Ανασκόπηση εβδομάδας #311

0
4171

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, και με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται και η αύξηση του ρυθμού των επιχειρήσεων. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους στον άξονα Svatove-Kreminna και στην περιοχή του Bakhmut, αλλά τα εδαφικά τους κέρδη είναι μικρά και η ορμή των ρωσικών επιθέσεων φαίνεται να έχει εξαντληθεί. Καθώς αναμένεται η ουκρανική αντεπίθεση, ανεξάρτητοι Ρώσοι σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξετάζουν τους πιθανούς στόχους των ουκρανικών δυνάμεων, εικάζοντας ότι η επίθεση θα γίνει στη νότια Ουκρανία, ενδεχομένως με αμφίβια επίθεση στην περιοχή της Kakhovka. Επίσης, από δημοσιευμένες δορυφορικές φωτογραφίες προκύπτουν σημαντικά έργα αμυντικής οργάνωσης του εδάφους στην περιοχή της Κριμαίας από ρωσικής πλευράς, ένδειξη ότι εκεί αναμένεται η ουκρανική επίθεση. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 4 Απριλίου η Φινλανδία εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ ως 31ο μέλος του, σε μια ιστορική εξέλιξη για μια χώρα που παραδοσιακά τηρούσε ουδετερότητα και λάμβανε πολύ σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα της γειτονικής Ρωσίας / Σοβιετικής Ένωσης.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 6 Απριλίου επισκέφθηκε την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov, ο οποίος συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο. Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στην Αθήνα S. Shutenko, ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας D. Sharapov, καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Από ουκρανικής πλευράς εκφράστηκαν ευχαριστίες για την υποστήριξη της Ελλάδας στην άμυνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ τέθηκαν εκ νέου αιτήματα παραχώρησης οπλικών συστημάτων. Από ελληνικής πλευράς εκφράστηκε η πρόθεση υποστήριξης της ουκρανικής αμυντικής προσπάθειας “για όσο χρόνο χρειαστεί”, αλλά παράλληλα διευκρινίστηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις οπλικών συστημάτων που θα αποδυνάμωναν την εθνική άμυνα. Ειδικά ως προς την παραχώρηση του ελληνικού Α/Α συστήματος S-300 στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι αυτή μπορεί να γίνει μόνο εάν το σύστημα αντικατασταθεί από άλλο ισάξιο δυτικού τύπου, ώστε να μην προκύψει κενό στην ελληνική εθνική άμυνα.

Στις 4 Απριλίου ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία, στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Χ. Ακάρ. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια, ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, εν συνεχεία δε μετέβη, με τον Τούρκο ομόλογό του, με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών. Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και τους χώρους, όπου στεγάζονται προσωρινά οι κάτοικοι που επλήγησαν από το σεισμό.

Στις 31 Μαρτίου το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ απέστειλε, μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αίτημα προμήθειας 24+11 μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk, εκ των οποίων 4 διαμόρφωσης Ειδικών Επιχειρήσεων για τις ανάγκες της ΔΕΠ/ΜΑΕΕ. Ταυτόχρονα ζητείται η δέσμευση επιπλέον 14 ελικοπτέρων του τύπου για τις ανάγκες της ΠΑ σε αποστολές SAR/CSAR μέχρι τη λήψη οριστικής απόφασης από πλευράς ΓΕΑ.

Στρατός Ξηράς

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, εορτάσθηκε στα οχυρά «ΛΙΣΣΕ», «ΡΟΥΠΕΛ», «ΝΥΜΦΑΙΑΣ», «ΟΧΥΡΟ» (ΙΣΤΙΜΠΕΗ) και «ΕΧΙΝΟΣ», η 82η επέτειος από την Μάχη των Οχυρών, η οποία διεξήχθη από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941. Κατά τον επετειακό εορτασμό, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Αξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι αμύνθηκαν και υπερασπίστηκαν τα Oχυρά, τον Απρίλιο του 1941. Στις τελετές παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Π. Καπραβέλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ι. Τσιόπλος, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δ.Κωνσταντάκος, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο – Πάρκο Οχυρού «Λίσσε», ένας σύγχρονος τουριστικός και εκπαιδευτικός χώρος που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου, όπου οι επισκέπτες μπορούν με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, να βιώσουν τις ηρωικές μάχες που δόθηκαν και καθόρισαν την ελληνική άμυνα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου απένειμε τιμητική διάκριση στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιά και στον Επίτιμο Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΦΕΘΑ Στρατηγό ε.α. Α. Στεφανή για την συμβολή τους στην άμεση διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών, στο πλαίσιο παραχώρησης του χώρου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, για τη δημιουργία του νέου Μουσείου.

Στη 10η συνεδρίαση του ΣΑΓΕ της 5ης Απριλίου εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση των υποπρογραμμάτων προμήθειας 570 ελαφρών πολυβόλων Minimi των 5,56 mm καθώς και 131 θερμικών διοπτρών για τυφέκια Ελεύθερου Σκοπευτή.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 7 Απριλίου η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων (α) αναβάθμιση δυνατοτήτων των φρεγατών τύπου MEKO του ΠΝ, αξίας 605 εκ. ευρώ και (β) προμήθειας συστημάτων συσσωρευτών (5+2) για τα υποβρύχια τύπου 209 και 214 του ΠΝ, αξίας 20 εκ. Ευρώ. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών θα ανατεθεί στην κατασκευάστρια εταιρία των πλοίων TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems) σε συνεργασία με την THALES και θα εκτελεστεί σε ελληνικό ναυπηγείο. Στόχος της ηγεσίας του ΠΝ είναι πλέον να τρέξει με ταχύτατες διαδικασίες το πρόγραμμα, ώστε να λάβει και την έγκριση του ΚΥΣΕΑ πριν από τις εκλογές. Επιπλέον, στη 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) της 5ης Απριλίου εγκρίθηκε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αναβάθμισης και εν συνεχεία υποστήριξης Συστημάτων Εγγύς Άμυνας (CIWS) Mk-15 Phalanx του Πολεμικού Ναυτικού.

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ), Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) υπό τη διεύθυνση του Διοικητή της ΥΝΤΕΛ. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από την ΥΝΤΕΛ, το 588 Τάγμα Εθνοφυλακής, το Λιμεναρχείο Λέρου, το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, το Δήμο Λέρου, το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς και τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η ασφάλεια εγκαταστάσεων, η αντιμετώπιση πυρκαγιάς, η διαχείριση απωλειών υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χ. Μαζανίτη στην ιστοσελίδα enikos.gr, tα πρώτα 3 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R του ΠΝ θα φτάσουν στην Ελλάδα ως τα τέλη του έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των πληρωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και η ανάπτυξη των υποδομών στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 4 Απριλίου προσγειώθηκαν στην Τανάγρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, δύο ακόμη μαχητικά αεροσκάφη Rafale που εντάχθηκαν στη δύναμη της 332 Μοίρας. Με την προσθήκη του διθέσιου “442” (νέας κατασκευής) και του μονοθέσιου “414”, η δύναμη των ελληνικών Rafale ανέρχεται πλέον συνολικά σε 13 αεροσκάφη.

Στις 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Leonardo η πρώτη δοκιμαστική πτήση του πρώτου αεροσκάφους προκεχωρημένης εκπαίδευσης M-346 (s/n 250) που θα αποκτήσει η ΠΑ με χρονομίσθωση στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Elbit για τη δημιουργία του διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Σ. Ιωαννίδη στον ιστότοπο cnn.gr, τα δύο πρώτα Μ-346 αναμένονται στην Καλαμάτα το Μάιο, ενώ ήδη το προσωπικό της 120 ΠΕΑ εκπαιδεύεται στον νέο τύπο αεροσκάφους. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, 20 τεχνικοί της ΠΑ έχουν μεταβεί στις εγκαταστάσεις της Leonardo στο Μιλάνο της Ιταλίας για να εκπαιδευτούν στην υποστήριξη  του αεροσκάφους, ενώ έξι ιπτάμενοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στους προσομοιωτές της Elbit Systems στο Ισραήλ και με την άφιξη των δύο Μ-346 θα συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στην Καλαμάτα από το προσωπικό της εταιρείας, ώστε να γίνουν και οι ίδιοι εκπαιδευτές.

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην άσκηση που διοργανώθηκε από τις Γαλλικές ΕΔ με την επωνυμία «ANAXIMANDRE-23», η οποία έλαβε χώρα εντός του FIR Λευκωσίας, με την συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών μονάδων της Γαλλίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, ενώ από πλευράς Γαλλικών ΕΔ συμμετείχαν 2 αεροσκάφη RAFALE, 1 αεροσκάφος Εναέριου Ανεφοδιασμού KC-135, 1 αεροσκάφος Εναέριας Επιτήρησης και Ηλεκτρονικού Πολέμου E-3F, το αεροσκάφος Θαλάσσιας Περιπολίας (Maritime Patrol Aircraft) ATLANTIQUE 2 (ATL 2) και η γαλλική φρεγάτα FS PROVENCE. Η συμμετοχή των ΕΔ στην «ANAXIMANDRE-23» εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Γάλλου ομολόγου του Στρατηγού T. Burkhard. Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν τα παρακάτω επιχειρησιακά αντικείμενα:

  • Επιθετικές (Offensive Counter Air – OCA) Αεροπορικές Επιχειρήσεις.
  • Προσβολή Ναυτικής Δύναμης.
  • Εναέριος Ανεφοδιασμός (Air to Air Refueling – AAR).
  • Αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, αντιαεροπορικής άμυνας και αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 διεξήχθη για πρώτη φορά η συνεκπαίδευση με την ονομασία «UNA RAZZA 01-23», η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας, με την συμμετοχή αεροπορικών μονάδων της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 3 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced, ενώ από πλευράς της Ιταλικής Αεροπορίας  συμμετείχαν 2 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter EF-2000 Typhoon. Η «UNA RAZZA 01-23» εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που συμφωνήθηκαν κατά τις συνομιλίες που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος με τον Ιταλό ομόλογό του Ναύαρχο G. C. Dragone, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2023. Κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν ασκήσεις εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κ. Σαρικά στον ιστότοπο newpost.gr, στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2023 θα συμμετάσχει για πρώτη φορά η Ινδία με 5 μαχητικά αεροσκάφη Su-30ΜΚ. Η προοπτική της συμμετοχής των ινδικών αεροσκαφών προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον φετινό ΗΝΙΟΧΟ, ενώ δείχνει και τη φήμη που έχει κερδίσει διεθνώς η ελληνική αεροπορική άσκηση. Επιπλέον πρόκειται για εξέλιξη μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, καθώς η Ινδία (που αναμένεται να γίνει φέτος η πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως ξεπερνώντας και την Κίνα) δείχνει αυξημένη διάθεση γεωπολιτικής ενεργοποίησης στο πλαίσιο του άξονα Γαλλίας-Ελλάδας-Κύπρου- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- Ινδίας που προωθεί η Γαλλία. Ειδικά για την Ελλάδα, εκτός από τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, υπάρχει το συνδετικό στοιχείο της αντιπαλότητας της Ινδίας με το Πακιστάν, που διατηρεί στενή συμμαχία με την Τουρκία.

Συνεχίστηκε και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου η “νηνεμία” του Μαρτίου από πλευράς τουρκικών παραβιάσεων. Η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας ήταν μηδενική, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, και συνεπώς ούτε εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης ή υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 10 περιπολικών σκαφών ολικού μήκους 11 έως 13 μέτρων (με δικαίωμα προαίρεσης για 11 επιπλέον) κατακυρώθηκε στη Viking Norsafe Hellas για το σκάφος Munin S1200SD, έναντι συνολικού ποσού 10.374.000 ευρώ. Παράλληλα, στην ίδια εταιρία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας 3 μικρών σκαφών (tenders) για τα ισάριθμα ΠΑΘ του ΛΣ τύπου Sa’ ar 4.5-class OPV, για το σκάφος Metis 750 έναντι συνολικού ποσού 599.700 Ευρώ.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 6 Απριλίου παρουσιάστηκε δημοσίως η στρατηγική συνεργασία των ΕΑΣ με τη γερμανική Ηeckler & Koch, η οποία προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα (ΗΚ Ελλάς), ως όχημα για την έναρξη συμπαραγωγής στην Ελλάδα προϊόντων της ΗΚ προς διάθεση στη διεθνή αγορά και με πρόθεση άμεσης ανάθεσης προς τα ΕΑΣ έργου αξίας τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Κεντρικής σημασίας για τη στρατηγική συνεργασία με τα ΕΑΣ αποτελεί η δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας για την ‘Αμυνα, που θα συγκροτηθεί  από την ΗΚ Ελλάς από κοινού με την ολλανδική εταιρία Forceapp, ως επικεφαλής ομάδας ολλανδικών εταιρειών, και με την συμμετοχή σημαντικών ελληνικών ερευνητικών εταιρειών και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Έρευνα στην ‘Αμυνα μεταξύ της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για την κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας, ελληνικές εταιρίες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, υποκατασκευαστικό έργο για το πρόγραμμα Spike NLOS που ανέρχεται σε περίπου €30 εκατ. με συμμετοχή επίσης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η Velos Rotors, κατασκευάστρια ηλεκτρικών μη επανδρωμένων ελικοπτέρων για εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί στην Ελλάδα και παράγονται στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 2 εκατ. δολαρίων από τη Marathon Venture Capital.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Α. Γκίτση στο euro2day.gr, σχεδιάζεται η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΕΛΒΟ με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από το ισραηλινό σχήμα που την είχε αποκτήσει το 2021 (PLASAN-SK Group-Γλύνης) σε γαλλογερμανικό σχήμα συνεργασίας μεταξύ KMW και Nexter (ενδεχομένως στην κοινοπραξία των δύο εταιριών, KNDS). Σύμφωνα με άλλες πηγές, η τύχη της ΕΛΒΟ συνδέεται και με την έκβαση των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 2 και προμήθειας των γερμανικών ΤΟΜΑ τύπου Lynx.

Κύπρος

Στις 7 Απριλίου επισκέφθηκε την Κύπρο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας O. Reznikov, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Μ. Γιωργάλλα, τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άμυνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, όπως π.χ. με την παροχή εκπαίδευσης στην άρση ναρκοπεδίων.

Από 4 έως 6 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού, στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΤΑΜΣ «ΤΡΙΑΙΝΑ – 2023», με την συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού και των μέσων των Διοικήσεων και των Μονάδων της ΔΝ, καθώς και πτητικών μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας. Σκοπός της άσκησης, ήταν η προαγωγή της διακλαδικότητας, η εξάσκηση του προσωπικού σε σενάρια που προσομοιάζουν σε πραγματικές συνθήκες σε περίοδο έντασης – κρίσης και επιχειρήσεων, η εκπαίδευση των Επιτελικών Ομάδων στις διαδικασίες ταχείας λήψης αποφάσεων, καθώς και η δοκιμή του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας. Ειδικότερα, τα σενάρια της άσκησης περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, εκτέλεση τεχνικών γυμνασίων και αποστολών ειδικών επιχειρήσεων, έλεγχο ακτών και αναγνώριση θέσεων, επιτήρηση επιφανείας, καθώς και εκτέλεση επιχειρήσεων θαλάσσιας απαγόρευσης, στοχοποίησης και προσβολής εχθρικών πλοίων.

Την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διοργανώθηκε από τη Διοίκηση Μηχανικού της Εθνικής Φρουράς, στο Πεδίο Βολής Σιάς, συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Μηχανικού, με τη συμμετοχή προσωπικού της Διοίκησης Μηχανικού και αντίστοιχου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συνεκπαίδευση, περιλάμβανε μεταξύ άλλων, παρουσίαση του εξοπλισμού και των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται από την Εθνική Φρουρά, καθώς και εκπαίδευση – επίδειξη στην ανίχνευση, εντοπισμό και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών.

Στις 5 Απριλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε την Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi.

Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Sigmalive, ο υπουργός Άμυνας Μ. Γιωργάλλας αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση μόνιμου οργάνου επικοινωνίας, διαβούλευσης και συντονισμού μεταξύ ΥΠΕΘΑ-ΓΕΕΘΑ και ΥΠΑΜ-ΓΕΕΦ, του οποίου η πρώτη συνάντηση θα γίνει σύντομα στη Λευκωσία, ενώ προανήγγειλε και την προμήθεια νέων συστημάτων αμερικανικής προέλευσης, στα οποία έχει πλέον πρόσβαση η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο. Επιπλέον, αναφερόμενος στο υλοποιούμενο έργο για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ανέφερε ότι θα εγκατασταθούν περίπου 179 κάμερες σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, των οποίων η τοποθέτηση έχει ήδη αρχίσει. Στόχος είναι να αποδειχθεί η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τουρκικής πλευράς και να παρουσιαστούν τα σχετικά τεκμήρια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 7 Απριλίου παραδόθηκε στο Τουρκικό Ναυτικό τo έκτο και τελευταίο Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P72 (s/n TCB756).

Στις 6 Απριλίου υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της SSB και εκπροσώπων 3 ναυπηγείων (Anadolu, Sedef, Sefine) για τη ταυτόχρονη ναυπήγηση των 3 φρεγατών κλάσης I για το Τουρκικό Ναυτικό, με εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης τους 36 μήνες.

Στις 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τουρκική επίθεση με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (drone) κατά αυτοκινητοπομπής στην περιοχή του αεροδρομίου της Sulaimaniyah στο βόρειο Ιράκ, με στόχο τη δολοφονία του Κούρδου στρατηγού Mazloum Abdi, ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Η επίθεση, που απέτυχε, έγινε σε συνέχεια συνάντησης Κούρδων και Αμερικανών αξιωματούχων και προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο στρατηγός Abdi και οι SDF είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS, ενώ στην αυτοκινητοπομπή του συμμετείχαν και 3 Αμερικανοί που πάντως δεν τραυματίστηκαν. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη διάσταση συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στο Β. Ιράκ, αλλά και την έλλειψη δισταγμών της Τουρκίας στην εκτέλεση επιχειρήσεων κατά κουρδικών δυνάμεων, ακόμη και όταν αυτές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με αμερικανικές.

Αγαπητοί φίλοι, την Κυριακή του Πάσχα δεν θα δημοσιευθεί εβδομαδιαία ανασκόπηση. Σας ευχόμαστε λοιπόν από τώρα Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!