Ανασκόπηση #312

0
3193

Διεθνής κατάσταση

Στον πόλεμος της Ουκρανίας, η κατάσταση δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν περιορισμένης έκτασης επιθέσεις στον άξονα Kupyansk-Svatove-Kreminna και στο μέτωπο Avdiivka-Donetsk. Επιπλέον οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος εντός του Bakhmut και πέριξ αυτού, ενώ ανανέωσαν τις επιθέσεις τους με ιρανικά UAV τύπου Shahed, περιλαμβανοντας και το Κίεβο στους στόχους. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Από τις 15 Απριλίου μαίνονται μάχες στο Σουδάν, μεταξύ του τακτικού στρατού με επικεφαλής το στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan και της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF με επικεφαλής τον Mohamed “Hemedti” Hamdan Daglo. Στις 20 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον μητροπολίτη Νουβίας κκ. Σάββα για την κατάσταση και τους κινδύνους που διατρέχουν οι Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή, και στις 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου και του Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο, κατά την οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες και τα σχέδια απεγκλωβισμού των Ελλήνων από τη χώρα. Ήδη μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27 της ΠΑ μεταβαίνουν στην Αίγυπτο μεταφέροντας και τμήματα μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει άμεση δυνατότητα εκκένωσης Ελλήνων από το Σουδάν.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 18 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο επισκέφθηκε τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο. Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή τελειοφοίτων της Σειράς 197 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου. Κατά την επίσκεψη επιδείχθηκαν μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό, σκάφος άκαμπτης γάστρας (RHIB) τύπου NSW 11 μέτρων της ΔΥΚ από τα 4 συνολικά που παραλήφθηκαν ως δωρεά από τις ΗΠΑ, καθώς και ταχύπλοο σκάφος μεταφοράς προσωπικού τύπου Munin 1200 θωρακισμένης καμπίνας, από τα 41 που έχουν παραγγελθεί συνολικά για τις ανάγκες των μονάδων Αμφιβίων Καταδρομών.

Στις 12 και 13 Απριλίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος με την ευκαιρία του εορτασμού των Άγιων Ημερών του Πάσχα, επισκέφθηκε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στον Έβρο, για ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο και τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Δ. Κωνσταντάκο, αντάλλαξε ευχές:

  • Στις Καστανιές, με το προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου (Ε.Φ.) «1».
  • Με το προσωπικό του Ε.Φ. «5».
  • Στον Λαγό, με το προσωπικό των Σχηματισμών της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.
  • Στο Διδυμότειχο, με το προσωπικό της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.
  • Στο Σουφλί, με το προσωπικό του Ε.Φ. «126» και μέσω τηλεδιάσκεψης με προσωπικό που εκτελούσε περιπολία.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, με το προσωπικό των Σχηματισμών της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.
  • Στην Κομοτηνή, με το προσωπικό της Φρουράς Κομοτηνής.
  • Στην Γλαύκη Ξάνθης, με το προσωπικό του 2ου Λόχου Βάσεως Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων.
  • Στον Εχίνο Ξάνθης, με το προσωπικό του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου.
  • Στην Ξάνθη, με το προσωπικό του Δ΄ Σώματος Στρατού.
  • Στην Δράμα, με το προσωπικό της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψή του εξήρε την αφοσίωση του προσωπικού στην εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να νιώθουν όλοι υπερήφανοι που αποτελούν τους φύλακες των συνόρων της Χώρας μας.

Την Τρίτη 11 Απριλίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος υποδέχθηκε τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) General C. G. Cavoli, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, η οποία είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται από τον SACEUR σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την πρώτη να έχει λάβει χώρα τον Αύγουστο 2022, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την ιδανική συγκυρία πραγματοποίησης της επίσκεψης, ενόψει της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee in Chiefs of Defence Session) τον προσεχή Μάϊο και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Επίσης αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων μας, όπως επίσης και στην διαρκή προσπάθεια διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την μεταστάθμευση της 1st Combat Aviation Brigade (CAB) στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, καθώς και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 REAPER της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην 110 ΠΜ.

 

Στρατός Ξηράς

Την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, πραγματοποιήθηκαν στη λίμνη Υλίκη δοκιμαστικές πτήσεις αεροπυρόσβεσης από ελικόπτερο CH-47D του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού (2ου ΣΥΑΣ). Σκοπός της δράσης ήταν η προετοιμασία των πληρωμάτων και η επικαιροποίηση των διαδικασιών, αναφορικά με την εκτέλεση αποστολών αεροπυρόσβεσης.

H ισραηλινή εταιρεία Aeronautics Ltd ανακοίνωσε την πώληση «δεκάδων» μη επανδρωμένων αεροχημάτων Orbiter 3 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της σύμβασης των Spike NLOS. Τα αεροχήματα Orbiter 3 κρίνονται απαραίτητα για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των Spike NLOS, καθώς λόγω του αυξημένου βεληνεκούς των πυραύλων απαιτείται δυνατότητα στοχοποίησης σε μεγάλη έκταση. Τα αεροχήματα έχουν επιχειρησιακή ακτίνα ως 150 χλμ, διάρκεια πτήσης έως 7 ώρες και μεταφέρουν φορτίο έως 5 κιλά, αποτελούμενο τυπικά από κάμερες ημέρας/νύχτας και καταδείκτη λέιζερ. Εκτοξεύονται από καταπέλτη, ανακτώνται με συνδυασμό αλεξιπτώτου/αερόσακου/δικτύων και ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω του χαμηλού ηχητικού ίχνους του ηλεκτρικού κινητήρα τους.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι στις 10 Απριλίου, σε συνέχεια της έγκρισης του ΚΥΣΕΑ, υπογράφηκε η διακρατική σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και SIBAT του Ισραήλ, με αντικείμενο την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς SPIKE NLOS για τις ανάγκες των ΛΑΤ και των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α+ του Στρατού Ξηράς, καθώς και προς εγκατάσταση σε κανονιοφόρους και ΣΑΠ του Πολεμικού Ναυτικού. Η συνολική αξία της συμφωνίας είναι 370 εκ. Ευρώ, ενώ εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας εξασφάλισαν υποκατασκευαστικό έργο αξίας 30 εκ. Ευρώ και συμμετοχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της κατασκευάστριας εταιρείας Rafael.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΨΑΡΑ και 2 μαχητικών αεροσκαφών F-16, με την γαλλική Φ/Γ FS LORRAINE στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, προχωρητικών ελιγμών καθώς και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής (Air Defence Exercise – ADEX). Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό T. Burkhard την 21 Ιανουαρίου 2022.

Τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ μετέβη στη νήσο Λέσβο για ανταλλαγή ευχών των Αγίων ημερών του Πάσχα με τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων που μετέχουν σε Ειδικές Αποστολές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με προσωπικό της 98 ΑΔΤΕ και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στο Ναυτικό Σταθμό Λέσβου (ΝΑΣΛΕ) και σε Ναυτικό Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δ. Μητσόπουλου στον ιστότοπο navalnews.com, το Πολεμικό Ναυτικό ανέθεσε στην ΙΑΙ (και ειδικότερα στο τμήμα TAMAM) την προμήθεια άγνωστου αριθμού σταθεροποιημένων πυργίσκων MOSP3000-HD, που θα εξοπλίσουν τουλάχιστον έξι (6) από τα υπάρχοντα οκτώ (8) ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70B-6 στο πλαίσιο ενός γενικότερου προγράμματος αναβάθμισής τους που περιλαμβάνει επίσης ένα πακέτο υποστήριξης ύψους 162,06 εκ. δολλαρίων που εγκρίθηκε το 2022 από το State Department. Ο πυργίσκος  Multi-Sensor Optronic Stabilized Payload – High Definition (MOSP-HD) 3000 είναι πλήρως ψηφιακός ηλεκτροοπτικός και υπέρυθρος αισθητήρας που περιλαμβάνει θερμική κάμερα ανάλυσης 1280×1024 (HD), κάμερα ημέρας, αποστασιόμετρο λέιζερ και άλλους αισθητήρες και λειτουργίες.

Πολεμική Αεροπορία

Από αύριο 24 Απριλίου έως την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 θα διεξαχθεί με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης) η φάση εκτέλεσης της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023», στην οποία θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα, εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:
● Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
● H Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη RAFALE.
● Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-16CGs (της 510th FS από τη βάση του Aviano της Ιταλίας), 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα JTAC.
● Η Ινδία με μαχητικά αεροσκάφη Su-30, που έφτασαν στην Ανδραβίδα στις 21 Απριλίου συνοδευόμενα από 2 μεταγωγικά C-17A, και προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση σε όλες τις αποστολές με το μέγεθός τους. Πέρα από το καθαρά αεροπορικό ενδιαφέρον που προκαλούν τα Su-30, επαναλαμβάνουμε ότι η πρώτη συμμετοχή της Ινδίας στον “Ηνίοχο” έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την Ελλάδα  (και όχι μόνο) και καταγράφεται ως άλλη μία ένδειξη στρατηγικής οξυδέρκειας της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Η σύσφιξη των δεσμών με την Ινδία, που εντός του 2023 θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και έχει παραδοσιακά φιλική σχέση με την Ελλάδα, είναι μια εξαιρετική προοπτική που πρέπει να καλλιεργηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
● Η Ιορδανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16.
● Η Ισπανία με μαχητικά αεροσκάφη F-18.
● Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη TORNADO.
● Η Σαουδική Αραβία με μαχητικά αεροσκάφη F-15.
● Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ και Ομάδα JTAC.
Στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τα πρόσφατα αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 VIPER και τα νεοαποκτηθέντα αεροσκάφη RAFALE, και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ευρεία χρήση των 11 εξομοιωτών (10 Αεροσκαφών και 1 JTAC) που λειτουργούν στις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Παράλληλα και συνδυαστικά με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα διεξαχθεί η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την ονομασία «ΩΡΙΩΝ 23».

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο μεταστάθμευσης κλιμακίου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για ανεφοδιασμό, διεξήχθη συνεκπαίδευση 2 μαχητικών αεροσκαφών F-4E της ΠΑ με αεροσκάφη Mirage 2000 της Ινδικής ΠΑ. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αποστολές αναχαίτισης άμυνας περιοχής, πτήσης χαμηλής ναυτιλίας και εικονικές προσβολές στόχων επιφανείας. Η συνεκπαίδευση αυτή μπορεί να θεωρηθεί “προάγγελος” της εξαιρετικά σημαντικής συμμετοχής της Ινδικής ΠΑ για πρώτη φορά με Αεροσκάφη Su-30 στην Πολυεθνική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γ. Γκαραντζιώτη στην εφημερίδα Political, τα 2 πρώτα M-346 της ΠΑ θα φτάσουν στην 120 ΠΕΑ στα μέσα Μαϊου, ενώ ταυτόχρονα θα αφιχθούν περίπου 20 τεχνικοί και 6 χειριστές που έχουν εκπαιδευθεί στο αεροσκάφος.

Μηδενική παραμένει, καθ’ όλο το μήνα Απρίλιο, η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

To ΛΣ-ΕΛΑΚΤ εξέδωσε αίτημα πληροφοριών για την προμήθεια 2 αεροσκαφών θαλάσσιας επιτήρησης με μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 8 ατόμων και προηγμένα συστήματα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων, ραντάρ επιφανείας μέγιστης εμβέλειας 200 ν.μ. και επικοινωνιών (δορυφορικού/GSM/ζεύξης δεδομένων).

Κύπρος

Στις 12 Απριλίου με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στο τέρμα της οδού Λήδρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Μ. Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δ. Ζερβάκη. Κατά την εκεί επίσκεψή του ο Πρόεδρος υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Φυλακίου και, μιλώντας στους οπλίτες,  είπε ότι ήρθε για να τους ευχηθεί Καλή Ανάσταση, αλλά και ως ένδειξη αναγνώρισης της θητείας τους. Ωστόσο, ο κ. Χριστοδουλίδης έσφαλε στην αποστροφή του ότι η Κύπρος είναι “από τις λίγες χώρες όπου υπάρχει ακόμα ο θεσμός της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας”, μια ξεπερασμένη αντίληψη που φέρνει μαζί της εξ ίσου ξεπερασμένα (και επικίνδυνα) δόγματα περί “μικρού και ευέλικτου επαγγελματικού στρατού”, μείωσης/κατάργησης της στρατιωτικής θητείας κλπ. Ας ενημερωθεί ο κ. Πρόεδρος για τις σύγχρονες τάσεις στην Ευρώπη, όπου ήδη η Σουηδία, η Νορβηγία, η Λιθουανία και η Λετονία επανέφεραν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ενώ το μέτρο εξετάζεται και σε άλλες χώρες (Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία). Ας εξετάσει τα μοντέλα σύγχρονων χωρών που βασίζουν την άμυνά τους σε κληρωτούς (Ισραήλ, Ελβετία, Ν. Κορέα, Ταϊβάν), ας δει την τουρκική σημαία απέναντί του στον Πενταδάκτυλο, και ας εγκαταλείψει εγκαίρως τα ξεπερασμένα “εκσυγχρονιστικά” ιδεολογήματα…

Στις 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακοινοβουλευτική συνάντηση 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, η οποία χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από πρωτεργάτες της αμερικανικής υποστήριξης στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Κατά την πρώτη συνάντηση, που έγινε διαδικτυακά, συμμετείχαν βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, της ισραηλινής  Knesset, καθώς και της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συζητήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο, και ιδίως στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και των θαλάσσιων μεταφορών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης του Πλοίου Αμφίβιας Εφόδου ANADOLU (L400) στο TDK. Κατά την τελετή βρισκονταν στο κατάστρωμα του πλοίου εμφανίστηκε με ζεύγη ελικοπτέρων S-70B και AH-1W, καθώς και ΜΕΑ Bayraktar TB3 και KIZILELMA.

Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας MIR, κατασκευής της κοινοπραξίας των Ναυπηγείων Senife με την Aselsan, πραγματοποίησε για πρώτη φορά βολή ελαφράς τορπίλης από δίδυμο εκτοξευτή.

Τα υποβρύχια 18 MART (S355) και ANAFARTALAR (S356) του Τουρκικού Ναυτικού πραγματοποίησαν βολή τορπιλών γυμνασίων στον Εύξεινο Πόντο. Στα γυμνάσια συμμετείχαν η φρεγάτα FATİH (F242) με οργανικό ελικόπτερο AB-212, το Πλοίο Διάσωσης Υποβρυχίων ALEMDAR (A582) και το περιπολικό KARADENIZ EREĞLİ (P1214).

Στις 17 Απριλίου δημοσιεύθηκε ειδοποίηση της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (DSCA) των ΗΠΑ για έγκριση δυνητικής πώλησης αυτόματων συστημάτων αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος (AGCAS) και αναβάθμισης τερματικών ζεύξης δεδομένων (MIDS BU II) για τα αεροσκάφη F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας, εκτιμώμενης αξίας έως $259 εκατ. Παρ’ ότι η συγκεκριμένη πώληση δεν σχετίζεται άμεσα με το εκκρεμές τουρκικό αίτημα για πώληση νέων F16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα, ωστόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “προετοιμασία του εδάφους” για αυτήν, αλλά και ως “αμοιβή” προς την Τουρκία για την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Τόσο ο γερουσιαστής Menendez, όσο και ο βουλευτής Chris Pappas εξέφρασαν την “απογοήτευσή” τους για την πώληση και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στην πώληση νέων F16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.