Ανασκόπηση εβδομάδας #70

106
973

Στις 28 Δεκεμβρίου η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε τη χορήγηση ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Με σχετική ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση», προειδοποιώντας για συνέπειες στις διμερείς σχέσεις. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση άσκησε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς», κατά τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Στρατός Ξηράς

Tη νύχτα των Χριστουγέννων ελικόπτερο CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ ολοκλήρωσε επιτυχώς επιχείρηση αεροδιακομιδής ασθενούς από την Κάλυμνο στη Ρόδο.

Τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017, o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, μετέβη στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ και αντάλλαξε Χριστουγεννιάτικες Ευχές με το προσωπικό του Σχηματισμού, ως ακολούθως:
– Στο Φυλάκιο ΧΑΛΚΗΣ.
– Στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΤΗΛΟΥ.
– Στο 549 Τάγμα Εθνοφυλακής στη ΣΥΜΗ, όπου γευμάτισε με το προσωπικό στα εστιατόρια του Τάγματος.

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε ενόψει του Νέου Έτους επιτηρητικά Φυλάκια Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ευστράτιο και στο ν. Έβρου καθώς και τη XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο Διδυμότειχο (όπου συναντήθηκε και με προσωπικό της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 1ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης), συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 26 Δεκεμβρίου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στη Raytheon συμπληρωματικό συμβόλαιο αξίας 80 εκ. δολλαρίων για την υποστήριξη των συστημάτων Phalanx CIWS, SeaRAM και Land-based Phalanx Weapon System. Το συμβόλαιο συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη συστημάτων Phalanx συμμαχικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που χρησιμοποιεί το Phalanx CIWS σε όλες τις φρεγάτες του στόλου και στο ΠΓΥ Προμηθεύς. Η ολοκλήρωση των εργασιών υποστήριξης αναμένεται το 2019.

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε ενόψει του Νέου Έτους την Φρεγάτα ‘’ΕΛΛΗ’’ η οποία εκτελεί φυλακή σκοπούντος, εν πλω στην περιοχή των Κυκλάδων, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα από τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας της Κύπρου στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας. Tην Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε έναν 74χρονο άνδρα διασωληνωμένο, από τη Ρόδο στο Ηράκλειο καθώς επίσης και έναν 23χρονο με εγκαύματα και ένα 3 μηνών αγοράκι, από τη Ρόδο στην 112ΠΜ, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε από την Χίο στην 112 ΠΜ 32χρονη έγκυο 32 εβδομάδων με επιπωματικό πλακούντα, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ. Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε από την Ρόδο στην Ελευσίνα 31χρονη επιτοκο με ρήξη θυλακιου, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.

Την Τετάρτη 27 και την  Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, στο πλαίσιο της γιορτής της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης (135ΣΜ) στη Σκύρο και την 133 Σμηναρχία Μάχης (133ΣΜ) στο Καστέλι. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο Αρχηγός ΤΑ συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της γιορτής της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα, το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο Κουτσόχερo καθώς και την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ) στη Λήμνο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό του Αρχηγείου και των Μονάδων καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών και του ελικοπτέρου επιφυλακής στη Λήμνο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τα τουρκικά υποβρύχια τύπου 209-1200 υποβλήθηκαν σε περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με την τοποθέτηση νέων περισκοπίων έρευνας τύπου SERO-250s της Airbus DS Optronics και συστήματος ESM της Αselsan. To SERO-250 είναι ένα συμπαγές και σύγχρονο σύστημα περισκοπίου, ειδικά σχεδιασμένο για εγκατάσταση σε παλαιότερα υποβρύχια που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θερμικό αισθητήρα, δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο υψηλής ανάλυσης. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζονται οι δυνατότητες των τουρκικών υποβρυχίων 209-1200 από πλευράς ISR/ ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance).

Στις 29 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο TDK το νέο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων TCG Akin (A-584) που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο, μαζί με το αδελφό του TCG IŞIN (A-583) που είχε παραδοθεί τον Ιούλιο, αντικατέστησαν το προηγούμενο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων του TDK που είχε ναυπηγηθεί το 1942, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες του TDK στον τομέα αυτό.

Στις 29 Δεκεμβρίου υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δανειακή σύμβαση για την χρηματοδότηση της αγοράς αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-400. Η δανειακή σύμβαση είναι ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αφορά την αγορά συνολικά τεσσάρων αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 συνολικής αξίας 2,5 δις δολλαρίων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής κοινοπραξίας Rostec, Sergei Chemezov, η Τουρκία θα πληρώσει 45% του κόστους προκαταβολικά, ενώ το υπόλοιπο 55% θα καλυφθεί με ρωσικό δάνειο. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan τόνισε ότι ο δανεισμός σε ρούβλια συνεπάγεται μικρότερο χρέος για την Τουρκία σε σύγκριση με τον δανεισμό σε δολλάρια. Οι πρώτες παραδόσεις των ρωσικών S-400 στην Τουρκία αναμένονται το Μάρτιο του 2020.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 28 Δεκεμβρίου την ανάθεση συμβολαίου αξίας 634 εκ. δολλαρίων στη Raytheon, για άγνωστο αριθμό βλημάτων AMRAAM της παρτίδας (Lot) 31 που αναφέρεται στην έκδοση ΑΙΜ-120D. Βάσει της ανακοίνωσης το συμβόλαιο περιλαμβάνει και πωλήσεις αξίας 219 εκ. δολλαρίων σε δέκα ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Επισημαίνεται ότι η έκδοση ΑΙΜ-120D έχει ακτίνα μεγαλύτερη κατά 50% από τον AIM-120C-7 καθώς και βελτιωμένη καθοδήγηση. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τον Ιανουάριο του 2020.

Στις 28 Δεκεμβρίου το πλωτό γεωτρύπανο DeepSea Metro II έφτασε στο Μυρτώο Πέλαγος και, συνοδευόμενο από την κορβέτα TCG Bafra και παρακολουθούμενο από την φρεγάτα “Έλλη”, άρχισε τον διάπλου του Αιγαίου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα. Στην υποδοχή του αναμένεται να παρευρεθεί ο «υπουργός» Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, δεδομένου ότι το πλοίο θα αποσταλεί για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου στις αρχές του 2018. Οι τελευταίες αναλύσεις στην Κύπρο εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το DeepSea Metro II στα ανοικτά της Πάφου (πλησίον του οικοπέδου 1) ή της Αμμοχώστου (οικόπεδα 2 και 3), με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης η Αγκυρα στέλνει και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κύπρος

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, το γεωτρύπανο Saipem 12000 έφτασε στις 27 Δεκεμβρίου στη θέση «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 και άρχισε τη διαδικασία σταθεροποίησης εν όψει της ερευνητικής γεώτρησης της ΕΝΙ.

Η ερευνητική γεώτρηση στη θέση “Καλυψώ” αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση της ΕΝΙ στη θέση “Σουπιά” του τεμαχίου 3. Οι εργασίες του Saipem 12000 συνεχίζονται χωρίς ενοχλήσεις από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος σε όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό! Είθε το 2018 να είναι μια καλύτερη χρονιά για την πατρίδα μας.