Τουρκική παγίδα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

13
1016
H Τουρκία επιχείρησε να ακυρώσει τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο του ΟΗΕ μέσω παράλληλης πρόσκλησης του κατοχικού ηγέτη.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρνήθηκε να προσέλθει στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του κατοχικού ηγέτη Mustafa Akıncı. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία απέστειλε ιδιωτικό αεροσκάφος στα κατεχόμενα, προκειμένου να μεταφερθεί ο κατοχικός ηγέτης στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν προς την κυπριακή αντιπροσωπεία ότι ο Mustafa Akıncı δε θα συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου. Η αιφνίδια άφιξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη – η οποία κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή – ανάγκασε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο δείπνο προς τιμήν των αρχηγών κρατών καθώς ως γνωστόν το «ψευδοκράτος» δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Όπως αναφέρουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο υπουργός για θέματα EE της Τουρκίας Volkan Bozkır υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον Mustafa Akıncı, ο οποίος στη συνέχεια συμμετείχε στο δείπνο των αρχηγών-κρατών και ακολούθως συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon. Αξιοπερίεργη πάντως, θεωρείται η παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide.