Ανασκόπηση εβδομάδας #300

0
3600

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία συμπληρώνεται ο ενδέκατος μήνας του πολέμου, χωρίς να διαφαίνεται ειρηνική λύση. Την τελευταία εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν τις ουκρανικές στην περιοχή του Bakhmut, δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ και κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna, ενώ πραγματοποίησαν και αναγνωριστικές επιχειρήσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα του Sumy Oblast. Εντύπωση προκάλεσε η διαταγή του στρατηγού Gerasimov να είναι όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες επιμελώς ξυρισμένοι, η οποία (εκτός από τα θέματα πειθαρχίας) συνδέθηκε από κάποιους σχολιαστές με προετοιμασία για χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών, άρα και όπλων ΡΒΧΠ, από ρωσικής πλευράς. Από ουκρανικής πλευράς, αποδίδεται μεγάλη σημασία στην παραχώρηση δυτικού βαρέος υλικού, και ιδιαίτερα γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2, για τα οποία όμως υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες (βλ. αμέσως παρακάτω). Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση “Ramstein” της Γερμανίας  σύσκεψη με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία (Ukraine Defence Contact Group) , στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς. Στη σύσκεψη, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, συμμετείχαν υπουργοί, υφυπουργοί Άμυνας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των κρατών-μελών, καθώς και εταίρων του ΝΑΤΟ. Βασικά θέματα της σύσκεψης ήταν η παροχή αμυντικού εξοπλισμού, η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και η συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών. Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τους υπουργούς Άμυνας της Ουκρανίας, της Πολωνίας, του Καναδά, της Εσθονίας, της Ρουμανίας, της Φινλανδίας και της Βουλγαρίας, καθώς και με τον νέο υπουργό Άμυνας της Γερμανίας B. Pistorius. Στο κεντρικό ζήτημα της παροχής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αρκετές χώρες (Πολωνία, Φινλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Σουηδία, Ολλανδία) δήλωσαν πρόθυμες αλλά συνάντησαν το δισταγμό της Γερμανίας, που όχι μόνο δεν χορηγεί γερμανικά Leopard 2, αλλά ούτε εγκρίνει (επί του παρόντος) την παραχώρησή τους στην Ουκρανία από άλλες χώρες. Η μόνη πρόοδος που έγινε στον τομέα αυτό είναι η συμφωνία εκπαίδευσης ουκρανικών πληρωμάτων σε γερμανικά Leopard 2, που πιθανώς αποτελεί προάγγελο παραχώρησής τους. Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελλάδα έχει δεχθεί ουκρανικό αίτημα για παραχώρηση αρμάτων μάχης – η γνώμη μας επ’ αυτού αναπτύσσεται αναλυτικά παρακάτω.

Συνεχίζεται δυστυχώς η προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων και αναταραχής στις Ένοπλες Δυνάμεις, με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών και παρ’ ότι οι κρίσεις υπήρξαν λελογισμένες και οι αξιωματικοί που τοποθετήθηκαν (ιδίως στις κρίσιμες θέσεις του Α/ΓΕΣ, του Α/ΓΕΝ και του Αρχηγού Στόλου) χαίρουν γενικής εκτίμησης. Μετά τις ανακρίβειες περί “καρατόμησης” αξιωματικών που ούτως ή άλλως είχαν ολοκληρώσει τη μέγιστη θητεία εκ του νόμου, σημερινά δημοσιεύματα αμφισβητούν αν δημοσιεύθηκαν με τον πρέποντα τρόπο οι αποστρατείες και αν δόθηκαν στους αποστρατευθέντες οι τιμητικοί τίτλοι του “επιτίμου” για τις τελευταίες θέσεις που κατείχαν. Η απάντηση βρίσκεται στο σχετικό ΦΕΚ της 16.1.2023, από το οποίο προκύπτει ότι όλοι οι αποστρατευθέντες ανώτατοι αξιωματικοί (Στρατηγός Χ. Λαλούσης, Ναύαρχος Σ. Πετράκης, Αντιναύαρχος Χ. Λυμπέρης, Αντιστράτηγοι Π. Δεμέστιχας, Ν. Φλάρης, Γ. Τσιτσικώστας) έλαβαν τους τιμητικούς τίτλους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Καλά θα κάνουν ορισμένοι να ερευνούν καλύτερα πριν ανακαλύψουν “ατοπήματα”, γιατί η εμμονή τους κατά του Α/ΓΕΕΘΑ προκαλεί πλέον εύλογα ερωτήματα για τα γνωστά ή άγνωστα κέντρα από τα οποία εκπορεύεται.

Στρατός Ξηράς

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ). Θετική εντύπωση προκαλεί η σύγκληση του ΑΣΣ σε μη εργάσιμη ημέρα, ως πρώτο δείγμα γραφής του νέου Αρχηγού ΓΕΣ για τους εντατικούς ρυθμούς εργασίας που ακολουθεί. Η νέα σύνθεση του ΑΣΣ μετά τις κρίσεις είναι η ακόλουθη:

–  Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, Αρχηγός ΓΕΣ
–  Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, Διοικητής 1ης Στρατιάς
–  Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος Εκπαίδευσης
–  Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, Διοικητής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου
–  Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, Διοικητής ΑΣΔΥΣ
–  Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, Διοικητής Δ΄ ΣΣ
–  Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, Διοικητής ΑΣΔΕΝ
–  Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, Διοικητής ΣΕΘΑ
–  Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, Υπαρχηγός ΓΕΣ
–  Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, Επιτελάρχης ΓΕΣ
–  Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος, Διοικητής Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR

Απεστάλη η πρόσκληση στις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες για την πρώτη επέκταση 35χλμ. του φράχτη του Έβρου με κατεπείγουσα διαδικασία, κατά το πρότυπο της από κοινού κατασκευής του προηγούμενου. Στο μεταξύ, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου επισκέφτηκαν τον Έβρο οι πρέσβεις 27 ευρωπαϊκών χωρών (κρατών-μελών ΕΕ, Ην. Βασιλείου και χωρών Σένγκεν), που ενημερώθηκαν στην περιοχή του Πόρου Φερών από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο και τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Π. Συριτούδη για την φύλαξη των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων.

Στις 20 Ιανουαρίου η Ουκρανία, με δήλωση των υπουργών Άμυνας Ο. Ρέζνικοφ και Εξωτερικών Ν. Κουλέμπα, κάλεσε την Ελλάδα να της παραχωρήσει άρματα μάχης τύπου Leopard 2. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Β. Νέδου στην εφημερίδα “Καθημερινή”, που επιβεβαιώνεται και από άλλες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση υφίσταται σχετικές πιέσεις, όχι μόνο από την Ουκρανία αλλά και από τις ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι η πολιτική της στήριξης στην Ουκρανία και στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ είναι μεν ορθή αλλά έχει όρια, και τα όρια αυτά τα καθορίζει η εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Άρματα μάχης τρίτης γενιάς για παραχώρηση δεν περισσεύουν, διότι η Ελλάδα τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την τουρκική  στρατιωτική απειλή. Η μόνη περίπτωση να εξεταστεί η παραχώρηση ελληνικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι η αντικατάστασή τους σε βάση 1 προς 1 με υλικό ίσης ή ανώτερης μαχητικής αξίας, όπως έγινε και στην περίπτωση της ανταλλαγής των ελληνικών ΒΜΡ-1 με γερμανικά Marder. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν απόθεμα της τάξης των 3.700 Μ1 Abrams και θα μπορούσαν εύκολα να παραχωρήσουν στην Ελλάδα έναν αριθμό ίσο με τα ελληνικά άρματα μάχης που θα παραχωρούνταν στην Ουκρανία. Αυτό μπορεί να αφορά και ελληνικά Leopard 2, αλλά προτιμότερη θα ήταν η ανταλλαγή του συνόλου των παλαιότερων ελληνικών Leopard 1A5 σε βάση 1 προς 1 με αμερικανικά Μ1 Abrams. Μια τέτοια λύση θα επέτρεπε την ομογενοποίηση του ελληνικού αρματικού δυναμικού (πλην νήσων) στο διαμέτρημα των 120 χιλ., εκτοξεύοντας τον αριθμό των ελληνικών αρμάτων τρίτης γενιάς σε περίπου 850. Προφανώς η Ουκρανία θα προτιμούσε Leopard 2, αλλά και τα Leopard 1Α5 είναι σχετικά σύγχρονα άρματα μάχης και κυρίως μπορούν να δοθούν στην ποσότητα που έχει ζητήσει ο στρατηγός Ζαλούζνι (500).

Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΥΔΡΑ και του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΡΟΥΣΣΕΝ με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών, ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ με το Ισραηλινό Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων INS KIDON, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά του λιμένα Χάιφας. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης κοινής επιχειρησιακής εικόνας επιφανείας και αέρος, καθώς και προχωρητικών ελιγμών. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για το Έτος 2022» και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας σε διμερές πλαίσιο.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά του κόλπου Λεμεσού και εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που οριοθετείται από το FIR Λευκωσίας, η Άσκηση με την επωνυμία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 01/23», υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου. Σκοπός της Άσκησης ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Search and Rescue (SAR) και συνέβαλε στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητάς τους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση «ΣΑΛΑΜΙΣ – 01/23» με την Φρεγάτα ΕΛΛΗ και η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης.

Πολεμική Αεροπορία

Στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου αναμένεται να λάβει χώρα η πολυεθνική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-2023, και η επιλογή των ημερομηνιών δεν φαίνεται άσχετη με την αναμενόμενη κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω των τουρκικών εκλογών που θα γίνουν τελικά στις 14 Μαϊου. Οι πρώτες επιβεβαιωμένες συμμετοχές περιλαμβάνουν αεροσκάφη και πληρώματα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ισραήλ.

Από την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τη συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σ. Αραβία Α. Κωσνταντόπουλο προκύπτει η είδηση ότι πρόσφατα επεκτάθηκε για έναν ακόμα χρόνο η ανάπτυξη της ελληνικής Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων PATRIOT, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας της Σ. Αραβίας.

Μειωμένη ήταν η προκλητικότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 105 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 143 την προηγούμενη εβδομάδα) με 8 εμπλοκές (έναντι 12 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 4 την τελευταία εβδομάδα).

Αμυντική βιομηχανία

Η Intracom Defense ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της  με την Diehl Defence, με την λήψη νέας παραγγελίας ύψους 14,2 εκ. ευρώ, για την παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας του πυραυλικού συστήματος IRIS-T. Το IRIS-T είναι εγκατεστημένο σε ένα τροχοφόρο όχημα με δύο εκτοξευτές βλημάτων και είναι εξοπλισμένο με ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) για υψηλή ακρίβεια σε πεδία επιχειρήσεων όπου λειτουργούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αντίμετρα (ECM) και παρεμβολείς (jammers). Γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, όπου παρουσιάζουν υψηλότατο ποσοστό ευστοχίας στην αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών αλλά και βαλλιστικών πυραύλων.

Κύπρος

Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού εκπαιδευτικές βολές ειδικοτήτων όλμων 81 χιλιοστών από την 4η Ταξιαρχία Πεζικού.
Οι βολές αποτελούν μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των χειριστών και σκοπό έχουν την εξοικείωση του προσωπικού με την λειτουργία των όλμων και ανέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας του προσωπικού που συμμετείχε.

Στις 10 και 12 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, εκπαιδευτικές βολές αρμάτων AMX-30B2 της 2ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού. Οι συγκεκριμένες βολές αποτελούν μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των πληρωμάτων των αρμάτων και σκοπό έχουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου της μαχητικής τους ικανότητας.  Μέρος των βολών παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, ο οποίος διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και το υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό του.

Από 09 έως 13 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ» στον Κόρνο, εκπαίδευση σε αντικείμενα Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης Πρώτου Επιπέδου (Tactical Combat Casualty Care – TC3), με τη συμμετοχή προσωπικού των μονάδων της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Η εκπαίδευση βασίστηκε στο πρότυπο Προνοσοκομειακής Φροντίδας στο Πεδίο της Μάχης TC3, που περιγράφει την ακολουθία των διαδικασιών, που οφείλει να γνωρίζει και να εφαρμόζει, κάθε εμπλεκόμενος σε τραυματισμό κατά τη διάρκεια της μάχης. Σκοπός της, ήταν η επαύξηση των γνώσεων και η πρακτική εξάσκηση μη υγειονομικού προσωπικού, στη διαχείριση και φροντίδα τραυμάτων από πυρά, καθώς και η εκκένωση τραυματία από το πεδίο της μάχης. Η εν λόγω δραστηριότητα, μέρος της οποίας παρακολούθησαν  ο Υπουργός Υγείας Μ. Χατζηπαντέλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής για το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, καθώς η γνώση Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση και το ηθικό του προσωπικού.

Σύμφωνα με διεθνείς πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τα άρματα μάχης T-80U που διαθέτει στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα αντικατασταθούν. Πράγματι, η εντατική αναζήτηση αρμάτων μάχης προς παραχώρηση στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την ανταλλαγή των Τ-80 της Εθνικής Φρουράς με σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης, όπως το Leopard 2, το Μ1 Abrams ή και το γαλλικό Leclerc. Αντιθέτως, κάποιες δημοσιευθείσες σκέψεις περί αντικατάστασης των κυπριακών Τ-80 από ελληνικά Leopard 2 κρίνονται ως επιπόλαιες (επιεικώς), διότι μια τέτοια λύση συνεπάγεται ότι τα άρματα θα λείψουν από τον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδος και η συνολική παρατακτή δύναμη αρμάτων του Ελληνισμού κατά της τουρκικής απειλής θα μειωθεί.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου middleeasteye.net, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας αξίας άνω των 10 δις δολλαρίων με τη Μ. Βρετανία, που θα περιλαμβάνει πιθανώς την αγορά 24-48 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter (αναφέρεται τουρκική απαίτηση για δύο μοίρες αεροσκαφών), μεταχειρισμένων βρετανικών φρεγατών Type 23, μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J, αλλά και κινητήρων αρμάτων μάχης για τα τουρκικά Μ-60. Το δημοσίευμα ελέγχεται ως προς την ακρίβειά του, καθώς π.χ. η ανάγκη αγοράς κινητήρων αρμάτων μάλλον αφορά το νέο τουρκικό άρμα Altay και όχι τα Μ-60, ενώ δεν φαίνεται λογικό να επιδιώξει η Τουρκία την αγορά C-130J ενώ ήδη διαθέτει μεταγωγικά Α-400. Το δημοσίευμα μάλλον αποτυπώνει το σύνολο της ατζέντας των βρετανοτουρκικών συνομιλιών των τελευταίων ετών (και βέβαια τις βρετανικές προσδοκίες εξοικονόμησης χρημάτων μέσω της πώλησης πλεονάζοντος υλικού), αλλά πιθανότατα θα υλοποιηθεί ένα μέρος μόνο των πωλήσεων υλικού που αναφέρονται. Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον έχει κυρίως να μη χαθούν τα βρετανικά C-130J που θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα του στόλου μεταγωγικών της ΠΑ, ενώ θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται σοβαρά η πιθανότητα βρετανικής βοήθειας στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού (TF-X).

Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που είχε χαρακτηριστεί ως κρίσιμη για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών. Παρ’ ότι υπήρξαν δηλώσεις περί διατήρησης ανοικτών διαύλων κλπ., οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντηση ήταν ενδεικτικές της απόστασης που χωρίζει πλέον τις δύο χώρες, καθώς κάλεσε τις ΗΠΑ “να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας” (ένδειξη δυσαρέσκειας για αυτό που η Τουρκία εκλαμβάνει ως μεροληψία των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας) και τις κατηγόρησε ότι δεν κράτησαν κάποιες από τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στην Τουρκία αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Για το θέμα της πώλησης F-16, o Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στις 14 Μαϊου θα διεξαχθούν, οριστικά πλέον, οι τουρκικές εκλογές, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν. Η προκήρυξη εκλογών πρόωρων κατά 2 μήνες συνεπάγεται πιθανότατα ότι τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα κυρωθούν από την Τουρκία πριν τον Ιούνιο, ενώ δεν αναμένονται ως τότε εξελίξεις ούτε στο θέμα της πώλησης των F-16. Αντιθέτως αναμένεται ύψωση των τόνων και της έντασης από τουρκικής πλευράς κατά της Ελλάδας. Ήδη σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την Τουρκία στο Davos, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, αλλά και τις απειλές για χρήση των βαλλιστικών πυραύλων Ταϊφούν κατά της Ελλάδας.