Χάγη: Απόφαση κατά της Κίνας για τη Νότια Σινική Θάλασσα

23
1766
Το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της περίφημης «γραμμής με τις 9 παύλες» (Nine Dash Line).
Απόφαση με την οποία αρνείται ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έχουν νομική βάση εξέδωσε το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι διάφορες ενέργειες της Κίνας στην περιοχή των νησίδων Spratly, μια διαφιλονικούμενη περιοχή από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, το Μπουρνέι, τη Μαλαισία και την Ταιβάν, έχουν παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων, ενώ προκάλεσαν και ανεπανόρθωτη ζημιά στο οικοσύστημα και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Δικαστηρίου αποδίδεται ο χαρακτηρισμός των «βράχων» στις τεχνητές νησίδες Spratly, τα οποία δεν μπορούν να συντηρήσουν τη δική τους οικονομική ζωή και συνεπακόλουθα δεν έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ήδη η Κίνα πριν την απόφαση του Δικαστηρίου κατέστησε σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή, διαμηνύοντας εδώ και μήνες ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 30 Ιουνίου, δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση.

freedoms-010716
Κατασκευή κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην διαφιλονικούμενη περιοχή των νησίδων Spratly.

Η προσφυγή της Μανίλας στη Χάγη έγινε το 2013, μετά από 17 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων. Τα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και τέσσερις ακόμα χώρες, και αποτελούν σταθερή πηγή έντασης στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Το υπέδαφος της Νότιας Σινικής είναι πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων ενώ συνιστά και τεράστιο κόμβο εμπορίου, με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα να περνούν κάθε χρόνο από την περιοχή.