Πρώτη εμφάνιση ελληνικού ΝΗ-90 MEDEVAC/CASEVAC

7
1648

Τη πρώτη του εμφάνιση σε διαμόρφωση MEDEVAC/CASEVAC πραγματοποίησε ελικόπτερο τύπου ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, και μάλιστα σε διεθνή άσκηση. Ο λόγος για την άσκηση «Platinum Lion 2016-4», η οποία διεξήχθη στην Βουλγαρία το διάστημα 6-18 Ιουλίου. Συμμετείχαν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σλοβενία και την Σερβία.

Το ελληνικό ελικόπτερο (με κωδικό «ΕΣ888») συμμετείχε σε σενάρια απομάκρυνσης τραυματιών από το πεδίο της μάχης, σε συνεργασία με προσωπικό του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Μάλιστα, στην επίσημη σελίδα του Σώματος στο Facebook υπάρχει αναρτημένο σύντομο video, στο οποίο διακρίνεται το ελληνικό ελικόπτερο με τους χαρακτηριστικούς ερυθρούς σταυρούς στα πλευρά και στο κάτω μέρος της ατράκτου, να συμμετέχει σε επεισόδιο της άσκησης που έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου 2016 στο πεδίο ασκήσεων Novo Selo. Δυστυχώς, σχετική ενημέρωση για την ελληνική συμμετοχή δεν υπήρξε από τους επίσημους ιστότοπους του ΓΕΣ, του ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο «πακέτο» της απόκτησης 20 ελικοπτέρων NH-90 από την Αεροπορία Στρατού, περιλαμβάνονταν και 4 πλήρεις υγειονομικές συλλογές που μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε από τα ελικόπτερα για την εκτέλεση αποστολών MEDEVAC/CASEVAC.