Ο «πρόσφυγας» στη Λέσβο που αν και μέλος του ISIS δε φοβόταν να γυρίσει στην Τουρκία

61
Ο 26χρονος Τούρκος Suphi Alpfidan, μέλος τρομοκρατικού πυρήνα του ISIS στο Gaziantep, εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα από τη Λέσβο το 2015, υποδυόμενος τον Σύρο πρόσφυγα.

Μια υπόθεση αρκούντως “μυστήρια” έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει κατά καιρούς για την εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και της ισλαμικής τρομοκρατίας (έννοιες αλληλένδετες πια…) στο μεταναστευτικό κύμα που σάρωσε τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου το 2015-2016. Και αποδεικνύει πόσο αφελής ήταν η πολιτική “ανοιχτών συνόρων” που υιοθετήθηκε το Μάρτιο του 2015, και πόσο εγκληματικά επιπόλαιες οι απειλές ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που δημοσίευσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, ένας Τούρκος, στέλεχος του ISIS, πέρασε παράνομα στη Λέσβο το 2015, υποδυόμενος τον Σύρο πρόσφυγα. Από εκεί ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου καταχωρήθηκε ως πρόσφυγας. Μετά από τέσσερις μήνες επέστρεψε ξαφνικά στην Τουρκία, όπου αποκαλύφθηκε η ιστορία του…

Πρόκειται για τον Σούφι Αλπφιντάν (Suphi Alpfidan), 26 ετών, με καταγωγή από τη μεθοριακή τουρκική πόλη Suruç της νοτιοανατολικής επαρχίας Şanlıurfa. Ο συγκεκριμένος “Σύρος πρόσφυγας” ήταν στην πραγματικότητα Τούρκος, μεσίτης ακινήτων στο επάγγελμα, και πληρωνόταν από το ISIS για να παρέχει καταφύγια και αποθηκευτικούς χώρους σε πυρήνες του ISIS στην πόλη Gaziantep υπό την ηγεσία του Yunus Durmaz.

Επισημαίνεται ότι ο πυρήνας του ISIS στην πόλη Gaziantep υπό την ηγεσία του Yunus Durmaz (που σκοτώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015 υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες) ήταν από τους πιο ενεργούς και επικίνδυνους, καθώς παρείχε στους χειριστές του στη Συρία πληροφορίες για τις κινήσεις εξοπλισμού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και πρότεινε την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στα δρομολόγιά τους, με στόχο την πρόκληση απωλειών.

Ο Σούφι Αλπφιντάν είναι ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του ISIS που έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2015 έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας και κόστισε τη ζωή σε 107 ανθρώπους, πλέον των δύο βομβιστών αυτοκτονίας. Η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση επηρέασε καθοριστικά υπέρ του Ερντογάν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 2015. Η συμμετοχή του Αλπφιντάν στην επίθεση αυτή προκύπτει από αποτυπώματά του που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο “συνοδείας” που καθοδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητο.

H διπλή βομβιστική επίθεση της 10ης Οκτωβρίου 2015 σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και του PKK και θεωρείται ως η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της Τουρκίας.

Το Νοέμβριο του 2015, ο Αλπφιντάν έφυγε από την Τουρκία μέσω Σμύρνης, πληρώνοντας 600 δολάρια σε διακινητές για να τον περάσουν στη Λέσβο ως “πρόσφυγα”. Παρουσιάστηκε στις ελληνικές αρχές ως Χουσεϊν Μαχμούντ (Hussein Mahmood) από τη μαρτυρική συριακή πόλη Κομπάνι, και έλαβε κάρτα προσωρινής καταχώρισης από τις ελληνικές αρχές. Στη συνέχεια πέρασε στην Αθήνα και, ταξιδεύοντας επί 8-9 ημέρες με τρένο και λεωφορείο, έφτασε μαζί με άλλους μετανάστες στη Γερμανία, όπου καταχωρήθηκε ως πρόσφυγας και τοποθετήθηκε σε κέντρο υποδοχής. Στη Γερμανία ήρθε σε επαφή με ένα Τούρκο σύνδεσμο και αργότερα του δόθηκε νέα ταυτότητα και προσωρινό διαβατήριο από το τουρκικό προξενείο στην πόλη Mainz.

Μετά από τέσσερις μήνες στη Γερμανία, όταν η βομβιστική επίθεση του ISIS στην Άγκυρα είχε κάπως ξεχαστεί, αποφάσισε ξαφνικά να επιστρέψει στην Τουρκία. Ο Bozkurt, έμπειρος δημοσιογράφος, αναρωτιέται γιατί ο Αλπφιντάν αποφάσισε να επιστρέψει, ενώ εκκρεμούσαν δυο εντάλματα σύλληψης εναντίον του σχετικά με το ISIS. Καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι του δόθηκαν “αρμοδίως” κάποιες διαβεβαιώσεις…

Κατά την άφιξή του στην Αττάλεια στις 3 Μαρτίου 2016, ο Αλπφιντάν κρατήθηκε για λίγο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ταξιδίων. Καθώς όμως τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταυτοποιούνταν σταδιακά και σε άλλες υποθέσεις σχετιζόμενες με τοην ισλαμιστική τρομοκρατία, ζητήθηκε η σύλληψή του από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, κι έτσι συνελήφθη στη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στις 6 Νοεμβρίου του 2016.

Η σύλληψή του σόκαρε τον Σουφι Αλπφινταν (ενδεχομένως επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις για το αντίθετο), με αποτέλεσμα να προβεί σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τις σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με την ισλαμική τρομοκρατία. Συγκεκριμένα ο Αλπφιντάν κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κατονόμασε δύο αξιωματικούς πληροφοριών με τους οποίους συνεργαζόταν στο Gaziantep, ενημερώνοντάς τους για όλες της δραστηριότητες του ISIS. Όταν το δικαστήριο απευθύνθηκε στην τουρκική αστυνομία για να εντοπίσει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς, η κυβέρνηση απάντησε ότι αδυνατούσε να τους ταυτοποιήσει ή να τους εντοπίσει.

Το συμπέρασμα του έμπειρου δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt είναι ότι η υπόθεση αποδεικνύει τη στενή συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στην Τουρκία. Επιπλέον, ότι αποδεικνύεται πόσο εύκολα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες “φυτεύουν” τζιχαντιστές μέσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών, και χρησιμοποιούν τους διακινητές για να τους προωθήσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις. Υπενθυμίζεται ότι και δύο από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στο μακελειό της 14ης Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι, είχαν μπει στο ευρωπαϊκό έδαφος ως “πρόσφυγες”, μέσω Λέρου.

Δεν είναι επομένως τυχαίο, καταλήγει ο Bozkurt, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν θα είναι ασφαλής, αν οι πολιτικές της ΕΕ απειλήσουν τα συμφέροντά του. Και γιατί να μην απειλεί, προσθέτουμε εμείς, αφού κάποιοι το 2015 του άνοιξαν τις πόρτες, παίζοντας το παιχνίδι του…

 • M.K.E

  Δεν υπηρξε καμμια «αφελης» πολιτικη ανοικτων συνορων.Η Ελλας κυβερναται απο φανατικους ιδεοληπτικους διεθνιστες που θελουν να καταστρεψουν ο,τιδηποτε εχει σχεση με εθνος,θρησκεια,παραδοση,ιστορια.Θυματα αυτων,περαν του ειρωνικα ποκαλουμενου κυριαρχου λαου, επεσε , και η Εκκλησια,απο το Αγιο Ορος μεχρι τους κοσμικους της Μονης Πετρακη και οχι μονο, που χαριετιζοταν με δηλωμενους αθεους και απατριδες,πιστευοντας οτι θα μπορουσαν αεναως να τα εχουν καλα με την εξουσια,για την προωθηση των συμφεροντων τους και βεβαια τωρα το πληρωνουν αλλα ειναι αργα.
  Πρωτη φορα στα χρονικα ειδαμε να αντικαθιστωνται οι επισημες αρχες απο δηθεν ΜΚΟ,χωρις τον παραμικρο ελεγχο, στον εντοπισμο,περιθαλψη και μετακινηση ΛΑΘΡΟ μεταναστων,να απαγορευουν τον ελεγχο τους και να οριζουν εκεινοι χωρους «φιλοξενιας» και δημιουργια ενος ιδιοτυπου ασυλου.
  Το πιο εξωφρενικο βεβαια ολων ειναι οτι αυτες οι ΜΚΟ δρουν και εδρασαν σε περιοχες στρατιωτικου ενδιαφεροντος με μια ανεση που μονο εχοντας πλατες απο «ψηλα» μπορουσαν να δρασουν κατ αυτον τον τροπο και δευτερον η πληρης απραξια της στρατιωτικης ηγεσιας αλλα και ολων των βαθμιδων των Ε.Δ που αποδεχτηκαν αφενος τετοιες εγκληματικες κινησεις και κατα δευτερον να γινουν υπηρετες του καθε αγνωστου.
  Βεβαια,και οι ΕΔ πληρωνουν το τιμημα της ψηφους των,μιας και σε μεγαλο ποσοστο δρωντας εντελως φιλοτομαριστικα,πριμοδοτησαν αυτους που τους χαιδευαν τα αυτια,σαν να ηταν οι μονοι εκλεκτοι την ωρα που ολος ο υπολοιπος λαος ηδη φτωχοποιουνταν.
  Ας βγαλουν λοιπον τις πουλαδες και τους μπερεδες οι κατα τα αλλα περηφανοι στρατιωτικοι μας,να βαλουν το τζοκευ του νεοσυλλεκτου και να κατεβασουν το κεφαλι απο ντροπη για την καταντια τους.
  Οσον αφορα την Τουρκια,ειναι δεδομενο και γνωστο σε ολους οτι εξεθρεψε τους ισλαμοφασιστες και οτι τους χρησιμοποιει και θα τους χρησιμοποιησει και για εσωτερικους λογους η οπου κρινει,το θεμα ειναι εμεις τι μετρα λαμβανουμε και γιατι δεν μεταφερουμε τους παντες σε ξερονησια,οι υποδομες υπαρχουν ηδη,ωστε και να ελεγχονται και να μην χανονται αλλα και να αποτελει και ενα μετρο αποτροπης για καινουριους.Αυτα ολα μπορουν αν γινουν σε ενα συντομο μελλοντικο χρονο,οχι βεβαια με τους παροντες αρνησιπατριδες και βεβαια θελουν κυβερνωντες που να ειναι ελληνες στην ψυχη,υπαρχει αραγε κανεις;

  • binio

   Συμφωνώ απόλυτα σε όλα. Με την άδεια σου να σου πω ότι ο Έλληνας (;) Πρωθυπουργός συναντά τον Τούρκο Πρόεδρο μετά από απαίτηση του. Και δίχως να έχει προηγούμενως συνεννοηθεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ολα δηλαδή στο γόνατο. Τωρα αν νομίζει ότι είναι οι διεθνείς μας σχέσεις και κυριως με τον γεωπολιτικο μας ανταγωνιστή,ειναι οπως μια συνεύρεση σε ενα think Tank των Εξαρχείων, τοτε παω πάσο

   • Ivy Chris

    Η κριτική οφείλει να εστιαστεί στο timing της συνάντησης και αν υπήρχε σοβαρός λόγος βάσει του οποίου πάρθηκε η πρωτοβουλία από την Ελληνική Κυβέρνηση.
    Εξυπακούεται ότι δεν απαιτείται πρότερη συνεννόηση του εκάστοτε Πρωθυπουργού με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για οποιαδήποτε συνάντηση με ηγέτες του εξωτερικού.
    Ομως, με το θέμα της Σύμβασης της Λωζάνης ανοικτό από την πλευρά του Ερντογκαν ήταν τραγικό σφάλμα του ΥΠΕΞ που δεν προέτρεψε σε ακύρωση κάθε τέτοιας σκέψης και έδωσε την ευκαιρία και το βήμα στον τούρκο πρόεδρο, να θέσει τις αμφισβητήσεις του σε ανώτατο επίπεδο, ουσιαστικά δημιουργώντας προηγούμενο, το οποίο θα μας απασχολήσει σοβαρά στο μέλλον.
    Οι διπλωμάτες γνωρίζουν (οφείλουν) να αποφεύγουν τέτοιες παγίδες…
    Οπως λένε οι προμηθευτές μας, sorry εταίροι ήθελα να γράψω, Αμερικανοί
    » If you want to win a battle, you have to know first, how to defend yourself.»

    • Cynaegeirus

     Ο έρντο ζήτησε επ ακριβώς την τήρηση της συνθήκης. βρομάει «προστασία μουσουλμάνων» η φάση

     • Πάτε καλά;

      όταν λέει επακριβώς τη συνθήκη, εννοεί και τις δεκάδες χιλιάδες Ελληνες στην Πόλη που πήραν το μπούλο στα Σεπτεμβριανά; Γμτ την τρέλα μου. εκλέγουμε μαλάκες που φοβούνται να του απαντήσουν σκληρά για πολιτικούς ταγούς.
      ΕΓώ πιστεύω βρωμάει και αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου γιατί την τελευταία φορά που οι Ελ έφυγαν τις δυναμεις τους απο νησι, δεν τους έκτασε άσχημα.

     • Larisaios

      Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αν.Αιγαίου; Εύκολο, αρκεί να αποστρατιωτικοποιήσει και τα Στενά. Α, ναι, πριν το ξεχάσω, η Λήμνος δεν περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Λωζάννης.

     • M.K.E

      Ηταν οντως το πιο κουφο και σκοτεινο σημειο.Συγκλινω στην αποψη σου για τα νησια οσο και του Κυναιγειρου για την προστασια και επεκταση δικαιωματων της μειονοτητας στη Θρακη,με ο,τι συνεπαγεται αυτο.Βεβαια ο δικος μας ο χαχας μαλλον δεν καταλαβε γιατι του μιλουσε και ελεγε ολο ναι αλλα ποιος ξερει με μια δευτερη σκεψη και μια αναπαντεχη αλλαγη καπου μπορει να τεθει και θεμα Ιμβρου,Τενεδου και περιουσιων Πολης.Για την ιστορια παντως,οι Ελληνες της Πολης εφυγαν το 64,με τις μαζικες απελασεις και φορολογια που ειχε επιβληθει απο το Τουρκικο κρατος.Ωπ!Συγγνωμη για την «ακροδεξια» ρητορεια μου.

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Εννοεί και την αυτονομία Ίμβρου και Τενέδου; Για να τον ρωτήσουμε δηλαδή. Αλλά ποιος θα τον ρωτήσει; Το κωλοπαίδι που γράφει τουίτ για την αυτοσυγκράτηση που δείχνουν οι Έλληνες πιλότοι σε σχέση με τους τούρκους που κατέρριψαν το τουρκικό μαχητικό και μετά, όταν του την λέει, πάλι με τουίτ, ο Ερντογάν, σβήνει το σχόλιο στα αγγλικά (για να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του πολυχρονεμένου) αλλά το διατηρεί στα ελληνικά για να κοροιδεύει το πόπολο (προφανώς θεωρεί τον λαό ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΗΛΙΘΙΟ και τον εαυτό του εξαιρετικά ευφυη) ότι υψώνει εθνικό ανάστημα;;;

  • victor

   Χωρίς καμία διάθεση να υπερασπιστώ το κυβερνητικό θίασο, κάποιες μικρές παρατηρήσεις

   Η εκκλησία θύμα. Κλαίω..
   θύμα η εκκλησία, λοιπόν, αυτοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα να χαριεντίζονται με το Μωάμεθ ενώ η Πόλη καίγονταν. Συνέχιζαν 400 μόνο χρονάκια τις αγκαλίτσες. (Ρίχνουμε και κανένα αφορισμό στην επανάσταση στην ανάγκη προκειμένου να σώσουμε το οφίτσια μας). Το ίδιο κάνουν και σήμερα, τίποτε διαφορετικό από αυτό που κάνουν 1800 χρονάκια τώρα.

   MKO
   Δεν είναι πρώτη φορά στα χρονικά που ΜΚΟ αντικαθιστούν επίσημες αρχές. Μάλλον κανόνας είναι πλέον. 21ος αιώνας. Οι ΜΚΟ είναι διεθνής παγκόσμια πρακτική και είναι πλέον κανόνας το ξαναλέω και όχι εξαίρεση. Γίνεται παντού. Η σωστή χρήση τους μπορεί να εξασφαλίσει στο κράτος χρήματα αλλά και έργο. Η σωστή χρήση επαναλαμβάνω, εδώ μάλιστα μπορείς να πεις ότι θες για τους κυβερνώντες, όχι όμως για τις ΜΚΟ συλλήβδην.

   Ξερονήσια.
   Υποδομές και σαβούριασμα όλους χύμα σε ξερονήσια; Μια κουβέντα είναι. Δεν το κάνεις σαν κράτος για μυριάδες λόγους. Όσο και να το θες δεν θα βγει. Οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν είναι οι ΜΚΟ αν ξέρεις να τις χρησιμοποιήσεις κατάλληλα. Αλλά θέλει διπλωματία και σωστούς χειρισμούς, δύσκολα πράγματα για μας.

   Στην αναφορά σου για τους στρατιωτικούς(ηγεσία)
   +100000^10

   • GR P

    http://www.biblionet.gr/book/152298/Runciman,_Steven,_1903-2000/%CE%97_%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7_%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CE%B5%CE%BD_%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1

    Συνιστώ αυτό το βιβλίο, για αρχή, σχετικά με το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής.

    Αναφορές μπορεί να βρεί σχετικά κανείς και στα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη.

    Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει την έρευνα του και να καταλήξει στο συμπέρασμα αν και πόσο ωφέλησε ή έβλαψε τους Έλληνες.

    Το αν θα υπήρχε σήμερα Ελληνικό κράτος ή όχι χωρίς τους αγώνες και των κληρικών και μοναχών, μπορεί να το μάθει ανατρέχοντας στην ιστορική έρευνα.

    Χαιρετισμούς

    • M.K.E

     Φιλε συνελληνα @gr_p:disqus ας μην ανοιγουμε τετοια θεματα.Ειναι δεδομενη η προσφορα τοσο ανωνυμων κληρικων οσο και Πατριαρχων στην παλιγγενεσια,ακομη και με τα χρυσοβουλα που καποιοι αλλοι αθεοι και ανθελληνες φροντισαν να εξευτελισουν,ανοιγοντας με την βλακεια τους μεγα διπλωματικο και εθνικο θεμα. Ζητω συγγνωμη απο ολους γιατι εγω το ξεκινησα το θεμα αλλα μου προκαλεσε αλγεινη εντυπωση η υποδοχη του «χαρουμενου παιδιου» στο Αγιο Ορος,χωρις φυσικα να αμαυρωνουμε ολο το Ορος εξαιτιας αυτων, απο τους εκει αρχοντες χωρις να εχουν συναισθηση της θεσης τους και του κυρους τους,οπως και η προστυχη αβαντα απο πολλους της ηγεσιας της Ελλαδικης Εκκλησιας.Παντα θα υπαρχουν οι ηρωες και οι «λιγοι» σε ολα τα οργανωμενα σχηματα ανα τις εποχες..Εμεις τυχαμε στους «λιγους» και μαλιστα χωρις να υπαρχει κατακτητης που απειλει η επιβαλει τα «θελω» του.Απλως απο οτι φαινεται,ειμαστε σε κρισιμη εποχη και οι «μικροι» κατεχουν ολα τα ποστα ευθυνης,απο εκκλησια μεχρι στρατο, οπου τα διαχειριζονται με μια απιστευτη ελαφροτητα και ανευθυνοτητα.

    • victor

     Φίλε μου μπορώ να φέρω 500 παραδείγματα που η εκκλησία/θρησκεία έβλαψαν τον ελληνισμό. Μπορείς να φέρεις 501 παραδείγματα που τον ωφέλησαν.

     Δεν είναι εκεί η διαφωνία μου, αλλά στο αν έπεσε η εκκλησία θύμα, με την σημερινή εξουσία. Σέβομαι τη κάθε θρησκεία όσο και αν διαφωνώ μαζί της.Διαφώνησα ως προς το «πολιτικό διαχειριστικό κομμάτι» του οργανισμού εκκλησία έτσι όπως το ανέφερε ο ΜΚΕ μόνο.

    • Cynaegeirus

     νομίζω οτι οι 11,000 μισθοί των 2,000Ε μέσο όρο και οι συντάξεις και τα αφορολόγητα τυχερα και το 10% των ελληνικών εδαφών καλύπτουν μια αγορά πτέρυγας F-16 το χρόνο με ΑΝΕΣΗ.

     απο αγώνες πολλούς. όποιος έμπαινε μέσα σκύψιμο κεφάλι, παρακαλητά για το άθως και γιαβόλ, σί ή αβέτ και μετά «καλός ο αφέντης μας παιδιά μην ξεχνάτε τους φόρους μην σας αφορίσω»

     ελάχιστοι οι παπάδες που έπιασαν όπλο, λιγότεροι οι νεκροί, τιτανοτεράστια η προπαγάνδα απο την εκκλησία αε δήθεν οτι αγωνίστηκε.

     • M.K.E

      Μην τσουβαλιαζεις κοσμο..εκαναν πολλα και κανουν,εχεις δικιο..Αλλα με δυο πατριαρχες σκοτωμενους μαρτυρικα,νομιζω οτι ξεπλενεται μεγαλο μερος της ντροπης τους.Επισης,θελοντας η μη,οι εκκλησιες σαν χωρος με την λειτουργια τους,κρατησαν τα ελληνικα στοιχεια σε ενα λαο που ειχε πεσει στο απολυτο σκοτος.Ειπαμε,παντα θα υπαρχουν οι «λιγοι»,οι οπορτουνιστες,οι κατωτεροι των περιστασεων,και θα υπαρχουν και οι «αλλοι» που ξελασπωνουν το ολο θεμα.
      Οσον αφορα για τα εδαφη,οχι αυτα που αναφερεις,τα χρυσοβουλα δεν επιδεχονται αμφισβητηση ουτε απο τον λουκουματζη και αυτο και μονο δειχνει ποσο συνεβαλαν στο να μπορουμε πολλοι να μιλουμε ελληνικα ελευθερα.

     • Cynaegeirus

      Όπως είπα 200 χρόνια προπαγάνδα στο σχολείο έχουν κάνει γιγάντια ζημιά

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Έλα ρε συ, είσαι τόσο απόλυτος και απολύτως λάθος. Με την Ιστορία έχεις πολύ μεγάλα κενά. Παίρνεις μια περίοδο της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και αφήνεις έξω τους Μακεδόνες, τους Κομνηνούς, τον Βατάτζη και τόσους άλλους Έλληνες αυτοκράτορες. Έλληνες μας έλεγε όλος ο πλανήτης επί 1.500 χρόνια το Μεσσαίωνα και διοικούσαμε την λαμπρότερη αυτοκρατορία που είδε ποτέ ο κόσμος. Από την άλλη η αρχαία θρησκεία είχε ξεπέσει σε επίπεδο αξιοθρήνητο. Δίπλα στο Δία θυσίαζαν στον Σεράπη, την Ίσιδα και τον Πέρση Μίθρα! Οι Αθηναίοι επί Δημητρίου Πολιορκητή είχαν μετατρέψει τον μισό ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ σε πορνείο!!!

      Από τον 8ο αιώνα ο χριστιανισμός με τα μοναστήρια και τα αντιγραφικά εργαστήρια διέσωσε το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και μεγάλο μέρος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Στην Κωνσταντινούπολη λειτούργησε το 1ο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης (Μαγναύρα). Η Ρωμιοσύνη σήμερα όπου υπάρχει, υπάρχει χάρη στη χριστιανική πίστη, πχ Λίβανος. Η ίδια πίστη λειτούργησε σαν συνεκτικός παράγοντας όπου χάθηκε η ελληνική γλώσσα (Βλάχοι, Αρβανίτες, Τουρκόφωνοι, Αραβόφωνοι). Ο εκχριστιανισμός της Αυτοκρατορίας δεν αφάνισε τον Ελληνισμό, μην ακολουθείς τώρα τις αηδίες που λέει ο Δαυλός! Θυμάμαι πριν 10-12 χρόνια που Γάλλος Πρόεδρος επισκέφτηκε τα Ιεροσόλυμα και είπε μετά στον Έλληνα πρέσβη ότι αποτελούμε πολιτισμική αυτοκρατορία. Το αν δε το εκμεταλλευόμαστε φταίει το κεφάλι το στραβό μας.

      Είσαι λάθος και με την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η Εκκλησία είχε συμμετοχή σε κάθε εξέγερση και επαναστατικό κίνημα. Πατριάρχες και επίσκοποι νεκροί κλπ. Αλλά και στον καιρό της ειρήνης, έδρασε καταλυτικά διατηρώντας ότι μπορούσε να σωθεί από την εθνική συνοχή και ταυτότητα. Το Κρυφό Σχολειο δεν είναι μύθος, λειτούργησε όπου και όποτε οι τούρκοι (κατα παράβαση/ανοχή των οθωμανικών νόμων) απαγόρευαν ή εμπόδιζαν την εκπαίδευση. Ο Κοσμάς ο ΑΙτωλός ίδρυσε τόσα σχολεία και ξέρεις που κατέληξε.

      Στο κάτω κάτω, δεν μπορεί να ξέρεις εσύ ρε αδελφέ καλύτερα την προσφορά της Εκκλησίας από τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη και τους άλλους αγωνιστές! Έχεις διαβάσει τι λένε; Αυτοί που τα ζήσανε και τα ήξεραν και από τις εμπειρίες των παππούδων τους δεν τα ξέρανε, εσύ τα ξέρεις; Έλα τώρα, οι απόψεις σου εδώ ταυτίζονται με αυτές των ακροαριστερών και των εθνομηδενιστών, δεν σε προβληματίζει αυτό; Συγκρίνεις τώρα τους παππάδες με τους σκοπους στα ναζιστιά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ντροπή.

      Το Όρος είναι στην ψυχή του Ελληνισμού. Έρχεται ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας κλπ κι επισκέπτονται το Όρος. Εχω δει με τα μάτια μου το σπαθί του Φωκά, τα φρέσκα του Πανσέληνου! Εδώ οι αφρικανικές χώρες έχουν Εθνικά Πάρκα Ζώων, εμείς έχουμε ένα ζωντανό ιστορικό και πολιτιστικό πάρκο και θες να το καταργήσεις!!! Το ότι θα μας βρίζουν 500 εκ Ορθόδοξοι σε όλον τον πλανήτη και θα οδηγηθεί ο Ελληνισμός σε νέο εμφύλιο, αυτό δεν το σκέφτεσαι καθόλου; Πως ένας τόσο έξυπνος και μορφωμένος άνθρωπος γίνεται τόσο Ταλιμπάν;

      Όταν το Ελληνικό Κράτος ιδρύθηκε, η Εκκλησία έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της για να αποκτήσει κρατική γη, να στεγάσει υπηρεσίες κλπ. Μετά το 22 έκανε το ίδιο για την αποκατάσταση των Προσφύγων. Συνολικά το 90% της Εκκλησιαστικής περιουσίας έχει παραχωρηθεί στο Κράτος και στους Πρόσφυγες, το πλέον παραγωγικό και καλλιεργήσιμο. Πάμπολα υπουργεία και Υπηρεσίες βρίσκονται σε πρώην εκκλησιαστικοί γη. Ότι έχει απομείνει, είναι στην πλειοψηφία του χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις και ορεινά. Το ίδιο και το Όρος, ότι δεν είναι δάσος είναι αρχαιολογικό μνημείο. Ξέχνα τα οικόπεδα, αυτά είναι ανοησίες. Η παραχωρηθείσα επί 200 χρόνια εκκλησιαστικοί περιουσία και οι προσόδοι της από τους παραχωρησιούχους (δημόσια και ιδιώτες) αντιστοιχούν στη μισθοδοσία κληρικών για μια χιλιετία.

      Εξάλλου, αν δεν μισθοδοτείς την Ορθόδοξη Εκκλησία, το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και για την Καθολική. Και για τους Μουσουλμάνους. Και τότε, ξέρεις ποιος θα τους μισθοδοτήσει.

     • GR P

      Καλησπέρα

      Επαναλαμβάνω εδώ: «Το αν θα υπήρχε σήμερα Ελληνικό κράτος ή όχι χωρίς τους αγώνες και των
      κληρικών και μοναχών, μπορεί να το μάθει ανατρέχοντας στην ιστορική
      έρευνα».
      Πίστεψε με παίρνει χρόνια αυτή η δουλειά και δεν τελειώνει εύκολα (αν τελειώνει ποτέ), όπως κάθε ιστορική έρευνα.
      Η εως τώρα απάντηση μου είναι ότι ήταν από τους κύριους πυλώνες της παλιγγενεσίας.
      Πόσους Έλληνες ξέρεις οι οποίοι ασπάστηκαν τον Μουσουλμανισμό στα χρόνια εκείνα και συνέχισαν να αισθάνονται Έλληνες; Από την βιβλιογραφία που έχω συναντήσει, η απάντηση είναι όχι πολλούς.

      Θα συμφωνήσω ότι η χορήγηση μισθού οδήγησε στην είσοδο ατόμων στο κλήρο που καμία σχέση δεν είχαν με τις αξίες και όσα (πρέπει να) πρεσβεύει η Ορθοδοξία και στην περαιτέρω ηθική έκπτωση και εκφυλισμό του ρόλου της Εκκλησίας.
      Όπως και η εξάρτηση της Εκκλησίας από την εξουσία και της εξουσίας από την Εκκλησία οδήγησε σε μία νοσηρή συμβίωση, σε βάρος εν τέλει του θρησκευόμενου και μη λαού (όπως διαχρονικά σχεδόν ότι περιλαμβάνει τον όρο «εξουσία» χωρίς να προϋποθέτει τον όρο «λαός»).
      Αυτό όμως δεν αναιρεί την συνεισφορά των απλών κληρικών και μοναχών στον απλό λαό.

      «απο αγώνες πολλούς. όποιος έμπαινε μέσα σκύψιμο κεφάλι, παρακαλητά για
      το άθως και γιαβόλ, σί ή αβέτ και μετά «καλός ο αφέντης μας παιδιά μην
      ξεχνάτε τους φόρους μην σας αφορίσω»

      Τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά, ούτε άσπρο μαύρο.
      Τα αρνητικά είναι πολλά, τα θετικά επίσης και το τελικό πρόσημο το βάζεις σε τέτοιες περιπτώσεις με βάση το αποτέλεσμα, πολλές φορές με υποκειμενικό και μη μετρήσιμο τρόπο, με βάση κάποτε ποιες προσωπικές αξίες βρήκαν την επιβεβαίωση τους στο εξεταζόμενο ζήτημα (μην παρεξηγηθώ, απλά λέω ότι ακόμα και τα αντικειμενικά ζητήματα προσεγγίζονται πολλές φορές με τον πιο υποκειμενικό τρόπο, έτσι είναι στη φύση του ανθρώπου).

      Όσον αφορά των ανώτερο κλήρο, η εξουσία διαφθείρει όπου και να βρίσκεται κανείς, πολύ περισσότερο σε θέσεις που έχουν εξουσία στη ζωή, το θάνατο και στη ζωή μετά το θάνατο, των ανθρώπων

      «ελάχιστοι οι παπάδες που έπιασαν όπλο, λιγότεροι οι νεκροί,
      τιτανοτεράστια η προπαγάνδα απο την εκκλησία αε δήθεν οτι αγωνίστηκε»

      Όπως πάντα, τους αγνότερους και ανιδιοτελείς αγωνιστές δεν τους μαθαίνει κανείς ή είναι γνωστοί μόνο τοπικά και ξεχνιούνται μέχρι την επόμενη γενιά.
      Και εμφανίζονται πάντα οι «άλλοι» να καρπωθούν τα οφέλη των αγώνων των «άλλων», εν προκειμένω οι άρχοντες και οι προεστοί και ο ανώτερος κλήρος (όχι όμως όλοι, ίσως ούτε οι μισοί, ίσως και οι περισσότεροι, ποσοστά δεν ξέρω να υπάρχουν καταγεγραμμένα ή που μπορώ να τα εντοπίσω) οι οποίοι δεν ήθελαν να αλλάξει το status quo (ή έστω mondus vivendi) με την υπάρχουσα Οθωμανική εξουσία, αλλά μόλις τα πράγματα πήραν τον δρόμο χωρίς γυρισμό επιδίωξαν να καρπωθούν το 0% των κόπων και το 100% των κερδών, γιατί αυτό ήταν το συμφέρον τους.
      Στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη αναφέρεται με πολύ γλαφυρό τρόπο η μετά την απελευθέρωση κατάσταση, ποια ήταν η τύχη των απλών λαϊκών και μοναχών και ποια της παλαιάς ανώτερης τάξης.

      Χαιρετισμούς

     • Cynaegeirus

      «Η εως τώρα απάντηση μου είναι ότι ήταν από τους κύριους πυλώνες της παλιγγενεσίας. »

      της παλιγγενεσίας των ρωμαίων. της εισαγώμενης εβραικής μυθολογίας και της επιβολής αυτής με σφαγές για την δημιουργία του ενός ρωμαικού και υπάκοου κράτους. όταν άλλαξε ο αφέντης τούρκος κράτησε την υποδομή. όταν ήρθε ο βαυαρός κράτησε την υποδομή και την ενίσχυσε επι 10. τα ίδια οι δεξιοί, τα ίδια και χειρότερα οι αριστεροί.
      πιστεύεις αδερφέ μου; καλά κάνεις. εγώ γιατί να υποφέρω απο την πίστη σου και κοινωνικά και οικονομικά;

      «Πόσους Έλληνες ξέρεις οι οποίοι ασπάστηκαν τον Μουσουλμανισμό στα χρόνια εκείνα και συνέχισαν να αισθάνονται Έλληνες; »

      Πολλοί έλληνες ασπάστηκαν επίσης τον χριστιανισμό και ΕΠΑΨΑΝ να είναι έλληνες. και έλληνας ήταν ο ειδωλολάτρης ο εχθρός του αυτοκράτορα και του πατριάρχη. μέχρι που ορισμένοι ρωμαίοι άνοιξαν κανα βιβλίο και είδαν οτι η παπάτζα του θεού των γιδοβοσκών της ιουδαίας ήταν ένα σορό παραμύθια και ανακάλυψαν πίσω απο το πέπλο του σκοταδισμού την καταγωγή και τον πολιτισμό μας – ότι έχει μείνει δυστυχώς.

      «Θα συμφωνήσω ότι η χορήγηση μισθού οδήγησε στην είσοδο ατόμων στο κλήρο που καμία σχέση δεν είχαν με τις αξίες και όσα (πρέπει να) πρεσβεύει η Ορθοδοξία και στην περαιτέρω ηθική έκπτωση και εκφυλισμό του ρόλου της Εκκλησίας.»

      ΑΚΡΙΒΩΣ. κανείς «ιερέας» ή αρχ-«ιερέας δεν ζήτησε το αντίθετο. ουτε παραιτήθηκε.

      «Όπως και η εξάρτηση της Εκκλησίας από την εξουσία και της εξουσίας από την Εκκλησία οδήγησε σε μία νοσηρή συμβίωση, σε βάρος εν τέλει του θρησκευόμενου και μη λαού (όπως διαχρονικά σχεδόν ότι περιλαμβάνει τον όρο «εξουσία» χωρίς να προϋποθέτει τον όρο «λαός»).»

      ΑΚΡΙΒΩΣ
      κανείς «ιερέας» ή αρχ-«ιερέας δεν ζήτησε το αντίθετο. ουτε παραιτήθηκε

      «Αυτό όμως δεν αναιρεί την συνεισφορά των απλών κληρικών και μοναχών στον απλό λαό.»

      Κανείς δεν αναιρεί την συνεισφορά των απλών σκοπών στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των ναζί. ένας στους χίλιους ήταν καλό παιδί, βοήθησε, κατα τύχη βρέθηκε εκεί, ήταν κακές οι παρέες, δεν είχε δώσει δικαιώματα στην γειτονιά μέχρι τότε.

      «και το τελικό πρόσημο το βάζεις σε τέτοιες περιπτώσεις με βάση το αποτέλεσμα»

      ΑΚΡΙΒΩΣ. και εγώ το βάζω με το αποτέλεσμα. φουλ αρνητικό. θες εσύ θετικό; το σέβομαι. εσύ σέβεσαι την άποψή μου;
      αν την σέβεσαι επέτρεψε μου να μην πληρώνω και να μην φορτώνομαι με κοσμοθεωρίες άλλων.

      «Όσον αφορά των ανώτερο κλήρο, η εξουσία διαφθείρει όπου και να βρίσκεται κανείς, πολύ περισσότερο σε θέσεις που έχουν εξουσία στη ζωή, το θάνατο και στη ζωή μετά το θάνατο, των ανθρώπων»

      Ας καταργήσει η πολιτεία τον ανώτερο κλήρο και ας αφήσει αμισθή τον απλό κλήρο να βοηθά όπως προέβλεπε ο ιδρυτής της θρησκείας. αν θυμάμαι καλά ο γεσούα μπεν γιοσέφ δεν έδωσε αργύριο στον γιοάναν τον βαπτιστή ούτε ο τελευταίος το ζήτησε. κανένας εκ των δύο δεν πήρε βαθμό ή γαλόνια. 12 οι απόστολοι, ξεβράκωτοι με μια ρόμπα πήγαν να διδάξουν. δεν κουβάλησαν πάνω τους 15 κιλά χρυσό.

      «Στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη αναφέρεται με πολύ γλαφυρό τρόπο η μετά την απελευθέρωση κατάσταση, ποια ήταν η τύχη των απλών λαϊκών και μοναχών και ποια της παλαιάς ανώτερης τάξης.»

      λογικό καθώς ο αφορισμένος λαός δεν ήθελε ούτε να τους δει. βλέπω οτι σε ενοχλεί οτι έχασαν το παλιό τους στάτους όταν το κράτησαν οι προεστοί και οι κοτζαμπάσηδες…
      λογικά και κανονικά ο Κολοκοτρώνης έπρεπε να τους σφάξει ΟΛΟΥΣ. όπως έκανε με άλλους φίλιους στον τούρκο έλληνες.

      Επειδή ο χριστιανισμός είναι θρησκεία αγάπης- και όχι πολέμου σαν τους ακόλουθους του Άρη -μου έκανε πάντα εντύπωση πως ένα ιστολόγιο που έχει θέμα την μαζική βιομηχανική σφαγή, και όχι την αλλαγή μάγουλου σε περίπτωση πολέμου να μαζεύει τόσο καλό κόσμο (δεν το λέω ειρωνικά) ο οποίος υποστηρίζει έναν σάπιο θεσμό (και να τον αναφέρει με κεφαλαίο Ε) αντί να εστιάζει στην θεωρία αγάπης και φιλίας που κάποτε ο θεσμός εκπροσωπούσε (τα πρώτα 200-300 χρόνια). άβυσσος η «ψυχή» του έλληνα…

      τελειώνω λέγοντας πως αφού έχουμε δημοκρατία και ισότητα ας γίνει ένα δημοψήφισμα επιτέλους να δούμε τι θέλουμε σαν έθνος-κράτος. και ότι βγει σεβαστό απο όλους, πιστεύουν ή όχι. ερώτησεις τύπου:
      >θέλετε κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας και ανακατανομή σε άκληρους. (το άθως μόνο είναι 100,000 οικόπεδα)
      >θέλετε απόλυση απο το δημόσιο;
      >θέλετε μετατροπή του 70% των ναών σε σχολεία;
      >θέλετε απομάκρυνση αργιών,συμβόλων,τελετών;
      θα είχαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

   • M.K.E

    Φιλε @i023:disqus,η εκκλησια δεν ειναι θυμα ουτε ηθελα να δωσω μια τετοια εικονα.Η μομφη μου για το παπαδαριο ηταν στην πλειοδοσια κομπλιμεντων και αβαντας απεναντι σε ενα δηλωμενο και εμπρακτο αθεο,εντελως ασυμβατο με τα οσα πρεσβευουν και εκφραζουν,μονο και μονο γιατι εβλεπαν την αλλαγη εξουσιας,που ειχε σαν αποτελεσμα να χασουν σοβαροτητα αλλα και με τη σειρα τους να εχουν δυσαρεστες εκπληξεις οσον αφορα τα θεματα τους.
    Οσον αφορα τις ΜΚΟ,δεν αντικαθιστουν αρχες εκτος αν μιλαμε για κατεστραμενες εντελως περιοχες απο πολεμους η πληρης απουσια ενος κρατους.Σε δομες σαν τις δικες μας,εστω και με την μορφη που ειναι,συμπληρωνουν η υποκαθιστουν.Κι αφυσικα και δεν τσουβαλιαζουμε ολες τις ΜΚΟ αλλα στην περιπτωση μας μονο φαρους και μετεωρολογικο δελτιο δεν εξεδιδαν,αν και γι αυτο δεν ειμαι καθολου σιγουρος.Το μεγεθος της κατασκοπιας και δυνητικης δολιοφθορας που συντελεστηκε η τεινει να συντελεστει,απο τα νησια μεχρι το κιλκις πιστευω οτι δεν μπορει να εκτιμηθει.
    Ξερονησια:Δλδ,αν λειτουργουσε η Γυαρος και η Μακρονησος στυλ ellis island η lampedusa η B.Αυστραλια,δεν θα ηταν μια μεγαλη λυση για ολες τις πλευρες;

    • victor

     Για εκκλησία.
     «η εκκλησια δεν ειναι θυμα ουτε ηθελα να δωσω μια τετοια εικονα»
     Τώρα μάλισα +1000, μαζί σου..αυτή ήταν η διαφωνία μου, στα υπόλοιπα έχεις χίλια δίκαια.

     ΜΚΟ
     Όσο πιο σύντομα γίνεται μιας και είναι μεγάλο θέμα.
     Οι ΜΚΟ είναι παράγωγο του νεοφιλελευθερισμού και της απεικόνισης του παγκοσμίως. Μπορείς να τις τοποθετήσεις στα πλαίσια της απόσυρσης του κράτους γενικότερα. Είναι μια νέα κατάσταση κοινωνικής παρέμβασης ήρθαν για να μείνουν, παιδιά της παγκοσμιοποίησης να το πω έτσι. Ξεκίνησαν ως όπως σωστά λες σαν συμπλήρωση των κρατικών δομών με απώτερο σκοπό πολλές από αυτές να τις αντικαταστήσουν πάντα στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου δόγματος της μείωσης του κρατικού παρεμβατισμού. Δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους κάθε είδους. Εναπόκειται στο κάθε κράτος πως θα τις χειριστεί. Στη δική μας περίπτωση δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε. Αυτοί είμαστε. Έχεις δίκαιο για αυτά που αναφέρεις αλλά επαναλαμβάνω αυτοί είμαστε.

     Ξερονήσια.
     Άλλο ΗΠΑ, άλλο Ιταλία, άλλο Αυστραλία, άλλο ..Ελλάδα.
     Να εγκαταστήσεις πρόσφυγες σε ξερονήσι;. Απλά βάλε λίγο τη φαντασία σου, θα μας φάνε ζωντανούς. Θα δώσεις δικαίωμα μέχρι και το σουλτάνο να σου κουνά το δάχτυλο και στη πρώτη περίπτωση ταραχών θα..έρθει να τους σώσει. Δε μιλάω για το τι θα γίνει στο εσωτερικό μέτωπο με τους επαγγελματίες ευαίσθητους, κακός χαμός.
     Για να κάνεις κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να έχεις σοβαρές και ισχυρές ΜΚΟ με το μέρος σου, όπου όμορφα και ωραία θα τους πασάρεις το έργο. Θα αφήσεις αυτούς να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα. Οι ΜΚΟ είναι σαν το σύριζα, δηλ. ότι και να κάνουν κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί γιατί είναι το καθεστώς της νέας εποχής, κάτι σαν το αριστερό μνημόνιο. Αν έχεις κυβέρνηση με βούληση, εξυπνάδα-διπλωματία και λίγη πυγμή μπορείς να τις έχεις πρώτης τάξης εργαλείο. Αν όχι γίνεται το αντίθετο σ’ έχουν αυτές για εργαλείο. Το προσφυγικό-το ξέρεις- είναι τεράστιο θέμα δύσκολο και πολύ λεπτό στους χειρισμούς, ειδικά όταν έχεις οργανωμένο σύστημα χειρισμού του από τους απέναντι, αλλά και τέτοιο εσωτερικό μέτωπο στην ίδια σου τη χώρα. (ταπεινή άποψη μου το δεύτερο είναι και το χειρότερο-δυσκολότερο κομμάτι του εδώ στην Ελλάδα)

     ΜΚΕ δε μπορούμε να συντονίσουμε τη δουλειά δύο υπουργείων, θα συντονίσουμε την εγκατάσταση, μεταφορά, τροφοδοσία, περίθαλψη κάθε είδους σε 50000+ αφρικανοασιτών κάθε είδους σε ξερονήσια;
     επιστημονική φαντασία.

    • Cynaegeirus

     Ξεφτιλίστηκε η εκκλησία είναι αλήθεια. ότι καλύτερο για το έθνος μας.

     άντε να δω το άθως μύκονο με σούπερ παρατντάις ανα 500 μέτρα.

 • victor

  Οκ, σωστά, αλλά πες όμως και γιατί οι Κόπτες, όπως και σχεδόν όλοι οι ορθόδοξοι υπήκοοι των ΝΝΑ επαρχιών της Αν. Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μισούσαν τους «Έλληνες»; κάποιος λόγος θα υπήρχε, δε μπορεί…ξύπνησαν ένα πρωί και είδαν πιο όμορφους τους καμηλιέρηδες του Αλλάχ; Μάλλον όχι..

  • NK

   Το θέμα μου δεν είναι να πω ότι έπρεπε να έχουμε ακόμα την Αλεξάνδρεια, εδώ δεν ελέγχουμε πια την Λέσβο και την Αχαρνών και το ποιος μπαίνει στην χώρα…

   Οι Αιγύπτιοι (Κόπτες) είχαν να επιλέξουν μεταξύ δυο κακών.

   Προφανώς και οι δυο τους ήταν μισητοί, αυτοκρατορία σημαίνει ότι έχουμε κατακτήσει κι αλλά έθνη, βασίλειο είναι ένα έθνος, κατά κανόνα.

   Οι Ρωμηοί ήταν λίγοι, κατακτητές
   Οι Άραβες ήταν λαοθάλασσα που τελικά τους αντικατέστησαν.

   Προσπαθώ να πω ότι το ίδιο έγινε κι εδώ.

   Ο λαός, συνειδητά, με ανοιχτά τα μάτια κι εν πλήρει συνειδήσει, ΕΠΕΛΕΞΕ, τα Μη Σύνορα και την υπηκοότητα εξπρές σε όλον τον πλανήτη γη.
   Επέλεξε να γίνει μειονότητα, αυτό λέω.

   Κι αν τον Ιανουάριο 2015 δεν ξέραμε, τον Σεπτέμβριο 2015 είχαν περάσει ήδη 800.000 παράνομοι μέσα από την χώρα και ο νόμος Τασίας περί υπηκοότητας .

   Δεν υπήρχε δικαιολογία δηλαδή τον Σεπτέμβριο, επιλέξαμε εξαφάνιση από τον χάρτη.

   Εννοώ ότι επιλέξαμε να γίνουμε Κόπτες, δεν αναπολώ το Βυζάντιο όταν δεν ελέγχουμε κάν την πλατεία Εξαρχειων, αν είναι δυνατόν.

   Πρόκειται περί παραλληλισμού, απλώς.

   Δυο λόγια περί ΜΚΟ , για τις παρατηρήσεις σου παραπάνω.

   Δεν είναι νέο φαινόμενο, ούτε καν της παγκοσμιοποίησης .

   O Ερυθρός Σταύρος υπάρχει αιώνες.

   Είναι άλλο όμως η παροχή πρώτων βοηθειών , με ουδετερότητα, πάντα με την άδεια των αρχών/εμπόλεμων, όπως κάνει ο Ερυθρός Σταύρος, κι άλλο η υποκατάσταση λειτουργιών του σκληρού πυρήνα του κράτους , όπως η έρευνα και διάσωση , η μεταναστευτική πολιτική (οι νόμοι Τασίας και Μουζαλλα έχουν βάλει τις ΜΚΟ στις επιτροπές ασύλου !!!! Αποφασίζουν οι πράκτορες του καθενός , όπως λέει και το άρθρο, ποιος θα μείνει στην χώρα !!!) η διαχείριση καταυλισμών και ο έλεγχος πρόσβασης σε αυτούς ! Και μάλιστα να πληρώνουμε εμείς από πάνω !

   Αυτά είναι παρακμιακά φαινόμενα προϊούσας διάλυσης κάθε έννοιας κυριαρχίας . Έρευνα και διάσωση (αφήνω το ότι πλέον η Τουρκία διεκδικεί και κατοικημένα νησιά) απο δεκάδες αγνώστων συμφερόντων ΜΚΟ, κατάληψη εκτάσεων, και ένα κράτος που δεν κάνει καν υποστολή της σημαίας του για να μην …προκαλέσει !

   Έχουμε πεθάνει και το πτώμα μυρίζει.

   Είμαστε ήδη αραβοαφρικανικη χώρα.

   Όπως είναι πια ρητά για τους Κόπτες να ξαναπάρουν την Αίγυπτο, είναι αργά και για εμάς.

   Δεν έχω προτίμηση, δεν λέω ξερονήσια ή κλειστά κέντρα, ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

   Η κερκόπορτα είναι ανοιχτή εδώ και δυόμιση χρόνια, τι να συζητάμε;

   Όλες οι φωτογραφίες είναι από Λεσβο, όπου άγνωστοι δρώντες υποκαθιστούν το «»»»»»»»κράτος»»»»»»»» (δεν υπάρχουν αρκετά εισαγωγικά), στον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας του, την έρευνα και διάσωση.

   Αυτά συμβαίνουν ΜΟΝΟ στην Σομαλια, κι εκεί , διάολε, επενέβη ο ΟΗΕ γιατί κινδυνεύει η διεθνής ναυσιπλοΐα .

   Αλλά εκεί ρίχνει και ρύζια ο ΟΗΕ (από μακρυά, από κοντά είναι ανθυγιεινό) δεν είναι μια χώρα με 17.000 USD ΑΕΠ /κεφαλή που ξαφνικά αποφάσισε να καταλύσει τα σύνορα της.

   Ε, έρχονται και τα ρύζια του ΟΗΕ λοιπόν.

   Δυο λογάκια για όσα έρχονται :

   1. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς Δήμο. Ο Λιβανος είναι πολύ κοντά.

   2. Δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος όταν έχει καταργηθεί το ίδιο το κράτος. Οι κρατιστές που ψήφισαν περισσότερο κράτος (περισσότερες μισθόσυντάξεις) μέσω της κατάλυσης του κράτους, τώρα θα ανακαλύψουν τι μισθοσυνταξεις και νοσοκομεία έχει ένα σομαλοειδες μόρφωμα …

   https://uploads.disquscdn.com/images/643900c042079d3904fc21dab36a04056a86ac69415bd41c050567d562384915.jpg

   https://uploads.disquscdn.com/images/ec08dbb7ede3c4e481778dad8710f0e76dd9437e5deffb7bfbc2a6516b2994be.jpg
   https://uploads.disquscdn.com/images/2c9bede6686429c37afc7a90593ca451fcaeb8e06df479f8d5b5d068de5f2c31.jpg
   https://uploads.disquscdn.com/images/58b3abd37504646adb80d2a1dbf01acaa3e9c523fdb654f37ffc032fd4124f26.jpg

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Σωστά όλα αυτά περί κράτους και ΜΚΟ αλλά έλεος, δεν πεθάναμε ακόμα ως κράτος ή ως έθνος, ούτε είναι αργά. Η μεγάλη πλειοψηφία των λαθρομεταναστών δεν έχουν οικογένειες μαζί τους για να διαιωνιστούν και ο νόμος περί υπηκοότητας δεν επιτρέπει ακόμα αθρόες απονομές. Και κάθε νέος τέτοιος νόμος θα περνάει από τον έλεγχο του ΣτΕ.

 • Σηρτημηδ

  Κοίτα να τα πεις τώρα αυτα σε , φασίστα θα σε πουν…

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Μεγάλο το θέμα που ανοίγεις με τις αραβικές κατακτήσεις και δεν
  είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η σύγκριση με σήμερα είναι τελείως
  άστοχη, πάντως, οι Κόπτες διάλεξαν άνετα τους Άραβες διότι με την ορθόδοξη εκκλησία το σχίσμα ήταν τέτοιο που ούτε εκκλησίες δεν τους είχαν αφήσει – οι Άραβες τους τις επέστρεψαν. Εν τάχει θα πω ότι χάθηκαν περιοχές που δεν είχαν καμιά σχέση με
  την ταυτότητα της Ανατολική Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπως αυτή ξεκίνησε
  να διαμορφώνεται από τον Ιουστινιανό και μετά. Με εξαίρεση την παραλιακή
  ζώνη από Αίγυπτο ως τη Συρία, ο ελληνισμός δεν είχε παρά ελάχιστα
  διεισδύσει στην ενδοχώρα, σε αντίθεση με την Μ.Ασία που ήταν ήδη σχεδόν
  πλήρως εξελληνισμένη. Η απώλεια σε εδάφη ήταν κέρδος σε συνοχή και
  πολιτιστική ταυτότητα. Για την εκκλησία η ζημιά ήταν μεγάλη αλλά και οι
  ευθύνες των δυο πλευρών (ορθοδόξων και μονοφυσιτών) να επιμένουν στη
  μεγιστοποίηση ενός δογματικού ζητήματος κατά βάση δευτερεύοντος ήταν
  τεράστιες. Αλλά να λάβουμε υπ’οψιν ότι η εκκλησία είναι μια φυγόκεντρη
  δύναμη σε σχέση με το κράτος που είναι σταθερά κεντρομόλα. Στο Βυζάντιο,
  εκκλησία και βασιλιάς είχαν την πρόνοια να παίζουν με αυτήν την
  αντίθεση προς το κοινό τους όφελος (πχ. εκχριστιανισμός των Σλάβων) αλλά
  κάποιες φορές (πχ εικονομαχία) το παιχνίδι χαλούσε επικίνδυνα.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Θα ήθελα -ἄν γίνεται- κάποιες διευκρινήσεις,τόσο από σένα όσο και τον ΝΚ,επειδή το θέμα «Αλεξάνδρεια» με ιντριγκάρει,π᾿ λέν κ᾿ στου χουριό μ᾿.
   α)στο κείμενο αναφέρεται ρητώς «Μετά των Ελλήνων ουδεμίαν επιθυμώ να έχω συνάφειαν»,ἤ μήπως πρόκειται για απλούστευση/εκλαΐκευση;
   Βεβαίως,και οἱ Φράγκοι Ἕλληνες αποκαλούσαν τους Ανατολικορωμαίους.
   β)ποιά ήταν ἡ θέση και κατάσταση του Ἑλληνισμού στην Αίγυπτο,ἥδη κατά τους τελευταίους αιώνες της Πρώτης Ρώμης;
   Ἡ περίπτωση της Υπατίας,(όχι του κτιρίου),δείχνει ότι πρίν ακόμη από την ίδρυση της Νέας Ρώμης,ὁ Ἑλληνισμός της Αλεξάνδρειας και του περιγύρου της ήταν ακριβώς υπό διωγμό ὡς θρησκεία αλλά και -κυρίως- ὡς πολιτισμός (κουλτούρα,ντέ).
   Διότι οἱ Ἕλληνες δέν ήταν αφοσιωμένοι σε κάποιες θεότητες όπως οἱ Εβραίοι και αργώτερα χριστιανοί και μωαμεθανοί στις δικές τους,και την Κυβέλη,και την Ίσιδα,ακόμη και την Αστάρτη υιοθέτησαν.
   Οἱ Ἕλληνες ήταν πάνω απ᾿όλα αφοσιωμένοι στην παιδεία τους.
   Και έτσι,στοχοποιήθηκαν από τις χριστιανικές φράξιες.
   Όχι πολύ διαφορετικά απ᾿ότι οἱ Κόπτες αργώτερα.
   Προκύπτει λοιπόν,το ερώτημα;ήταν οἱ Ἕλληνες με τ᾿όνομα,τους οποίους εννοεί ὁ Μουκακάς;
   Και ἄν όχι,ποιοί ακριβώς ήταν;

   • NK

    Χοντρικά, οι Έλληνες αυτοί ήταν ο ελληνιστικός κόσμος που περιγράφει ο Καβαφης στα ποιήματα του.

    Η Αλεξάνδρεια ήταν μια από τις πολλές που ίδρυσε ο Αλέξανδρος . Η μεγαλύτερη και λαμπρότερη. Μετά τον θάνατο του, η Αίγυπτος πήγε στον στρατηγό του τον Πτολεμαίο. Ελληνότατος προφανώς. Ο στρατηγός ήταν αυτός που ίδρυσε και την βιβλιοθήκη, που έγινε η μεγαλύτερη του τότε κόσμου. Η δυναστεία των Πτολεμαιων βασίλευσε από τον Πτολεμαιο τον ίδιο, το 300 πΧ, μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση , το 30 πΧ. Η τελευταία των Πτολεμαιων ήταν η γνωστή Κλεοπάτρα (Φιλοπάτωρ).

    Βεβαίως, όπως ξέρουμε, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , περί το 640 μΧ όταν η Αλεξάνδρεια έπεσε στους Άραβες, ήταν ήδη βυζαντινή , είχε χωριστεί ήδη πριν από τρεις αιώνες, η Δυτική Αυτοκρατορία είχε διαλυθεί, η Ανατολική εκχριστιανιστει.

    Όταν λένε λοιπόν Έλληνες το 640, προφανώς οι Αιγύπτιοι (Κόπτες) εννοούσαν τους Ρωμηους, τους ανατολικούς Ρωμαίους αρχικά και τους εξελληνισμένους.

    Επίσης, το ότι η Αλεξάνδρεια ήταν μέρος του ελληνισμού, από την Κάτω Ιταλία μέχρι τον Πόντο και την Κριμαία και μέχρι την Αλεξάνδρεια, σήμαινε την ανακύκλωση και μετακινήσεις Ελλήνων σε όλον αυτόν τον χώρο.
    Μέχρι τον προηγούμενο αιώνα πχ, οι Αιγυπτιώτες Έλληνες είχαν καταγωγή από οπουδήποτε εντός του ελληνισμού. Χαρακτηριστικότερος ίσως ο Γεώργιος Αβερωφ (του Θωρηκτού, της ΣΣΕ, του Καλλιμάρμαρου σταδίου) , ο οποίος γεννήθηκε στο Μέτσοβο (έξω ου και «Μετσόβιο» το ΕΜΠ) αλλά εργάστηκε και πλούτισε στην Αλεξάνδρεια.

    Προφανώς από όταν η κοινότητα εκδιώχθηκε, έχουν απομείνει ελάχιστοι γέροντες.

    Αυτά, τηλεγραφικά.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Από μέρους μου,τα εξής:
     α)το 640,δέν υπήρχε κάποιος πολύ συγκεκριμένος ελληνιστικός κόσμος που περιγράφει ο Καβαφης στα ποιήματα του.
     Εκεί εντοπίζεται ἡ αναζήτηση μου.

     β)«Όταν λένε λοιπόν Έλληνες το 640, προφανώς οι Αιγύπτιοι (Κόπτες)
     εννοούσαν τους Ρωμηους, τους ανατολικούς Ρωμαίους αρχικά και τους
     εξελληνισμένους.»

     Λογικά,ἄν απαντηθεί το α),έχουμε και το β).

     Όμως,το ότι οἱ Κόπτες βλέπουν Ἕλληνες,σε μία εποχή που ὁ όρος δέν είναι πολιτικά ορθός μάλιστα,είναι πολύ ενδιαφέρον.

     γ)«Παρένθεση περί θρησκειών. Οι Έλληνες μια χαρά ακολουθούσαν τις θεότητες τους»

     Τότε,πώς εξηγείται να λατρεύεται ἡ Ίσις δίπλα στην Ήρα;

     Δέν είπα ότι το ολύμπιο πάνθεον καταργήθηκε,απλώς ότι οἱ Ἕλληνες δέν είχαν την ιουδαϊκή (και αργώτερα χριστιανική και μουσουλμανική) εμμονή στην αποκλειστικότητα.

     Κατά την γνώμη μου,και χωρίς να έχω διαβάσει Αρβελέρ,αυτό που χαρακτήριζε τον Αλεξανδρινό Ἑλληνισμό,δέν ήταν ἡ θρησκεία του,αλλά ἡ παιδεία του:ἡ Αλεξάνδρεια δέν είχε κάποιον Παρθενώνα,αλλά είχε την Βιβλιοθήκη.

     «Είμαστε οι Ρωμαίοι, ανατολικοί και δυτικοί, περίεργοι, γιατί οι ίδιες φυλές άλλαξαν θρησκεία»

     Ἄν είμαστε Ρωμαίοι,αλλά δηλώνουμε και αισθανόμαστε Ἕλληνες,να πάμε να κοιταχτούμε στον ίδιο ψυχίατρο με τους Βαρδάριους.

     «Επίσης, το ότι η Αλεξάνδρεια ήταν μέρος του ελληνισμού, από την Κάτω
     Ιταλία μέχρι τον Πόντο και την Κριμαία και μέχρι την Αλεξάνδρεια,
     σήμαινε την ανακύκλωση και μετακινήσεις Ελλήνων σε όλον αυτόν τον χώρο.»

     Το 640,επαναλαμβάνω,δέν είναι το 300 π.Χ-30μ.Χ

     Έχουν μεσολαβήσει πολλά.

     Γι᾿αυτό και το ενδιαφέρον μου για την συγκεκριμέη εποχή της αλώσεως το 640.

     δ)»The concept of the Western part of the Earth has its roots in
     Greco-Roman world in Europe, Judaism and the advent of
     Christianity.[2][3][4][5][6] )»
     Εδώ έχουμε την κλασσική δήλωση νομιμοφροσύνης απέναντι στο «ιουδαιοχριστιανικό» κατεστημένο,και δέν την συμμερίζομαι.
     Ὁ Ιουδαϊσμός επέζησε στην Ευρώπη καταχωνιασμένος στα γκέτο,δικαίως ἤ αδίκως,μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνος,πώς γίνεται να θεωρείται συνιδρυτής της «Δύσεως»;
     Διότι μπορεί ὁ Χριστιανισμός να φέρει ψήγματα του Ιουδαϊσμού,ἡ Χριστιανοσύνη όμως ουδέποτε αντιμετώπισε τον Ιουδαϊσμό ὡς ισότιμο,ούτε κἄν ὡς εταίρο.
     Και αυτό,είναι φυσιολογικό,επειδή το πρώτο μέλημα,φαινόμενο,και εν τέλει χαρακτηριστικό των θρησκειών είναι ἡ ιδιοπροσωπία,ἡ ίδια που εξ επαγωγής διαμορφώνει και την εθνική τοιαύτη,έστω και εξ αντανακλάσεως:μπορεί εγώ να μήν είμαι πιστός Χριστιανός,αλλά ξέρω ότι δέν είμαι Βουδιστής,Ιουδαίος,ἤ Μουσουλμάνος,και επίσης,ξέρω ότι μπορεί να μήν είμαι πιστός,αλλά είμαι Ορθόδοξος,επειδή δέν είμαι Καθολικός,ἤ επειδή οἱ άλλοι μου το θυμίζουν.

     Πάντως,βρίσκω ευχάριστη την συζήτηση,ἄν και ίσως όχι τεχνικώς εντός θέματος,και ευχαριστώ για την απάντηση σου.

  • NK

   Προφανώς εγώ νομίζω ότι χωράει σύγκριση με το σήμερα, γι αυτό το έβαλα αλλωστε. Εξάλλου κι εγώ θεωρώ τους λόγους που οδήγησαν στην σημερινή επιλογη τόσο επουσιώδεις όσο το φύλο των αγγέλων, μπροστά στα σύνορα.

   Ο ελληνισμος, πράγματι, πλην Μικρασιας, ήταν γενικώς μια παραλιακή ζώνη, από Μεγάλη Ελλάδα μέχρι Αλεξάνδρεια.
   Όντως οι Κόπτες πάντα ζούσαν στην Άνω (νότια) Αίγυπτο, όπου τα χωριά τους, ακόμα και σήμερα. Η Αλεξάνδρεια ήταν πτολεμαϊκη, προφανώς, εξάλλου και το κειμενάκι που έβαλα αναφέρει ότι οι μεν Κόπτες δεν αντιστάθηκαν αλλά η Αλεξάνδρεια πολέμησε γενναία. Το Κάιρο, καθαρά αραβικό, ιδρύθηκε μετά την κατάκτηση.

   Η εκκλησία όπως λες, είχε διαφορετικούς ρόλους ως προς την συνοχή της αυτοκρατορίας, η εικονομαχία πάντως ήταν εμφύλιος, δεν ήταν δογματική διαφορά που κάλυπτε και εθνικές διάφορες.

   Η απώλεια της Αιγύπτου έγινε αισθητή κυρίως ως απώλεια του σιτοβολώνα της Αυτοκρατορίας.

   Στο σήμερα, οι Κόπτες εύχονται να μπορούσαν να γυρίσουν πίσω το ρολόι και να διαλέξουν την κουρτίνα Β’.

   Ελπίζω να μην φτάσουμε κι εμείς εκεί.

   Περί Αράβων κι ανεκτικότητας, πριν λίγες εβδομάδες έγινε κάτι που ήταν πραγματικά συγκλονιστικό, αλλά πέρασε στα ψιλά, η επίθεση ισλαμιστών στην Αγία Αικατερίνη του Σινά.

   Ακομα κι αν υποθέσουμε ότι η ρίψη γκέυ από ταράτσες έχει κάποια βάση στο Κοράνι και την παράδοση, η μόνη του Σινά, διάολε, έχει ιδιόχειρο φιρμάνι του ίδιου του Προφήτη, που την είχε προστατεύσει 1400 χρόνια !

   Πλην του βασιλιά της Ιορδανιας (του βασιλιά, δεν ξέρω τι γίνεται παρακάτω), οι υπόλοιπες χώρες έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί , η δε Αίγυπτος κρατάει μόνο λόγω στρατού, για να μην καταληφθεί εντελώς από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους…
   Βάστα Άσαντ κατά τα λοιπά, αλλιώς δεν θα μείνει ρουθούνι χριστιανού στην κοιτίδα του χριστιανισμού.

   Κάνουμε μοιραίο λάθος.

   • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

    Μικροσημειώσεις γιατί γενικά δεν διαφωνώ
    1. Η σύγκριση δε με πείθει αλλά δεν έχει σημασία.
    2. Η εικονομαχία για δεύτερη φορά διαχώρισε το στενά ανατολίτικο πνεύμα από τις αρχαιοελληνικές αντιλήψεις για την απεικόνιση του θείου. Κέρδισε η δεύτερη χωρίς άλλες απώλειες όπως με τους μονοφυσίτες. Καλό γιατί θα μπορούσε να γίνει τεράστια ζημιά.
    3. Όντως η Αλεξάνδρεια υπήρξε εξ αρχής μια ελληνική πόλη και την ταυτότητα αυτή τη διατήρησε σε μεγάλο βαθμό. Η ελληνική παροικία ισχυροποιήθηκε πολύ την εποχή του Μωχάμετ Άλυ και κράτησε τα οικονομικά και πολιτιστικά πρωτεία ως την αγγλική κατάκτηση που ευνόησε τους δικούς της φραγκολεβαντίνους εμπόρους και τραπεζίτες και νέα τζάκια της ελληνικής παροικίας που όμως δεν έδιναν δεκάρα γι’αυτήν. Έτσι η παροικία οδηγήθηκε σε συνεχή οικονομικό μαρασμό με τελικό στάδιο τις εθνικοποιήσεις του Νάσερ που την αποτελείωσαν οριστικά. Τα γράφει αναλυτικά ο Τσίρκας στο «Ο Καβάφης και η εποχή του»
    4. Οι τζιχαντιστές δεν έχουν καμιά σχέση με ό,τι ξέραμε για το Ισλάμ ως τώρα. Είναι σα να προσπαθεί να εξηγήσει κανείς τη χριστιανική θρησκεία με γνώμονα της συμπεριφοράς των Ισπανών στη Λατινική Αμερική και με τα κατορθώματα της Ιεράς Εξέτασης. Από την άλλη το Ισλάμ δε βασίζεται μόνο στο Κοράνι αλλά και στις χαντίθ, τις παραδόσεις γύρω από τον Μωάμεθ οι οποίες είναι πάμπολλες και αντιφατικές μεταξύ τους και άλλες γίνονται δεκτές από του σουνίτες, άλλες από τους σιίτες, χώρια τι πιστεύουν οι μικρότερες ομολογίες. Στο Ισλάμ γενικά ισχύει πολύ έντονα η ταύτιση πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας σε τέτοιο βαθμό που οι δυσαρέσκειες στην πολιτική εκφράζονται συχνότατα με θρησκευτικούς όρους και κινήματα και όχι με αμιγώς πολιτικά. Το ίδιο ίσχυε και για τη μεσαιωνική ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία αλλά εκεί γενικά είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί σε παρόμοιες κρίσεις γιατί δε μπορούμε (ανεπάρκεια πηγών συνήθως) να τις τεκμηριώσουμε επαρκώς. Πχ η διαφθορά του κλήρου και τις εξουσίας οδήγησε στην ανάπτυξη κινημάτων όπως οι Παυλικιανοί και αργότερα οι Βογομίλοι που κήρυτταν επαναφορά στις πηγές του χριστιανισμού, στους πρώτους του αιώνες, άσχετα αν αυτά που πρέσβευαν δεν είχαν καμια σχέση δογματικά με τον χριστιανισμό.
    Για να γυρίσω στο Ισλάμ, το πρόβλημα είναι όσο υπάρχουν ισλαμικά καθεστώτα που εφαρμόζουν πιστά τη σαρία (και εδώ βέβαια υπάρχει τεράστιο πεδίο ερμηνειών για το τι αποτελεί τη σαρία), στα μάτια των πιστών θα μοιάζουν ιδεατά και πρότυπα, ιδίως όταν οι κοινωνικές διαφορές στο κράτος τους είναι μεγάλες και η φτωχοποίηση του κόσμου τον οδηγεί στο να συντηρητικοποιείται αναζητώντας δικαιοσύνη. Που θα τη βρει λογικά στο χώρο της θρησκείας αφού θρησκεία και πολιτική είναι ένα στο ισλάμ και οι μουλάδες τον έχουν πείσει ότι για όλα φταίει η καταραμένη δυτική κουλτούρα και ότι όλα θα στρώσουν αν επιστρέψουν στο δρόμο του θεού. Πριν αγανακτήσουμε, ας κοιτάξουμε γύρω μας: τώρα που ο τόπος καταρρέει οικονομικά, πόσοι στρέφονται στη μεταφυσική, πόσοι ονειρεύονται αυτοκράτορα και πατριάρχη να τους κυβερνάνε, πόσος μεσαίωνας έχει ξεπηδήσει μέσα από ανθρώπους που τους θεωρούσαμε «κανονικούς»; Ή μήπως είναι μικρό το κοινό του Καλαβρύτων και του Πειραιώς; Για να μην πιάσουμε πόσος μεσαίωνας και θρησκοληψία υπάρχει στις σλαβικές χώρες. Όλοι μπορούν να γίνουν εγκληματίες στο όνομα της θρησκείας, δίπλα μας είναι η Σρεμπένιτσα και όχι στην άκρη του κόσμου. Το Ισλάμ απλώς, επειδή αποδέχεται τη βία και ουσιαστικά δεν έχει υποστεί καμιά μεταρρύθμιση και κανένα σοκ από Διαφωτισμό, μπορεί πιο εύκολα να λειτουργήσει σαν το θρησκευτικό αντίστοιχο των Κόκκινων Χμερ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Δεκάεξι (μέχρι στιγμής) σχολιαστές επικροτούν ένα σχόλιο με
  λέξεις-κλειδια (keywords ελληνιστί) «φανατικους ιδεοληπτικους
  διεθνιστες» , «εθνος,θρησκεια,παραδοση,ιστορια», «δηλωμενους αθεους και
  απατριδες» «ΛΑΘΡΟ μεταναστων», «δηθεν ΜΚΟ». «έχοντας πλατες απο «ψηλα»»,
  «γιατι δεν μεταφερουμε τους παντες σε ξερονησια», «με τους παροντες
  αρνησιπατριδες», «κυβερνωντες που να ειναι ελληνες στην ψυχη» (σημείωση
  δική μου: το τελευταίο είναι μια περίφραση του «ελληνόψυχοι»). Επιλέγω
  μόνο από το πρώτο σχόλιο του σχολιαστή, υπάρχουν θησαυροί και στα άλλα
  παρακάτω.
  Όλα αυτά στο e-Amyna και όχι σε κάποιο ψεκασμένο ακροδεξιό ιστολόγιο.
  Κρίμα.

  • GR P

   Καταλαβαίνω ότι πρέπει να βασίζεται κανείς στα γεγονότα και στα δεδομένα που έχει. Τα δεδομένα είναι:
   1) Στην κυβέρνηση βρίσκεται ένα κόμμα που δηλωμένα έχει αρνηθεί την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων, θα το ρίσκαρε με την Τουρκία, θα γέμιζε την Ευρώπη με τζιχαντιστές αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματα της, θα οδηγούσε σε διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους σε μια κρίσιμη περίοδο για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη (και όχι σε πιο ήρεμους καιρούς) και μας παρουσίαζε την Βενεζουέλα ως υπόδειγμα κράτους. Παράλληλα κατεργαζόταν, πραξικοπηματικά, σχέδια για έξοδο της χώρας από το ευρώ και την ΕΕ, ακόμα και έφοδο στο νομισματοκοπείο(?), χωρίς βέβαια να έχει λάβει ποτέ τέτοια εξουσιοδότηση από το λαό. Και είναι άλλο ένα κόμμα που άλλα υποσχέθηκε άλλα έπραξε, κατέστρεψε έτι περαιτέρω την κατεστραμμένη οικονομία, φόρτωσε αλλά δύο μνημόνια τον ελληνικό λαό.
   2) Το προσφυγικό ζήτημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, χειραγώγησης και εκβιασμού από τη μεριά της Τουρκίας.
   3) Οι προσφυγικές ροές χρησιμοποιούνται (από ISIS, Τουρκία) για την μεταφορά τρομοκρατών στην Ευρώπη και διενέργεια τυφλών χτυπημάτων κατά άμαχου πληθυσμού.
   4) Οι δομές του κράτους για την είσοδο, ταυτοποίηση, απόδοση ασύλου σε πρόσφυγες, απέλαση των παράτυπων μεταναστών ήταν ανύπαρκτες.
   Ταυτόχρονα η ανικανότητα της να επιβάλλει τον αυστηρό έλεγχο των συνόρων, μετέβαλε τα νησιά του Αν. Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών, δεξαμενές τρομοκρατών, στόχους παρακρατικών ομάδων και τα εξέθεσε στον κίνδυνο ασύμμετρου πλήγματος, όταν ήταν γνωστή η ανάμιξη της Τουρκίας, σε τομείς νευραλγικής σημασίας για τον αμυντικό σχεδιασμό.
   5) ΜΚΟ με ασαφές πλαίσιο δράσης, πολλές αγνώστου προελεύσεως και χρηματοδότησης, στις οποίες επετράπη η ανεξέλεγκτη δράση και η υποκατάσταση των δομών του κράτους σε τομείς κρίσιμους για την εθνική άμυνα. Παράλληλα η «προστασία» που απαιτούσαν για τους πρόσφυγες και ο ρόλος τους στην δημιουργία επεισοδίων ή όχι είναι αινιγματική στην καλύτερη των περιπτώσεων.
   6) Για μήνες επετράπη σε ομάδες προσφύγων/παράτυπων μεταναστών η κατάλυση της κυριαρχίας και της επιβολής της τάξης σε τμήμα ελληνικής επικράτειας με κλείσιμο κρίσιμης σημασίας σιδηροδρομικής γραμμής.
   7) Η δημιουργία της βαλκανικής οδού των προσφυγικών ρευμάτων οδήγησε στην περαιτέρω διπλωματική και γεωπολιτική υποβάθμιση της χώρας, με αντίστοιχη αναβάθμιση γειτονικών κρατιδίων.

   Όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει πρωτίστως τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας. Η τήρηση των διεθνών συνθηκών δεν προβλέπεται να γίνεται σε βάρος της κρατικής και κοινωνικής συνοχής, ούτε νοείται να χρησιμοποιείται ως άλλοθι στην ανικανότητα του κράτους να επιβάλλει την τάξη και το νόμο, σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της χώρας.
   Οι πρόσφυγες μπορούν και οφείλουν να προστατευθούν χωρίς να ζούμε μια σχιζοφρενική κατάσταση, όπου τελικά ούτε οι προσφυγές εξυπηρετούνται, ούτε τα δικαιώματα των πολιτών προστατεύονται, ούτε το Κράτος δηλώνει την παρουσία του με την τήρηση του νόμου.
   Τώρα αν η πρώτη συγκέντρωση και διαλογή των προσφύγων γίνεται σε νησί, ξερονήσι, βουνό ή καράβι ή άλλο προστατευμένο
   χώρο, ώστε να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι, ο πρόσφυγας από το λαθρομετανάστη ή τον τρομοκράτη και ο καθένας να πάρει το δρόμο που του αναλογεί, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος για τους υπόλοιπους πολίτες αυτής ή οποιασδήποτε άλλης φίλιας χώρας ή δαιμονοποίησης ή των προσφύγων ως σύνολο στα μάτια ή του λαού,, είναι δουλειά του Κράτους, έστω με την συνδρομή (όχι συγκυριαρχία σε ελληνικό έδαφος) των συμμάχων χώρων. Όχι των ΜΚΟ, όχι του Ερντογάν, όχι του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη ή των ΕΕΔ, των οποίων η αποστολή είναι άλλη.

   Η δική σας πρόταση ποια θα ήταν;

   Χαιρετισμούς

   • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

    Διάβασα την πρώτη παράγραφο. Ακριβώς όσα θεωρείς ως δεδομένα είναι το σύνολο που συνθέτει το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αυτό διατυπώνεται από τον τύπο και τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης. Λογικά εδώ τελειώνει η όποια συζήτηση πριν καν αρχίσει.

    • GR P

     Λογικά ναι, έχετε απόλυτο δίκαιο, δεν υπάρχει λόγος για συζήτηση.

     Μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχος, πεπεισμένος για την ορθότητα των λόγων σας, χωρίς να ανέχεστε την αντίθετη γνώμη από τη δική σας και διώκωντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάθε μορφή πολυφωνίας, πορευόμενος με τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ασπάζονται όλοι οι πραιτωριανοί του καθεστώτος.

     Από το ύφος της ανάρτησης σας καταλαβαίνω ότι ίσως να συγκαταλέγεστε σε αυτούς, οπότε λυπάμαι που σας απάντησα εξ’αρχής.

     Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψευδο-αριστεράς, της οποίας σημαντικότερος σύγχρονος εκφραστής στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, της ακροδεξιάς και των λοιπών εθνοσωτηρίων σχηματισμών δεκαετίες τώρα, η αλλεργία στη συζήτηση και στην άλλη άποψη.

     Πάντως προς ενημέρωση σας, όλα τα γεγονότα της πρώτης παραγράφου βρίσκονται, ευτυχώς για εμάς δυστυχώς για εσάς, καταγεγραμμένα και διαθέσιμα στην ιστορική έρευνα και από ανεξάρτητους φορείς, μακριά από μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα φερέφωνα.

     Αν βεβαίως ως αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ θεωρείται το σύνολο αυτών που δεν πρεσβεύει τις δικές σας αξίες και συμφέροντα, γιατί σε τελική ανάλυση αυτό βρίσκεται πάντα πίσω και πάνω από τη διαστρέβλωση της αλήθειας, είναι επιλογή σας, όπως επιλογή σας είναι να στηρίξετε και τον όποιο στηρίζετε.

     Όσον αφορά ψηφοθηρικά αφηγήματα μίας θλιβερής αντιπολίτευσης, η οποία έχει το μερίδιο της ευθύνης των προηγούμενων 41 ετών πριν την παρούσα παρωδία κυβέρνησης, σας διαβεβαιώ προς τέρψιν σας, ότι και τα παλαιά και τα σύγχρονα φληναφήματα της βρίσκονται εξίσου καταγεγραμμένα και διαθέσιμα σε όλους μας.

     Λυπάμαι που και εσείς, όπως και άλλοι συμπολίτες μας, κωφεύετε συνειδητά μπροστά στην κραυγή της πραγματικότητας και δεν μπορείτε να δείτε πέρα από τις προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες, ώστε ψάχνοντας να βρείτε την αλήθεια πίσω από την προπαγάνδα. Είναι βέβαια επίπονο και καταθλιπτικό και κατανοώ απόλυτα όσους επιλέγουν να πορεύονται με «αφηγήματα» όπως τα ονομάζετε.

     Το επιβεβαιώνει ίσως το γεγονός ότι διαβάσατε την πρώτη παράγραφο μεν, απαντήσατε στο σύνολο του σχολιασμού δε, αγνοώντας τη συνέχεια.

     Αν διαβάσατε μέχρι και αυτό το σημείο, σας συγχαίρω, έχετε διαψεύσει τις προσδοκίες μου.

     Αυτή η χώρα έχει υποφέρει αρκετά από πρασινοφρουρούς, γαλάζιους βαρώνους, κόκκινους «επαναστάτες» και κίτρινους «αυταπατώμενους», οπώς παλαιότερα από Γαλλόφιλους, Ρωσόφιλους, Αγγλόφιλους, στην πλάτη του απλού λαού και το μόνο που ακούγεται στο τέλος είναι όχι μία συγγνώμη, όχι ένα «κάναμε λάθος» (καλά, αφήνω απέξω το mea culpa του Α. Παπανδρέου για να είμαστε όλοι χαρούμενοι), αλλά το : «μήπως οι άλλοι ήταν καλύτεροι??».

     Νομίζω ότι φτάνει. Δε νομίζετε;

  • M.K.E

   Ειναι η δευτερη φορα που μοιραζεις απλοχερα προσβολες και εγκαλεις για θεματα και εννοιες που τουλαχιστον για εναν πατριωτη ειναι αυτονοητα,ισως οχι για σενα.Δεν με αφορα τι πιστευεις,αλλα να κατακρινεις,ειρωνευεσαι και να διαστρεβλωνεις με τετοιο τροπο προσωπα και ιδεες,ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο και δεν σου εδωσε κανεις το δικαιωμα,ουτε βεβαια προβαλεις εσυ σαν η ορθη αποψη που θα μας επικρινει για ιδεολογικο παραστρατημα.
   Ολες αυτες οι λεξεις «κλειδια» ειναι φαινομενα που ζουμε καθημερινα και υφισταμεθα.Εκτος εαν δεν ισχυουν και ειμαστε αυτιστικοι και ζουμε σε ενα παραλληλο συμπαν που βλεπουμε τα πραγματα εντελως διαφορετικα.Επειδη ομως δεν ισχυει κατι τετοιο,μαλλον εσυ εχεις μια κακοβουλη προθεση που εχει διαφανει.
   Δεν ηξερα οτι το να εισαι ελληνας στην ψυχη ειναι βρισια η οτι προσδιδει ενα υποτιμητικο χαρακτηρισμο.Τοτε να χαρακτηρισουμε και την Πηνελοπη Δελτα και τον Παυλο Μελα ως ψεκασμενους ακροδεξιους που μιλουσαν για πληθυσμους με ελληνικη ψυχη και συνειδηση;Τετοια αντιμετωπιση μονο συγκεκριμενοι χωροι χρησιμοποιουν,οι ιδιοι που καινε και ελληνικες σημαιες η τις θεωρουν σαν ενα απλο πανι.Μηπως το επικροτεις και αυτο;

   Δεν ειναι αναγκη να εισαι Χ.Α η ΑΝΕΛ για να υποστηριζεις τετοια θεματα,ωστοσο η ευκολια με την οποια προσαπτεις κατηγοριες και ειρωνεια σε ατομα για τετοια θεματα δηλωνει οτι εισαι ασυμβατος με τετοιες ιδεες.Αναλογισου λοιπον και συ και οι θαυμαστες σου οτι εισαι στο e-Amyna και οχι σε ενα αναρχοσαιτ η σε politically correct καμπανια.
   Κριμα παντως που αμαυρωνεις τοσο ευκολα εννοιες και αξιες και υποληψεις.Α,και ακομη κατι:δεν μπορει να εισαι και πατριωτης και διεθνιστης.Ειναι εκ προοιμιου ασυμβατο.

   • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

    Πρώτα απ’όλα εγώ ξέρω πολύ καλά πού βρίσκομαι. Το σημείωμά σου μερικά χρόνια πριν δεν θα είχε τύχη στα δύο από τα τρία ιστολόγια που συνέθεσαν το παρόν ιστολόγιο – πιθανόν ούτε στο τρίτο. Το ότι βρίσκεις εδώ σήμερα ακροατήριο αναπαράγοντας μια ορολογία και ένα σκεπτικό βαθύτατα ακροδεξιά είναι σύμπτωμα μια βαθιάς πόλωσης της κοινωνίας από τη μια και της ολοένα και μεγαλύτερης δυσκολίας στο χώρο της δεξιάς να ορίσουν τον πατριωτισμό χωρίς να καταφεύγουν σε θλιβερές μετεμφυλιακές κραυγές και ρητορείες από την άλλη. Τέλος, αν ορίζεις εσύ ως πατριώτη τον εαυτό σου με τέτοιες προτάσεις και τέτοιες θέσεις, προφανώς και δε θέλω να έχω καμιά σχέση με τον πατριωτισμό αυτό.
    ΥΓ. Η μόνη ειρωνική λέξη στο αρχικό μου κείμενο είναι η λέξη ‘θησαυροί». Τα υπόλοιπα είναι παρατηρήσεις και εκτιμήσεις δικές μου.

    • Πάτε καλά;

     Καουμπου, έχεις σκεφτεί (λέγω εγώ) πως δε γίνεται η κοινωνία απλά ακροδεξιά αλλά την ωθούν οι λαθρομετανάστες (ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ που ειναι αρκετα λιγοτεροι), αυτοί που αφησε η 1η φορα ΑΡιστερα λυτούς εντός της χώρας, να προβει σε ακραίες κινησεις για να αυτοπροστατευθεί;

     Ξέρεις πως δε συμμεριζομαι ούτε τη θεωρία των 2 άκρων ούτε την απαγόρευση ιδεολογιών όπως Ναζισμός ή κομμουνισμός. Αλλά δεν μπορεί να μιλάμε για ακροδεξιούς ξεχνώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ από το Μαγκρέμπ και το Ιράν που μας κατσικώθηκαν με το ζόρι και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ενσωματωθούν.

     • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

      ΠΚ έχεις σκεφτεί ότι όλα αυτά είναι αφορμές και ότι η κοινωνία είχε μέσα την ακροδεξιά, απλώς τη σκέπαζε με ένα παχύ στρώμα ευρώ; Γιατί, φέρονται καλύτερα οι συμπατριώτες μας μεταξύ τους; Ο τόπος πιάνει πάτο ταχύτατα ΠΚ και εν πολλοίς μας αξίζει. Ποια θα είναι η απάντησή μας σε αυτό; Σίγουρα η δική μου και η δική σου θα διαφέρουν πολύ αλλά νομίζω ότι κανενός από τους δυο μας δεν θα είναι μια μπαγιάτικη εθνικοφροσύνη, τα «αρχαία στολίδια» που φοράει η μάνα-Ελλάς όταν τη ζώνουν τα φίδια και περιμένει να τη σώσουν βυζαντινοί σκουταροφόροι ή οι ιππείς του Λεωνίδα.

     • Πάτε καλά;

      Ούτε σε αρχαιολάγνες παράτες πιστεύω ΦΚΜΚ (σαν αυτές του Εντελώς στη Σαλαμίνα) ούτε όμως και στην πολιτική ανοικτών συνόρων (για να μην πω κατι άλλο ως ανοικτό) που εφαρμόζεται τώρα.

     • Cynaegeirus

      «η κοινωνία είχε μέσα την ακροδεξιά,»

      αν την είχε δεν θα δούλευες στο δημόσιο, έτσι δεν είναι;

      αν την είχε 4 το πρωί θα άκουγες τα λάστιχα και τώρα θα ήσουν με τα πέλματα ματωμένα στο 3ο υπόγειο, ύστερα απο το σχόλιο όπως γίνεται στην τουρκία.

      αν την είχε δεν θα είχαμε «σοσιαλισμό» 31 χρόνια συν το διάλειμμα ελαφράς κεντροδεξιάς μια 5ετία στην οποία οι «σοσιαλιστές» έκαψαν την πόλη.

      αν την είχε ο μπάτσος θα κέρδιζε το ψευδώνυμο κάθε μέρα.

      αδερφέ μου φαίνεται κάνεις όνειρα θερινής νυκτός στα οποία η αριστερά υπερισχύει της κακιάς χούντας και γινόμαστε ουτοπία.
      θυμίζει τους αμερικάνους που νομίζουν οτι είναι υπερήρωες και έχουν χρέος να βοηθήσουν ύστερα απο 70 χρόνια προπαγάνδας που πότισε μέσα τους.
      κάπως έτσι και η αριστερά στη ελλάδα. πες το πες το το παραμύθι το πίστεψε η ίδια.

      δεν υπάρχει ακροδεξιά στην ελλάδα πάνω απο το 3%. ούτε ακροαριστερά πάνω απο το 3%.
      ότι ανεβαίνει σε ποσοστά είναι αντίδραση για την μη εφαρμογή των νόμων

      σε δημοκρατικά πολιτεύματα ΣΠΑΝΙΑ στον πλανήτη, όπως το δικό μας που θα έκαναν τούμπες τα 5 απο τα 7 δις να είχαν, θα έπρεπε να το προσέχεις σαν τα μάτια σου. και η αντίδραση στο φασισμό δεν είναι ποτέ το άλλο άκρο.

    • M.K.E

     Απο τα γραφομενα σου μονο που βρισκεσαι δεν ξερεις.Το τι τυχη θα ειχε το γραφομενο μου η οχι αστο σαν σεναριο εργασιας.Ελλειψει γεγονοτων μπορεις να κανεις ο,τι προγνωση θες.Σκεπτικο βαθυτατα ακροδεξιο;κραυγες;ρητορειες;ποιο ειναι αυτο το περιφημο σκεπτικο;εμενα ολα αυτα μου θυμιζουν ξυλινη γλωσσα αριστερων και συναφων δυναμεων που απαρτιζουν και κατι περιεργα «παρατηρητηρια».Σου το εγραψαν και αλλοι,στο επαναλαμβανω και εγω:πατριωτης και διεθνιστης δεν γινεται.Δεν μπορεις να μιλας για πατριωτισμο και να δεχεσαι την ΛΑΘΡΟ εισβολη.Δεν μπορεις να μιλας για πατριδα και εθνικη ακεραιοτητα και να μη βλεπεις η να θεωρεις φυσιολογικο τον ρολο τοσο των ΜΚΟ οσο και πολλων,αν οχι ολων, εκ των κυβερνωντων και ολα τα υπολοιπα.
     Πατριωτισμοι light και part time δεν υπαρχουν.Διαλεξε:Η εισαι,η δεν εισαι.Ευκολη ειναι η ταμπελα του ακροδεξιου και παντα αυτος που την εκτοξευει εχει συγκεκριμενη πολιτικη ταυτοτητα.Γι’αυτο,ασε κατα μερους τις γενικολογιες και τους χιλιοειπωμενους αφορισμους και το παραμυθι του εναλλακτικου και αποστειρωμενου κατα τις επιταγες μιας χιμαιρικης λογικης ισων αποστασεων,πατριωτισμου.

     • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

      Αν το πατριωτόμετρο το καθορίζουν οι δικές σου θέσεις, τότε καλύτερα να μην είμαστε πατριώτες γιατί θα ξυπνήσουμε το πρωί Λαγοί και Κασιδιάρηδες. Διλήμματα, δηλώσεις μετανοίας, ορισμοί του πατριώτη κατά το δοκούν, σε κανένα παιδάκι που ψαρώνει από τις κραυγές και τη μεγαλόστομη ελλαδεμπορία, σαν αυτή που πουλάει γνωστός τηλεπλασιέ που έφτασε εσχάτως και υψηλό κομματικό αξίωμα. Κατά τα άλλα, το πρώτο σχόλιο μου ήταν στο εν κρυπτώ το 2011 και φυσικά παρακολούθησα και τα υπόλοιπα δύο (του ΗΒS το ιστολόγιο από τη γέννησή του). Μάλλον ξέρω λοιπόν πέντε πράγματα, όπως τα ξέρω και όπως τα ερμηνεύω.

  • Cynaegeirus

   Λες κρίμα και δεν λες δόξα το θεό; Πριν 2 χρόνια την έπεσαν όλοι στον Οδυσσέα γιατί έλεγε αλήθειες. Διαφωνώ ή συμφωνώ μαζί του, ο κόσμος άνοιξε τα μάτια του απο τότε. να ναι καλά ο άλεξ – 1000 χρόνια να ζήσει – το πάει βουρ για κατάργηση του δημοσίου και του μύθου που έχτισαν οι ηττημένοι πράκτορες του στάλιν στο εθνικό ελληνικό κράτος.

   Είναι καιρός για απαγόρευση δημοσίου διαλόγου και παρουσίας οποιασδηποτε ακραίας ιδεολογίας είτε ακροδεξιάς είτε ακροαριστεράς. αν δούμε κλείσιμο κκε, χα, ανελ, συριζα, ανταρσυα κτλ θα περάσουμε απο τον 19ο αιώνα στον 22ο κατευθείαν.

   • Πάτε καλά;

    Και ναι και όχι, ετοιμάζω απάντηση σε νέα ανάρτηση όταν θα πέσει ο Καταληψίας που θα αναφέρεται στις ανθρωπολογικές θεωρείες του Claude levi strauss ως μέσο εξέλιξης της Ελ κοινωνίας δίχως οπισθοδρομικές απαγορεύσεις.

   • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

    Κυνέγειρε τέλεια. Χούντα δηλαδή της πασοκονουδού με τον Τζήμερο, Μάνο και Λεβέντη για παρέα. Έλεος δηλαδή.

    • Cynaegeirus

     Γιατί όλοι οι άνω πρέπει να υπάρχουν σε μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση; Γιατί γεννήθηκα και θα πεθάνω ακούγοντας τα ίδια ονόματα στην βουλή;;;;
     Κόσμος αξιόλογος υπάρχει. και υπάρχει και ευκαιρία για κυβέρνηση τεχνοκρατών, που δεν θα έχει πολιτικές και ιστορικά κατακάθια. Οικονομολόγους θέλουμε, παιδαγωγούς, μηχανικούς, στρατιωτικούς και ιστορικούς.
     Όχι σκουπίδια στυλ τζημερου που τα εμφάνισαν εφοπλιστές και ΜΜΕ από τους κάδους μέσα σε μια νύχτα.
     Ας κάνουν δικαστήρια για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όποιος επιβιώσει ας έχει τα κοτσια να βγει σε εκλογές.
     Τελείωσαν τα ψέματα πια.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Τ᾿εμέτερον,κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους.
   Όπως «δωσίλογοι»,και όχι «εθνικόφρονες»,όπως αυτοβαφτίστηκαν αργώτερα,εξευτελίζοντας τον όρο.
   Όπως σήμερα το «ελληνόψυχοι» κάηκε λόγω μίας στάμπας.
   Προσωπικά,δέν πιστεύω ότι οἱ Συριζαίοι είναι πράγματι ιδεοληπτικοί,αυτό το χρησιμοποιούν ὡς άλλοθι.
   Εν ψυχρώ λαμόγια και βαλέδες είναι,όπως και οἱ προηγούμενοι,και βάρδια κάνουν και αυτοί,στον ναό της Αγίας Μεταπολιτεύσεως.
   Και το σημιτιστάν μας είχε πρήξει με τον πολυπολιτισμό του.
   Και ήταν βαθύτατα συστημικό,και όχι «ελεύθερος σκοπευτής» όπως ὁ ΣΥΡΙΖΑ τότε.
   Και ὁ Πά(κιστανα)κης Παυλόπουλος τους λάθρο ευχαριστούσε που μας προτίμησαν.
   Εγώ σε ότι με αφορά,και νομίζω ότι το ξέρεις,δέν προσποιούμαι ότι δέν βλέπω τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
   Μία ερώτηση,τώρα,αυτό το «ΛΑΘΡΟ μεταναστων», «δηθεν ΜΚΟ»,με ποιό πνεύμα το παραθέτεις;

   • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

    1. Μια στάμπα, Αχέροντα; Απλώς μια στάμπα; Αλλά βέβαια μετά από πενήντα χρόνια η μνήμη μας γίνεται όλο και πιο επιλεκτική, Μπορεί να ισχύει και για μένα αυτό.
    2. «ΛΑΘΡΟ μεταναστων», «δηθεν ΜΚΟ»: οι όροι φορτίζονται από το πνεύμα του κειμένου και την όλη ρητορική του (ρητορεία καλύτερα).

  • victor

   Κοίτα η κρίση του (ΜΚΕ) είναι κατά βάση ιδεολογική. Πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει μεγάλο ποσοστό μεταφυσικότητας. Η δική σου κρίση πάνω στη κρίση του και θέση σου γενικότερα (όπως εγώ την ερμηνεύω) έχει επίσης έντονη ιδεολογική χροιά.
   Αποτέλεσμα ισοπαλία.

   Οι νεκροί στο αιγαίο υπάρχουν όπως και να τους δει κανείς.

 • Πάτε καλά;

  Παρακολουθώ τη συζήτηση μιας εξαιρετικά ιντριγκαδόρικης ανάρτησης με μεγάλο ενδιαφέρον, όσο προλαβαίνω. Δύο σημειώσεις:
  α)Αποτελεί ζήτημα προς προβληματισμό η σχέση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τις μεταναστευτικές ροές. ‘Οχι μόνο για λόγους «εμφύτευσης» τζιχαντιστών αλλά και πρακτόρων της ΜΙΤ (ή και τα 2). Πρέπει να υπάρξουν σχέδια και δράσεις.
  β)Δεύτερο σημείο προς προβληματισμό αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου στο μέλλον. Παρά την παροδική αντιμετώπιση του φαινομένου στην πρωτεύουσα, υπάρχει θέμα το πως ακριβώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές ροές έχοντας ένα σκληρό νόμισμα και βρισκόμενοι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων με τις γειτονικές περιοχές σε εμπόλεμη κατάσταση και με τις βιομηχανίες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να ζητούν φτηνό εργατικό δυναμικό. ‘Ισως αναγκαστούμε να πάρουμε δραστικές λύσεις αλλά και πάλι, απαιτούνται λύσεις και στον περίγυρο (Α. Μεσόγειος, Κ.Ευρώπη) για μη συνθλιβούμε λόγω της γεωγραφικής θέσης μας.

 • Πάτε καλά;

  Το πρόβλημα του ΦΚΜΚ είναι η κρίση ταυτότητας που περνά. Δε θέλει να πειστεί πως οι τυποι που έρχονται με 30 ευρω πτήση Αλγερι Πολι και το iphone δεν ειναι πρόσφυγες του εμφυλίου αλλά παράνομα εισερχόμενοι έποικοι. Όταν έχεις αναγάγει όλους τους φτωχούς ανεξαιρέτως σε αγίους όπως ο ΦΚΜΚ λόγω ιδεολογίας, τότε θα έρθει η στιγμή που οι τελευταίοι θα σε πηδ@#$νε και δε θα το καταλαβαίνεις κιόλας, θα νομίζεις πως οι γύρω σου γίνανε ακροδεξιοί.

 • Larisaios

  Το σχόλιό μου ήταν ειρωνικό, εννοείται ότι αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν συζητείται καν. Ανέφερα τι πρέπει να του απαντήσουμε σε περίπτωση που ρίξει αυτή την απαίτηση στο τραπέζι.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Eπιγραμματικά και από μένα:
  1)Όντως σχιζοφρένεια.
  Αλλά κάποτε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της ταυτότητος,τουλάχιστον ὡς προς τον προσανατολισμό της.

  Διότι «η αερογέφυρα από τον Περικλή στο 1821, που έφερε ως ιδέα η Βαυαροκρατία, προφανώς παραμελεί 2.000 χρόνια»,δέν προέκυψε εν μιά νυκτί,ούτε ήταν έμπνευση της βαυαροκρατίας.
  Ήταν ισχυρή προϋπάρχουσα τάση όπως αποδεικνύεται από την ονοματοδοσία ανθρώπων αλλά και πλοίων προεπαναστατικώς.
  Παράδειγμα ὁ «Άρης» του Τσαμαδού,και ὁ «Αγαμέμνων» της Μπουμπουλίνας.
  Θα μνημονεύσω επίσης και την «ορμήνεια» του Μακρυγιάννη προς τους επίδοξους αρχαιοκάπηλους,«γι᾿αυτά τα αγάλματα πολεμήσαμε».
  Και βέβαια,αυτό δέν αναιρούσε,αλλά αντιθέτως ζωντάνευε το «Σώπασε κυρά Δέσποινα,και μήν πολυδακρύζεις,πάλι με χρόνους,με καιρούς,πάλι δικά μας θάναι!»

  2)Όταν εγώ μιλάω για ταυτότητα πολιτισμού,εννοώ βεβαίως την εποχή που ὁ Ἑλληνισμός έφερε και την ιστορική του ταυτότητα,και την παιδεία του,μέχρι την πρώϊμη ανατολικορωμαϊκή εποχή δηλαδή.
  Υπενθυμίζω,ότι ὁ αυτοκράτωρ Ιουλιανός,και κάποιοι εκ των τριών ιεραρχών,ήταν συμμαθητές στην Αθήνα,σπουδάζοντες την «θύραθεν παιδεία»,όχι την θρησκευτική δηλαδή.
  Ὁ Χριστιανισμός όντως τρύγησε από τα αμπέλια του Ἑλληνισμού,από έθιμα μέχρι φιλοσοφία.

  3)Πράγματι,παραμένει σχετικά θολό το τοπίο της Αλεξάνδρειας μεταξύ της επικρατήσεως του Χριστιανισμού ὡς το 640.

  4)Οἱ Εβραίοι μπορεί να είχαν χρήμα και λειτουργίες στην οικονομία,αλλά αποδεκτοί,επί της ουσίας,δέν ήταν.
  Και στις ΗΠΑ τον καιρό της κατακτήσεως της Αμερικανικής Δύσεως πολυάριθμοι Κινέζοι εργάστηκαν στην κατασκευή των σιδηροδρόμων,και όλα σχεδόν τα καθαριστήρια ρούχων τα είχαν Κινέζοι,αλλά πέραν της συμμετοχής στην εικόνα της Αμερικής,δέν απέκτησαν ποτέ επιρροή στην διαμόρφωση της.

  5)Ἡ βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν στάχτη 1300 χρόνια πρίν γεννηθούν οἱ παππούδες μας,αλλά ἡ γοργόνα ἡ αδελφή του Μεγαλέξανδρου,ρωτούσε στα παραμύθια της γιαγιάς «ζεί ὁ Βασιληάς Αλέξανδρος;»

  Εμείς οἱ Ρωμηοί ἤ Γραικοί,που διαλέξαμε το ᾿21 να ονομαζόμαστε Ἕλληνες,δέν ξυπνήσαμε μια μέρα και μας είπε κάποιος σπόν/Σόρος ποιοί είμαστε,τον δρόμο μας τον βρήκαμε δια πυρός και σιδήρου.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Δίκιο έχετε και οι δύο αδέρφια. Η ταυτότητά μας περνάει πράγματι μέσα από αντιθέσεις και σχιζοφρένεια. Όπως το αν ανήκουμε σε Ανατολή ή Δύση: Ανήκουμε αρκετά και στα δύο (δεν εννοώ μόνο σε επίπεδο συμμαχιών ή γεωγραφίας αλλά σε ευρύτερο κοινωνικο-ιστορικό, γεωπολιτικό και πολιτισμικό).

   Επί Ιουστιανιανού πχ η Αυτοκρατορία έτρωγε της σάρκες της. Η προσήλωσή της σε ελληνικά στοιχεία, όπως η γλώσσα που άρχισε να χρησιμοποιείται στην νομοθεσία, η επιλογή στη μεγάλη πλειοψηφία ελληνικής καταγωγής συνεργατών του αυτοκράτορα, τα στρατιωτικά δόγματα που παρέπεμπαν στα ελληνικά δόγματα μάχης του Αλεξάνδρου και της 1ης γενιάς Επιγόνων κλπ, έδινε συνοχή και ισχύ στην αυτοκρατορία. Από την άλλη κηνυγούσε τους οπαδούς της αρχαίας θρησκείας και καταργούσε τα εορταστικά επινίκα των Περσικών Πολέμων, ενόσω οι Πέρσες είχαν ξαναγίνει ο μεγαλύτερος εχθρός του ελληνορωμαικού κόσμου. Σχιζοφρένεια.

   Οι δυτικοευρωπαίοι μας αποκαλούσαν Έλληνες και το υγρό πυρ ως «ελληνικόν πυρ» κι εδώ ο όρος ήταν πολιτικά ανορθόδοξος. Έπρεπε να έρθουν οι Μακεδόνες και οι Κομνηνοί για να αρχίσει να απενεχοποιείται ο όρος!

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Είχαν αρχίσει να φεύγουν με τον φόρο βαρλικ. Η τουρκία βρήκε ευκαιρία το 42, επί γερμανικής Κατοχής, πάντα πούστικες μεθόδοι κι επιλογή χρόνου, κι επέβαλε τεράστιο έκτακτο φόρο στην ακίνητη περιουσία μόνο των μη μουσουλμάνων, με ελάχιστο περιθώριο χρόνου. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν συλλαμβάνονταν, φυλακίζονταν και δημευόταν η περιουσία τους έναντι πινακίου φακής για να συμψηφιστεί με το φόρο! Έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας δημεύθηκε για να πληρωθεί ο φόρος που της επιβλήθηκε, περίπου ίσης ή και μεγαλύτερης αξίας από την αξία της!

  Κερασάκι: Αν η δήμευση δεν επαρκούσε, προβλεπόταν καταναγκαστική εργασία υπό άθλιες συνθήκες! Και 3 χρόνια μετά παραλίγο να τους δώσουν οι Άγγλοι και το μισό Αιγαίο που ανήκε στην Ελλάδα! Εμείς βλεπεις είχαμε Εμφύλιο!

  • Anadelfos

   ¨Εχεις δίκιο, είχα ξεχάσει το varlik vergisi του 1942.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Αδελφέ, μην τρολλάρεις. Σου λέω ότι έχεις απόψεις που ασπάζονται οι εθνομηδενιστές και αυτό πρέπει να σε προβληματίσει. Αν έχεις σε μια ελάχιστη εκτίμηση τις ιστορικές μου γνώσεις, σκέψου λίγο περισσότερο τι σου γράφω επιχείρημα προς επιχείρημα. Σε παρακαλώ πολύ, επιχείρημα προς επιχείρημα.

  Οι Γάλλοι διατηρούν τις Βερσαλίες κι εσύ ζητάς να ισοπεδώσουμε το Σύνταγμα, να δημεύσουμε περιουσία για το κοινό καλό (σήμερα το επιχείρημα αυτό που χρησιμοποιείται για την εκκλησιαστική, άλλοι θα το χρησιμοποιήσουν για την ιδιωτική), να καταπατήσουμε δάση και να ισοπεδώσουμε ύψιστους αρχαιολογικούς θησαυρούς και μνημεία. Είναι σαν να ζητάς να ισοπεδώσουμε τις Μυκήνες για να κατασκευάσουμε αιολικό πάρκο.

  Έλα βρε, δεν στεκει. Έχω μιλήσει στο Ίντερνετ με Γκαγκαούζο, ξέρεις τι είναι; Οι τούρκοι τους είπαν θα διατηρήσετε ή γλώσσα ή θρησκεία, Προτίμησαν θρησκεία και διατήρησαν Ελληνική συνείδηση (δεκάδες χιλλιάδες σε Τουρκία και Ρουμανία) σε αντίθεση με τους ελληνόφωνους τουρκοκρήτες και τουρκοπόντιους. Να σου βάλω την ομιλία του προέδρους της Ελληνικής Λιβανέζικης Κοινότητας (αυτοαποκαλούνται Ρωμιοί); Είναι πολύ συγκινητική. Μην τους πουλάμε έτσι βρε αδερφέ. Το ελληνικό κράτος τους έχει ξεχάσει όλους αυτούς, μην τους ξεγράφουμε και εμείς. Μην μικραίνουμε κι εμείς τον Ελληνισμό.

  Οι Ιταλοί είναι χαζοί που δεν καταργούν το Βατικανό; Που δεν δημεύουν την περιουσία του στην Ιταλία; Περιουσία που συμπεριλαμβάνει τράπεζες και τεράστια ακίνητη περιουσία! Θα αυτοκτονούσε πολιτισμικά και θα έμπαινε σε εμφύλιο. Σκέψου ένα νέο εμφύλιο!
  Η σταθερότερη μορφή κατάκτησης είναι η πολιτισμική. Οι ΗΠΑ δεν παραμένουν υπερδύναμη τόσο χάρη στα αεροπλανοφόρα όσο χάρη στο Χόλυγουντ και τα brands. Ειναι ο λόγους που η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία έζησε άλλα 1500 χρόνια ενώ η Δυτική κατέρρευσε, που η Κίνα παρέμεινε Κίνα παρά τους Μογγόλους κατακτητές και μετά τους Μαντσού κατακτητές, που οι Μογγολικές Αυτοκρατορίες ξηλώθηκαν σε μία γενιά, που η Οθωμανική Αυτοκρατορία διήρκεσε 500 χρόνια ακολουθώντας την ανάποδη μέθοδο:
  ανίκανη να κατακτήσει πολιτισμικά, αφάνισε όλους τους πολιτισμούς που κατέκτησε (Ελληνικός, Αραβικός) σε 3 κοιτίδες του παγκόσμιου πολιτισμού (Ελλάδα-Μικρά Ασία, Μεσοποταμία, Αίγυπτο) για να μην πάθει ότι οι Μογγόλοι και οι αρχαίοι Ρωμαίοι!

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  1) Την Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία. Τον σπουδαιότερο φορέα πολιτισμού στο δυτικό ημισφαίριο και μοναδικό κληρονόμο και διασώστη της ελληνορωμαικής πολιτιστικής κληρονομιάς και φιλοσοσοφίας. Της Αυτοκρατορίας που ίδρυσε το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, που διέσωσε τους αρχαίους συγγραφείς, που διατηρούσε δημόσια σχολεία και νοσοκομεία και υδραγωγεία και λουτρά, που εξέλιξε την αρχιτεκτονική, την μουσική, την εικονογραφία, τα ψηφιδωτά και τόσες μορφές τέχνης, που διέσωσε την Ευρώπη από τους Πέρσες και μετά από το Ισλαμ (και δεν μιλάνε στο Λονδίνο σήμερα Φαρσί ή Αραβικά), που έδωσε μουσική, μαχαίρι και πηρούνι στους Φράγκους, που εκπολίτισε-εκχριστιάνισε-έδωσε γραφή σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη (Ανατολικούς Βίκινγκς, Σλάβους κλπ), που δημιούργησε το πιο σταθερό και μακροχρόνιο νομισματικό σύστημα που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης που … που …

  Που όταν έλλειψε, οι Ασιάτες (Τούρκοι και κολαούζοι έφτασαν δυο φορές μέχρι τη Βιέννη, στην καρδιά της Ευρώπη, και μία στην Μάλτα, ενώ η Μεσόγειος για 500 χρόνια ήταν το λάφυρο των πειρατών της Βόρειας Αφρικής.

  2) Πως δεν την αξιοποιούν; Γιατί διατηρούν το Βατικανό, ξεχωριστό κράτος στην καρδια της Ρωμης, με αμύθητη περιουσία, μουσεια και την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία; ΓΙατί διατηρούν εκκλησίες και εμβληματικούς καθεδρικούς και μοναστήρια και κατακόμβες; Αν πας έξω από το Κολοσσαίο, θα δεις μια μεγάλη παραλληλόγραμη λαξευμένη πέτρα, γύρω γύρω κολονάκια και φωτισμο. Είναι μία πέτρα πάνω στην οποία σταθηκε κι έβγαλε λόγο ο Μεγάλος Κωνσταντίνος (δεν το θεωρώ άγιο, αλλά μέγας πολιτικός και αναμορφωτής)! Η Ιταλία είναι πολιτιστική υπερδύναμη και ένας από τους δύο σημαντικότερους λόγους είναι ότι αποτελεί κέντρο και μήτρα του Καθολικισμού. Ο άλλος είναι βέβαια το αρχαίο Ρωμαικό παρελθόν, η Αναγέννηση έρχεται τρίτη και καταιδρωμένη και συνδέεται αναπόσπαστα επίσης με τον Καθολικισμό.

  Ως Greeks μας ξέρει η Δύση, από τους Γραιούς της Βοιωτίας, εκ των αρχαιότερων αποίκων του Α Αποικισμού στην Ιταλία. Οι Έλληνες όμως στην Εγγύς και Μέση Ανατολή συνήθως αυτοαποκαλούνται Ρωμιοί. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα το ίδιο συνέβαινε και στον Ελλαδικό χώρο, αν και οι όροι Έλληνας και Γραικός επίσης χρησιμοποιούνταν αρκετά. Εξ ου και η Ρωμιοσύνη του Ρίτσου κλπ

  Η Ανατολή μας αποκαλεί συχνότερα Ίωνες, Γιουνάν. Μη σε ξενίζει. Πολλά έθνη έχουν πολλά ονόματα, αρκετά μάλιστα χρησιμοποιούν το όνομα πρώην κατακτητών τους που αφομοιώθηκαν από το κατακτημένο έθνος. Οι Γάλλοι σήμερα αυτοαποκαλούνται Φράγκοι (France) που ήταν το Γερμανικό φύλο που κατέκτησε τη Γαλατία. Το ίδιο συνέβαινε με το ημιανεξάρτητο γαλλικό δουκάτο της Βουργουνδίας. Οι Ρώσοι, οι Βούλγαροι, οι Φινλανδοί, οι Μαγυάροι (Ούγγροι) χρησιμοποιούν τα ονόματα των κατακτητών τους. Οι Γερμανοί αυτοαποκαλούνται Ντόιτς κλπ.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Συγκλονιστικός ο πρόεδρος του Ελληνορθόδοξου Κόμματος του Λιβάνου, Ροντρὶγκ (Δημήτρης) Ἐλ Χούρι. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών» στο Πολεμικό Μουσείο (10/9/2014), ο Ελ Χούρι μίλησε για τους Ρωμιούς του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής, που σήμερα όσο ποτέ κινδυνεύουν με αφανισμό από τους Τζιχαντιστές.

  https://www.youtube.com/watch?v=8EtT4xwkKhA

 • Cynaegeirus

  Δεν θέλω διαχωρισμό προσωπικά αλλά κατάργηση. Έχουμε ή όχι ελευθερία; κατάργηση, κατάσχεση και φράουλες στην αμαλιάδα για το σύνολο του προσωπικού.

  Δεν έχω τις γνώσεις σου στην ιστορία, αλλά δεν είμαι και άσχετος, τα γνωρίζω πάνω κάτω. Σε όλους τους πολιτισμούς η κυρίαρχη δύναμη ήταν χείρα θεού και θέλημα θεού και η εκκλησία όργανό της. Σε όλους. Καμία σχέση με θέλω του λαού.

  Ο λαός όσο παραμένει αμόρφωτος θα πιστεύει και θα ακολουθεί τυφλά. Του δημιουργείται ΤΕΧΝΙΤΑ η ανάγκη αυτή. Πχ ΗΠΑ. Οι αμερικάνοι κουνάνε βουνά και θάλασσες αλλά in god we trust. Είδαμε τον υποψήφιο για το 2020 Ζάκερμπεργκ, δηλωμένος άθεος να πηγαίνει εκκλησία. Γιατί; Γιατί ο κόσμος είναι χαζός.

  Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί σε τι να διαφέρουν απο τους αμερικάνους; Που έχουν και Σχολή εμφυλίων και αιματοκυλίσματος γυναικόπεδων για το ποιος αρχιπαπάς θα παίρνει τους φόρους.

  Στην ιαπωνία είχαν αρχιπαπα τον αυτοκράτορα, λογικό για έναν προ-μεσαιωνικό λαό που έφτασε τον δυτικό κόσμο λίγο πριν τον 20ο αιώνα. οι ΗΠΑ κράτησαν τον αυτοκράτορα για να έχουν καλό παράδειγμα οι ιάπωνες. αν ήθελαν θα είχε την τύχη του κινέζου.

  η εκκλησία και οι θρησκείες είναι απομεινάρια της εποχής του λίθου. ο κουτοπόνηρος μάγος του χωριού που ευλογούσε τα σπαρτά και τα όπλα για 5 λεπτά, αντί να πάει ο ίδιος να δουλέψει 18ωρο, είναι η μόνη σταθερά της ανθρωπότητας εδώ και 100,000 χρόνια.