Στη δημοσιότητα έκθεση για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ

4
929

Η βρετανική κυβέρνηση δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνικές λύσεις προτού αποφασίσει να λάβει μέρος στην εισβολή του Ιράκ το 2003, σύμφωνα με το πόρισμα της πολυαναμενόμενης έκθεσης Chilcot Η ανάληψη στρατιωτική δράσης «δεν ήταν η έσχατη λύση», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, Sir John Chilcot, προσθέτοντας μάλιστα ότι η νομική βάση πάνω στην οποία το Λονδίνο αποφάσισε να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ δεν ήταν ούτε κατά διάνοια ικανοποιητική. Ο Chilcot σημείωσε πως οι πληροφορίες πάνω στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή του 2003 ήταν τουλάχιστον προβληματικές, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε έντονα τις βρετανικές προετοιμασίες που έγιναν για τον πόλεμο, τις οποίες χαρακτήρισε «τελείως ανεπαρκείς». Σύμφωνα μάλιστα με απόρρητη αλληλογραφία του τότε Bρετανού πρωθυπουργού Tony Blair με τότε πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush, ο πρώτος είχε διαβεβαιώσει τον αμερικανικό ηγέτη ότι θα είναι «μαζί του, σε κάθε περίπτωση». Η έκθεση επισημαίνει πως η Βρετανία υπερέβαλε για το μέγεθος της απειλής που συνιστούσε το οπλοστάσιο του Saddam Hussein, κάνοντας μάλιστα λόγο για υπονόμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η επιτροπή υπό τον Sir John Chilcot συστάθηκε το 2009 και χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο της, δεχόμενη έντονες επικρίσεις για την καθυστέρηση. Οι ερευνητές μελέτησαν 150.000 κυβερνητικά έγγραφα, πήραν συνεντεύξεις από περίπου 150 ανθρώπους και απέκτησαν πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία. Συνολικά η έκθεση Chilcot αριθμεί 12 τόμους και 2,6 εκατομμύρια λέξεις, ενώ η όλη διαδικασία κόστισε 10 εκατομμύρια λίρες (ολόκληρη εδώ: http://www.iraqinquiry.org.uk/).

Οι οικογένειες των 179 Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, μεταξύ 2003 και 2009, έχουν εκφράσει την πρόθεση να κινηθούν νομικά εναντίον του Blair καθώς η έκθεση διαπιστώνει ότι παραπλάνησε τους Βρετανούς στην προσπάθειά του να τους πείσει να συμμετάσχει η χώρα στον πόλεμο.