Πρώτη απώλεια για τον Τουρκικό Στρατό στη Συρία

9
1260
Το φέρετρο με τον ΕΠΟΠ Λοχία Ercan Çelik, την πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια του Τουρκικού Στρατού στη Συρία, μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Cengiz Topel.

O πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος Τούρκου στρατιωτικού στη Συρία καταγράφηκε στις 21:00 της 27ης Αυγούστου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στο Youtube, μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) εκτόξευσαν δύο αντιαρματικά βλήματα κατά ισάριθμων τουρκικών αρμάτων μάχης Μ-60A3 TTS στην περιοχή του χωριού Al-Amarneh, οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης Jarablus με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του ενός και την πρόκληση ζημιών στο δεύτερο. Η επιτυχής προσβολή των στόχων προκάλεσε το θάνατο του ΕΠΟΠ Λοχία Ercan Çelik και τον τραυματισμό των τριών υπολοίπων μελών του πληρώματος.

https://www.youtube.com/watch?v=DCCju3WOOYY

Τουρκική στρατιωτική πηγή που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, λόγω και της σχετικής απαγόρευσης που έχει επιβάλλει η Άγκυρα, αναφέρει ότι και στις δύο επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν ρωσικής προέλευσης αντιαρματικά βλήματα τύπου 9Μ133 Kornet-E ωστόσο εκτιμάται ότι το πλήγμα στο πρώτο τουρκικό Μ-60A3 TTS πραγματοποιήθηκε με αντιαρματικό MILAN. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, το Βερολίνο έχει παραδώσει από τον Σεπτέμβριο του 2014 τουλάχιστον 30 εκτοξευτές MILAN με 500 βλήματα στους κούρδους Πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ, μικρός αριθμός εκ των οποίων κατέληξε στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/DAESH) στην πολιορκία του Kobane. Κουρδικές πηγές αναφέρουν και την προσβολή τρίτου τουρκικού άρματος μάχης από τις SDF, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Εντύπωση ασφαλώς προκαλεί και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της υπό των ΗΠΑ Μικτής Ομάδας Κρούσης (CJTF) απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση των SDF που προκάλεσε την πρώτη επιβεβαιωμένη τουρκική απώλεια.

DD
Μεταφορά του κατεστραμμένου άρματος μάχης στο στρατόπεδο της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Gaziantep.

Σε αντίποινα, η Τουρκική Αεροπορία προχώρησε σήμερα στην προσβολή των θέσεων των YPG στα χωριά Jub al-Kousa και al-Amarna, 15 χιλιόμετρα νότια της Jarablus, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 35 αμάχων, τους οποίους το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατονομάζει σε επίσημή του ανακοίνωση ως “τρομοκράτες”. Σημειώνεται ότι τα τουρκικά F-16 επιχειρούν από την Αεροπορική Βάση του Diyarbakir, η οποία δέχθηκε τα μεσάνυχτα επίθεση με RPG από αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Η κλιμάκωση των επιθέσεων του ΡΚΚ, με κορυφαία την πυροδότηση παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την αστυνομική διεύθυνση της Cizre και το θάνατο 11 Τούρκων αστυνομικών στις 26 Αυγούστου, αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία πως θα καταβάλλει σημαντικό κόστος για την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».