Ανασκόπηση εβδομάδας #10

19
1975

Τo τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η 12η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «Δόρυ». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Νοτίου Έβρου και επικεντρώθηκε στη διεξαγωγή «Εσπευσμένης Επίθεσης από Ουλαμό Μέσων Αρμάτων», τύπου Leopard-2A4. Κατά την ΤΑΜΣ «Δόρυ» εφαρμόσθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται κατά την Εσπευσμένη Επίθεση η οποία διεξάγεται, είτε ως αποτέλεσμα μάχης εκ συναντήσεως, είτε όταν η παράκαμψη δεν επιτρέπεται και οι εχθρικές δυνάμεις είναι σε μειονεκτική θέση, είτε δεν υπάρχει χρόνος διαθέσιμος για προπαρασκευασμένη επίθεση.

3Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, Μονάδες της 13ης  Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ), ασκήθηκαν  σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτελέσθηκαν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2016.

3Στις 17 και 18 Αυγούστου, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 98ης ΑΔΤΕ. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων, Ανεξαρτήτων Υπομονάδων και Φυλακίων του Σχηματισμού, στη Λέσβο. Ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΣ παρείχε οδηγίες και διευκρινήσεις.

2

Στις 26 Αυγούστου  ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 115ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στα Χανιά, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για τρέχοντα θέματα της Μονάδας, περιηγήθηκε σε εγκαταστάσεις και επιστασίες της, ενώ συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό. Επίσης επισκέφθηκε τον Διοικητή της Αμερικάνικης Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, Πλοίαρχο Brad J. Collins.

Αμυντική βιομηχανία

Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα ναυπήγησης των ΤΠΚ 6 & 7 τύπου Super Vita. Στο πλαίσιο αυτό, το Π.Ν. προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια ελασματουργικών υλικών που είναι απαραίτητα για τις σχετικές εργασίες. Εν μεταξύ, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα μετασκευής του ελικοδρομίου και του υπόστεγου πρόσθετων Φ/Γ τύπου S, για την υποδοχή και εξυπηρέτηση ελικοπτέρων S-70B. Για την προμήθεια των ανάλογων υλικών έχει ήδη προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός.

Στις 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ επιτελών της και εκπρόσωπου της εταιρείας UTIC/Pratt&Whitney, για συζήτηση θεμάτων σχετικά με την Σύμβαση Α.Ω 20/00.

Στις 24 Αυγούστου, ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Αλ. Διακόπουλος και οι Καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Δημήτριος Μανωλάκος και Εμμανουήλ Κούκιος, παρουσία του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γ. Γιακουμάκη, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΝ και των εργαστηρίων Κατεργασιών Υλικών και Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, επί εκπαιδευτικών, τεχνικών και ερευνητικών θεμάτων. Η σύγχρονη και ταυτόχρονα ισχυρή τεχνολογική υπόσταση του ΕΜΠ σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία στο πεδίο την οποία διαθέτουν τα στελέχη του ΠΝ, θα συγκλίνουν με στόχο την προαγωγή και προώθηση αντικειμένων και τομέων κοινού ενδιαφέροντος, στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής των.  Έτσι τα κύρια οφέλη που θα προκύψουν από τις εν λόγω συνεργασίες θα είναι σημαντικά και θα αφορούν στην προώθηση και ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών.

Στις 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη πτήση (διάρκειας 15 λεπτών) του υπό ανάπτυξη ελληνικού ΜΕΑ  HCUAV (Hellenic Civil Unmanned Air Vehicle), κατηγορίας MALE, για επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας. Το HCUAV είναι ένα πειραματικό πρωτότυπο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ερευνητικού έργου που χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια ΕΣΠΑ και εθνικά κονδύλια. Στο έργο συμμετείχαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών) και οι εταιρείες Spacesonic, MLS και Intracom Defense Electronics (IDE). Το αερόχημα έχει βάρος απογείωσης 220 κιλά, εκπέτασμα πτερύγων 6.5 μέτρα, μήκος ατράκτου και ουραίου 4.5 μέτρα, αυτονομία 11 ωρών, επιχειρησιακή ταχύτητα 140 χλμ/ώρα, μέγιστη ταχύτητα 200 χλμ/ώρα, εμβέλεια 150 χλμ η οποία με δορυφορική σύνδεση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη (άνω των 200 χλμ), βάρος εξοπλισμού 35 κιλά. Το επιχειρησιακό ύψος πτήσης είναι 2 χλμ (6.500 πόδια) και το μέγιστο ύψος πτήσης 4.5 χλμ (14.770 πόδια), ενώ οι επιδόσεις μπορούν να αυξηθούν σημαντικά με τοποθέτηση ισχυρότερου κινητήρα. Οι επικοινωνίες του HCUAV στηρίζονται στο καινοτόμο σύστημα ευρυζωνικών ασφαλών επικοινωνιών Spart@n της Intracom Defense Electronics (IDE), το οποίο παρέχει υπερσύγχρονη και αξιόπιστη υποδομή ασφαλών δίκτυο-κεντρικών επικοινωνιών με εξελιγμένες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων τακτικής κατάστασης και εικόνας σε πραγματικό χρόνο. Κατά τον σχεδιασμό του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση της οπισθέλκουσας και την βελτίωση των αεροδυναμικών του επιδόσεων, σε συνδυασμό με την κατασκευαστική του αντοχή με ελαφριά σύνθετα υλικά. Έτσι, το HCUAV έχει μικρή ταχύτητα απώλειας στήριξης ενώ έχει έτοιμη την υποδομή για να ενσωματωθούν σε αυτό τεχνολογίες ενεργού ελέγχου της ροής με παραγωγή πλάσματος για τον ιοντισμό του αέρα γύρω από τις πτέρυγές του. Ήδη, στο ΑΠΘ διεξάγονται πειράματα στην αεροδυναμική σήραγγα του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, σε μοντέλα του HCUAV προκειμένου να ενσωματωθεί σε αυτό η τεχνολογία ενεργού ελέγχου της ροής για την περαιτέρω μείωσης της οπισθέλκουσας, αλλά και για την περαιτέρω μείωση της ταχύτητας απώλειας στήριξης. Το πρώτο πειραματικό πρωτότυπο του HCUAV φέρει τον κωδικό RX-1. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν προκειμένου το πειραματικό πρωτότυπο, μαζί με το GCS, να φτάσει στο TRL9 ώστε να γίνει ένα έτοιμο προϊόν προς πώληση, εφόσον βέβαια υπάρξει το ενδιαφέρον από δημόσιους φορείς.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα America’s Navy, στις 3 Αυγούστου ολοκληρώθηκε μια σειρά έργων αναβάθμισης των υποδομών Βάση της Σούδας που βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και 2 χρόνια περίπου. Το ανήλθε στα 13 εκατ. $. Μεταξύ των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν βρίσκεται και μία αποθήκη Υγρού Οξυγόνου (LOX), ενώ δημιουργήθηκε και  ένας νέος χώρος φόρτωσης πολεμικών αεροσκαφών (CALA). Η επέκταση επιτρέπει τη στάθμευση 5 επιπλέον αεροσκαφών C-17Α, ενώ αναβαθμίστηκε το σύστημα μεταφοράς καυσίμων και κατασκευάστηκε χώρος για τη διαχείριση εκρηκτικών υλών. Κατά τη διαδικασία των εργασιών το αεροδρόμιο χρησιμοποίησαν 8.435 αεροσκάφη, μεταφέρθηκαν 2.718 τόνοι υλικών και 31.308 επιβάτες σε υποστηρικτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Σώματα Ασφαλείας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το πρόγραμμα προμήθειας 40 νέων φορητών θερμικών καμερών επιτήρησης, για τον εξοπλισμό των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

Κύπρος

Στις 18 Αυγούστου πραγματοποίηθηκε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ 01/16» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

14063754_1098061193635395_2562360751447637052_n
Προσνήωση ελικοπτέρου AW139 της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς στο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (Α374) στο πλαίσιο άσκησης Έρευνας-Διάσωσης ΣΑΛΑΜΙΣ 01/16.

Ανατολικός Παρατηρητής

80 άρματα μάχης Leopard-2A4, 27 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 15 αρματοφορείς της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του 3ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς που εδρεύει στο Maltepe της Κωνσταντινούπολης μεταφέρονται από 24 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου στο Gaziantep της ΝΑ Τουρκίας, έδρα της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

İstanbul'un Maltepe ilçesinde bulunan General Nurettin Baransel Kışlasındaki tank ve zırhlı araçların taşınmasına başlandı. ( Metin Tokgöz - Anadolu Ajansı )Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου Bayraktar TB2 των Τουρκικών Ενόπλων Δύναμεων που υποστηρίζει την Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» συνετρίβη τις βραδινές ώρες της 24ης Αυγούστου στην Şanlıurfa (Έδεσσα) της ΝΑ Τουρκίας, μετά από αναγνωριστική πτήση στην περιοχή της Jarablus. Η συντριβή του ΜΕΑ αποδίδεται σε κράτημα του κινητήρα.

sanliurfada-iha-dustu_4945_dhaphoto297 στελέχη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας (51 αστυνομικοί, 37 στρατιωτικοί και 9 πολιτοφύλακες) έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον άλλοι 678 έχουν τραυματιστεί από την επιθέσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.