Ανασκόπηση εβδομάδας #25

40
1074

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Lieutenant General Mahmoud Hegazy (που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας από 6 έως 9 Δεκεμβρίου), παρακολούθησαν εκπαιδευτικά αντικείμενα της ελληνοαιγυπτιακής αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 3/16», επιβαίνοντας στην Φ/Γ TAHYA MISR και στην Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Κρήτης. Φωτογραφικό υλικό από την εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα που έλαβε χώρα το διάστημα 4-8 Δεκεμβρίου, αποδεσμεύτηκε από το ΓΕΝ. Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, ο Αιγύπτιος Αρχηγός κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθησε επίσημη τελετή υποδοχής του στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ”. Κατά τις διμερείς επαφές μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ και του Αιγύπτιου ομολόγου του, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που θέτει το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος καθώς και θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ακολούθησε ενημέρωση του Αιγύπτιου Αρχηγού από επιτελείς του ΓΕΕΘΑ για την αποστολή και τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου έγινε δεκτός από τον ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, το προσωπικό των μονάδων της 88 ΣΔΙ εκτέλεσε άσκηση, ημέρα και νύχτα, η οποία επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση επεισοδίων Εξάλειψης Αεροπρογεφυρωμάτων, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στη Λήμνο.

Από 21 Νοεμβρίου έως και 4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης  του προσωπικού  των Μονάδων Τεθωρακισμένων της 95 ΑΔΤΕ, εκτελέστηκαν βολές πληρωμάτων αρμάτων, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στη Ρόδο.

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, στις 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν άλματα αλεξιπτωτιστών από C-130 της Π.Α., στην Περιοχή Ευθύνης της 98 ΑΔΤΕ, στη Λέσβο.

Στις 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων. Από ελληνικής πλευράς, υπό την αιγίδα της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ, συμμετείχε προσωπικό της ΔΥΚ, του ΕΤΑ, της Ζ΄ ΜΑΚ και της ΜΥΑ/ΛΣ, ενώ από αμερικανικής, κλιμάκιο των SEAL που βρέθηκε στη χώρα μας γι’ αυτόν το σκοπό.

Από 4 έως και 16 Δεκεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί, στο Ισραήλ, η άσκηση «Viper Valley 2016». Η Π.Α. θα συμμετάσχει με κλιμάκιο πέντε αεροσκαφών F-16C/D Block-50 και 42 άτομα προσωπικό της 341Μ (2 μονοθέσια και 1 διθέσιο) και της 347M (1 μονοθέσιο και 1 διθέσιο), το οποίο θα μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση «Ramat David», στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας 2016 των δύο χωρών.

Από 7 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση της 3ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Επιτελών Πυρασφάλειας και Προϊσταμένων Πυροσβεστικών Σταθμών Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΥΠΑ). Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 6 στελέχη, εκ των οποίων 5 από την Π.Α., και 1 από το Π.Ν.

Αμυντική βιομηχανία – Προγράμματα

Στο πλαίσιο της διακλαδικής συνέργειας και στον τομέα της συντήρησης των υλικών και μέσων, στις 2 Δεκεμβρίου,  παραδόθηκε στο Π.Ν. ένα ελικόπτερο τύπου AB-212ASW στο οποίο εκτελέσθηκε Γενική Συντήρηση, από το 307 ΤΣΥΑΥ. Το ελικόπτερο είναι το τρίτο του Π.Ν., που έχει συντηρηθεί στις εγκαταστάσεις του 307 ΤΣΥΑΥ, από προσωπικό του Συγκροτήματος. Aποκλειστικές φωτογραφίες της e-Amyna:

Η ΕΑΒ ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία, στις εγκαταστάσεις της στην Τανάγρα, τη συναρμολόγηση 22 συνολικά υποσυγκροτημάτων του αεροσκάφους LM-100J (πολιτική έκδοση του C-130J) της Lockheed Martin, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υπηρεσίας πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (F.A.A,). Στη σχετική αναφορά τους οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin και της F.A.A εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους για τον επαγγελματισμό των εργαζομένων της ΕΑΒ σε όλη την διάρκεια αυτής της σημαντικής δραστηριότητας.

Η εταιρεία Θέων Αισθητήρες υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση για τη συμπαραγωγή οργάνων νυχτερινής όρασης με την αιγυπτιακή ημικρατική (κατά 51% ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου και κατά 49% στην Thales) εταιρεία παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων, Arab International Optronics (ΑΙΟ). Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά την παράδοση στον Αιγυπτιακό Στρατό 3.700 διοπτρών παθητικού τύπου, με προοπτική επέκτασης στο μέλλον. Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σταθερούς πελάτες των προϊόντων και των υπηρεσιών της Θέων Αισθητήρες, από δεκαετίας.

Με την τελετή αποφοίτησης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 19 σπουδαστών της Προεδρικής Φρουράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η τελετή έγινε παρουσία του Πρέσβη των ΗΑΕ) στη χώρα μας Η.Ε. Sultan Mohammed Majed Al Ali και άλλων υψηλόβαθμων προσκεκλημένων από τα ΗΑΕ, καθώς και του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας. Πρόκειται για την πρώτη αποφοίτηση δύο τάξεων που εντάσσονται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μεταξύ της ΕΑΒ και της Προεδρικής Φρουράς των ΗΑΕ για παροχή εκπαίδευσης στη Συντήρηση Συστημάτων Αεροσκαφών. Μέσω της παρεχόμενης εκπαίδευσης OJT και OJO οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το αυθεντικά βιομηχανικό περιβάλλον της ΕΑΒ καθώς και με τα σύγχρονα εργαστήρια και τον αντίστοιχο μοντέρνο εξοπλισμό του Εκπαιδευτικού Κέντρου της εταιρείας. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΕΑΒ, πιστοποιημένο από τον Ευρωπαϊκό Φορέα EASA (European Aviation Safety Agency) κατά το πρότυπο Part 147 από το έτος 2008, έχει σημαντική συμβολή στην επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και στην τεχνική εκπαίδευση του αεροπορικού τομέα, ενώ συμβάλλει τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας, όσο και στην εδραίωση συνεργατικών –και αμοιβαίως επωφελών- σχέσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις τρίτων χωρών.

Έπειτα από απουσία οκτώ ετών, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας, η Ελλάδα επανεντάσσεται στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), επενδύοντας 8,2 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Η απόφαση της Αθήνας κατατέθηκε στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών των χωρών-μελών της ESA που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Αναλυτικά η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα: Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) 2,4 εκατ. ευρώ, Παρατήρηση Γης (Earth Observation – EOEP 5) 2,4 εκατ. ευρώΤηλεπικοινωνίες και Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom – ARTES) 2,6 εκατ. ευρώ, Υποστήριξη Επιστήμης και Εξερεύνηση του Διαστήματος (Space Exploration – E3P) 300.000 ευρώ, Παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας (SSA) 200.000 ευρώ, Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) 300.000 ευρώ.

Στις 7 Δεκεμβρίου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση επιτελών αυτής με εκπρόσωπους της εταιρείας Lockheed Martin International S.Α., όπου και εξετάστηκαν θέματα σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης Α.Ω. 10/99 που απορρέει από την προμήθεια των συστημάτων MLRS και πυρομαχικών ATACMS.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη θα επισκεφθεί διαδοχικά τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και Ελευσίνας (ΝΒΕΕ). Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης στο χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα επισκεφθεί χώρους επισκευής μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, θα ενημερωθεί για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων «Η ΤΡΙΑΙΝΑ». Ακολούθως, θα αφιχθεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου θα ενημερωθεί για το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυραυλακάτων και θα επισκεφθεί τους χώρους όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες. Εκεί θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας και  με τον πρόεδρο των ΝΒΕΕ.

Προσωπικό

Στις 5 Δεκεμβρίου η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μαζί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ελληνικού Κοινοβουλίου, μετέβησαν στη Ρω, τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη, προκειμένου να ενημερωθούν από τους Διοικητές και να αποκτήσουν εικόνα για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στις πιο ακριτικές περιοχές, καθώς και για την αποφασιστικότητα των στελεχών που έχουν αναλάβει αυτή την αποστολή, να έρθουν σε επαφή με τα στελέχη, τους στρατεύσιμους και τους κατοίκους και να τους ευχηθούν προσωπικά για τις γιορτές. Μεταξύ άλλων, οι επίσημοι επισκέφθηκαν στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής αλλά και το ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ, ο κυβερνήτης του οποίου τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες μετασκευές στο πλοίο επισημαίνοντας την αύξηση της ισχύος πυρός του που αυτές έχουν επιφέρει.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη, επισκέφθηκε τη Βέροια όπου απένειμε τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Στρατιώτη (ΠΖ) Ι. Κοζάρτση, μοναδικό επιζώντα έως σήμερα από τους τέσσερις ήρωες υπερασπιστές του πολυβολείου Π8, στο όρος Μπέλες, συμπολεμιστή του εφέδρου Λοχία (ΠΖ) Δ. Ίτσιου. Στη συνέχεια, ο ΥΕΘΑ μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαινίασε οκτώ διαμερίσματα ΣΟΑ στο Στρατόπεδο «ΝΤΑΛΙΠΗ». Αμέσως μετά, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΚΥΡΟΥΔΗ» των Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Σάντα Ροδόπης, ενώ ακολούθως μετέβη στο Διδυμότειχο, όπου εγκαινίασε 13 διαμερίσματα ΣΟΕΠΟΠ στο Στρατόπεδο «ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΟΪΤΣΙΔΗ» και επισκέφθηκε το ΕΦ 126 στο Σουφλί. Την επομένη, ο ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΣ παρέστησαν στην τελετή απόδοσης ξιφών σε Αξιωματικούς του Δ’ ΣΣ, που πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια μετέβησαν  στη Λάρισα, όπου παρέστη στην τελετή απόδοσης ξιφών σε Αξιωματικούς της 1ης Στρατιάς και της Ι ΜΠ. Προηγουμένως διανυκτέρευσαν με τα στελέχη και τους στρατεύσιμους στο φυλάκιο των Κήπων στον Έβρο.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, δέχθηκε στο γραφείο του τον απερχόμενο Αεροπορικό Ακόλουθο (ΑΑ) των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Σμήναρχο Adam Kavlick. Ο Αρχηγός συζήτησε με τον απερχόμενο ΑΑ θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, δέχθηκε στο γραφείο του, τον Αρχηγό Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου (EAF), General (P) Ashraf El Dawdy, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ελληνικής και Αιγυπτιακής Αεροπορίας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, όπου ενημερώθηκαν από τον Διοικητή της για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ικάρων και ξεναγήθηκαν σε χώρους της Σχολής.

Στις 9 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του, με την Πρέσβειρα Susan M. Elliott, Civilian Deputy and Foreign Policy Advisor στον Διοικητή των Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (US European Command-EUCOM), με την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. H Πρέσβης Susan M. Elliott επισκέπτεται την Ελλάδα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της EUCOM, η οποία διεξήγαγε επιτελικές συνομιλίες (staff talks) με το ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη στις 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Κατά την συνάντηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ, η Πρέσβης Susan M. Elliott συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyat.

Ανατολικός Παρατηρητής

Προσωπικό της 54ης και 55ης Μηχανοκινήτης Ταξιαρχίας Πεζικού του 5ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς (με έδρα την Αδριανούπολη/Edirne και το Ασβεστοχώρι/Süloğlu, αντίστοιχα) πραγματοποίησε βολές αρμάτων μάχης Leopard-1 μεταξύ 11-17 Νοεμβρίου στο πεδίο βολής Şereflikoçhisar του Τουρκικού Στρατού στην Άγκυρα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής αρμάτων αναβαθμίστηκε από την Aselsan μετά το 2007 με την εγκατάσταση 36 σταθερών και 36 εμφανιζόμενων στόχων, οι οποίοι ενεργοποιούνται ανάλογα με το προεπιλεγμένο σενάριο άσκησης.

Ο τουρκικός δορυφόρος Göktürk-1 τέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου σε τροχιά από πύραυλο Vega της αεροδιαστημικής εταιρείας Arianespace, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Aμερική.

Στις 7 Δεκεμβρίου γνωστοποιήθηκε ότι 300 στελέχη της 11ης Ταξιαρχίας Καταδρομών αναπτύσσονται στην Al-Bab της Συρίας στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη. Η 11η Ταξιαρχία της Στρατιάς Αιγαίου με έδρα το Ντενιζλί/Denizli αναδιοργανώθηκε πρόσφατα από Μηχανοποιημένη σε Καταδρομών. Στη Συρία έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής προσωπικό της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), της 1ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, της 2ης και 10ης Ταξιαρχίας Καταδρομών, του 57ου Τάγματος Καταδρομών, της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και ομάδα EOD των SAS του Τουρκικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık παρακολούθηκε στις 8 Δεκεμβρίου τη βολή αποδοχής του τουρκικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Hisar-O («Φρούριο»), μέγιστου βεληνεκούς 25km, στο Aksaray της Καππαδοκίας. Tην ίδια ημέρα ανακοινώθηκε επισήμως ότι τέθηκε σε υπηρεσία το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Koral.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak της 9ης Δεκεμβρίου, από τους 462 Τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούν σε θέσεις του ΝΑΤΟ, οι 237 θεωρούνται ύποπτοι για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Περί τους 200 δεν έχουν επιστρέψει στην Τουρκία μετά την διαταγή ανάκλησή τους και καταζητούνται. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Fikri Işık, μέχρι στιγμής αποτάχθηκαν 22.085 στελέχη από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (5.676 Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, 16.409 σπουδαστές και δόκιμοι των στρατιωτικών σχολείων και σχολών όλων των Κλάδων).