Ανασκόπηση εβδομάδας #7

5
971
Αριθμός επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache της 1ης ΤΑΞΑΣ αναπτύχθηκε σε προκεχωρημένες θέσεις.

Την εφαρμογή των προβλεπομένων μέτρων για αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων διέταξε το ΓΕΕΘΑ τις νυχτερινές ώρες της 15ης Ιουλίου, μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο πλαίσιο των οποίων αυξήθηκε η επάνδρωση των Μείζονων Σχηματισμών των τριών Κλάδων και ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπεραμύνθηκε της δυνατότητας συνδικαλισμού στο στρατό, κάνοντας λόγο «για τομή που εκσυγχρονίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις». Παράλληλα έγινε δεκτή η τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ΝΒΕΕ ΑΕ, με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που ανέκυψε μετά την πρόσφατη κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας με το Πολεμικό Ναυτικό για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων Super Vita καθώς και η πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών και λοιπών απαιτήσεων των εργαζομένων.

Από 8 έως και 10 Ιουλίου, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και δύο αεροσκάφη F-4E AUP της 339Μ της 117ΠΜ, συμμετείχαν στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «Royal International Air Tattoo 2016» (RIAT), στο Fairford του Ηνωμένου Βασίλειου. Η συμμετοχή και η επίδειξη της Ομάδας «Ζευς» απέσπασε ευμενή σχόλια, ενώ τα αεροσκάφη F-4E AUP της 339Μ ήταν στο επίκεντρο των στατικών εκθέσεων. Επιπλέον, το αεροσκάφος της Ομάδας «Ζευς» τοποθετήθηκε στο επίσημο δείπνο της διοργάνωσης, στο οποίο συμμετέχουν μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, Πρωθυπουργοί κρατών και Αρχηγοί των συμμετεχουσών Αεροποριών.

2016-07-18-riat-2016-01Περισσότερα στοιχεία για την του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 343M, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 4 Δεκεμβρίου 2014, έδωσε το ΓΕΑ. Συγκεκριμένα, από 28 Ιουνίου έως και 7 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ανέλκυση τμημάτων και μειζόνων συγκροτημάτων αεροσκάφους, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του. Στην επιχείρηση ανέλκυσης του αεροσκάφους, από βάθος περίπου χιλίων μέτρων (1000m), συμμετείχαν ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Διερεύνησης του Αεροπορικού Ατυχήματος της Π.Α, δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Π.Α. και ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε και την ευθύνη υλοποίησης της ανέλκυσης. Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση επέβαιναν στο Ωκεανογραφικό Σκάφος «Αιγαίο»

Στις 18 Ιουλίου παρουσιάστηκαν στις έδρες των Σχολών Εφαρμογής Όπλων – Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, οι Ανθυπολοχαγοί τάξεως 2016, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στο Βασικό Τμήμα της Σχολής Εφαρμογής του Όπλου – Σώματος τους. Τους Ανθυπολοχαγούς καλωσόρισαν οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Όπλων – Σωμάτων του ΓΕΣ και το προσωπικό των Σχολών. Η εκπαίδευση τους θα περιλάβει αντικείμενα τακτικής και τεχνικής φύσης, στο επίπεδο της Υπομονάδας (Λόχου, Ίλης, Πυροβολαρχίας) και Μονάδας (Τάγματος, Επιλαρχίας, Μοίρας). Κατά την παρουσίασή τους, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και επίδειξη των σύγχρονων  οπλικών συστημάτων και των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιήσουν στην στρατιωτική τους καριέρα.

Στις 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο λιμένα του Πειραιά παρουσία του  Διοικητού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή αναχώρησης για τον ετήσιο Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής. Ο φετινός ΘΕΠ, ο οποίος διεξάγεται με τo ΠΓΥ Προμηθεύς, θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου, και το πλοίο προβλέπεται να καταπλεύσει στην Βενετία, Κατάνια, Κωστάντζα, Βάρνα, Λεμεσό, Χάιφα και Σούδα. Στο ΘΕΠ συμμετέχουν 118 Ναυτικοί Δόκιμοι, αντιπροσωπεία σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών (ΣΣΕ – ΣΙ – ΣΣΑΣ – ΣΑΝ), δύο Ν. Δόκιμοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τη Ρουμανία και ένας από την Αίγυπτο. Σκοπός του ΘΕΠ είναι η εξοικείωση των Ναυτικών Δοκίμων με τη θάλασσα, η πρακτική εκπαίδευση εν πλω, η απόκτηση ναυτικών γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Σημαίας στους λιμένες κατάπλου.

727A2225Στις 23 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η θερινή εκπαίδευση των σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου. Η θερινή εκπαίδευση της Σχολής είχε ξεκινήσει στις 25 Ιουνίου.

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη και τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη, παρέστη στην εορτή του προστάτη της Αεροπορίας Στρατού Προφήτη Ηλία στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκεί, ο ΥΕΘΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: […] τι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αεροπορία Στρατού θα αναλάβει ένα μεγάλο έργο σε σχέση με την εκπαίδευση όλων των ελικοπτέρων και των τριών Σωμάτων. Επίσης, θέλω να σας ανακοινώσω ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά σε μία συμφωνία προκειμένου η επισκευαστική βάση να αναλάβει ένα πολύ μεγάλο έργο σε διεθνές επίπεδο, που θα την αναβαθμίσει και θα αναβαθμίσει και το έργο που κάνετε για την Αεροπορία Στρατού, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης στην περιοχή, τη δυνατότητα για δημιουργία θέσεων εργασίας και θα ενισχύσει την αμυντική δύναμη της χώρας μας.

Αμυντική βιομηχανία – Προμήθειες

Στις 18 και στις 21 Ιουλίου διεξήχθησαν στη ΓΔΑΕΕ συναντήσεις επιτελών της και εκπροσώπων των εταιρειών  Lockheed Martin και Boeing αντίστοιχα. Εκεί θέματα σχετικά με τη Σύμβαση ΑΩ 16/00 που απορρέει από την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 Block 52+ και τη Σύμβαση ΑΩ 22/03 που απορρέει από την προμήθεια των ελικοπτέρων AH-64DHA.

Στο πλαίσιο των ενημερώσεων σε βασικές και σημαντικές βιομηχανικές δραστηριότητες και υποδομές της χώρας στο χώρο της άμυνας, η Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του Π.Ν. επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της IDE (INTRACOM Defense Electronics). Ανώτερα στελέχη της εταιρίας υποδέχτηκαν τους σπουδαστές και επιτελείς της Σχολής, τους ενημέρωσαν για τα προϊόντα, τις δυνατότητες πιθανής συνεργασίας με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τις τρέχουσες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες διεθνείς βιομηχανίες του χώρου της άμυνας καθώς και τα πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής επικοινωνιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων που συμμετέχει η εταιρία. Παράλληλα, οι σπουδαστές και επιτελείς της Σχολής ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες και τις μονάδες παραγωγής της εταιρίας όπου διαφάνηκαν οι σημαντικές δυνατότητες που έχουν καταξιώσει την IDE διεθνώς και την έχουν αναδείξει σε κορυφαία βιομηχανία τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη συμμόρφωση, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2008, η οποία διέταζε την ανάκτηση ασυμβίβαστων ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκτελέσει την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2008, η οποία διέταζε την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, που είχαν χορηγηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια. Ζήτησε από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα, χρηματική ποινή ύψους, περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από το Δικαστήριο, να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 34.974 ευρώ από την ημέρα έκδοσης της απόφασής του, έως την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα θέσει τέλος στην παράβαση.

Κύπρος

Το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε σε χθεσινή της συνεδρίαση την ανανέωση της θητείας του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστρατήγου Γεωργίου Μπασιακούλη μέχρι την 31η Μαρτίου 2017.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή καθέλκυση του αρματαγωγού SANCAKTAR (L403) του Τουρκικού Ναυτικού από τα ναυπηγεία ADIK της Κωνσταντινούπολης.

H κοινοπραξία μεταξύ των τουρκικών εταιρειών STM, Havelsan, Αselsan και της ρουμανικής CSR επικράτησε στο διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής δύο φρεγατών Type-22 του Ρουμανικού Ναυτικού, συνολικού προϋπολογισμού $208 εκατ.