Ανασκόπηση εβδομάδας #8

2
1085

Από τις 11 έως τις 29 Ιουλίου διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και του Αργοσαρωνικού κόλπου, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων Ε.Δ. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τo 19th  Special Forces Group (SFG) των ΗΠΑ. Ειδικότερα για την 31η ΜΕΕΔ της Π.Α., η συνεκπαίδευση με την 57th Rescue Squadron (57th RS) και τη 19th Special Forces Group (SFG) διήρκησε από 18 έως και 29 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης αυτής εκτελέστηκαν αποστολές έρευνας βυθού-υφάλων πλοίων, ανέλκυσης αντικειμένων, παροχή πρώτων βοηθειών μάχης, βολές ελεύθερου σκοπευτή, βολές ταχείας αντίδρασης, διάνοιξη θυρών με χρήση εκρηκτικών.

Στις 26 Ιουλίου ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, υποδέχθηκε τους Διοικητές, της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Ηλ. Λεοντάρη, του Δ’ Σ.Σ. Αντιστράτηγο Ι. Μαυράκη και του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγο Αλκ. Στεφανή, οι οποίοι πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο ΑΤΑ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για την αποστολή και τους τομείς δραστηριοτήτων του Αρχηγείου, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και το 1ο Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου.

Στις 28 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας παρουσία του Διοικητού Ναυτικής Εκπαιδεύσεως Υποναύαρχου Αλ. Διακόπουλου, η τελετή αναχώρησης για τον ετήσιο Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου της ΣΜΥΝ. Ο φετινός ΘΕΠ, ο οποίος διεξάγεται με το αρματαγωγό ΧΙΟΣ (L173), θα διαρκέσει έως την 21 Αυγούστου και το πλοίο προβλέπεται να καταπλεύσει στους λιμένες του Σπλιτ, Μπαρ, Δυρραχίου, Τήνου και Ηρακλείου. Στο ΘΕΠ συμμετέχουν 115 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, εκ των οποίων οι 12 είναι από Κύπρο και 4 από Σενεγάλη, και αντιπροσωπεία σπουδαστών στρατιωτικών σχολών (ΣΜΥ – ΣΤΥΑ). Σκοπός του ΘΕΠ είναι η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση εν πλω των Δοκίμων Υπαξιωματικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ειδικότητάς τους, η απόκτηση ναυτικών γνώσεων και εμπειριών, ο εθισμός τους με το θαλάσσιο στοιχείο, η εξοικείωση με την διαβίωση σε Πολεμικό Πλοίο καθώς επίσης και η προβολή του Π.Ν. και της Ελληνικής Σημαίας στους λιμένες κατάπλου.

00026Στις 4 Αυγούστου, ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, πραγματοποίησε επίσκεψη (πετώντας με μαχητικό F-16) στην 130ΣΜ, στη Λήμνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΤΑ συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό του κλιμακίου των Αεροσκαφών Ετοιμότητας, αντάλλαξε απόψεις και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

2016-08-05_episkepsi_ata_130sm2Στις 5 Αυγούστου ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, επισκέφθηκε την 133ΣΜ, στην Α.Β. Καστελίου Κρήτης, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή της Μονάδας, επισκέφθηκε το Σμήνος Συντήρησης Βάσης, το Κέντρο Επιχειρήσεων, το Σμήνος Επιχειρησιακής Υποστήριξης, καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Φρούρησης, ενώ συνομίλησε με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών ετοιμότητας.

5_bigΣτρατιωτική διπλωματία

Από 26 έως και 29 Ιουλίου, ομάδα 16 Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ (βαθμού Ταξιάρχου ή αντιστοίχου), οι οποίοι συμμετέχουν στο σχολείο CAPSTONE General and Flag Officer Course έτους 2016, με επικεφαλής τον General (R) USAF Martin Gregory, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία εντάσσεται σε ευρύτερη εκπαιδευτική περιοδεία σε χώρες ενδιαφέροντος ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 27 Ιουλίου επισκέφθηκαν το ΓΕΕΘΑ όπου έγιναν δεκτοί από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, και παρακολούθησαν ενημέρωση από αρμοδίους επιτελείς με θέμα: ‘’Τρέχουσες εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας, αμυντική πολιτική, διεθνείς υποχρεώσεις ελληνικών ΕΔ, στρατηγικό όραμα, διεθνείς στρατιωτικές συνεργασίες, περιοχικά ζητήματα ασφαλείας’’. Επίσης, στις 28 Ιουλίου επισκέφθηκαν την Σούδα για ενημέρωση επί ζητημάτων διμερούς ενδιαφέροντος.

Στις 28 Ιουλίου σπουδαστές του Capstone General & Flag Officer Course των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν την 115ΠΜ, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μονάδας, ενώ ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της.

Η χώρα μας αναλαμβάνει την διοίκηση της της Νατοϊκής Δύναμης Standing Nato Mine Countermeasures Group 2, για το Β΄ εξάμηνο του 2016. Στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης, από τον Captain Ramazan Kesgin στον Πλοίαρχο Π. Παπαγεωργίου, παρουσία εκπροσώπων του Π.Ν. και του Στρατηγείου της Νατοϊκής Διοίκησης Maritime Command Northwood. Καθήκοντα πλοίου διοίκησης θα αναλάβει το ΠΓΥ ΑΛΙΑΚΜΩΝ (Α470).

DSC_0102_resultΑμυντική βιομηχανία

Tο τριήμερο 25 έως και 27 Ιουλίου η επιτροπή διαπραγματεύσεων της ΓΔΑΕΕ για την αξιολόγηση τεχνικοοικονομικής προσφοράς για το Υποπρόγραμμα «Εν συνεχεία Υποστήριξη και Επαναπιστοποίηση Βλημάτων Οπλικού Συστήματος S-300», συναντήθηκε στη ΓΔΑΕΕ με τους εκπροσώπους των εταιρειών ROSOBORONEXPORT και DEFENSE SYSTEMS και συζήτησαν θέματα που αφορούν στην  τεχνικοοικονομική προσφορά της εταιρείας για την κατάρτιση του σχεδίου σύμβασης για το εν λόγω Υποπρόγραμμα.

Στις 25 Ιουλίου ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Κ. Κυριακίδη, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας THALES HELLAS Α.Ε. στο Κορωπί, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας. Στη διάρκεια της επίσκεψης είχε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρείας, όπου ενημερώθηκε για τις παραγωγικές της δυνατότητές και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.

Στις 26 Ιουλίου  διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση αρμόδιων εκπρόσωπο της εταιρείας Lockheed Martin, για θέματα σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης Α.Ω. 10/99 που απορρέει από την προμήθεια των συστημάτων MLRS και πυρομαχικών ATACMS.

Στις 26 Ιουλίου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στην Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Συνεργεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας των δύο χωρών. Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο ΥΕΘΑ και ολοκληρωθηκε με ομιλία του παριστάμενου Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναυάρχου (εα) Κυρ. Κυριακίδη. Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ (ΓΔΑΕΕ) και την βοήθεια της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή του Ελληνoβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Από πλευράς Ελληνικής Αμυντικής ΒΙομηχανιας (ΕΑΒΙ) συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ  και εκπρόσωποι των εταιρειών ΑΚΜΟΝ, ALTUS, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ISI, INTRACOM DEFENCE, SOUKOS.

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση και εκτέλεση σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6A Texan-II της Π.Α. και του προσομοιωτή πτήσεων αυτών (GBTS). Περισσότερες λεπτομέρειες σε ξεχωριστή ανάρτησή μας για τις εξελίξεις στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Το σύνολο των ειδήσεων της εβδομαδιαίας ανασκόπησης είναι διαθέσιμο μόνο μέσω Newsletter.