5 Τούρκοι στρατιωτικοί νεκροί στη Συρία

26
1159
Oι υποστηριζόμενες από την Τουρκία μισθοφορικές δυνάμεις (πράσινο) επιχειρούν για την κατάληψη της συριακής πόλης Al-Bab από το ISIS/DAESH (καφέ) προκειμένου να αποτραπεί η ένωση των κουρδικών καντονιών (κίτρινο) και ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος Assad απέχουν μόλις 11 χιλιόμετρα (με κόκκινο χρώμα).

Τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν από νυχτερινή επίθεση της Συριακής Αεροπορίας στα περίχωρα της πόλης Al-Bab στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η αεροπορική επίθεση σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα της 24ης Νοεμβρίου, την 93η ημέρα από την έναρξη της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» και ενώ σημειώνεται ένας χρόνος ακριβώς από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Μετά την αεροπορική προσβολή, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εκτεταμένων επιχειρήσεων για την κατάληψη της πόλης Al-Bab, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία της επαρχίας Gaziantep. Νεκροί είναι οι: Υπολοχαγός Zafer Er, Mόνιμος Επιλοχίας Erdal Bolat και ΕΠΟΠ Λοχίας Melih Özcan, ενώ από τους 10 τραυματίες, ένας τουλάχιστον νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά την επίσκεψη του επιχειρησιακού διοικητή Αντιστρατήγου Zekai Aksakallı στο νοσοκομείο του Kilis και ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση αναμετάδοσης ειδήσεων για το συμβάν από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK) της Τουρκίας. Aνεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ζεύγος μονοκινητήριων αεροσκαφών L-39 Albatros της Συριακής Αεροπορίας που είχαν απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση Kuweires, 23 χλμ NA της Al-Bab.

φ
Από την αεροπορική επίθεση σκοτώθηκαν οι: Υπολοχαγός Zafer Er, Mόνιμος Επιλοχίας Erdal Bolat και ΕΠΟΠ Λοχίας Melih Özcan.

Η σημερινή επίθεση ανεβάζει τον αριθμό των συνολικών απωλειών του Τουρκικού Στρατού που συμμετέχει στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στους 16, εκ των οποίων οι 12 σκοτώθηκαν από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/DAESH), οι 3 από την σημερινή επίθεση και ένας σε δυστύχημα. Σημειώνεται ότι στις 19 Νοεμβρίου σκοτώθηκε ο 21χρονος οπλίτης Πυροβολικού Oğuz Demir υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποκαλύπτοντας ότι ο Τουρκικός Στρατός αξιοποιεί και στρατεύσιμους εντός συριακού εδάφους.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ 24 Αυγούστου και 18 Νοεμβρίου σκοτώθηκαν συνολικά 153 υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες και τραυματίστηκαν άλλοι 621. Ο μικρός αυτός αριθμός απωλειών αποδίδεται στην εγκατάλειψη των θέσεων του ISIS/DAESH, πρακτική που φέρεται πως εγκαταλείφθηκε κατά την προσέγγιση της Al-Bab από τις τουρκικές δυνάμεις. Στην επιχείρηση κατάληψης της -καλά οχυρωμένης- πόλης συμμετέχουν τουλάχιστον 1.000 αντάρτες υποστηριζόμενοι από 40 άρματα μάχης Μ60 και 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που έχουν παραχωρηθεί από τον Τουρκικό Στρατό. Aξιοσημείωση είναι πάντως η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Επιχείρησης Inherent Resolve, στις 18 Νοεμβρίου, πως οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν ούτε υποστηρίζουν από αέρος την τουρκική επιχείρηση κατά της Al-Bab, δήλωση που -από πολλούς αναλυτές- ερμηνεύεται ως έμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία για τα όρια της «Ασπίδας του Ευφράτη».


ΑΝΑΝΕΩΣΗ 25/11/2016

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ένας ακόμη στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από πυρά του ISIS/DAESH τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, υπέκυψε στα τραύματά του ο Mόνιμος Επιλοχίας Halit Topuz που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τη χθεσινή επίθεση, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό απωλειών στους 18 από την έναρξη της Επιχείρησης.

Ο Mόνιμος Επιλοχίας Halit Topuz της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK) είναι το τέταρτο θύμα της επίθεσης από αέρος που δέχθηκαν τα τουρκικά στρατεύματα στην Al-Bab στις 24 Νοεμβρίου 2016.