Ο Αρχηγός ΓΕΑ για όλα τα ζητήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

62
1193
Η αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών F-16 αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία.

Αποφασισμένος να προωθήσει τις αναγκαίες τομές στην Πολεμική Αεροπορία εμφανίστηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης κατά τη χθεσινή ενημέρωση διαπιστευμένων δημοσιογράφων, αποσαφηνίζοντας παράλληλα αρκετά θέματα της επικαιρότητας. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται σημαντική αναβάθμιση του τομέα Διοίκησης & Ελέγχου (C2) μέσω της σύμπτυξης των Μονάδων του 1ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) στον Χορτιάτη, και συγκεκριμένα την αναστολή λειτουργίας του 1ου Σταθμού Αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη και τη μετακίνηση του ραντάρ του στο Διδυμότειχο καθώς και την συγκέντρωση προοδευτικά όλων των ελεγκτών αεράμυνας στις σύγχρονες υπογειοποιημένες εγκατατάσεις (bunker «ΔΙΑΣ») του πρώην 7ου Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC-7) στο Κουτσόχερο Λάρισας που σήμερα αποτελούν την έδρα του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ). Παράλληλα έχει δρομολογηθεί μέσω ΝΑΤΟ η αντικατάσταση του συστήματος ραντάρ στον 1ο ΚΕΠ με νεότερο που θα καλύπτει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες επιτηρήρησης στην βόρεια Ελλάδα. Σχετικά με την μετάπτωση των Μοιρών Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ) και Σταθμών Αναφοράς σε τηλεχειριζόμενες Μονάδες (Remote Radar Head), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε στις 19 Ιουλίου 2016 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου πως:

«Στο πλαίσιο αναβάθμισης των δυνατοτήτων της αεράμυνας της Χώρας και εκσυγχρονισμού του εθνικού συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου, έχει αποφασιστεί από το έτος 2012, η συγκρότηση νέας Μονάδας του Συστήματος Αεροπορικού Έλεγχου (ΣΑΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα έχει αυξημένες δυνατότητες σε εθνικό και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο με το νέο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου. Το 1ο  ΚΕΠ, ως Μονάδα του ΣΑΕ, συνεχίζει να υφίσταται και να εκτελεί την αποστολή του στο πλαίσιο της αεράμυνας, με το υφιστάμενο RADAR. Η εν λόγω μετάπτωση (δεδομένης της υφιστάμενης τεχνολογίας) δεν δημιουργεί κανένα κενό ασφαλείας στο βόρειο τομέα του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της Χώρας. Το σύστημα ACCS, είναι ήδη εγκατεστημένο και λειτουργεί επιχειρησιακά σε χώρες του ΝΑΤΟ (CAOC Uedem, DACCC Poggio Renatico, ARS Glons, Poggio Renatico), που έχουν προηγηθεί στην υλοποίηση του προγράμματος για σκοπούς τεχνικής πιστοποίησης και επιχειρησιακής αξιολόγησης. Το υπόψη σύστημα διαθέτει τις απαιτούμενες επικοινωνίες και διασυνδέσεις με εθνικά και ΝΑΤΟϊκά δίκτυα. Το κόστος γενικότερα από την υπόψη μετάπτωση (οδοιπορικά έξοδα προσωπικού, προμήθεια εξοπλισμού, δέσμευση/μεταφορά κυκλωμάτων, κλπ), έχει προϋπολογιστεί στα 317.515€ περίπου και έχει συμπεριληφθεί στο λειτουργικό προϋπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας έτους 2016».

Αναφορικά με τα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης επισήμανε πως:

  • Το ζήτημα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage 2000 αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα της Πολεμικής Αεροπορίας και θα υλοποιηθούν όταν συνθήκες το επιτρέψουν, αναφέροντας παράλληλα ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά χρόνια για την ολοκλήρωσή τους. Στο θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο Α/ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου (εφημερίδα Παραπολιτικά, 16/07/2016): «Για μας, ως ΑΤΑ, το κυρίαρχο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση του συνόλου των F-16 που, αν γίνει, θα μας δώσει ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα προς τα εμπρός καθώς η διαμόρφωση που έχει επιλεγεί είναι η καλύτερη ίσως στον κόσμο. Αν τελικώς γίνει, θα έχουμε μια ομογενοποίηση του στόλου των μαχητικών μας με 150 αεροσκάφη ίδιων επιδόσεων, και της εκπαίδευσης του προσωπικού καθώς και ενιαία γραμμή συντήρησης και υποστήριξης των μαχητικών, που θα επιχειρούν από τέσσερις βάσεις. Με λίγα λόγια, θα έχουμε τρομερά οικονομικά οφέλη, καθώς σε βάθος χρόνου, όχι πολύ μακρινού, το όποιο κόστος θα έχει αποσβεσθεί. Πιστεύω ότι ο εκσυγχρονισμός του στόλου όλων των F-16 θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στην απόκτηση του F-35 από τους Τούρκους».
  • Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και τους επόμενους μήνες αναμένεται η υπογραφή Σύμβασης Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) για τα αεροσκάφη Mirage 2000 και τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan II.

Για το ζήτημα της αεροπορικής εκπαίδευσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ ανακοίνωσε πως υπάρχουν επαφές με δύο οργανισμούς του εξωτερικού για την δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκπαίδευσης νέων χειριστών με την αξιοποίηση του Νέου Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους Σταδίου Επιλογής και συγκεκριμένα στην παροχή εκπαίδευσης σε χειριστές ξένων Αεροποριών αλλά και της μετεκπαίδευσης για εκείνους της εγχώριας πολιτικής αεροπορίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε στις προσπάθειες διεθνοποίησης της αεροπορικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, σημειώνοντας πως έχουν προσκληθεί και άλλες χώρες, πέραν των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ ανακοίνωσε πως η Αίγυπτος θα συμμετάσχει στο επόμενο Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) στην 117ΠΜ /Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με 6 μαχητικά.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης είπε πως το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μείωση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου, συμπληρώνοντας  πως στο πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα συζήτησε με τον ομόλογό του θέματα «αποφυγής ατυχημάτων στο Αιγαίο». Όσον αφορά τις δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αρχηγός ΓΕΑ ανέφερε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας στις αεροδιακομιδές ασθενών και εξέφρασε την ανησυχία του για τα ενάρια μέσα δασοπυρόσβεσης, υπογραμμίζοντας πως το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να επιληφθεί με κάποιον τρόπο της κατάστασης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις 20 Ιουλίου 2016 σε ερώτηση του βουλευτή Θανάση Δαβάκη για τη διαθεσιμότητας των αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης, το CL215 (s/n 1111) πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στα Δερβενοχώρια μόλις 18 ημέρες μετά από την απόδοσή του στην Πολεμική Αεροπορία από την ΕΑΒ.

marmaris-erdogan-terorist

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ανέλκυσης τμημάτων και μειζόνων συγκροτημάτων του αεροσκάφους F-16 Block 52+, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 4 Δεκεμβρίου 2014 σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ο Αρχηγός ΓΕΑ ανέφερε πως η ανέλκυση ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του και να εντοπιστεί τυχόν αστοχία υλικού που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει αξιώσεις αποζημίωσης. Σημειώνεται πως η ανέλκυση πραγματοποιήθηκε παρουσία ειδικού εμπειρογνώμονα της κατασκευάστριας εταιρείας του κινητήρα, Pratt & Whitney.