Ανασκόπηση εβδομάδας #313

0
3149

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για επικείμενη ουκρανική επίθεση. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στον άξονα Svatove-Kreminna και στην περιοχή Avdiivka του Donetsk, ενώ πέτυχαν ορισμένα εδαφικά κέρδη στην περιοχή του Bakhmut. Επίσης, ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση από θαλάσσης κατά του διοικητηρίου των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή της Χερσώνας, ενώ ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σεβαστούπολης χρησιμοποιώντας σμήνη ΜΕΑ τύπου Mugin-5. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 ξεκίνησε Αποστολή από την Ελλάδα για τον απεγκλωβισμό και διάσωση Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνέβαλαν καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην Εθνική προσπάθεια για την διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα, τόσο Ελλήνων πολιτών, όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες Χώρες, με την συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, και σε αυτήν συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών Κ. Σούλιος, καθώς και ο Υποδιοικητής της ΔΔΕΕ Ταξίαρχος Χ. Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ. Η αποστολή σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού βρίσκονταν σε επαφή με το ΕΘΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΜΔΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο Ασουάν (Aswan) της Αιγύπτου Α/Φ C-130 με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ και προορισμό την αεροπορική βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ (Khartoum) στο Σουδάν. Με την προσγείωση του Α/Φ στην Αεροπορική Βάση, το τμήμα SOF προέβη σε έλεγχο και εξασφάλιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συνέδραμε στην διάσωση και επιβίβαση στο Α/Φ 39 πολιτών εκ των οποίων 20 από Ελλάδα, 1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες, καθώς και 6 κατοικίδια (σκύλοι). Στην συνέχεια, το Α/Φ απογειώθηκε με προορισμό την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν και κατεύθυναν ζωντανά από το ΕΘΚΕΠΙΧ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος.

Στο γενικότερο πλαίσιο της Αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:
● Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, αποστολή 2 μεταγωγικών αεροσκαφών (Α/Φ), 1 C-27 και 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο Αεροδρόμιο Aswan, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης.
● Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, απογείωση του Α/Φ C-27 από το Aswan με προορισμό το Τζιμπουτί (Djibouti), παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
● Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής. Ακολούθως απογείωση και παραλαβή από το Djibouti και την Άκαμπα (Aqaba) της Ιορδανίας 16 Ελλήνων πολιτών, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 το Α/Φ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
● Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 28 Απριλίου, τουρκικό C-130 δέχθηκε πυρά κατά την προσγείωσή του στην αεροπορική βάση του Χαρτούμ για την εκτέλεση ανάλογης αποστολής. Το γεγονός αυτό διαψεύδει τους καφενειακού επιπέδου σχολιασμούς διαφόρων “στρατηγών της πολυθρόνας” και δείχνει ανάγλυφα τους κινδύνους που απειλούσαν την ελληνική αποστολή διάσωσης, και αντιμετωπίστηκαν χάρη στο σωστό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και τις κατάλληλες διπλωματικές επαφές του υπουργείου Εξωτερικών. Γενικότερα η επιτυχία της τολμηρής ελληνικής αποστολής διάσωσης στο Σουδάν διέψευσε τις θλιβερές προσπάθειες ορισμένων δημοσιογραφούντων που υπονόμευαν για μικροπολιτικούς λόγους την προσπάθεια και ανέδειξε τις δυνατότητες προβολής ισχύος της Ελλάδας στο εξωτερικό, τόσο με την εν εξελίξει ανάταξη του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ όσο και με τις ικανότητες που έχει αναπτύξει η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Στρατός Ξηράς

Yπογράφηκε η LOA μεταξύ ΓΔΑΕΕ και αρμοδίων υπηρεσιών των ΗΠΑ για τη σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης των 25 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού, αξίας 100 εκ. ευρώ.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 27 Απριλίου ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ υποδέχθηκε στο ΓΕΝ τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας (Joint Force Command Naples – JFC NAPLES), ναύαρχο S. B. Munsch. Στις συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθως, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ξεναγήθηκε στον προσομοιωτή της Σχολής Υποβρυχίων, ενώ επέβη επίσης σε υποβρύχιο τύπου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και σε ΤΠΚ τύπου «ΡΟΥΣΣΕΝ».

Πολεμική Αεροπορία

Συνεχίζεται στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας, με αυξανόμενο βαθμό πολυπλοκότητας στα σενάρια, η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-23» που ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Απριλίου και θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, με τη συμμετοχή 57 αεροπορικών μέσων και 950 ατόμων από συνολικά 12 κράτη. Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV DAY), την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, o Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.) Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γ. Αλεξανδράκης., ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Λ. Χατζημιχαήλ, Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας συμμετεχουσών και άλλων χωρών, ανώτατοι αξιωματικοί κ.ά. Οι προσκεκλημένοι αφού ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της άσκησης από τον Διοικητή του ΚΕΑΤ Ταξίαρχο (Ι) Μ. Κανουπάκη, παρακολούθησαν διελεύσεις σχηματισμών μαχητικών αεροσκαφών και εικονικές προσβολές αεροδρομίου, ενώ περιηγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) και στους χώρους του Κέντρου Επιχειρήσεων (WHITE CELL) των συμμετεχουσών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι στον «ΗΝΙΟΧΟΣ-23» συμμετείχαν για πρώτη φορά τα νέα μαχητικά αεροσκάφη RAFALE της ΠΑ, ενώ από πλευράς ξένων αεροποριών συμμετείχαν για πρώτη φορά η Ινδία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ-23» πραγματοποιήθηκε συμβολική πτήση σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών άνωθεν του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Στον σχηματισμό των 10 αεροσκαφών συμμετείχαν 1 RAFALE, 1 MIRAGE 2000-5, 1 F-4 και 1 F-16 από την Ελλάδα, καθώς και 1 RAFALE από την Γαλλία, 1 Su-30 από την Ινδία, 1 F-18 από την Ισπανία, 1 TORNADO από την Ιταλία, 1 F-16 από την Ιορδανία και 1 F-15 από την Σαουδική Αραβία.

Στις 28 Απριλίου προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το 14ο μαχητικό αεροσκάφος Rafale F3R που εντάσσεται στη δύναμη της 332 Μοίρας. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ιστοτόπου doureios.com, πρόκειται για το μονοθέσιο Rafale EG (“415”) της δεύτερης παρτίδος μεταχειρισμένων αεροπλάνων που μεταβιβάζονται από την Γαλλική Αεροπορία. Η επόμενη άφιξη Ραφάλ αναμένεται το Μάιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λ. Αργύρη, έχει  εγκριθεί από το State Department η παροχή δυο μεταγωγικών C-130 στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμφωνία αγοράς δυο C-130 νέας κατασκευής. Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας της τάξης των 2 δισ. δολλαρίων υπό μορφή δανείου ή δανειακών εγγυήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να ανανεώσει τα οπλικά συστήματά της. Σε αυτό το πλαίσιο επανέρχονται οι συζητήσεις για παροχή στην Ουκρανία των ελληνικών S-300 και αντικατάστασή τους με συστήματα Patriot.

Μηδενική παρέμεινε και την τελευταία εβδομάδα, όπως ολόκληρο το Μάρτιο και τον Απρίλιο, η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Αμυντική Βιομηχανία

Στις 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκοσμίως βολή ρουκέτας 2,75 ιντσών τύπου Hydra 70 από ΜΕΑ SARISA SRS-1 της ελληνικής SAS Technology. Η βολή πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Το SARISA SRS-1A έχει μήκος 165 εκ., πλάτος 218 εκ., ύψος 45 εκατ., και μέγιστο βάρος απογειώσεως 60 κιλών, με το βάρος του οπλικού φορτίου να ανέρχεται σε 25 κιλά. Οι ηλεκτροκινητήρες του κινούν 4 διπλά στροφεία, η μέγιστη αυτονομία πτήσεως ανέρχεται σε 20 λεπτά και δύναται να φέρει έως 2 ρουκέτες 2,75 ιντσών. Περισσότερα σχετικά στοιχεία θα βρείτε στα ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση για την ανάπτυξή του και την πρόσφατη δοκιμή.

Στις 28 Απριλίου επισκέφθηκε την Αθήνα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ T. Breton, στο πλαίσιο συναντήσεών του με υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε. και επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα υποστήριξης των αμυντικών βιομηχανιών, ενόψει υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα ενίσχυσης και αύξησης της παραγωγικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ακολούθως οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν τα ΕΑΣ, όπου είχαν συνάντηση με τη διοίκηση και περιηγήθηκαν χώρους παραγωγής. Ο κ. Μπρετόν μεταξύ άλλων δήλωσε ότι λόγος της επίσκεψής του είναι η επίγνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να αυξήσει τις δυνατότητες της αμυντικής παραγωγής της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν τρόποι για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Από πλευράς μας επισημαίνουμε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι ανάγκες σε πυρομαχικά που δημιουργούνται από αυτόν, σε συνδυασμό με την απότομη συνειδητοποίηση των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιπτώσεις της παραμέλησης των αμυντικών τους αναγκών κατά την προηγούμενη τριακονταετία, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αναζωογόνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ιδίως των μονάδων παραγωγής πυρομαχικών – αρκεί να υπάρχουν οι απαιτούμενες διοικητικές ικανότητες και να μην υπονομευτεί το εγχείρημα από παράγοντες πάσης φύσεως, συνδικαλιστικής ή άλλης. Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ευκαιρία ανέλπιστη μετά από δεκαετίες απαξίωσης, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Κύπρος

Από 24 έως 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή αξιολόγηση της Διοίκησης Αεροπορίας της ΕΦ με τη συμμετοχή του συνόλου της ενεργού δυνάμεως της καθώς και της εφεδρείας. Κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής αξιολόγησης υλοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ανάπτυξης των αεροπορικών δυνάμεων και των Μονάδων Αεράμυνας και ενεργοποίηση του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου και του Δικτύου Αεροπορικής Υποστήριξης, ενώ εκτελέστηκαν αποστολές αναγνώρισης-στοχοποίησης από ΜΕΑ/Φ στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης, ενέργειες αεροδιακομιδών και αερομεταφορών και ρίψης αλεξιπτωτιστών.

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού της εκπαίδευσης των εφέδρων και εθνοφυλάκων, συνεχίζονται σε όλους τους Σχηματισμούς της ΕΦ οι παρουσιάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτελούνται βολές μάχης καθώς και επιχειρησιακή εκπαίδευση στα αντικείμενα των ειδικοτήτων τους.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 28 Απριλίου, μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επλήγη από πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF κατά την προσγείωσή του στην αεροπορική βάση του Χαρτούμ.

Στις 27 Απριλίου υπογράφηκε σύμβαση μη κατονομαζόμενης αξίας για την έναρξη μαζικής παραγωγής των ελαφρών ρυμουλκούμενων πυροβόλων Boran της ΜΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 6 ελαφρά ρυμουλκούμενα πυροβόλα Boran διαμετρήματος 105mm μέγιστου βεληνεκούς 17km, τα οποία λόγω χαμηλού βάρους (1.750 kg) μπορούν να μεταφερθούν ως εξωτερικό φορτίο από ελικόπτερα και είναι κατάλληλα για υποστήριξη αεραποβατικών επιχειρήσεων.

Στις 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η παρθενική πτήση του πρωτοτύπου του προγράμματος του τουρκικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους HÜRJET. To αεροσκάφος φέρει κινητήρα F404-GE-102 και προορίζεται για την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών Τ-38Μ. H σχετική σύμβαση που ανατέθηκε στην TUSAS αφορά την προμήθεια 4 αεροσκαφών HÜRJET με δικαίωμα προαίρεσης για 12 επιπλέον.

Στις 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η παράδοση δύο αρμάτων μάχης Altay με νοτιοκορεατικής προέλευσης κινητήρα Doosan DV27K και σύστημα μετάδοσης SNT Dynamics EST15K. Τα άρματα θα υποβληθούν σε πολύμηνες δοκιμές, οι οποίες εφόσον εξελιχθούν ομαλά θα οδηγήσουν στην έναρξη παραγωγής.

Άσκηση συνεργασίας Α/Α συστημάτων KORKUT της Ταξιαρχίας Αεράμυνας με επιθετικά ελικόπτερα T129 του Τουρκικού Στρατού πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Karapinar στο Ικόνιο.

Στις 25 Απριλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν παρουσίασε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, η οποία διακόπηκε. Ακολούθως ανακοινώθηκε ότι αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας γαστρεντερολογικής φύσεως, ενώ διαψεύστηκαν πληροφορίες περί εμφράγματος που δημοσιεύθηκαν από κινεζικές πηγές. Λόγω της ασθένειας ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε το πρόγραμμά του των επόμενων ημερών, που περιλάμβανε προεκλογικές εμφανίσεις αλλά και την παρουσία του στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιου, όπου εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης με τον Ρώσο ομόλογό του Β. Πούτιν. Ωστόσο, χθες 24 Απριλίου επανεμφανίστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σμύρνη, και η όλη παρουσία του έδειχνε ότι ξεπέρασε το πρόβλημα υγείας. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαϊου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των τουρκικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων εμφανίζεται αμφίρροπο στις δημοσκοπήσεις.