Ανασκόπηση εβδομάδας #44

46

Στις 12 Μαΐου 2017 διεξήχθη η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (SAREX) ΣΑΛΑΜΙΣ-03/17 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου AW-139 της 460 ΜΕΔ της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ και του Ταχέου Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΣΤΑΡΑΚΗΣ (P29) του Πολεμικού Ναυτικού. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Αεροπορικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Αξιοσημείωτο γεγονός η βαφή της πυραυλακάτου ΣΤΑΡΑΚΗΣ (P29) με παραλλαγή για μείωση του οπτικού ίχνους.

Από τις 3 έως τις 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕNΑΠ) στην Κρήτη, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΥΚ, Ζ’ ΜΑΚ) με την Naval Special Warfare Unit-2 του Αμερικανικού Ναυτικού. Οι ανωτέρω μονάδες ειδικών επιχειρήσεων συνεκπαιδεύτηκαν σε τακτικές και διαδικασίες ταχείας επιβίβασης και κατάληψης πλοίου από λέμβο, τακτικές κίνησης σε εσωτερικούς-κλειστούς χώρους (Close Quarter Combat), καταδύσεις αναγνώρισης, έξοδο σε ακτή με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος (Hot Extract).

Στις 10 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, άσκηση αντιμετώπισης Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης με προσομοίωση μείζονος ατυχήματος, υπό το συντονισμό του Διοικητού της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος, Πλοιάρχου Σπυρίδωνα Αλευρά ΠΝ. Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος της επάρκειας σχεδίασης αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης, η εκπαίδευση του προσωπικού, ο έλεγχος του συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας με φορείς εκτός του ΠΝ κατά την αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 496 άτομα και συγκεκριμένα, προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, του Ειδικού Λόχου ΧΒΡΠ/ΓΕΕΘΑ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, της Ελληνικής Αστυνομίας , του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Δήμου Χαϊδαρίου, της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτών Περιστερίου, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κορυδαλλού και της εταιρείας Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια.

Στις 3 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Μεγάρων, όπου απευθύνθηκε στο προσωπικό του 2ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ) και του 2ου Τάγματος Επισκευών Αεροπορικού Υλικού (2ο ΤΕΑΥ). Ο Αρχηγός, συνεχάρη το προσωπικό, για τη διατήρηση του εξαιρετικού βαθμού ετοιμότητας του Συντάγματος, που επιδεικνύεται καθημερινά, τόσο στο πλαίσιο προγραμματισμένων και εκτάκτων επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με την εκτέλεση πτήσεων ελικοπτέρων σε ολόκληρο τον Ελλαδικό Χώρο, όσο και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, με την εκτέλεση πτήσεων αεροδιακομιδών ασθενών και μεταφοράς κρισίμων υλικών σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές. Ακολούθως, ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων στις 9 Μαΐου, την 651 Αποθήκη Βάσης Υλικού Πολέμου (651 ΑΒΥΠ) και στο Κέντρο Ελέγχου Υλικού (ΚΕΥ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής στις 10 Μαΐου και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), τη Τηλεοπτική Υπηρεσία Στρατού (ΤΥΣ) και τη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού στην Αθήνα στις 11 Μαΐου.

Στις 5 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, επισκέφθηκε την 181 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (181 M Κ/Β «ΗAWK»), όπου συνομίλησε με το προσωπικό και έλεγξε μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

H 29 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού του Δ΄Σώματος Στρατού πραγματοποίησε στις 7 Μαΐου 2017, άσκηση Εθνοφυλάκων σε αντικείμενα αντιμετώπισης υβριδικών απειλών. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής Ροδόπης, Κομοτηνής, Σαπών, Ξάνθης, Νέστου και Εχίνου. Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ αποδέσμευσε φωτογραφικό υλικό από δραστηριότητες των Μονάδων Προκάλυψης του Δ΄ Σώματος Στρατού, οι οποίες διατηρούν τα προβλεπόμενα επίπεδα ετοιμότητας και επαγρύπνησης, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Προσωπικό

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΓΕΣ για αναδιάρθρωση της διαδικασίας κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, κατά την 2017Δ΄/ΕΣΣΟ θα ξεκινήσει πιλοτικά η νέα διαδικασία κατάταξης με την ύπαρξη κατά τη δοκιμαστική περίοδο δύο (2) επιπλέον Σημείων Κατάταξης, του 282 Μ/Κ ΤΠ στη Κω και του 645 Μ/Κ ΤΠ στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Στις 10 Μαΐου 2017 αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις για α) 191 θέσεις οπλιτών και εφέδρων για ανακατάταξη ή επανακατάταξη στον Στρατό Ξηράς για βραχεία περίοδο δύο ετών µε δυνατότητα παράτασης ενός έτους  και β) 157 θέσεις οπλιτών και εφέδρων στις Ειδικές ∆υνάµεις του Στρατού Ξηράς, για ανακατάταξη ή επανακατάταξη, για βραχεία περίοδο δύο ετών, µε δυνατότητα παράτασης ενός έτους.

Στις 11 Μαΐου 2017 πραγματοποιηθήκε στο ΓΕΣ ομιλία του Επιτίμου Διοικητή 1ης Στρατιάς, Αντιστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Κόρκα, η οποία επικεντρώθηκε σε γεγονότα και καταστάσεις που βίωσε από την πρώτη μέρα εισαγωγής του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, έως και την αποστρατεία του. Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνου Κόρκας, αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού και αποστρατεύτηκε το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου. Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κρήτη (1941), στη Βόρεια Αφρική (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 1945). Τιμήθηκε με πλήθος Ηθικών Αμοιβών, μερικές από τις οποίες είναι προαγωγή επ΄ ανδραγαθία, Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις), Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως (επτάκις), Μετάλλιο Εξαιρέτων  πράξεων (Τρις), Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας, Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

Αμυντική Βιομηχανία

«Τα ελληνικά χέρια στραγγάλισαν την ΕΛΒΟ, την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 3 Μαΐου. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά του ΥΕΘΑ υπέρ της υποψηφιότητας της νοτιοαφρικανικής εταιρείας Paramount Group και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την εξαγορά της ΕΛΒΟ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία έχει ιστορικό μόλις 20 ετών περίπου και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε τροχοφόρα (κι όχι ερπυστριοφόρα) οχήματα ενώ συμμετέχει σε κοινοπραξία με την τουρκική κρατική Aselsan σε πρόγραμμα συμπαραγωγής 50 τροχοφόρων οχημάτων του Ιορδανικού Στρατού, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν το Σεπτέμβριο του 2014, ο ιδιοκτήτης της Paramount, Ivor Ichikowitz με τον Hasan Canpolat, πρόεδρο της Aselsan.

Στις 9 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ, Ζαχαρία Γκίκα και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης περιηγήθηκε στους χώρους συντήρησης των ιπτάμενων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. 

Στις 10 Μαΐου 2017 συγκροτήθηκε από τη ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων για το υποπρόγραμμα «Εν Συνεχεία Υποστήριξη Follow On Support (FOS) Ο/Σ C-27J».

Στρατιωτική διπλωματία

Από 2 έως 4 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας, η 11η Σύνοδος Υπαξιωματικών των Στρατών Ξηράς των Ευρωπαϊκών Κρατών, στην οποία συμμετείχε ο Υπασπιστής Διοίκησης του ΓΕΣ. Στη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναβάθμιση του θεσμού του Υπαξιωματικού και παρουσιάσθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στις 10 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με την συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδος, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, πΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας. Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command Naples καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ της Κροατίας. Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θεσμοθετήθηκε, μετά από Ελληνική πρωτοβουλία, το 2007 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους. Η ημερήσια διάταξη των εργασιών της συνόδου διέλαβε τα ακόλουθα:

 • Παρουσίαση της προόδου του προγράμματος “South-East Europe Education and Training Network” με την εξέταση της συμπερίληψης δυνατοτήτων τηλεκπαίδευσης, και την διασύνδεση σε αυτό, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων, Κέντρων Εκπαίδευσης και Κέντρων Αριστείας.
 • Εξέταση της συμμετοχής στις δραστηριότητες που προτάθηκαν από την υποομάδα εργασίας για την εκπαίδευση.
 • Συνέχιση της υλοποίησης μιας κοινής άσκησης κατ΄ έτος.
 • Πραγματοποίηση ομιλίας από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Πρέσβυ Lamberto Zannier, με θέμα: «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη-Ενεργειακές Οδοί». Η εν λόγω θεματική αποτελεί καινοτομία της φετινής Διαβαλκανικής Συνόδου, η οποία συνίσταται στην εισαγωγή ενότητας ανάπτυξης θέματος αμοιβαίου ενδιαφέροντος από διακεκριμένους ομιλητές, προερχόμενους από διεθνείς οργανισμούς ή τον ακαδημαϊκό χώρο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας. Παράλληλα ανέδειξε, ως κεντρικής σημασίας, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι καθίσταται επιτακτική η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη πολύπλευρης και αποφασιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης των αιτίων αποσταθεροποίησης της περιοχής, και άξονες αυτής, την ανταλλαγή πληροφοριών, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών. Επιπρόσθετα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του καθώς και τους λοιπούς προσκεκλημένους Αξιωματούχους.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών (CHENS), που διοργανώθηκε από το Γερμανικό Ναυτικό στο Αμβούργο, το διήμερο 11-12 Μαΐου 2017. Τη Σύνοδο απασχόλησαν μεταξύ άλλων θέματα υπό τον τίτλο «Δημογραφικό και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού», «Υψηλή Τεχνολογία και Διαχείριση Προσωπικού στο Θαλάσσιο Περιβάλλον», «Διαχείριση Κρίσεων – Προκλήσεις και Περιορισμοί Δεξαμενής Δυνάμεων» και «Το Θαλάσσιο Περιβάλλον ως Πεδίο Υβριδικού Πολέμου – Παραδείγματα, Παραλληλισμοί, Προβλέψεις». Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΝ πραγματοποίησε συναντήσεις διαδοχικά με τους ομολόγους του της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Τουρκίας, ενώ τη 2η ημέρα είχε σύντομες συναντήσεις με τους Αρχηγούς των Ναυτικών της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Αλβανίας.

Ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου  συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών των χωρών της Ευρώπης (EURAC), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το διήμερο 10- 11 Μαΐου 2017. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην ανάγκη διαρκούς συνεργασίας των Αεροποριών των ευρωπαϊκών χωρών, σε διάφορα προγράμματα, στη χρήση και εκμετάλλευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), στις δυνατότητες των αεροσκαφών 5ης γενιάς, καθώς επίσης και στη μελλοντική διαλειτουργικότητα και αμυντικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Αρχηγός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σώματα Ασφαλείας

Εξαιρετική διάκριση πέτυχε η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΔΕΑΔ) της Ελληνικής Αστυνομίας, σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Απριλίου – 4 Μαΐου 2017, στο Αμάν της Ιορδανίας. Οι ομάδες διαγωνίστηκαν σε επτά διαφορετικά αγωνίσματα και επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων αεροπειρατεία, εισβολή σε κτίριο με τρομοκράτες, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, σκοπευτική ικανότητα, κ.λπ. Η ΕΛΑΣ συμμετείχε στον διαγωνισμό με μία ομάδα της ΕΚΑΜ, η οποία κατέκτησε την πέμπτη θέση στη συνολική βαθμολογία, ανάμεσα σε 37 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων αστυνομιών απο 17 χώρες του κόσμου. Σημειώνεται, ότι σε δύο από τα αγωνίσματα η ελληνική ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 13 έως 26 Μαΐου 2017 διεξάγεται η ετήσια αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας DENİZKURDU-2017 στη θάλασσα του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείο, υπό την επίβλεψη του Αρχηγού Στόλου του TDK Αντιναυάρχου Veysel Kösele. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Τουρκικού Ναυτικού, στην άσκηση συμμετέχουν 14 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 17 ΤΠΚ, 9 υποβρύχια, 6 πλοία ναρκοπολέμου, 13 πλοία υποστήριξης, 4 περιπολικά σκάφη, 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 19 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, 7 ομάδες των SAT και 2 ομάδες SAS ενώ θα εκτελεστούν 7 αεροπορικές αποστολές με 2 εξόδους ΑΣΕΠΕ και μία έξοδο αεροσκάφος ρυμούλκησης στόχου. Η Τουρκική Ακτοφυλακή συμμετέχει με ένα πλοία έρευνας-διάσωσης (περιπολικό ανοικτής θαλάσσης), ένα ελικόπτερο και 8 ακταιωρούς.   

Ομάδα ειδικών δυνάμεων της Τουρκικής Αστυνομίας που είχε στήσει ενέδρα για εντοπισμό ανταρτών του ΡΚΚ με θερμικές κάμερες τις νυχτερινές ώρες της 12ης Μαΐου 2017 σε ορεινή περιοχή της Αντιόχειας (Hatay) άνοιξε πυρ κατά ομάδας της Χωροφυλακής που περιπολούσε στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Μόνιμος Υπαξιωματικός Niyazi Elçin και να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ένα ακόμη μέλος της Χωροφυλακής. Παράλληλα, υπέκυψε στα τραύματά του ο Μόνιμος Επιλοχίας Hüseyin Işık, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε συμπλοκές με αντάρτες του ΡΚΚ στο Şırnak. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο τουρκικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Şırnak εντοπίστηκε στις 8 Μαΐου 2017 κρύπτη οπλισμού ανταρτών του ΡΚΚ, όπου μεταξύ άλλων είχε αποθηκευτεί φορητός εκτοξευτής αντιαεροπορικών βλημάτων τύπου 9K310 IGLA-1 (κατά ΝΑΤΟ: SA-16).

Από 9 έως 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η 13ης Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Bιομηχανίας IDEF 2017 που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για την Ενίσχυση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSKGV) υπό την αιγίδα της τουρκικής Προεδρίας. Αναλυτική παρουσίαση και αποκλειστικές πληροφορίες για εκθέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος προσεχώς από την e-Amyna.

 • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

  MARGOT είναι το ηλεκτροοπτικό συγκρότημα που χρησιμοποιεί o στρατιώτης στο αεροφυλάκιο?

 • SPY_GR

  «Ομάδα ειδικών δυνάμεων της Τουρκικής Αστυνομίας που είχε στήσει ενέδρα
  για εντοπισμό ανταρτών του ΡΚΚ… άνοιξε πυρ κατά ομάδας της Χωροφυλακής που περιπολούσε στην ίδια περιοχή…»

  Μιά χαρά.Στη ζωή λένε ότι πρέπει να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, τουλάχιστον ήξεραν… σημάδι!

  Υ.Γ.:1) Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας.Respect.
  Υ.Γ.:2) Πολύ καλή η βαφή της ΤΠΚ «ΣΤΑΡΑΚΗΣ».Ηταν καιρός νομίζω.

  • LaM

   Για τον Υποστράτηγο ε.α. Κ. Κόρκα:
   Υπάρχει Έλληνας στρατιωτικός με τόσες διακρίσεις;; Σε άλλη χωρα θα είχαν γυρίσει μέχρι και ταινίες (sic) για αυτόν, και εμεις δεν τον ξέρουμε… Μιλάω για εμένα προσωπικά, και με θλίβει το γεγονός πραγματικά. Μόνο σεβασμός για τον άνθρωπο αυτό.

   • Cynaegeirus

    Πολέμησε στον συμμοριτοπόλεμο με τους νικητές και εδώ και 40 χρόνια μας κυβερνούν οι ηττημένοι.

    • LaM

     Μάλιστα. Τώρα κατάλαβα γιατί δεν τον έχω ξανακούσει.

 • Dimitris81

  Ποδήλατα έχει πάνω της η πυραυλακατος; ;;

  • Cynaegeirus

   Ναι που να βρεις όχημα να σε μεταφέρει στις δημόσιες υπηρεσίες σε νησιά κτλ. Θες να πληρώσεις ΔΕΗ και έχει στην άλλη μεριά του λιμανιού…

  • Walton

   Μάλλον ο τούρκος την θεωρεί ποδήλατο. Αχ και να ‘ξερε.

  • Ματθαίος

   Είσαι παρατηρητικότατος!

  • Dinos72

   Ναι, το ειδα και εγώ. Προφανως εξυπηρετουν αναγκες οταν το σκαφος ειναι ελλιμενισμένο.

  • Mk

   Εγω ειδα Harpoon αντι Exoset κ συ ειδες τα….ποδηλατα!τι ματι εχεις??!!

   • Dimitris81

    Ναι και είναι μόνο δύο… οι υπόλοιποι;

    • Mk

     Αυτο ειναι «δυναμικο».Μη σε προβληματιζει.

     • Giorgos Tsagaris

      Oταν για οποιδηποτε λογο επιχειρουν τοσο μακρυα απο τη βαση ο φορτος θα πρεπει να εινα μεγαλυτερος.
      Σε περιπτωση εκτακτου περιστατικου τι θα πουμε?
      Κατσε Τουρκο να (παω να ξανα)γεμισω?

     • mich

      Δηλαδή πως εννοείς το «έκτακτο περιστατικό»; Προβλέπεις ότι θα χρειαστεί να κάνει βολήHarpoon υπό τις παρούσες συνθήκες;

     • Giorgos Tsagaris

      Μπορεις να αποκλεισεις οτι οι ανισσοροποι γειτονες μας δεν θα προκαλεσουν κατι?
      Το πλοιο θα χρειαστει 2-3 μερες να γυρισει να επανεξοπλιστει και να επιτρεψει εκει…

 • Cynaegeirus

  Γεμάτη η εβδομάδα που μας πέρασε, σχολιάζω όπως διαβάζω:

  «Ακολούθως, ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων στις 9 Μαΐου, την 651 Αποθήκη Βάσης Υλικού Πολέμου (651 ΑΒΥΠ) και στο Κέντρο Ελέγχου Υλικού (ΚΕΥ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής στις 10 Μαΐου και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), τη Τηλεοπτική Υπηρεσία Στρατού (ΤΥΣ) και τη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού στην Αθήνα στις 11 Μαΐου.»

  Γονατιστός και με προσευχές στον θεό των ελλήνων εύχομαι να πήγε να δει τι θα κλείσει και τι θα ενσωματώσει σε ένα στρατόπεδο στην βόρεια του νομού Ξάνθης

  «Στις 5 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, επισκέφθηκε την 181 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (181 M Κ/Β «ΗAWK»),…»

  Τώρα που απο Βόλο και πάνω δεν υπάρχει ΠΑ καλό να τσεκάρουμε και τα γεράκια.

  «H 29 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού του Δ΄Σώματος Στρατού πραγματοποίησε στις 7 Μαΐου 2017, άσκηση Εθνοφυλάκων σε αντικείμενα αντιμετώπισης υβριδικών απειλών.»

  Μουί μπιέν!

  «κατά την 2017Δ΄/ΕΣΣΟ θα ξεκινήσει πιλοτικά η νέα διαδικασία κατάταξης με την ύπαρξη κατά τη δοκιμαστική περίοδο δύο (2) επιπλέον Σημείων Κατάταξης, του 282 Μ/Κ ΤΠ στη Κω και του 645 Μ/Κ ΤΠ στο Πετροχώρι Ξάνθης.»

  άκυρο το μουί μπιέν… με 25,000 άτομα το χρόνο, σε λίγο κάθε ΚΕΝ θα έχει νεοσύλλεκτους μια διμοιρία….

  «Στις 10 Μαΐου 2017 αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις για α) 191 θέσεις οπλιτών και εφέδρων για ανακατάταξη ή επανακατάταξη στον Στρατό Ξηράς για βραχεία περίοδο δύο ετών µε δυνατότητα παράτασης ενός έτους και β) 157 θέσεις οπλιτών και εφέδρων στις Ειδικές ∆υνάµεις του Στρατού Ξηράς, για ανακατάταξη ή επανακατάταξη, για βραχεία περίοδο δύο ετών, µε δυνατότητα παράτασης ενός έτους.»

  Άλλο ένα αποτυχημένο σχέδιο του ΥΠΑΜ. θέλουν σκοπό οκ; Θέλουν να τον πληρώνουν 500Ε- αντί των εποπ που παίρνουν μισθό απόφοιτου ΑΕΙ. Όλα καλά μέχρι εδώ.
  Αντι να τον καλούν για να φυλάξει βράδυ 8ωρο συνεχόμενο όπως κάνει όλος ο κόσμος με τους σεκιούριτι, τον φέρνουν 7 το πρωί, να τον έχουν μπιμπελό και καθαριστή μέχρι το βράδυ, μετά τρία 2ωρα και μετά άλλο ένα 8ωρο μπιμπελό+χρήστη πιγκάλ.
  Πρέπει να είναι τρελός κάποιος να πάει στρατό ως ΟΒΑ αντί να πάει σε νησί 5μηνο λαντζέρης να βγάλει την χρονιά. Καθίστε να δείτε στην αποτυχία τους πάνω θα τάξουν μονιμότητα.

  «Στις 11 Μαΐου 2017 πραγματοποιηθήκε στο ΓΕΣ ομιλία του Επιτίμου Διοικητή 1ης Στρατιάς, Αντιστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Κόρκα, »

  Μάρκετινγκ αλα ΓΕΣ. Πουλάνε σπίτια σε ιδιοκτήτες σπιτιών, φαγητό σε χορτάτους.
  Αντί να πάνε σε κανα σχολείο ή πανεπιστήμιο τον θρύλο, τον πάνε σε ήδη υπηρετούντες στον κλάδο… πάω να πουλήσω windows σε εταιρίες πληροφορικής να ‘κονομήσω.

  «Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία έχει ιστορικό μόλις 20 ετών»

  Χαχαχαχχαχαχα κάθε 2η κυριακή τσιγάρα στο επισκεπτήριο.

  «ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών»

  χαχαχαχαχα ο Πρόεδρος της καμμένης Αθήνας του 2008, ενημερώθηκε για το πέταγμα χαρταετού. θα μοίρασε μπόνους;;;; έλα ντε!

  «Στις 10 Μαΐου 2017 συγκροτήθηκε από τη ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων για το υποπρόγραμμα «Εν Συνεχεία Υποστήριξη Follow On Support (FOS) Ο/Σ C-27J».»

  οοοοοοοοοοοοοοοοολλλλλλλλλλλλλλλλλεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!

  «Στη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναβάθμιση του θεσμού του Υπαξιωματικού και παρουσιάσθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.»

  Τι πήγε να κάνει ο δικός μας σε σύνοδο με θέμα την αναβάθμιση ένας θεός ξέρει. χειρότερα δεν γίνεται – δεν ντράπηκε που πήγε;;;;;

  «όπου μεταξύ άλλων είχε αποθηκευτεί φορητός εκτοξευτής αντιαεροπορικών βλημάτων τύπου SA-16»

  χαχαχαχα έρντο πες αλεύρι!

  • Aias

   Ριζική αναδιοργάνωση άμεσα.
   Για να προσελκύσει νέους ο στρατός υπάρχουν τρόποι , θέλει θαρραλέα κίνητρα και νοοτροπία.
   Το σημαντικότερο δεν το είδαμε, εξαγγελία εξοπλιστικών.
   Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν ισχύει το βούτυρο ή κανόνια αλλά χωρίς κανόνια δεν έχει βούτυρο.

 • Mk

  Συγχαρητηρια για την διακριση στην ομαδα της ΕΚΑΜ.Συγχαρητηρια κ στο e-amyna για την λεπτομερη παρουσιαση ανασκοπηση εβδομαδας.Ειδα προσφατα μια διαμορφωση του phallanx+ram κ επαθα πλακα.(SEARAM).Ποσο να ανεβουν τα ποσοστα καταρριψης??!!

 • Larisaios

  «Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία έχει ιστορικό μόλις 20 ετών περίπου και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε τροχοφόρα (κι όχι ερπυστριοφόρα) οχήματα ενώ συμμετέχει σε κοινοπραξία με την τουρκική κρατική Aselsan σε πρόγραμμα συμπαραγωγής 50 τροχοφόρων οχημάτων του Ιορδανικού Στρατού, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν το Σεπτέμβριο του 2014, ο ιδιοκτήτης της Paramount, Ivor Ichikowitz με τον Hasan Canpolat, πρόεδρο της Aselsan.»

  Η μικρή ηλικία της εταιρείας δε με ενοχλεί, και η Google 20 ετών είναι. Ούτε το γεγονός ότι κατασκευάζει μόνο τροχοφόρα, λογικό είναι μιά εταιρεία να θέλει να αγοράσει μια άλλη για να αποκτήσει τεχνογνωσία. Γιατί να μη θέλουν οι Νοτιοαφρικανοί να επωφεληθούν από την (όποια) τεχνογνωσία έχει η ΕΛΒΟ σε κατασκευή ερπηστριοφόρων; (για σχεδίαση ας μη μιλήσουμε καλύτερα). Ακόμη και το γεγονός ότι συνεργάζονται με τους Τούρκους για 50 τεθωρακισμένα δε μου φαίνεται τραγικό, στο κάτω-κάτω της γραφής η KMW που φέρεται επίσης να συμμετέχει στο διαγωνισμό είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια στα εξοπλιστικά προγράμματα της φίλης και γείτονας (ALTAY και δε συμμαζεύεται).

  • Cynaegeirus

   Οι νοτιοαφρικανοί όταν έβγαζαν τροχοφόρα αντιναρκικού πολέμου εμείς βγάζαμε λεωνίδας αντιγραφή αυστριακού μοντέλου.

   άλλο 20 χρόνια σε μια εταιρία παραγωγής λογισμικού – 20 είναι αιώνας για το είδος – και άλλο για παραγωγή οχημάτων.
   για παράδειγμα οι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας κινεζικές, κορεατικές, τουρκικές ετιαρίες παλεύουν 20 χρόνια και δεν έχουν φτιάξει ακόμα πετρελαιοκινητήρα της προκοπής.

   » Γιατί να μη θέλουν οι Νοτιοαφρικανοί να επωφεληθούν από την (όποια) τεχνογνωσία έχει η ΕΛΒΟ σε κατασκευή ερπηστριοφόρων»

   Η Ν Αφρική δεν έχει σάλιο, δεν πετάει α/φ, δεν πλέει πλοίο αλλά θα έρθουν ελλάδα να πάρουν την υπερχρεωμένη ελβο να πουλήσουν στην υπερχρεωμένη ελλάδα τροχοφόρα που δεν χρειάζεται;

   Η γερμανική εταιρία καλώς να πάρει την ελβο γιατί αυτόματα ρίχνει το ημερομίσθιο. ο ν αφρικανός που έχει μισθό 200 το μήνα θα έρθει να πληρώσει τον έλληνα 2000;

   βρωμάει το θέμα απο το κεφάλι.

   • Larisaios

    Καταρχήν δεν πουλιέται η ΕΛΒΟ με τα χρέη της, πωλούνται τα περιουσιακά της στοιχεία με τα σήματα, τα χρέη τα κρατάει το Δημόσιο (αθάνατη Ελλάς!). Οι Νοτιοαφρικανοί αν αγοράσουν ότι αγοράσουν ξερουν ότι δεν θα πουλήσουν στην καταχρεωμένη Ελλάδα αλλά σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Όσον αφορά τα ημερομίσθια, αυτά καθορίζονται απο τη χώρα στην οποία γίνεται η παραγωγή, όχι από τη χώρα όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία.

    @AegeanBlue. Η ΝΑ κανει μια χαρά εξαγωγές, έχει γεμίσει την Αφρική με τεθωρακισμένα. Για την KMW έχεις δίκιο, τελικά είναι η MTU που εμπλέκεται στον κινητήρα του ALTAY.

   • M.K.E

    Φιλε μου η Νοτια Αφρικη εχει τρομερα επιτευγματα,μην την υποτιμας και εχει ριξει τελευταια καλα λεφτακια στην αμυνα και εκανε και αεροπορια και ναυτικο,με ολο το εμπαργκο που την ειχε καταστρεψει.Σκεψου μονο οτι εχει απο σοβαρο επιθετικο ε/π,που κανει καποια αλλα ονοματα δεν λεμε (Τ129) να φανταζουν σαν παιδικα drones απο τα Jumbo,μεχρι αντιαρματικο πυραυλο που προσαρμοζεται σε ολες τις πλατφορμες ιδιας κατασκευης με 10χλμ εμβελεια και αλλα πολλα καλουδια που θα σε εκαναν να θες να μεινεις εκει και να μην φυγεις.Μακαρι να ειχαμε μια σοβαρη και σωστη συνεργασια μαζι τους αλλα βλεπεις καθομαστε να δωσουμε αναφορα στο 3 τα εκατο που μας εγκαλει και με κοσμο του μεχρι και εδω μεσα.Τωρα αν η συγκεκριμενη εταιρεια ειναι μια βιτρινα και αβανταρει αλλους η ειναι μεσα σε κυκλωμα,θα το δειξει η πορεια.
    Οσον αφορα τον Κορκα,μια διευκρινηση:δεν ηταν με τους νικητες,παλεψε και πολεμησε ωστε η πλευρα του να ειναι η νικηφορα.Επισης,το γεγονος οτι μιλησε στους στρατιωτικους νκαι οχι σε σχολεια,καλα εκανε.Αλλη η γλωσσα του καρριεριστα στρατιωτικου,αλλη αυτη του απλου στρατιωτη.Δες την γλωσσα των ΕΛΔΥΚΑΡΙΩΝ του 74 η του μακαριτη του Ζαφειριου στο Youtube και αυτη του διοικητη του ταγματος και πες μου ποια σε κανει να ριγεις απο συγκινηση και ποια σου μενει.

    • Cynaegeirus

     «Φιλε μου η Νοτια Αφρικη εχει τρομερα επιτευγματα,μην την υποτιμας και εχει ριξει τελευταια καλα λεφτακια στην αμυνα και εκανε και αεροπορια και ναυτικο,με ολο το εμπαργκο που την ειχε καταστρεψει.»

     Έχετε μείνει στα 90s όσον αφορά την Ν Αφρική σήμερα. Έχει σοβαρό θέμα η χώρα στην άμυνα. δεν κινείται τπτ
     η πλειοψηφία των βιομηχανιών πουλήθηκε στους αγγλους για μερικές λίρες εξ ου και τα βουνά απο λεφτά που έβγαλαν οι τελευταίοι με τα αντιναρκικά στο ιράκ-αφγανιστάν

     Αρχές του 90 – και με το καλύτερο περιοδικό που έχει βγει ever και μιλάω για το σπέσιαλ τεύχος της Πτήσης – παρακάλαγα να τους αγοράσουμε μαζικά. το G5/6 ήταν διαμάντι. Τα τροχοφόρα, οι πύραυλοι, τα οχήματα κατά ναρκών μέχρι και τα τυφέκια ήταν κορυφή. Πραγματικά κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο.

     «Οσον αφορα τον Κορκα,μια διευκρινηση:δεν ηταν με τους νικητες,παλεψε και πολεμησε ωστε η πλευρα του να ειναι η νικηφορα»

     Σωστός 100%

     Συεχίζω να πιστεύω οτι καλύτερα να μιλούσε στα παιδιά και το ύφος θα το έβρισκε. άνθρωποι είμαστε όλοι στις κουβέντες μεταξύ μας.

  • AegeanBlue

   Tαπεινή μου γνώμη είναι πως η ΕΛΒΟ θα πρέπει να πωληθεί στον υποψήφιο που έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης εξαγωγών. Οι νοτιοαφρικανοί δεν φαίνεται πως έχουν να επιδείξουν κάτι στον τομέα αυτό. Επίσης η Rheinmetall και όχι η KMW έχει εμπλακεί σε εξοπλιστικά της γείτονος.

 • Larisaios

  Όχι και 80, μάλλον κάνεις λάθος: 30 κιλά είναι μαζί με τη συσκευασία, έτσι λέει το λινκ που πόσταρε ο SPY_GR. Πάντως πέραν του βάρους τα παλιά συστήματα ενίσχυσης φωτός μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους. Σε ένα φυλάκιο στο Αν.Αιγαίο είχαμε μια τεράστια ΟΝΥΠΑΣ VARO, βαριά και ασήκωτη, αλλά για απλή παρατήρηση ήταν ένα κι ένα, είχε εξαιρετική ευκρίνεια και εμβέλεια, με ένα φακό μεγέθους πιάτου σούπας.

  • Β.Κ

   70-80 ειναι αγαπητε… Μαλλον ξεχνας τον τρίποδα….

  • Β.Κ

   Τώρα ειδα το λινκ του SPY_GR, και λεει ξεκάθαρα 27,5 η κεφαλή + 9,6 ο τριποδας + 32,5 η θήκη με τα παρελκόμενα == 70 κιλα…

   • Larisaios

    «Weight of transport- and storage Case (with all supplies included): 32,5 kg.» Υπέθεσα ότι το supplies περιελάμβανε και την ίδια τη διόπτρα. Δλδ μόνο η θήκη ζυγίζει 30 κιλά…μωρέ μπράβο!

    • Β.Κ

     Το εχω κουβαλήσει( με δόσεις βεβαια, χαχα) γιαυτο και ημουν σιγουρος οτι δεν ειναι 30!!Ειναι βαρύ, για σταθερές/οχυρωμενες κυριως θεσεις….

    • Β.Κ

     Η θήκη με τα «παρελκόμενα» ειναι 32,5 κιλα……Δηλαδη με ανταλλακτικά 1ου κλιμ.(επιπέδου χειριστή), εφεδρικά υλικα, μπαταρίες, κλειδια συσφιξεως, κτλπ κτλπ….

 • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

  Eυχαριστώ αμφοτέρους για την ενημέρωση.Παραμένει βέβαια η θλιβερή διαπίστωση ότι ο ελληνικός στρατός χρησιμοποιεί πλειάδα συστημάτων από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού τεχνολογίας 60-70 , για τα αμερικάνικα της σειράς Μ ας μην το συζητήσουμε καν, την στιγμή που ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν με πολύ λογικό κόστος να κατασκευάσουν ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες με σαφώς ανώτερες επιδόσεις όπως και ότι με τόσα κονδύλια που έχουν διατεθεί την περίοδο των παχιών αγελάδων ο ελληνικός στρατός θα μπορούσε να ανανεώσει τον εξοπλισμό βάσης του χρησιμοποιώντας την εγχώρια παραγωγική βάση και να μην αρκεστεί στην αμερικανική,ανατολικογερμανική-σοβιετική και την δυτικογερμανική σαβούρα.

  Καταχρώμενος την ευγένεια των φίλων του ιστότοπου θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να μας πληροφορήσει για το τι είδους θερμικές κάμερες χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός επί αυτοκινούμενων φορέων( οχήματα τύπου van) , φωτογραφίες των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας όταν έλαβαν μέρος στην άσκηση ΤΑΜΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξήχθη τον ΜΑΙΟ του 2015 στον ΕΒΡΟ

  • Β.Κ

   Τετοια συστηματα(δοπτρες και γωνιομετρα), δυστυχως γι την ωρα, δεν βοηθιουνται ιδιαίτερα απο την τεχνολογια.. Κι αυτο διοτι χρειαζομαστε ακρίβεια… Και ακρίβεια 1 χιλ προσφερει μονο το γωνιομετρο του ’60 που ακομα και σημερα χρησιμοποιείται απο ολους τους μεγάλους στρατους….. Απο την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, βγηκε το άριστο ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ, και πλειάδα αλλων συστημάτων απο ιδιωτικές εταιρίες…

   Λεπτομέρειες για τα «βαν»καλο ειναι να μην πω,
   αλλα και να μην ειπωθούν γενικοτερα… Νομιζω ειναι διαβαθμισμενη πληροφορία…

 • Mike

  Όχι και τόσο σχετικό με το θέμα της ανάρτησης, αλλά έχω μια απορία που με σκοτώνει. Ο νέος αρχηγός στόλου δεν έχει διοικήσει ποτέ στη ζωή του Φ/Γ ή άλλο πλοίο το ΠΝ, εκτός από 2 χρόνια σε Α/Γ, ενώ παράλληλα δεν έχει υπηρετήσει ποτέ του σε καθαρά επιτελική θέση. Γίνονται αυτά τα πράγματα?

  • Cynaegeirus

   OYK είναι ο άνθρωπος.

   Εδώ η ΕΕ έχει στρατηγό που δεν λέρωσε άρβυλο ποτέ.

   • Mike

    Και λοιπόν..? Αυτό θα τον έκανε εξαιρετική επιλογή για άλλες θέσεις..

    Αυτός ο άνθρωπος σε περίπτωση κρίσης θα πρέπει να 1. εφαρμόσει σχέδια
    2. θέσει σε διάταξη τις μονάδες του στόλου στο πεδίο ανάλογα με τα γεγονότα
    3. να λάβει αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων

    Αναρωτιέμαι πως θα το κάνει αυτό όταν 1. δεν είναι το αντικείμενο του, 2. δεν έχει τη σχετική εκπαίδευση (αφού δεν έχει περάσει από τα σχετικά σχολεία/επιτελικές θέσεις), 3. δεν έχει τη σχετική εμπειρία (αφού δεν έχει διοικήσει αντίστοιχες μονάδες του στόλου).

    • Cynaegeirus

     Κάθε αξκος για να γίνει στρατηγός, ναύαρχος και πτέραρχος 1, βγαίνει απο το όπλο του και γίνεται κλαδικός μέσα απο σχολεία. στο 2ο άστρο γίνεται διακλαδικός πάλι μέσα απο σχολεία.

     φυσικά και δεν διοικεί μόνος του. ναι ή όχι λέει στις αποφάσεις του γραφείου επιχειρήσεων αυτού. έχει 40 άτομα να σκέφτονται για αυτόν

     δεν είναι ότι καλύτερο αλλά δίνει άλλη νότα όπως πρώτοι έδειξαν οι αμερικάνοι. υπάρχουν πόλεμοι που η συμβατικότητα δεν κερδίζει. υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε την τουρκία στο αιγαίο αν πάμε συμβατικά; σου λέω πως όχι.

 • Cynaegeirus

  τι νομίζεις οτι έχει αμπάρι μέσα; ίσα που χωράνε οι άνθρωποι να κοιμηθούν και να φάνε.

 • kokki

  well said, χρειάζεται δουλειά κι απο τους Υπαξ και σίγουρα η θέληση από τους «πάνω»…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  [ οι ανθυπασπιστές είναι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ανώτεροι του ΔΟΚΙΜΟΥ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ]

  Εάν δέν έχει ξαναγραφεί ἡ Ιστορία από τότε που απολύθηκα,ὁ ανθυπασπιστής είναι κατώτερος,αλλά αρχαιότερος του Δ.Ε.Α.

  • Cynaegeirus

   όπως το λες. ένα απο τα παράλογα του ΕΣ

   ο ανθυπασπιστής γεννήθηκε ως βαθμός καθυστέρησης προαγωγής. καθυστερούσε μια 4τία τους υπαξ της ΣΜΥ να γίνουν «αξκοι» για λόγους μισθοδοσίας και στάτους.

 • GeorgeT

  [ οι ανθυπασπιστές είναι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ανώτεροι του ΔΟΚΙΜΟΥ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ]

  Φιλε καλως ή κακως δεν ισχυει. Ο ΔΕΑ ειναι ανωτερος. Μαλιστα αυτο ειναι και σημειο δημιουργίας εντασης μεταξυ τους.
  Το εχω ζησει εντονα.

  • Cynaegeirus

   Εξαρτάται την εποχή. Εμείς είχαμε 2 Ανθυστές στην μονάδα, έναν μέλισσα και έναν στο 1ο. έκαναν την δουλειά τους και δεν πείραξαν ποτέ κανένα. ο μέλισσας είχε ΔΕΑ και λοχία ΣΜΥ στην δρία του όπως προβλέπει ο κανονισμός αρχαιότητας αλλά και λογικής.
   ίσως όταν οι ΔΕΑ να έκαναν 2 χρόνια+, τώρα με το 14μηνο…

   • GeorgeT

    Παιζουν ρόλο και οι χαρακτήρες, αλλά μεγαλύτερο παιζει ο Διοικητης.
    Το τι γραμμη θα δωσει.
    Και εμεις στην 32 ειχαμε δυο. Ο ενας ηταν σουπερ παιδι, ο άλλος κομπλεξικη περιπτωσάρα. Και οι δυο ηταν στην δκησεως οπου υπηρχαν μονο υπαξ και οχι ΔΕΑ. Οι ΔΕΑ αποκλειστικα στις μαχης επιφορτισμένοι 100% με την εκπαίδευση. Ουσιαστικη συνεργασια δεν ειχαμε, ο καθενας εκανε την δουλεια του. Ο κομπλας ομως εψαχνε ευκαιρια να δημιουργησει προβλημα, κατι ειχε με τους ΔΕΑ, δεν εξηγειτε αλλιως,
    ΝΑ σου δωσω παραδειγμα.
    Φευγουμε για ασκηση Λιτόχωρο, αρκετα μεγάλη διαδρομη απο Βόλο.
    Αφου φροντιζει ολους τους Επιλοχιες, Αρχι, της Δκσεως συνοδηγους στα Σταυερ της πυρχιας του και δεν υπηρχε άλλη θεση στα δικα τους, ηρθε σε αυτο που ημουν εγω συνοδηγος, ανοιξε την πορτα και απαιτησε να κατεβω να παω καροτσα για να κάτσει αυτος. Προφανως τον »στόλισα» χοντρά, πηγε στον Δκτη τον στολισε και αυτος. Ημουν νεος Δοκιμος τοτε και νομιζε οτι θα τσιμπήσω. Εγω δεν τσιμπησα, την δουλεια ομως την εκανε ο Δκτης. Οτι αποφασιζε εκεινη τη στιγμη θα με ακολουθούσε σε ολη μου την θητεία. Και οχι εμενα μονο, αλλα και τους άλλους ΔΕΑ.

    Σιγουρα παιζει ρολο και η διαρκεια της θητειας, 2 χρόνια εμεινα στην μονάδα. Αλλά οι ΔΕΑ τοτε ειχαμε ισχυρο στατους. Και αντιστοιχες ευθύνες. Ευθυνες που δεν ειναι υπερβολη να πω πως διαμορφώνουν χαρακτήρες και σταση ζωής.
    Να καταλάβεις, σαν Ανθλγος και λογω συγκυριών (η μοναδα σε θαλασσία εκπαιδευση, καλοκαιρινες αδειες) σαν παραμενοντας εκτελουσα καθηκοντα Δκτη Μοιρας για 15 ημέρες.
    Δεν ειναι υπερβολη να πω οτι οι ΔΕΑ ηταν η καρδια της μονάδας και για αυτο υπεύθυνη ηταν η συμπεριφορα των ανωτερων προς εμας.

 • tkostas

  Καλημέρα παρακαλώ την ομάδα e-Amyna να ετοιμάσει άμεσα ένα άρθρο για
  την αναμέτρηση ΕΛΛΑΣ-Τουρκία 7-10 και κυρίως την διακύμανση αυτής (ανάγνωση αντιπάλου,
  άμυνα αντεπίθεση)