Ανασκόπηση εβδομάδας #71 (7.1.2018)

220
1265

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, κατά την διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου 2017, ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, συνέδραμε σε επιχειρήσεις αεροδιακομιδών με την εκτέλεση, με ελικόπτερα ΝΗ-90 και CH-47D (Chinook), 25 αποστολών ημέρα και νύχτα, για την αεροδιακομιδή 25 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων. Τα ελικόπτερα συμπλήρωσαν συνολικά 68 ώρες πτήσης.

Την Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018, κλιμάκιο Πυροτεχνουργών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), έσπευσε άμεσα σε ξενοδοχείο της περιοχής Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε επιχείρηση αναγνώρισης, απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης αμυντικής χειροβομβίδας F1 ανατολικού τύπου.

Την Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το Στρατηγείο, τις Μονάδες και τις Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ – «ΜΟΡΑΒΑΣ»), στο Βόλο και στη Λάρισα, καθώς και τον 384 Λόχο Ειδικής Συνθέσεως Υλικού Πολέμου [384 ΛΕΣ (ΥΠ)], στη Λάρισα. Ο Αρχηγός, περιηγήθηκε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις τους και ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δράσεις τους. Επίσης, επικοινώνησε με το σύνολο του προσωπικού, αντάλλαξε ευχές και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για το νέο έτος.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε πλους μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Λυκείου με το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ (τύπου 214). Τους μαθητές καθώς και τους συνοδούς συγγενείς υποδέχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ. Εν συνεχεία οι μαθητές συνοδευόμενοι από τον Διοικητή Υποβρυχίων Πλοίαρχο Στυλιανό Δημόπουλο ΠΝ, επιβιβάσθηκαν στο Υποβρύχιο το οποίο απέπλευσε και κατευθύνθηκε προς τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Μεγάρων όπου και πραγματοποίησε ολιγόωρη κατάδυση. Κατά τη διάρκεια του πλου, οι συνοδοί συγγενείς των μαθητών ξεναγήθηκαν σε μονάδες του Στόλου (Φρεγάτα ΨΑΡΑ-Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ-Κανονιοφόρο ΑΗΤΤΗΤΟΣ). Μετά την ολοκλήρωση του πλου, επιδόθηκαν αναμνηστικά από τον Διοικητή Υποβρυχίων και τον Κυβερνήτη σε μαθητές και συνοδούς καθώς και Πιστοποιητικό Κατάδυσης.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης πλήρωμα αεροσκάφους Τ-2E της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ, εγκατέλειψε επιτυχώς λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ βρισκόταν 2 ναυτικά μίλια νότια από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Στις 12:04, ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξε τους Ιπταμένους, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε στη Μονάδα. Συγκροτήθηκε Αρμόδια Επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ) στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, καθώς και την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου. Ο Αρχηγός ενημερώθηκε, για τα τρέχοντα θέματα των Μονάδων και για το πρόγραμμα εκπαίδευσης, συνομίλησε με το προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες που άπτονται της ασφάλειας πτήσεων και της εκπαίδευσης.

Επιτεύχθηκε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 7 Ιανουαρίου, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες ελικοπτέρων Super Puma της ΠΑ, η μεταφορά 35χρονης τραυματία από τον Όλυμπο στο νοσοκομείο της Λάρισας. Η 35χρονη ορειβάτις από τα Σκόπια είχε πέσει από μεγάλο ύψος στον Όλυμπο, στο “λούκι του Στεφανιού”, το πρωί του Σαββάτου. Ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ απογειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από το αεροδρόμιο της Χίου και προσέγγισε το σημείο για να παραλάβει την τραυματία, αλλά αυτό κατέστη ανέφικτο λόγω της απόκρημνης τοποθεσίας. Μετά από πολύωρες προσπάθειες το ελικόπτερο περί ώρα 17.00 αποχώρησε λόγω σκότους και εξάντλησης των καυσίμων του. Η πολυτραυματίας μεταφέρθηκε από διασώστες στο καταφύγιο “Γ. Αποστολίδης”, όπου παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση. Κατά τις νυκτερινές ώρες του Σαββάτου απογειώθηκε από τη Ρόδο άλλο Super Puma της ΠΑ, το οποίο αφού ανεφοδιάστηκε στην Ελευσίνα μετέβη στην περιοχή του Ολύμπου με ειδικά εκπαιδευμένο πλήρωμα και στελέχη της 31ης ΜΕΕΔ. Τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Super Puma με χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης (NVG) μπόρεσε να παραλάβει την τραυματία από τον Όλυμπο και την μετέφερε στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας, από όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το συμβόλαιο προμήθειας Α/Α πυραύλων S-400 από την Τουρκία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 36 οχήματα εκτόξευσης, ραντάρ τύπου 92N6E με εμβέλεια 400 χιλομέτρων (250 μιλίων) και δυνατότητα παρακολούθησης 100 στόχων, καθώς και βλήματα τύπου 40N6. Επισημαίνεται ότι οι πύραυλοι 40Ν6 έχουν το μεγαλύτερο βεληνεκές από όλους τους τύπους πυραύλων που χρησιμοποιεί το σύστημα S-400, φτάνοντας τα 400 χιλιόμετρα. Πιθανολογείται η κατανομή των συστημάτων σε 4 τάγματα/μοίρες για την κάλυψη ολόκληρης της Τουρκίας, ενδεικτικά ως εξής:

Τα πρώτα 7 επιχειρησιακά βλήματα πλεύσης αέρος-εδάφους SOM-B1 (Stand-Off Munition B1) της Roketsan παραδόθηκαν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM). Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τις παραδόσεις άγνωστου αριθμού SOM-A που ήδη βρίσκονται σε τουρκική υπηρεσία, καθιστώντας την Τουρκία αυτόνομη σε έναν κρίσιμο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι τα βλήματα πλεύσης της οικογένειας SOM της Roketsan έχουν εμβέλεια άνω των 100 ν.μ. (250+ χλμ), προσφέροντας στην ΤΗΚ τη δυνατότητα ασφαλούς εξαπόλυσης εκτός του βεληνεκούς της ελληνικής αεράμυνας, με στόχο την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας, όπως κέντρα Διοίκησης και Eλέγχου, αντιαεροπορικά συστήματα, στόχοι στρατηγικής σημασίας, ναυτικές μονάδες επιφανείας, εκτεθειμένα αεροσκάφη κλπ. Για τη ναυτιλία χρησιμοποιείται GPS σε συνδυασμό με σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας (INS) και ναυτιλία αναφοράς αναγλύφου(TRN).

Σε σύγκριση με την έκδοση SOM-A του βλήματος, η SOM-B1 διαθέτει την ίδια πολεμική κεφαλή γενικής χρήσης (ΗΕ/Blast Fragmentation) 500 λιβρών, αλλά αυξημένη ακρίβεια στη φάση της τελικής προσβολής λόγω του ενσωματωμένου ερευνητή υπερύθρων. Θα ακολουθήσει η έκδοση SOM-B2 με διπλή (tandem) πολεμική κεφαλή (κοίλης γόμωσης και κύρια) για την προσβολή καλά προστατευμένων στόχων. Φορείς των βλημάτων μπορούν να είναι τόσο τα F-4E Terminator όσο και τα F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας, ενώ η Roketsan αναπτύσσει και την έκδοση SOM-J για εσωτερική μεταφορά στο F-35, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τη Lockheed Martin.

Tο πλωτό γεωτρύπανο DeepSea Metro II έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2017 και παραμένει στη θάλασσα του Μαρμαρά. Με βάση τις σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, το πλοίο αναμένεται να αποσταλεί για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στις αρχές του 2018.

Κύπρος

Στις 2 Ιανουαρίου 2018 έφτασε στην Κύπρο το πρώτο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, που αποκτήθηκε μέσω διακρατικής συμφωνίας αξίας €44 εκατ. από το Ισραήλ. Το “Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης ΠΝ” (Ρ61), τύπου Sa’ar 62, έχει μήκος 62 μέτρα, εκτόπισμα 450 τόνων (μέγιστο 500), ταχύτητα 32 κόμβων και εμβέλεια 2.500 ν.μ. Φέρει τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) Τyphoon ZU-23 και σύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης, καθώς και δυνατότητα μελλοντικού εξοπλισμού με σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων.

Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η γεώτρηση στο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ και το γεωτρύπανο «Saipem 12000» προχωρά προς τον στόχο «Καλυψώ». Αν και η Τουρκία δέσμευσε με παράνομη Navtex ζώνη έκτασης 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ακάμα μέχρι το Κάβο Γκρέκο, η εξυπηρέτηση της γεώτρησης με προσωπικό, εξοπλισμό και εφόδια συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, τόσο με πλοία όσο και με ελικόπτερα.