Καταστροφή ρωσικών ελικοπτέρων από επίθεση του ISIS;

6
987

Δορυφορικές λήψεις του ινστιτούτου Stratfor επιβεβαιώνουν επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Τ4 της επαρχίας Homs που αξιοποιείται και από τις ρωσικές δυνάμεις στην Συρία. Σύμφωνα με το Stratfor, η αεροπορική βάση δέχθηκε πυρά πυροβολικού στις 14 Μαίου με αποτέλεσμα την καταστροφή τεσσάρων επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24 και περί των 20 φορτηγών οχημάτων.

syria-russia-airbase-struck-by-isis-focal-pointΗ αεροπορική βάση T4 αποτελεί έδρα δύο Μοιρών μαχητικών αεροσκαφών της Συριακής Αραβικής Αεροπορίας, στην οποία είχε μετασταθμεύσει αριθμός ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24P κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης ανακατάληψης της Παλμύρα. Στις αρχές Μαίου, οι δυνάμεις του ISIS επιχείρησαν να καταλάβουν το κοίτασμα φυσικού αερίου του Shaer, βορειοανατολικά της αεροπορικής βάσης, και στη συνέχεια προωθήθηκαν νότια με σκοπό να αποκόψουν τις συριακές δυνάμεις από την Παλμύρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Υποστράτηγος Igor Konashenkov, απέρριψε τους παραπάνω ισχυρισμούς ως “προπαγάνδα”, σημειώνοντας ότι όλα τα ρωσικά ελικόπτερα που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία διεξάγουν τις προγραμματισμένες αποστολές για την εξόντωση των τρομοκρατών. Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο στρατιωτικός αναλυτής του Stratfor, Sim Tack, επισήμανε ότι «αυτό που μας λένε οι εικόνες είναι πρώτα απ’ όλα ότι δεν επρόκειτο για τυχαία έκρηξη, όπως ανέφεραν οι αρχικές φήμες. Δείχνουν καθαρά ότι υπάρχουν αρκετά διαφορετικά σημεία εκρήξεων σε όλο το αεροδρόμιο, και οι Ρώσοι δέχθηκαν ένα αρκετά άσχημο χτύπημα».

Aπό τις δορυφορικές λήψεις είναι εμφανείς και οι φθορές που προκλήθηκαν σε σταθμευμένο αεροσκάφης MiG-25 της Συριακής Αραβικής Αεροπορίας:

syria-russia-airbase-struck-by-isis-focal-point-4 (1)