Διεθνής κατάσταση
Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να πιέζουν τις ουκρανικές σε όλο το μήκος του μετώπου και να έχουν επιτύχει εδαφικά κέρδη ιδίως στις περιοχές Kupyansk, Kreminna και Avdiivka. Την τελευταία εβδομάδα συνεχίστηκαν επίσης, αν και με μικρότερη ένταση, οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones σε διάφορους στόχους στην Ουκρανία. Από δυτικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Μ. Βρετανίας την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες αντιμετωπίζουν ως σοβαρή την πιθανότητα πολέμου με τη Ρωσία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σημειώνεται επίσης το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” σύμφωνα με το οποίο “η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει ήδη τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε απαρχαιωμένα συστήματα και εξοπλισμοί που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ελληνικό στρατό να μεταβιβαστούν στην Ουκρανία με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για νέα εξοπλιστικά προγράμματα”. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:
Στις 23 Ιανουαρίου, το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και στις 25 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό έγγραφο. Κατόπιν αυτού, η DSCA στις 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι το State Department ενημέρωσε το Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία, μαζί με κιτ εκσυγχρονισμού για 79 παλαιότερα F-16, καθώς και μεγάλου πακέτου συναφούς οπλισμού και εξοπλισμού, δυνητικής αξίας 23 δισ. δολλαρίων (λεπτομέρειες παρακάτω στον “Ανατολικό Παρατηρητή”). Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η έγκριση της πώλησης έως 40 αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, δυνητικής αξίας 8,6 δισ. δολλαρίων (λεπτομέρειες παρακάτω στην ενότητα “Πολεμική Αεροπορία”).
ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Η έγκριση της πώλησης F-35 στην Ελλάδα ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση επιστολής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν, που περιέχει δεσμεύσεις για δωρεάν παροχή πρόσθετου εξοπλισμού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Α. Μπλίνκεν δηλώνει ότι το Κογκρέσο έχει ήδη ενημερωθεί ή πρόκειται να ενημερωθεί, πέρα από την έγκριση της πώλησης F-35, για τη δωρεάν μεταβίβαση στην Ελλάδα:
- 2 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130H
- 10 κινητήρων αεροσκαφών Ρ-3 Orion
- 60 TOMA M-2 Bradley
- 3 περιπολικών σκαφών κλάσης Protector
- Διαφόρων φορτηγών και ρυμουλκούμενων (“trucks and trailers”)
- 4 πολεμικών πλοίων τύπου LCS
Εκτός αυτών, στην επιστολή αναφέρεται η δυνατότητα μελλοντικής μεταβίβασης οχημάτων MRAP και ιπτάμενων τάνκερ KC-135 όταν καταστούν διαθέσιμα, η εξέταση του ενδεχομένου αγοράς C-130J από την Ελλάδα, καθώς και η δυνατότητα χρηματοδότησης FMF ύψους ως 200 εκ. δολλαρίων έναντι μεταβίβασης ελληνικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Στρατός Ξηράς
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ» στη Λάρισα η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», από τον Αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο στον Αντιστράτηγο Δ. Κωνσταντάκο. Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δ. – E. Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης κ.ά.
Σύντομα αναμένεται να παραληφθεί το 16ο ελικόπτερο NH90 (ΕΣ853) της Αεροπορίας Στρατού (και 3ο διαμόρφωσης ειδικών επιχειρήσεων), που εικονίζεται εδώ σε δοκιμαστική πτήση:
Η αναφορά της επιστολής Μπλίνκεν σε “διάφορα φορτηγά και ελκυστήρες” πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, καθώς τα F-35 και τα LCS μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του αμυντικού τύπου. Ωστόσο, πίσω της κρύβεται πολλή ουσιαστική δουλειά από το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ που συνέταξαν και προώθησαν τις λίστες ελληνικών αιτημάτων για Οχήματα Βαρέος Τύπου Διευρυμένης Ικανότητας Τακτικής Κινητικότητας (ΒΤΔΙΤΚ), που θα βελτιώσουν τις δυνατότητες του Στρατού Ξηράς σε αρκετούς κρίσιμους τομείς. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του doureios.com, οι λίστες με τα ελληνικά αιτήματα που υποβλήθηκαν επικαιροποιημένες το 2023 περιλαμβάνουν:
– 150 φορτηγά M985 (8×8) των 10 τόννων.
– 50 γερανοφόρα φορτηγά M985 (8×8) ανυψωτικής ικανότητος 2,5 τόννων.
– 220 βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων M978P1 (8×8) με θωρακισμένη καμπίνα, χωρητικότητος 9.500 λίτρων.
– 180 βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων με βαρούλκο M978 (8×8).
– 20 φορτηγά περισυλλογής M984A1 Truck, Wrecker των 10 τόννων.
– 75 Οχήματα Μεταφοράς Γεφυροσκευής Μηχανικού M1977A4 (8×8).
Επίσης, το 2022 είχε υπάρξει ενημέρωση του ΓΕΣ για τη διαθεσιμότητα 60 κεφαλών ρυμούλκησης αρματοφορέων βαρέος τύπου M1070Α1 (8×8) της Oshkosh Defense LLC, ως EDA από το 2022. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι εκκρεμούν ελληνικά αιτήματα για δωρεάν παραχώρηση εκατοντάδων ειδικοποιημένων βαρέων οχημάτων από τις ΗΠΑ,η παραχώρηση των οποίων θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στο Στρατό Ξηράς. Απομένει ωστόσο να αποδειχθεί πόσα από αυτά θα παραχωρηθούν τελικά. Γιατί και τα 60 M-2 Bradley που παραχωρούνται είναι κλάσμα όσων είχε ζητήσει η Ελλάδα…
Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου navaldefence.gr, τα 4 πλοία LCS που θα παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι τα LCS-13 Wichita και LCS-15 Billings του Flight I, καθώς και τα LCS-17 Indianapolis και LCS-19 St. Louis του Flight IΙ. Έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές τις αντιρρήσεις μας για την αποδοχή των LCS από το ΠΝ, και αυτές ενισχύονται τώρα από τις διαφορές εξοπλισμού μεταξύ των πλοίων (ραντάρ TRS-3D και αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό RAM στο Flight I έναντι ραντάρ TRS-4D και SeaRAM στο Flight IΙ), που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα πολυτυπίας που δημιουργείται στο ΠΝ και θα δυσχεράνουν την αξιοποίηση των πλοίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδιάζεται η τοποθέτηση στα πλοία συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου (πιθανώς με βάση το ECM Scorpius-N της IAI/ELTA) και βλημάτων επιφανείας-επιφανείας, πιθανότατα Harpoon από τις φρεγάτες τύπου S που θα αποσυρθούν (ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο τοποθέτησης βλημάτων NSM, Hellfire ή Spike). Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο τοποθέτησης συρόμενου σόναρ, το οποίο θα ήταν βεβαίως μια βελτίωση σε σύγκριση με την πλήρη έλλειψη σόναρ, αλλά έχει σημαντικούς περιορισμούς χρήσης (τις αναφερόμενες “διαβεβαιώσεις” από αμερικανικής πλευράς ότι τα LCS δεν εντοπίζονται από υποβρύχια λόγω χαμηλού ακουστικού ίχνους, προτιμούμε να μην τις σχολιάσουμε). Αξίζει τέλος να σημειωθεί επίσης ότι, παρά την αναφορά του συγκεκριμένου δημοσιεύματος σε συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, σε κανένα σημείο της επιστολής Μπλίνκεν δεν υπάρχει σχετική αναφορά*. Ελπίζουμε ειλικρινά οι ελπίδες για Constellation να ευοδωθούν και να μην αποσκοπούν απλά να “χρυσώσουν το χάπι” των LCS…
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου, από τον Αντιναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ, στον Αντιναύαρχο Π. Κουλούρη ΠΝ. Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης κ.ά.
Στις 24 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε από την Τhyssenkrupp Marine Systems η δημιουργία κοινοπραξίας με την Thales για την ανάληψη του προγράμματος εκσυγχρονισμούς των ελληνικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ρόλους υπεργολάβων της κοινοπραξίας αναμένεται να αναλάβουν η Hagenuk Marinekommunikation (θυγατρική της ATLAS ELEKTRONIK), καθώς και ελληνικό ναυπηγείο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Ιωαννίδη για την εφημερίδα “Καθημερινή”, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα με διπλή «παρουσία», τόσο στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη όσο και στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» υπό αμερικανική διοίκηση. Εξ άλλου, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγού Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, το πλοίο έφερε σκαλωσιές που αποτελούν ένδειξη τοποθέτησης νέων συστημάτων.
Πολεμική Αεροπορία
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της DSCA της 26ης Ιανουαρίου, η έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα αφορά έως 40 αεροσκάφη, δυνητικής αξίας 8,6 δισ. δολλαρίων. Σύμφωνα με άρθρο του Σ. Ιωαννίδη στην εφημερίδα “Καθημερινή, η ΠΑ ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με κόστος κάτω των 3,5 δισ. δολλαρίων. Η LOA αναμένεται σε 15 ημέρες, οπότε θα εκκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την ΓΔΑΕΕ για την κατάρτιση των όρων της σύμβασης, η υπογραφή της οποίας αναμένεται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025. Τα slots παραγωγής για τα ελληνικά F-35 είναι δεσμευμένα με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει έναρξη παράδοσης (στις ΗΠΑ) του πρώτου μαχητικού στα τέλη του 2027. Εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η άφιξη του πρώτου ελληνικού F-35 στην Ελλάδα αναμένεται από το 2028 και η πρώτη μοίρα F-35 της ΠΑ αναμένεται να κηρυχθεί επιχειρησιακή μετά το 2030.
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, από τον Αντιπτέραρχο (Ι) Γ. Φασούλα στον Αντιπτέραρχο (Ι) Π. Γεωργακόπουλο. Στη τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ι. Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος, κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Π. Γεωργακόπουλος (όπως άλλωστε και ο νέος Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δ. Γρηγοριάδης) ως Διοικητής της 343 Μοίρας το 2008 είχε ηγηθεί της συμμετοχής της Μοίρας στην αμερικανική άσκηση Red Flag και γενικότερα (όπως και νέος Α/ΓΕΑ) χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης στις τάξεις της ΠΑ ως μάχιμος χειριστής F-16 και αξιωματικός με ηγετικά χαρίσματα.
Από την ημερήσια διαταγή του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου Δ. Γρηγοριάδη κατά την παράδοση-παραλαβή καθηκόντων Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, συγκρατούμε τον εκπεφρασμένο στόχο να διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία 10 συνολικά επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμα μεταγωγικά C-130 και C-27, και την πρόβλεψη ότι αυτός αναμένεται να επιτευχθεί ως το τέλος του 2024. Ειδικότερα, κατά τη σχετική αναφορά του Α/ΓΕΑ, μετά τη σύναψη της σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης των C-27J τα διαθέσιμα αεροσκάφη αυξάνονται σε τέσσερα με την έναρξη πτητικών δοκιμών του 4ου αεροσκάφους και θα ακολουθήσουν το 5ο και το 6ο C-27J ως το φθινόπωρο. Από την αναφορά σε 10 συνολικά αεροσκάφη προκύπτει ότι ο Α/ΓΕΑ προσδοκά να έχει και 4 C-130 διαθέσιμα ως τα τέλη του έτους, τα οποία πιθανότατα θα αυξηθούν σε 6 με την παραχώρηση των δύο C-130Η που αναφέρονται στην επιστολή Μπλίνκεν.
Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στο Tactical Leadership Programme (TLP) 24-1 του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας με 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 καθώς και ανάλογο προσωπικό της 337 και της 340 Μοίρας.
Μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Κύπρος
Στις 24 Ιανουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Β. Πάλμας μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιτράτηγο Γ. Τσιτσικώστα και την πρέσβυ των ΗΠΑ στην Κύπρο J. Fisher επισκέφθηκαν το εργοτάξιο της νέας βάσης ελικοπτέρων που κατασκευάζεται από το αμερικανικό ναυτικό πλησίον της ναυτικής βάσης “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί. Σημειώνεται συναφώς ότι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 υπογράφηκε το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2024, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Το Πρόγραμμα υπέγραψαν από πλευράς ΕΦ, ο Διευθυντής Δ΄ κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Α. Αλκιβιάδη και από πλευράς των ΕΔ των ΗΠΑ, ο Ακόλουθος Άμυνας, Συνταγματάρχης K. C. Evans. Το ΠΔΑΣ περιλαμβάνει αριθμό δράσεων, μεταξύ των οποίων διεξαγωγή ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ, σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων, παροχής Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης, ναυτικής συνεργασίας και έρευνας – διάσωσης. Προβλέπει επίσης συμμετοχή Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της ΕΦ σε εξειδικευμένα σχολεία και σεμινάρια στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της παρουσίας της ιταλικής φρεγάτας ITS CARLO MARGOTTINI, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε διεθνής άσκηση ναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «CYP/ITA-01/2024». Την άσκηση σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ), σε συνεργασία με το Ιταλικό ΠΝ και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και η Ιταλική φρεγάτα. Το σενάριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, τεχνικά γυμνάσια, καθώς και ασκήσεις επικοινωνιών. Κατά την διάρκεια του ελλιμενισμού της φρεγάτας στο λιμάνι Λεμεσού πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας στελεχών της Εθνικής Φρουράς, όπου παρουσία της Πρέσβειρας της Ιταλίας στην Κύπρο, Φ. Μπράβο, ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δυνατότητες του πλοίου.
Ανατολικός Παρατηρητής
Η έγκριση της πώλησης 40 νέων F-16 Block 70 στην Τουρκία, μαζί με κιτ εκσυγχρονισμού για 79 παλαιότερα F-16, για την οποία ενημέρωσε το State Department το Κογκρέσο περιλαμβάνει και μεγάλο πακέτου συναφούς οπλισμού και εξοπλισμού, δυνητικής αξίας 23 δισ. δολλαρίων. Μεταξύ άλλων το πακέτο περιλαμβάνει 16 ατρακτίδια στόχευσης Sniper, 952 πυραύλους AMRAAM AIM-120C-8, 864 βόμβες μικρής διαμέτρου (Small Diameter Bombs – SDB), 96 βλήματα αντιραντάρ AGM-88B και 96 AGM-88E AARGM, 401 πυραύλους AIM-9X Block II Sidewinder missiles, 1434 κιτ καθοδήγησης JDAM για βόμβες GBU-31, GBU-31v3, GBU-32, GBU-38 και GBU-54. Σημειώνεται ότι η έγκριση περιλαμβάνει τις μέγιστες δυνητικές ποσότητες και όχι απαραιτήτως τις τελικές παραγγελίες.
Στις 23 Ιανουαρίου η γαλλική φρεγάτα PROVENCE πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με μονάδες του Τουρκικού Ναυτικού, και ειδικότερα με τη φρεγάτα TCG GEMLİK (F-492), το υποβρύχιο TCG ÇANAKKALE (S-358), την κορβέτα TCG BANDIRMA (F-502) και το περιπολικό TCG TARSUS (Ρ-1204). Στη συνεκπαίδευση συμμετείχε και ζεύγος F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Στις 25 Ιανουαρίου το τελευταίο πλόιμο C-160 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας (s/n 69-036) πραγματοποίησε βαριά προσγείωση στην αεροπορική βάση της Καισάρειας. Το αεροσκάφος, που είχε εκσυγχρονιστεί με προσθήκη εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου υπό το πρόγραμμα MİLKAR 2U, πρέπει να θεωρείται ολική απώλεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy, στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν εξετάζουν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων (που αριθμούν περίπου 900 άτομα) από τη Ροτζάβα του συριακού Κουρδιστάν. Η αποχώρηση των δυνάμεων αυτών, η οποία πάντως διαψεύστηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, θα συνιστούσε σοβαρό πλήγμα για τους Κούρδους της Συρίας ενώ θα ωφελούσε την Τουρκία για προφανείς λόγους.
*Ανανέωση 29.1.2024:
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, το ΓΕΝ έχει λάβει από τις 16 Ιανουαρίου 2024 επιστολή του US Navy, η οποία περιέχει την κατ’ αρχήν αποδοχή του εκφρασθέντος ελληνικού ενδιαφέροντος για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε επίσης “μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που προσφέρονται δωρεάν από τις ΗΠΑ”, διατύπωση που μαρτυρά κάποια επιφυλακτικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η παράλληλη αναφορά του ΥΕΘΑ στο ενδεχόμενο αποδοχής των LCS και σε ναυπηγικό πρόγραμμα φρεγατών Constellation δείχνει ότι τα δύο θέματα πράγματι συνδέονται, όπως τα είχε συνδέσει και ο πρώην Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Ι. Δρυμούσης στην τελευταία ημερήσια διαταγή του κατά την τελετή παράδοσης της αρχηγίας στις 19.1.2024. Αναμένεται ότι τα δύο θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά τους επόμενους μήνες.