Συντριβή F-16C Block50M της Τουρκικής Αεροπορίας

26
1113
H THK απώλεσε το πρώτο από τα 14 μονοθέσια F-16C Block 50M του προγράμματος Peace Onyx IV.

Αεροσκάφος F-16C Block 50+ της 181 Μοίρας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK) συνετρίβη σήμερα το απόγευμα από άγνωστη αιτία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το αεροσκάφος συνετρίβη περί ώρα 19:30 κατά τη διαδικασία προσγείωσης και σε απόσταση 1,5-2 μιλίων από την 8η Κύρια Αεροπορική Βάση του Diyarbakir χωρίς απώλεια του χειριστή, ο οποίος εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.

To συμβάν συνοδεύτηκε από όργιο παραπληροφόρησης αναφορικά με την ταυτότητα του χειριστή. Τουρκικές πηγές ανέφεραν αρχικά ότι χειριστής του αεροσκάφους ήταν η υποσμηναγός Burcu Arpacı, υπ΄αριθμόν 16 των Ιπταμένων γυναικών της ΤΗΚ, η οποία είχε εμπλακεί σε περιστατικό ασφαλείας στην Αεροπορική Βάση του Diyarbakir, όταν πραγματοποίησε βαριά προσγείωση με F-16D Block40 της 182 Mοίρας στις 2 Σεπτεμβρίου 2014. Ωστόσο άλλες τουρκικές πηγές, μεταξύ των οποίων και το εξειδικευμένο Kokpit Aero, διέψευσαν πως η εν λόγω υποσμηναγός ενεπλάκη συμβάν, αναφέροντας πως έχει αποστρατευθεί και εργάζεται πλέον στην εταιρεία πολιτικής αεροπορίας Pegasus.

Tα κύρια σκέλη του συστήματος προσγείωσης. Στην ένθετη φωτογραφία, ο χειριστής του αεροσκάφους.
H καλύπτρα του αεροσκάφους στο 5ο χιλιόμετρο Mardin-Diyarbakir.
Το αλεξίπτωτο και η κάσκα του χειριστή.
To σημείο της συντριβής σε απόσταση 2 μιλίων από την περίμετρο της βάσης και στον άξονα προσέγγισης ενός εκ των διαδρόμων της.

Πρόκειται για την πρώτη απώλεια Block50Μ από τα 30 συνολικά αεροσκάφη (14 μονοθέσια και 16 διθέσια) που απέκτησε η ΤΗΚ στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Onyx IV. Υπενθυμίζεται ότι τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη της ΤΗΚ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία. Μόνο το τελευταία διήμερο, τα αεροσκάφη της ΤΗΚ πραγματοποίησαν:

  • αποστολές προσβολής 24 στόχων στην οροσειρά Zap του βορείου Ιράκ μεταξύ 08:50-09:40 π.μ. της 11ης Δεκεμβρίου.
  • αποστολές προσβολής 29 στόχων καθώς και ρίψης προπαγανδιστικών φυλλαδίων στην ευρύτερη περιοχή της Al-Bab της βόρειας Συρίας στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.