λογαριασμών των ΕΑΣ σε μια χρονική στιγμή που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες και επείγει η αγορά πρώτων υλών για την εκτέλεση παραγωγικού έργου ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.
Στις 22 Νοεμβρίου ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), Υποπτέραρχος (Ι) Θ. Χατζηαθανασίου, υποδέχτηκε στη Σχολή, τον ομότιμο Καθηγητή Β. Μακιό, υπεύθυνο του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster Corallia) που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συνοδευόμενο από συνεργάτες του, στο πλαίσιο της διερεύνησης δυνατότητας διμερών συνεργασιών στον τομέα της έρευνας.
Στις 23 Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το ΥΠΕΘΑ διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, ημερίδα με θέμα: «Συμμετοχή των Ελληνικών Επιχειρήσεων στις Προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων». Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας για τις προμήθειες αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή των Ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα προμηθειών και έργων, που υλοποιούνται. Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος πραγματοποίησε την εισαγωγική ομιλία ενώ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Α. Σαββάκης, θα απηύθυνε χαιρετισμό. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη παρουσιάσεις για τις προμήθειες μη αμυντικού υλικού, τις διαδικασίες προμηθειών και το Μητρώο Κατασκευαστών αμυντικού υλικού. Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με μεταξύ των συμμετεχόντων που συντόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων Αντιναύαρχος (ε.α.) Κ. Κυριακίδης, και οι οποίοι με παρεμβάσεις τους κατέθεσαν τις απόψεις των επιχειρηματικών φορέων για τις διαδικασίες των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά την επιλογή του για τα PzH-2000, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενσωμάτωση του ψηφιακού συστήματος ενδοεπικοινωνίας WiSPR στα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών MARS II (MLRS) του Γερμανικού Στρατού, μετά τις τελικές δοκιμές επιδόσεων στην Γερμανία. Κατά την διάρκεια των δοκιμών το WiSPR διακρίθηκε για την υπεροχή του στην ποιοτική μετάδοση πληροφοριών σε στρατιωτικά οχήματα που επιβαρύνονται με υψηλά επίπεδα θορύβου. Εξάλλου, χαρακτηριστικά του συστήματος είναι οι κορυφαίες επιδόσεις στην μείωση του θορύβου (DNR – Dynamic Noise Reduction), η κατανεμημένη αρχιτεκτονική του που αυξάνει την προσαρμοστικότητα του στην ενσωμάτωση σε οχήματα καθώς και η ικανότητα διασύνδεσης του με τακτικά ραδιοσυστήματα, ενώ παράλληλα παρέχει εργονομία και ευκολία στην χρήση κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.
Προσωπικό
Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Συνταγματάρχη ε.α. Δ. Γεωργάκη. Συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας της ομοσπονδίας, των λεσχών και των ειδικών δυνάμεων και το θέμα αξιοποίησης των εφέδρων και των βετεράνων, καθώς το 2017 είναι έτος βετεράνων. Θα ακολουθήσει συνάντηση του ΥΕΘΑ με τις διοικήσεις της ομοσπονδίας και των λεσχών, που θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα.
Στις 23 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης συνέχισε τον κύκλο των προσωπικών επαφών με στελέχη του Π.Ν. με ομιλία στο προσωπικό της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου. Σκοπός των ομιλιών του Α/ΓΕΝ είναι η ενημέρωση των στελεχών του Κλάδου για την παρούσα κατάσταση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Π.Ν. και τις δράσεις που αναλαμβάνονται όπως επίσης και η αμφίδρομη επικοινωνία με το προσωπικό.
Στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην 110ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, ημερίδα με θέμα «Ισλάμ και Δύση». Χαιρετισμό απεύθυνε ο Διοικητής της Μονάδας, ενώ ομιλητές ήταν ο πρώην Υπουργός και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας & Διεθνών Εξελίξεων Α. Ανδριανόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Α. Χουλιάρας και η συγγραφέας Σ. Τριανταφύλλου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην ΥΕΘΑ και επίτιμος Α/ΓΕΑ Πτέραρχος (Ι) ε.α. Ιωάννης Γιάγκος, ο επίτιμος Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Β. Κλόκοζας, στελέχη της Μονάδας, αντιπροσωπείες του ΑΤΑ, της 1ης Στρατιάς, του ΕΚΑΕ, της 140 Σμηναρχίας Επιχειρησιακών Πληροφοριών & Ηλεκτρονικού Πολέμου και απόστρατοι Αξιωματικοί.
Στις 25 Νοεμβρίου, στην έδρα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (Στρατόπεδο «ΕΠΙΛΑΡΧΟΥ ΜΕΛΙΔΗ» στον Αυλώνα Αττικής), πραγματοποιήθηκε λιτή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση του Όπλου του Ιππικού – Τεθωρακισμένων.
Στρατιωτική διπλωματία
Στις 24 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Γερμανία, και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής στο Υπουργείο Άμυνας, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, General Volker Wieker. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και η εποικοδομητική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στο ευρύτερο ευρωατλαντικό πλαίσιο. Οι δύο Αρχηγοί, περαιτέρω, αναφέρθηκαν στο προσφυγικό και τόνισαν την απαίτηση τόσο της προώθησης πολιτικών και πρακτικών ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, με σκοπό την επαύξηση της επιτήρησης των συνόρων, όσο και της συνέχισης των επιχειρήσεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ για την ανάσχεση των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη Θ. Δασκαρόλη καθώς και με Γερμανούς Αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από την Ελληνική Σχολή Εθνικής Άμυνας, στους οποίους και επέδωσε αναμνηστικό διακριτικό της ΣΕΘΑ. Στις 25 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την Joint Forces Operations Command όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και αποστολή της εν λόγω διοίκησης.
Από 14 έως 18 Νοεμβρίου διεξήχθη στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στο Κιλκίς, το Σχολείο Προστασίας Δημοσιογράφων σε Περιοχές Συγκρούσεων, που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ μετά από αίτημα του ΟΗΕ. Εκεί οι συμμετέχοντες που ήταν 21 Νιγηριανοί, 13 Έλληνες και 2 Κινέζοι, κυρίως δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων αυτών των χωρών, είχαν την ευκαιρία να λάβουν βασικές ακαδημαϊκές και νομικές γνώσεις, καθώς και πρακτική εκπαίδευση στην αυτοάμυνα (krav maga), τις πρώτες βοήθειες, και στην αντιμετώπιση εκρηκτικών μηχανισμών. Επίσης ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε περιοχές συγκρούσεων, τρόπους συμπεριφοράς και αντιμετώπισης δύσκολων ή επικίνδυνων καταστάσεων καθώς για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης κατάστασης ομηρίας. Ανάμεσα στους διαλέκτες ήταν ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ Ν. Παναγιώτου, ο Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Andrea Chmieliński Bigazzi, η Ιταλίδα δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια Sonia Mancini και ο αξιωματικός της ΕΛ.Α.Σ Αχ. Μπασιούκας που εξειδικεύεται σε θέματα ομηρίας και απαγωγών. Το πρώτο αυτό σχολείο λειτούργησε πιλοτικά και το επόμενο διάστημα αναμένεται να επαναληφθεί και να επεκταθεί.
Σώματα Ασφαλείας
Με τροπολογία των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ενοποιούνται οι Υπηρεσίες Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Ο ενιαίος φορέας, υπό την ονομασία Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΜΣΑ), θα έχει κοινή έδρα το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, κοινή διοίκηση, χειριστές, τεχνικούς, εκπαίδευση, πτητικά μέσα (ελικόπτερα), πρόγραμμα εφοδιασμού, συντήρησης, μίσθωσης και αγοράς εναερίων μέσων και θα υπάγεται διοικητικά απευθείας στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενώ η διοικητική, λογιστική και διαχειριστική υποστήριξη του θα παρέχεται από τον αντίστοιχο Κλάδο της.
Κύπρος
Στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» η τελετή αποφοίτησης των Στρατονόμων της 2016Β’ ΕΣΣΟ. Η τελετή αποφοίτησης, στην οποία παρέστη ο Υπ. Άμυνας Χρ. Φωκαϊδης, η ιεραρχία του ΓΕΕΦ και συγγενείς των νέων στρατονόμων, περιελάμβανε επίσης, επίδειξη δικυκλιστών, ασκήσεις σωματικής αγωγής, πολεμικές τέχνες και διέλευση στίβου μάχης.
Στο πλαίσιο της συνεχούς και εντατικής εκπαίδευσης των νεοπροσληφθέντων Συμβασιούχων Οπλίτών (ΣΥΟΠ) πραγματοποιήθηκαν βολές αντιαρματικών ρουκετών RPG-7 σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς. Τα αποτελέσματα των βολών κρίνονται ως άκρως ικανοποιητικά.
Ανατολικός Παρατηρητής
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, από 24 έως 28 Οκτωβρίου διεξήχθη επιχειρησιακή εκπαίδευση της 19ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ με έδρα το Αδραμύτιο/Edremit με αντικείμενο τη διεξαγωγή αεροκίνητης ενέργειας.
Στις 15 Νοεμβρίου επέστρεψαν 27 αεροσκάφη F-16 στην 6η Κύρια Αεροπορική Βάση της Bandirma μετά από ολόκληρωση εργασιών ανακατασκευής των διαδρόμων προσγείωσης. Τα αεροσκάφη είχαν μετασταθμεύσει προσωρινά στις αεροπορικές βάσεις Balıkesir, Malatya και Dalaman.
Στις 23 Νοεμβρίου, ο αναπληρωτής υφυπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας Mustafa Şeker και ο πρόεδρος του Pakistan Aeronautical Complex, Πτέραρχος Arshad Malik υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την πώληση 52 αεροσκαφών αρχικής εκπαίδευσης τύπου Super Mushshak στην Τουρκία. Η υπογραφή του MoU έγινε στο περιθώριο της έκθεσης αμυντικού υλικού IDEAS 2016 στο Καράτσι, παρουσία του πρωθυπουργού Muhammad Nawaz Sharif. Τα αεροσκάφη προορίζονται για την αντικατάσταση των T-41D και SF260D της Τουρκικής Αεροπορίας.
Στις 25 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η διοικητική οργάνωση και τα ακαδημαϊκά τμήματα του νεοσυσταθέντος Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα περιλαμβάνει 3 Ακαδημίες Πολέμου (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας), 4 Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας και Διακλαδικής Στρατιωτικής Μουσικής) και 10 Ινστιτούτα (Χερσαίου Πολέμου, Ναυτικού Πολέμου, Αεροπορικού Πολέμου, Διακλαδικού Πολέμου, Στρατηγικών Μελετών “Atatürk”, Αμυντικών Σπουδών “Alparslan”, Ναυτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας “Barbaros”, Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, Ερευνών Στρατιωτικής Ιστορίας “Fatih”).